Adobe Creative Cloud-appar använder nu inbyggt operativsystemsstöd för Dolby Digital-avkodning och inte längre funktionen kodning för ljudformaten Dolby Digital och Dolby Digital Plus.

Adobe Creative Cloud har flyttats till ett inbyggt operativsystemsstöd för Dolby Digital som avkodar (läser Dolby-filer) och inte längre stöder kodning (skrivning) av ljudformat för Dolby Digital och Dolby Digital Plus i nuvarande och kommande versioner av Creative Cloud.

Dessa ändringar påverkar följande Creative Cloud-produkter:

• Adobe Premiere Pro CC
  • Adobe After Effects CC
  • Adobe Audition CC
  • Adobe Photoshop Lightroom CC
  • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
  • Adobe Media Encoder CC
  • Adobe Prelude CC
  • Adobe Premiere Elements

Avkodning för Dolby-ljud

Både Windows- och OS X-operativsystem (Windows 8,1 eller senare och Mac Os X .11 eller senare) innehåller inbyggt stöd för Dolby-avkodningsfunktioner. Uppdatera till den senaste versionen av operativsystemet.

Stöd för Dolby-ljudavkodning för Windows-operativsystem

Om du kör ett Windows-operativsystem på datorn, stöder alla nya versioner nu någon form av nivåavkodning för operativsystem för Dolby-ljud.

Det finns dock några undantag:

Äldre versioner av Windows:

• Windows 7: Windows 7 innehåller inte det mediepaket som krävs för avkodning av AC-3. Den bästa lösningen är att uppgradera till Windows 8 eller Windows 10.

Avkodningsstöd för Dolby-ljud för Mac-operativsystem

Om du kör ett Mac-operativsystem på din dator, stödjer MacOS 10.11 och senare versioner avkodning för Dolby-ljud.

Kodningsstöd för Dolby-ljud

För de som kräver Dolby-kodningsfunktioner, vänligen överväg att använda följande alternativ för tredje part: Dolby - Media Producer Suite .

Kontakta Adobe Kundtjänst om du vill veta mer.

Vanliga frågor

Finns det skillnader mellan den inbyggda OS-supporten för Dolby och den teknik som tidigare stöds i Adobes produkter?

Avkodning/Uppspelning: Nej, ett digitalt avkodningsformat fungerar antingen eller fungerar inte alls.

Kodning: Detta är inte möjligt med operativsystemet med integrerad Dolby-teknik.Majoriteten av kodningen inträffar emellertid som en del av distributionen, och inte under skapandeprocessen där Adobe-verktyg används i första hand.

Jag har Windows 7 och har precis köpt en ny kamera som spelar in i AVC-HD. Innebär detta att jag måste uppdatera mitt operativsystem och Creative Cloud-programvaruversionen för att kunna höra mitt ljud?

Adobe rekommenderar att du uppdaterar till den senaste versionen av Creative Cloud-programvaran, och att du också uppdaterar till ett säkrare operativsystem (Windows 10 föredras). Kontakta Adobes kundtjänst om du inte kan göra det.

Betyder det här att ni slutar med Dolby Vision HDR support?

Nej, det är ingen förändring i HDR-bild support för Premiere Pro.

Kommer detta att påverka mina gamla projekt som avkodades med Dolby, men tas bort nu?

Om du har tillgång till ett projekt med den senaste versionen av Creative Cloud-programvaran, har det ingen inverkan.  OS-tekniken kan avkoda Dolby-kodade källmedier.

Jag använder ett lokalt arkivsystem för min dator – kan jag använda det för att rulla tillbaka till en gammal version?

Det är aldrig vårt mål att ta bort våra produkters funktioner. Tyvärr hade vi inget annat val i det här fallet än att ändra åtkomsten till Dolby-funktionen och för vissa användare orsakade detta en störning i arbetsflödet.  Vi beklagar om det orsakade problem. Nedan följer några förslag både för att ta itu med den nuvarande situationen och bästa praxis för att gå vidare.

1. Flytta till det senaste operativsystemet och programversionen.
  2. Överväg en uppdatering till CC 2018 för Windows.

För Mac-användare är MacOS-uppgraderingar gratis.

Vi rekommenderar detta starkt. Både Windows- och Mac-operativsystem (Windows 8.1 eller senare och Mac OS 10.11 eller senare) innehåller inbyggt stöd för Dolby-avkodningsfunktioner. Om du behöver migrera pågående arbete kan du använda ett tredjepartsverktyg som Handbrake (en gratis öppen källkodstransformator) för att konvertera dina MTS-/ACS-filer. Byt namn på filerna och importera om dem till Premiere Pro. Därefter bör du rensa din mediacache.

3. Återställ CC2017-versionerna som inkluderade Dolby.
  4. Om du inte kan flytta till den senaste OS- och CC2018-programversionen är återställningen av CC2017-programmet, inklusive Dolby-funktionaliteten, en annan potentiell sökväg.

På Windows kan du försöka använda Windows Återställ för att rulla tillbaka datorprogrammens tillstånd tidsmässigt.

På en Mac använder du Apples Time Machine.

Dessa säkerhetskopieringsversioner återställer din enhet till dess tidigare tillstånd.  För att förhindra att det ändras när du uppgraderar Creative Cloud-program kan du använda "Avancerade alternativ" på skrivbordsprogrammet för att behålla äldre CC-versioner i stället för att ta bort dem, vilket är standardpraxis.

5. Använd ett system för säkerhetskopiering eller en bild från när du hade CC 2017 installerat.
  6. Du kan eventuellt använda båda säkerhetskopieringarna för att komma tillbaka till där du var tidigare. Du behöver allra minst Premiere Pro- och Adobe Media Encoder-programmen.

När du uppgraderar Creative Cloud-program använder du Avancerade alternativ på skrivbordsprogrammet för att behålla äldre CC-versioner i stället för att ta bort dem, vilket är standardpraxis.