Leer hoe u foto's eerst in albums en vervolgens in mappen indeelt. Lees ook hoe u foto's kunt zoeken en filteren aan de hand van vlaggen en waarderingen.

Een album maken en foto's toevoegen

Met albums kunt u foto's beter organiseren en ze groeperen of sorteren volgens uw voorkeuren en vereisten. U kunt albums maken en bepaalde foto's importeren van de filmrol of uit de galerie op uw apparaat.

 1. Een album maken

  Tik op het pictogram linksboven in het venster om te navigeren naar de weergave Albums.

  In de weergave Albums klikt u op het pictogram + boven de lijst met mappen en albums.

 2. In het menu dat verschijnt, kiest u Album maken.

 3. Typ in het dialoogvenster Album maken een naam voor het nieuwe album en tik op OK.

 4. Albumopties

  (Optioneel) Tik op het pictogram naast de naam van het album om het album in te stellen.

  • Foto's toevoegen. Hiermee kunt u foto's selecteren en kiezen uit foto’s in de Filmrol, Alle foto's en Bestanden van uw apparaat.
  • Automatisch toevoegen vanaf filmrol. Schakel deze knop in om mogelijk te maken dat nieuwe foto's op de filmrol worden toegevoegd aan het geselecteerde album.
  • Naam wijzigen. Hiermee opent u een dialoogvenster waarin u een nieuwe naam voor het album kunt opgeven.
  • Verplaatsen naar. Hiermee kuntuhet album verplaatsen naar een bestaande of nieuwe map.
  • Cache wissen. Wis voorvertoningen en tijdelijke bestanden van uw mobiele apparaat. Er worden geen foto's of bewerkingen verwijderd.
  • Verwijderen. Verwijdert alleen het album. Uw albumfoto's blijven onaangetast en worden niet verwijderd van het apparaat.

   

 5. Foto's toevoegen vanaf uw toestel of het album Alle foto's

  Tik op de naam van het album om in het album te navigeren. Tik vervolgens op het pictogram Foto's toevoegen in de rechterbenedenhoek.

  Opmerking:

  U kunt ook op het camerapictogram tikken om een foto vast te leggen met de geïntegreerde camera van de Lightroom-app en deze toevoegen aan uw album.

  In het menu dat dan verschijnt, kiest u Filmrol, Alle foto's of Bestanden.  

 6. In het volgende scherm kunt u nu de foto's selecteren en deze toevoegen aan het album.

Foto's kopiëren of verplaatsen tussen albums

U kunt foto's tussen albums kopiëren of verplaatsen. Voer een van de volgende handelingen uit afhankelijk van het scherm dat wordt weergegeven:

Meerdere foto's

 1. In de rasterweergave (alle foto's in een album) drukt u lang op een foto om meervoudige selectie op te roepen. Vervolgens selecteert u een of meer foto's. Tik op het pictogram Toevoegen aan of Verplaatsen naar onder in het venster.
 2. Tik in het volgende venster in de lijst met albums op het album waarnaar u de foto's wilt kopiëren of verplaatsen en tik vervolgens rechtsboven in het venster op Toevoegen of Verplaatsen.

Eén foto

 1. Tik in de loepweergave (weergave van één foto) op het optiepictogram rechtsboven in het venster en tik vervolgens op Toevoegen aan of Verplaatsen naar.
 2. Tik in het volgende venster in de lijst met albums op het album waarnaar u de foto's wilt kopiëren of verplaatsen en tik vervolgens rechtsboven in het venster op Toevoegen of Verplaatsen.

Foto's uit een album verwijderen

U kunt foto's die u niet meer nodig hebt, verwijderen uit een album. Een foto die u uit een album hebt verwijderd, is wel nog beschikbaar in de weergave Alle foto's.  

Meerdere foto's

 1. In de rasterweergave (alle foto's in een album) drukt u lang op een foto om meervoudige selectie op te roepen. Vervolgens selecteert u een of meer foto's. Tik op het pictogram Verwijderen onder in het venster.
 2. Tik in het dialoogvenster Foto's verwijderen op Verwijderen uit album als u de foto wilt verwijderen, of tik op Annuleren als u de foto niet wilt verwijderen.

