Käsiteltävät aiheet
Perehdy yleisiin ongelmiin ja ratkaisuihin avautumattomien PDF-tiedostojen vianmäärityksen suorittamista varten.
Tällä sivulla

Useat tekijät saattavat estää PDF-tiedoston avaamisen Adobe Reader- tai Acrobat-ohjelmassa, muun muassa seuraavat:

• PDF-tiedosto on vahingoittunut.
    • Readerin tai Acrobatin asennus tai päivitys on vahingoittunut.
    • Reader tai Acrobat on vanhentunut.
    • Tiedostotyyppiä ei tunnisteta.
    • PDF-tiedostot on luotu muilla kuin Adoben ohjelmilla.

Kokeile alla olevia ehdotuksia aloittaessasi vianmäärityksen.

Tässä ovat yleisimmät itse PDF-tiedostoon liittyvät ongelmat ja niiden ratkaisut.

Salasanasuojatut PDF-tiedostot

Ongelma: PDF-tiedosto on mahdollista suojata salasanalla tiedoston luontivaiheessa. Suojauksella voidaan estää tiedoston tarkastelu luvattomilta käyttäjiltä.

Ratkaisu: Tällaisen asiakirjan avaamiseen tarvitaan salasana. Jos PDF-tiedoston luonut henkilö ei ole antanut tiedoston avaamiseen tarvittavaa salasanaa, PDF-tiedostoa ei voi avata.

Epäilyttävät PDF-tiedostot

Ongelma: Reader- ja Acrobat-sovelluksissa estetään sellaisten PDF-tiedostojen avaaminen, jotka eivät vastaa määritettyjä PDF-standardeja. Reader- ja Acrobat-sovelluksissa estetään esimerkiksi sellaisten PDF-tiedostojen avaaminen, jotka saattavat sallia haitallisen sisällön lataamisen tai joiden luonnissa on käytetty virheellistä syntaksia (ohjelmointikielen sääntöjen sarjaa).

Ratkaisu: Ole varovainen. Tällaiset PDF-tiedostot saattavat aiheuttaa tietoturvariskin järjestelmässäsi. Tarkista dokumentin lähteeltä, esimerkiksi dokumentin lähettäneeltä henkilöltä tai sivustosta, josta latasit dokumentin, että dokumentin voi avata turvallisesti, ja jatka sitten vianmäärityksen seuraaviin vaiheisiin.

Yhteensopimattomat PDF-tiedostot

Ongelma: Muissa kuin Adoben tuotteissa luodut PDF-tiedostot eivät välttämättä ole täysin yhteensopivia PDF-määritysten kanssa, ja sen vuoksi niitä ei voida avata Reader- tai Acrobat-sovelluksissa. Tämän lisäksi Readerin tai Acrobatin aikaisemmat versiot eivät noudata PDF-tiedostoihin liittyviä standardeja niin tarkasti kuin uudemmat versiot. Vaikka siis pystyt avaamaan PDF-tiedoston sovelluksen aikaisemmalla versiolla, et ehkä pysty avaamaan sitä uusimmalla versiolla.

Ratkaisu: Jos luotat PDF-tiedoston tekijään ja alkuperään, harkitse palaamista Readerin tai Acrobatin aikaisempaan versioon PDF-tiedoston avaamista varten.

Lisätietoja Readerista on artikkelissa Readerin vanhemmat versiot. Voit palata Acrobatin vanhempaan versioon, jos sinulla on kyseisen version sarjanumero. Hanki asennusohjelmat valitsemalla Acrobat 8 ja 9 tai Acrobat XI ja X.

Jos haluat palata vanhempaan versioon, sinun on ensin poistettava asemassa olevan Acrobat- tai Reader-version asennus.

Vioittunut tiedosto

Ongelma: Toisinaan PDF-tiedosto saattaa vahingoittua tai sisältää vioittuneita tietoja.

Ratkaisu: Jos olet ladannut PDF-tiedoston verkosta tai saanut sen sähköpostiviestissä, lataa se uudelleen tai pyydä lähettäjää lähettämään se uudelleen. Kopioi tiedosto suoraan kiintolevylle kannettavan aseman tai verkkoaseman sijaan. Avaa sen jälkeen kopio suoraan kiintolevyltä.

Huomautus:

Jos ongelma ei ratkea edellä annettujen ohjeiden avulla, lähetä mallitiedosto toimintopyyntö- ja virheraporttilomakkeella.

Jos olet varmistanut, että PDF-tiedosto ei ole vioittunut tai yhteensopimaton, varmista, että Reader tai Acrobat on ajan tasalla ja kunnossa kokeilemalla seuraavia vaiheita:

• Päivitä uusimpaan ”pisteelliseen” versioon (esimerkiksi versiosta 15.006 versioon 15.008).
    • Korjaa asennus.
    • Asenna tuote uudelleen käyttämällä uusinta versiota.
    • Varmista, että käyttöjärjestelmä tunnistaa PDF-tiedostot.

Reader- tai Acrobat-ohjelman päivittäminen

Adobe julkaisee säännöllisesti tietoturvapäivityksiä Reader- ja Acrobat-sovelluksiin. Viimeisin päivityskorjaustiedosto korjaa usein järjestelmän ristiriidat.

1. Avaa Reader tai Acrobat.

2. Valitse Ohje > Tarkista päivitykset.

Päivitysten tarkistaminen
    3. Jos näyttöön tulee Updaterin valintaikkuna, valitse Kyllä. Päivitys käynnistyy automaattisesti.

4. Käynnistä tietokone uudelleen.

Readerin tai Acrobatin korjaaminen (vain Windows)

Reader- tai Acrobat-sovellus tai sovelluksen käyttämiseen tarvittavat resurssit ovat saattaneet vioittua. Asennuksen korjaaminen on nopea tapa korjata virhe.

Huomautus:

PDF-tiedostoa ei sinällään voi korjata. Jos sinulla on kuitenkin lähdetiedosto, voit luoda Adobe-tuotteella, kuten Acrobatilla tai Photoshop Elementsillä, uuden PDF-tiedoston.

Ohjauspaneelista korjaaminen

Tuotteen asennus voidaan korjata valitsemalla Ohje > Korjaa [tuote] -asennus, mutta tässä kuvattu Ohjauspaneelista korjaaminen tuottaa joskus parempia tuloksia.

1. Sulje Reader tai Acrobat.

2. Windows 7: Valitse Käynnistä > Ohjauspaneeli.

Windows 8: Napsauta tehtäväpalkissa olevaa Käynnistä-kuvaketta ja valitse Ohjauspaneeli.

Ohjauspaneeli
    3. Tee jokin seuraavista toimista Ohjauspaneelissa käytössä olevan Windows-version mukaan:

• (Windows 8 / Windows 7 / Windows Vista) Valitse Ohjelmat ja sen jälkeen Ohjelmat ja toiminnot.
      • (Windows XP) Kaksoisnapsauta Lisää tai poista sovellus.

Valitse ohjelmaluettelosta Adobe Reader tai Adobe Acrobat.

4. Valitse Muuta ja korjaa ohjelma noudattamalla ohjeita. Kun prosessi on valmis, napsauta Valmis.

Valitse Vaihda
    Reader- tai Acrobat-sovelluksen välityksellä korjaaminen

Valitse Ohje > Korjaa asennus.

Korjaa Acrobat

Uusimman version asentaminen

Acrobatin tai Readerin uudelleenasennus on kaksivaiheinen prosessi. Poista ensin sovelluksen asennus ja asenna sitten uusin versio.

1. Poista Adobe Acrobatin tai Adobe Readerin asennus.

2. Asenna Acrobat tai Reader uudelleen käyttämällä uusinta versiota.

Käyttöjärjestelmän PDF-tiedostojen tunnistamisen varmistaminen

Käyttöjärjestelmää ei ehkä ole määritetty avaamaan PDF-tiedostoja automaattisesti työpöydältä Readerilla tai Acrobatilla. Voit määrittää sen seuraavasti:

Windows-käyttäjät

Määritä PDF-tiedostot avautumaan Reader- tai Acrobat-sovelluksessa Windows-käyttöjärjestelmässä seuraavasti:

1. Napsauta PDF-tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Avaa sovelluksessa > [Sovellus]. (Valitse ohjelmaluettelosta Adobe Reader tai Adobe Acrobat.)

Ohjelman valitseminen
    2. Windows 7 ja sitä aikaisemmat versiot: Valitse Avaa tämäntyyppiset tiedostot aina valitussa sovelluksessa.

Windows 8: Valitse Käytä tätä sovellusta kaikkien .pdf-tiedostojen kanssa.

Oletusohjelman valitseminen
    3. Valitse OK (Windows 7).

Mac OS -käyttäjät

Jos kyseessä on Mac OS X -käyttöjärjestelmä, määritä PDF-tiedostot avautumaan Reader- tai Acrobat-sovelluksessa seuraavasti:

1. Valitse PDF-tiedoston kuvake Finderissa osoittamalla sitä.

2. Valitse Arkisto > Näytä tiedot.

Tietojen hakeminen
    3. Napsauta Avaa sovelluksella -kohdan vieressä olevaa kolmiota ja valitse avattavasta luettelosta Adobe Acrobat Reader tai Adobe Acrobat (jos haluamaasi vaihtoehtoa ei ole luettelossa, valitse se valitsemalla Muu).

Avaa sovelluksessa
    4. Valitse Muuta kaikki.

Järjestelmän kaatuminen tai virhesanoma ilmoittaa nimenomaisista tietokoneeseen tai asennusprosessiin liittyvistä ongelmista. Lisätietoja vianetsintään saat virheeseen liittyvästä TechNotesta alla olevasta taulukosta. Jos virhettä ei ole taulukossa, kirjoita se tämän sivun yläosassa olevaan hakukenttään ja paina Enter- tai rivinvaihtonäppäintä.

Ongelma tai virhe TechNote tai ratkaisu
    • Tyhjä tai välkkyvä valintaikkuna
    • Jähmettynyt kursori tai näyttö, tai sininen näyttö
    • Odottamaton uudelleenkäynnistyminen
    • Virhe kuten STOP, Vakava järjestelmävirhe tai Sovellusvirhe
    • Moduulin tai muistin sisältävä virhe
    Virheet ja jähmettymiset | Adobe Reader | Windows
    • Tyhjä tai välkkyvä valintaikkuna
    • Jähmettynyt kursori tai näyttö
    • Pyörivänä pyöränä näkyvä hiiren kursori
    • Virhe kuten "Ohjelma Adobe Reader sulkeutui odottamatta".
    Virheet ja jähmettymiset | Adobe Reader | Mac OS
    Asennus alkaa, mutta käynnistyksen keskeyttää jumittunut osoitin, näyttö tai näyttöön tuleva virhesanoma. Asennus keskeytetty | Acrobat 9, Reader 9

Virhe 1402 | Virhe 1406 | Acrobat, Reader
    PDF-tiedoston näyttäminen verkkoselaimessa ei onnistu tai PDF-tiedosto avautuu selaimen ulkopuolelle.

PDF-tiedoston näyttäminen verkossa ei onnistu
    Virhe: Tiedosto on vioittunut ja sitä ei voida korjata. Foorumiviesti

Alkuun