Adobe Creative Cloud -sovellukset käyttävät nyt käyttöjärjestelmän tukea Dolby Digital -äänen purkamiseen eivätkä enää sisällä Dolby Digital- ja Dolby Digital Plus -äänimuotojen purkamista.

Adobe Creative Cloud on siirtynyt käyttämään käyttöjärjestelmän tukea Dolby Digital -äänen purkamiseen (Dolby-tiedostojen lukemiseen) eikä enää tarjoa tukea Dolby Digital- ja Dolby Digital Plus -äänimuotojen koodaamiselle (kirjoittamiselle) Creative Cloudin nykyisessä tai tulevissa versioissa.

Nämä muutokset koskevat seuraavia Creative Cloud -tuotteita:

• Adobe Premiere Pro CC
  • Adobe After Effects CC
  • Adobe Audition CC
  • Adobe Photoshop Lightroom CC
  • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
  • Adobe Media Encoder CC
  • Adobe Prelude CC
  • Adobe Premiere Elements

Dolby-äänen purkaminen

Sekä Windows- että OS X -käyttöjärjestelmät (Windows 8.1 tai uudemmat ja Mac OS X .11 tai uudemmat) sisältävät tuen Dolby-äänen purkamiselle. Päivitä käyttöjärjestelmäsi uusimpaan versioon.

Tuki Dolby-äänen purkamiselle Windows-käyttöjärjestelmissä

Jos tietokoneellasi on Windows-käyttöjärjestelmä, kaikki uusimmat versiot tukevat jonkintyyppistä Dolby-äänen purkamista.

Poikkeuksia kuitenkin on:

Vanhat Windows-ohjelmistoversiot:

• Windows 7: Windows 7 -versio ei sisällä AC-3-äänen purkamiseen tarvittavaa mediapakettia. Paras ratkaisu on päivittää Windows 8- tai Windows 10 -versioon.

Tuki Dolby-äänen purkamiselle Mac-käyttöjärjestelmissä

Jos tietokoneellasi on Mac-käyttöjärjestelmä, macOS 10.11 ja sitä uudemmat versiot tukevat Dolby-äänen purkamista.

Tuki Dolby-äänen koodaamiselle

Käyttäjille, jotka tarvitsevat Dolby-koodausominaisuutta, suositellaan seuraavaa muun valmistajan ratkaisua: Dolby – Media Producer Suite.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Adoben asiakaspalveluun.

Yleisiä kysymyksiä

Onko käyttöjärjestelmän Dolby-tuella ja Adobe-tuotteissa aiemmin tuetulla tekniikalla eroa?

Purkaminen/toisto: Ei – digitaalisen tiedoston purkaminen joko toimii tai ei toimi.

Koodaaminen: Tämä ei ole mahdollista käyttöjärjestelmän omalla Dolby-tekniikalla.Koodaaminen suoritetaan kuitenkin yleensä osana jakelua, ei luovassa prosessissa, jossa Adobe-työkaluja pääasiassa käytetään.

Käytän Windows 7 -käyttöjärjestelmää ja ostin uuden kameran, joka tallentaa AVC-HD-muodossa. Onko minun päivitettävä käyttöjärjestelmäni ja Creative Cloud -ohjelmistoversioni, jotta voin kuulla tallentamani äänen?

Adobe suosittelee päivittämistä Creative Cloud -ohjelmiston uusimpaan versioon ja nykyistä turvallisempaan käyttöjärjestelmäversioon (suositus: Windows 10). Jos se ei ole mahdollista, ota yhteyttä Adoben asiakaspalveluun.

Tarkoittaako tämä, että PQ Dolby Vision HDR -tuki päättyy?

Ei, Premiere Pron HDR-tuki jatkuu ennallaan.

Vaikuttaako tämä vanhempiin Dolby-koodattuihin projekteihin?

Jos avaat projektin Creative Cloud -ohjelmiston uusimmassa versiossa, se toimii normaalisti. Käyttöjärjestelmän sisältämä tekniikka pystyy purkamaan kaiken Dolby-koodatun lähdesisällön.

Käytän paikallista arkistojärjestelmää tietokoneellani – voinko käyttää sitä palatakseni vanhaan versioon?

Meidän tavoitteemme ei koskaan ole poistaa ominaisuuksia tuotteistamme. Valitettavasti tässä tapauksessa meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa Dolby-toiminnon käyttötapaa, ja joillekin käyttäjille tämä aiheutti työnkulun häiriöitä.  Pahoittelemme muutoksesta aiheutuneita hankaluuksia. Alla on muutamia ehdotuksia nykyisen tilanteen parantamiseksi ja parhaita käytäntöjä jatkoa varten.

1. Siirry käyttämään uusinta käyttöjärjestelmä- ja sovellusversiota.
  2. Windows-tietokoneilla kannattaa päivittää CC 2018 -versioon.

Mac-käyttäjille macOS-päivitykset ovat ilmaisia.

Tätä ehdotusta suosittelemme vahvimmin. Kaikki Windows 8.1:n jälkeiset Windows-versiot ja macOS-versiot 10.11:stä alkaen sisältävät tuen Dolby-äänen purkamiselle. Jos haluat siirtää keskeneräisiä töitä, käytä toisen valmistajan apuohjelmaa, kuten Handbrake (ilmainen avoimen lähdekoodin videotranskoodaaja), jos haluat muuntaa MTS/ACS-tiedostoja. Nimeä tiedostot uudelleen ja tuo ne uudelleen Premiere Prohon. Tyhjennä sitten mediavälimuisti.

3. Palauta CC2017-versiot, joissa on Dolby.
  4. Jos et voi siirtyä viimeisimpään käyttöjärjestelmäversioon ja CC2018-sovellusversioon, Dolby-ominaisuudet sisältävän CC2017-sovelluksen palauttaminen on toinen mahdollinen ratkaisu.

Windowsissa voit kokeilla Windowsin palautus -toimintoa, jolla voi palauttaa tietokoneen sovellusten tilan aikaisempaan tilanteeseen.

Mac-tietokoneilla voit käyttää Applen Time Machine -toimintoa.

Nämä varmuuskopioversiot palauttavat koneesi entiseen tilaansa.  Kun päivität Creative Cloud -sovelluksia, estä muutos muuttamalla työpöytäsovelluksen lisäasetuksia siten, että vanhat CC-versiot säilytetään, eikä niitä oletusarvoisen asetuksen mukaisesti poisteta.

5. Käytä järjestelmän varmuuskopiota tai näköistiedostoa ajalta, jolloin CC 2017 on ollut asennettuna.
  6. Voit palata aiempaan tilaan kumpaa tahansa varmuuskopiota käyttämällä. Tarvitset vähintään sekä Premiere Pro- että Adobe Media Encoder -sovellukset.

Jatkossa voit ennen Creative Cloud -sovellusten päivitystä muuttaa työpöytäsovelluksen lisäasetuksia siten, että vanhat CC-versiot säilytetään, eikä niitä oletusarvoisen asetuksen mukaisesti poisteta.