Eén foto

 1. Tik in de loepweergave (weergave van individuele foto's) op het pictogram en kies vervolgens Verwijderen uit album in het menu.
 2. Tik in het dialoogvenster Verwijderen uit album op Verwijderen als u de foto wilt verwijderen, of tik op Annuleren als u de foto niet wilt verwijderen.

Albums ordenen in mappen

 1. Een map maken

  Tik op het pictogram linksboven in het venster om te navigeren naar de weergave Albums.

  In de weergave Albums klikt u op het pictogram + boven de lijst met mappen en albums.

 2. In het menu dat verschijnt, kiest u Map maken.

 3. Typ in het dialoogvenster Map maken een naam voor het nieuwe album en tik op OK.

 4. Mapopties

  (Optioneel) Tik op het pictogram naast de naam van het album om de map in te stellen.

  • Albums of mappen toevoegen. Hiermee kunt u een nieuw album of een nieuwe map maken in de huidige map.
  • Naam wijzigen. Hiermee opent u een dialoogvenster waarin u een nieuwe naam voor de map kunt opgeven.
  • Verplaatsen naar. Hiermee kunt u de map in een bestaande map of een nieuwe map plaatsen.
  • Verwijderen. Hiermee verwijdert u de map en albums in de map. De foto's in de albums worden niet verwijderd uit de app.

U kunt desgewenst nu submappen maken of albums toevoegen in de map.  

Foto's weergeven als een presentatie

U kunt de foto's in een album weergeven als een presentatie. Ga op een van de volgende manieren te werk om een presentatie te starten:

 • In de rasterweergave (weergave van foto's in een album) tikt u eerst op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens op Presentatie.
 • In de loepweergave (weergave van afzonderlijke foto's) tikt u eerst op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens op Presentatie.

Opties voor presentatie

Ga als volgt te werk als u het type overgang en de duur van elke dia wilt opgeven:

 1. Tik tijdens een presentatie op een foto.
 2. Rechtsboven in het scherm tikt u op de drie puntjes ().
 3. Pas zo nodig de presentatie-instellingen aan.
 4. Tik op het pictogram Presentatie () in de rechterbovenhoek van het venster.

Zoeken naar foto's

Foto's zoeken met behulp van intelligent online zoeken
Foto's zoeken met behulp van intelligent online zoeken

U kunt uw fotogalerie verder verkennen met de functie voor automatisch aanvullen, die intuïtieve suggesties toont zodra u iets in de zoekbalk typt. De termen in de zoekbalk zijn niet hoofdlettergevoelig.

U kunt uw resultaten verfijnen door meerdere tokens toe te voegen aan uw zoekopdracht in de zoekbalk op basis van objecten, kenmerken of automatisch aangevulde suggesties. 

Tik op in de rechterbovenhoek van de rasterweergave om het contextmenu te openen en segmentatie, sortering, presentatie en andere opties toe te passen op de foto's in uw zoekresultaat.

Gebruik de zoekbalk boven in het scherm om naar foto's in een album of in de weergave Alle foto's te zoeken. In Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) kunt u foto's zoeken op metagegevens en trefwoorden, maar u kunt ook foto's zoeken en tonen op basis van de objecten in die foto's of kenmerken gerelateerd aan de foto.

U kunt de naam van een object in de zoekbalk typen om alle foto's te doorzoeken en relevante resultaten te tonen. U kunt in de zoekbalk bijvoorbeeld bergen typen om snel te zoeken naar alle foto's met bergen. U kunt uw foto's op kenmerken doorzoeken door de naam van een kenmerk te typen, gevolgd door een dubbele punt ':'. Zo kunt u bijvoorbeeld camera: typen om een lijst van gebruikte cameramodellen te tonen. Zie hieronder de lijst met ondersteunde kenmerken:

 • trefwoord:
 • camera:
 • lens:
 • locatie:
 • waardering:
 • vlag:
 • flits:
 • oriëntatie:
 • iso:
 • type:
 • f-stop:
 • ss:
 • bewerkt:
 • media:

Sorteren en segmenteren
Sorteren, segmenteren en andere opties voor uw zoekresultaten in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)

Foto's voorzien van vlaggen en classificaties

Het deelvenster Classificeren en beoordelen gebruiken

In het deelvenster Classificeren en beoordelen in de loepweergave kunt u snel een sterrenwaardering en vlag (gekozen of geweigerd) aan uw albumfoto's toekennen. Via de Filmstrip onder aan het scherm kunt u de albumfoto's doorlopen.

Een foto classificeren

Als u een foto snel wilt classificeren in het deelvenster Classificeren en beoordelen, veegt u omhoog of omlaag in de linkerhelft van het scherm. Tijdens het vegen ziet u een classificatiebedekking waarin de huidige classificatie wordt weergegeven. 

Een foto van een vlag voorzien

Als u een foto snel van een vlag (Gekozen, Geweigerd of Zonder vlag) wilt voorzien in het deelvenster Rate & Review (Classificeren en beoordelen), veegt u omhoog of omlaag in de rechterhelft van het scherm. Tijdens het vegen ziet u een vlagbedekking waarin de huidige selectie wordt weergegeven. 

 • Foto's van een vlag voorzien (iPhone) - In het deelvenster Classificeren en beoordelen in de loepweergave kunt u met een veegbeweging snel een vlag en sterrenwaardering aan foto's op uw iPhone toekennen.
 • Foto's van een vlag voorzien (iPad) - U kunt foto's van een vlag voorzien als u ze snel en eenvoudig wilt kunnen categoriseren of filteren. Op uw iPad kunt u in de loepweergave foto's een voor een de vlag Kiezen, Weigeren of Vlag verwijderen geven.
Een foto classificeren en van een vlag voorzien in het deelvenster Classificeren en beoordelen
(Links) Een foto classificeren. (Rechts) Een foto van een vlag voorzien in het deelvenster Classificeren en beoordelen.

Het deelvenster Info gebruiken

In het deelvenster Info in de loepweergave kunt u snel een sterrenwaardering en vlag aan een foto toekennen. U kunt ook gemakkelijk een Titel, Bijschrift enCopyright toevoegen aan uw foto. Daarnaast worden in het deelvenster Info de metagegevens weergegeven die aan de foto zijn gekoppeld.  

(iPhone) Het deelvenster Info in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
(iPhone) Het deelvenster Info in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)

Foto's filteren

Foto's filteren
Fotofilteropties in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS).

Klik op het pictogram  boven in het scherm (naast het pictogram Zoeken) om foto's snel te filteren op:

 • Waarderingen: Gebruik het pictogram  om foto's weer te geven met een hogere waardering dan een bepaald aantal sterren. U kunt bijvoorbeeld foto's weergeven met een waardering van drie sterren of hoger
 • Vlaggen: Zonder vlag, gekozen of afgewezen
 • Media: Foto of video
 • Camera: Cameramerk en -model
 • Personen: Persoonsclusters die in de weergave Personen zijn gedetecteerd
 • Locatie: Locaties ontleend aan de metagegevens van alle foto's
 • Trefwoorden: Trefwoorden ontleend aan de metagegevens van alle foto's
 • Bewerkt: Bewerkt of niet bewerkt

Opmerking:

De filteropties die zijn toegepast tijdens het bekijken van foto's in het album blijven behouden, ook als u het album verlaat. U kunt de geselecteerde filters wissen door op het kruisje in het filtertoken boven aan het raster te tikken wanneer u de weergave Alle foto's opnieuw opent.

Opmerking:

Zie Foto's zoeken en indelen in albums in Lightroom voor mobiele apparaten (Android) en Foto's indelen in Lightroom (voor desktop) voor meer informatie over het zoeken naar en indelen van foto's in Lightroom op een Android-toestel of op een desktop-pc.

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid