Meer informatie over de nieuwe functies in de nieuwste update van Adobe Lightroom Classic CC (desktop en mobiel).
Lightroom_CC_logo_96px

De versie van oktober 2018 of nieuwer van Lightroom CC worden geleverd met verschillende nieuwe en verbeterde functies voor een betere digitale beeldbewerking. Lees verder voor een korte kennismaking met deze functies en voor koppelingen naar bronnen die meer informatie bieden

Opmerking:

Met de nieuwe functie Automatisch bijwerken worden uw Creative Cloud-apps worden nu automatisch bijgewerkt als er een nieuwe versie beschikbaar is. Er kunnen niet twee versies van Lightroom CC tegelijk actief zijn op uw computer. Uw bestaande appvoorkeuren en -instellingen worden overgebracht naar de nieuwste versie. U kunt de updatevoorkeuren beheren via de Creative Cloud-desktopapp. Lees meer.

Lightroom CC (desktop)

Lightroom CC (desktop) 2.1 | versie van december 2018

Deze versie van Lightroom CC voor desktop introduceert nieuwe functies en verbeteringen, zoals de uitbreiding van de weergave Personen, verbeteringen van de zoekfunctie, de mogelijkheid om alle voorinstellingen weer te geven, ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen, en oplossingen voor problemen.

Uitbreiding van de weergave Personen

Met deze versie van Lightroom CC Desktop kunt u nu de clusters met benoemde personen sorteren op hun voornaam en achternaam. Ook het laden van en bladeren in de weergave Personen gaat nu veel sneller.

Volg deze stappen om personenclusters met een naam te sorteren op voornaam of achternaam:

1. Selecteer Personenin het deelvenster Mijn foto's linksboven in het scherm om de weergave Personen te openen.
  2. Klik op de drie puntjes rechtsboven in het scherm. Selecteer in de keuzelijst Sorteren op een van deze sorteeropties: Voornaam of Achternaam.

Zie Sorteeropties in de weergave Personen voor meer nuttige informatie.

Personenclusters sorteren op voornaam of achternaam.
Personenclusters sorteren op voornaam of achternaam.

Verbeterde zoekfunctie

Als u begint met zoeken in de zoekbalk, voegt Lightroom CC nu automatisch een zoekkenmerk toe van het album of de map die u momenteel bekijkt. Als u bijvoorbeeld foto's bekijkt in een album met de naam Landschap, wordt een zoekkenmerk van dit album automatisch toegevoegd in de zoekbalk als u begint met het typen van uw trefwoord.

Een zoekkenmerk voor het huidige album wordt automatisch toegevoegd in de zoekbalk als u begint met het typen van uw trefwoord.
Een zoekkenmerk voor het huidige album wordt automatisch toegevoegd in de zoekbalk als u begint met het typen van uw trefwoord.

Gedeeltelijk compatibele voorinstellingen verbergen

U kunt ervoor kiezen om gedeeltelijk compatibele voorinstellingen weer te geven die standaard verborgen zijn. Deze gedeeltelijke voorinstellingen hebben betrekking op diverse instellingen die niet compatibel zijn met de geselecteerde foto, zoals andere cameraprofielen.

U kunt alle voorinstellingen als volgt weergeven:

1. Selecteer een foto in de weergave Detail en open het deelvenster Bewerken.
  2. Klik op Voorinstellingen onderin het deelvenster Bewerken.
  3. Klik in het deelvenster Voorinstellingen op de drie puntjes.
  4. Schakel Gedeeltelijk compatibele voorinstellingen verbergen uit in het contextmenu.

Ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen

Voor een volledige lijst met ondersteunde camera's en lensprofielen kunt u de volgende bronnen raadplegen:

Lightroom CC (desktop) 2.0 | versie van oktober 2018

Weergave Personen

Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei

Vind foto's van bepaalde mensen sneller, nu Lightroom CC met Adobe Sensei-technologie uw foto's automatisch sorteert op basis van de personen daarin. Als u foto's uploadt en synchroniseert naar de cloud, kan Lightroom CC foto's van dezelfde persoon detecteren, herkennen en groeperen.

Om naar de weergave Personen te navigeren, klikt u op het pictogram Mijn foto's linksboven in het scherm en klikt u op Personen.

Weergave Personen in Lightroom CC

Apple-foto's migreren (alleen Mac)

U kunt vanaf nu uw Apple-fotobibliotheek eenvoudig migreren naar Lightroom CC op uw desktop. Uw foto's worden gesynchroniseerd in de cloud, zodat u ze kunt bekijken, bewerken, ordenen en delen op al uw apparaten.

Apple-fotobibliotheek migreren naar Lightroom CC

Gedetailleerde instructies vindt u in Uw Apple-fotobibliotheek migreren naar Lightroom CC.

Deel uw foto's gemakkelijk online

Naast het delen van albums kunt u nu ook een willekeurige selectie van foto's delen als een webgalerie.

Deel Lightroom-foto's gemakkelijk als een webgalerie

Ga als volgt te werk om een selectie van foto's te delen:

1. Selecteer de foto's die u wilt delen in de rasterweergave of filmstrip.
  2. Klik met de rechtermuisknop (Windows) of houd Control ingedrukt en klik (Mac) op uw selectie en selecteer Delen op internet in het contextmenu.
  3. Het dialoogvenster Instellingen voor delen verschijnt, met daarin een unieke koppeling. U kunt deze koppeling gebruiken om uw geselecteerde foto's te delen. Pas de naam van de selectie foto's aan met de optie Titel en geef de Voorkeuren voor delen op.
  4. Klik op Doorgaan. Uw set geselecteerde foto's is nu openbaar.

Voor een lijst van alle foto's of fotogalerieën die openbaar zijn, klikt u op het pictogram Delen om het deelvenster Delen te openen. Onder Delen op internet, klikt u op Foto's om al uw openbare foto's en fotogalerieën te bekijken in een vervolgkeuzelijst.

Zie Een album delen als webgalerie voor gedetailleerde informatie.

Adobe Portfolio-integratie

Toon uw foto's op internet, nu u ze rechtstreeks kunt verzenden naar Adobe Portfolio vanuit Lightroom op uw desktop.

Uw foto's delen op Adobe Portfolio

Zie Uw foto's delen op Adobe Portfolio voor gedetailleerde informatie.

Verbeterde zoekfunctie

Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei

Als u begint te typen in de zoekbalk, biedt Lightroom CC automatisch suggesties om u te helpen. Zoek met gemak naar camera's, locaties en andere metagegevens. Ook uw ingeschakelde filters worden overzichtelijk ingedeeld in het zoekvak. U kunt zelfs naar een filter zoeken met de filternaam (probeer 'camera:').

Verbeterde zoekfunctie

Meer informatie vindt u in Foto's zoeken, filteren en sorteren.

Lokale kleurtinten

U kunt vanaf nu kleuren toevoegen aan bepaalde gebieden van uw foto met de tools Penseel en Verloop.

Tijdens het gebruik van de tools Penseel, Lineair verloop, of Radiaal verloop in Lightroom CC, kunt u naar beneden scrollen om met de schuifregelaar voor aanpassingen Kleur in te schakelen.

Met de Penseeltool kunt u kleuren toevoegen aan bepaalde gebieden van uw foto
(Illustratief voorbeeld) Verander de kleur van de irissen (ogen) met de Penseeltool.

Bekijk de volgende zelfstudies voor meer informatie over het gebruik van de tools Penseel en Verloop om delen van een foto te verbeteren:

Ondersteuning voor HEVC-bestanden op macOS

Vanaf deze versie ondersteunt Lightroom CC de HEVC-videobestanden (High Efficiency Video Coding, ook wel H.265 genoemd) van Apple op macOS High Sierra (10.13) of nieuwer.

Meer informatie vindt u in Ondersteuning van HEVC-videobestanden.

Ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen

Voor een volledige lijst met ondersteunde camera's en lensprofielen kunt u de volgende bronnen raadplegen:

Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS en Android)

Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS en Android) 4.1 | versie van december 2018

Uitbreiding van de weergave Personen

In deze versie van Lightroom CC voor mobiele iOS-apparaten krijgt u suggesties voor het samenvoegen van personenclusters wanneer u de weergave Personen opent en kunt u personenclusters gemakkelijk sorteren op voornaam en achternaam. Ook kunt u de omslagfoto van een cluster instellen.

Volg deze stappen om een foto in een personencluster als omslagfoto van het cluster in te stellen:

1. Open de gewenste foto in een personencluster.
  2. Tik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek.
  3. Selecteer Organiseren in het contextmenu.
  4. Tik op Als Omslagfoto instellen om de foto in te stellen als omslagfoto.

Zelfstudie Premium-retoucheerpenseel

Deze versie van Lightroom CC voor mobiele iOS-apparaten bevat een nieuwe zelfstudie Premium-retoucheerpenseel. Aan het einde van de zelfstudie verschijnt een dialoogvenster Wijzigingen behouden? zodat de gebruiker de mogelijkheid heeft om wijzigingen in de foto op te slaan of te annuleren. In zelfstudies voor premiumfuncties moet u uw lidmaatschap upgraden om wijzigingen te behouden als u een freemium-gebruiker bent.

Gewijzigde functies

• Wanneer u tikt en vasthoudt om de voorgaande status te bekijken (status Voor), wordt de geselecteerde foto nu zonder toegepaste bewerkingen weergegeven. Voorheen werden in de status Voor alleen de bewerkingen uitgeschakeld die waren toegepast op een mobiel apparaat.
  • Bij het bladeren door afbeeldingen in een album blijven de albumnaam en het aantal foto's zichtbaar. De bladersnelheid is ook verbeterd.
  • Er is een nieuw inklapbaar/uitklapbaar menu toegevoegd naast Alle foto's waarmee u in Alle foto's de volgende elementen kunt weergeven/verbergen: Lr-camerafoto's, Recent toegevoegd en Personen.

Tabblad Delen en ad-hoc delen

Deze versie van Lightroom CC voor mobiele apparaten (Android) introduceert een weergave Delen die al uw gedeelde albums en foto's op één tabblad bevat. Bovendien kunt u nu ook een willekeurige selectie van foto's delen als webgalerie zonder een apart album te maken via de optie Delen op internet. U kunt deze ad-hoc gedeelde foto's bijhouden in een aparte container Foto's gedeeld opinternet onder het tabblad Delen.

Foto's verplaatsen tussen personenclusters

In deze versie kunt u foto's handmatig selecteren en verplaatsen van het ene personencluster naar het andere als u vindt dat een of meer van de foto's niet behoren tot dat cluster. De bewerking is beschikbaar voor clusters met naam en zonder naam, en veranderingen in het cluster worden aangegeven in het deelvenster Info met een bijgewerkte personentag die overeenkomt met het nieuwe bestemmingscluster. Ook kunt u nupersonenclusterssorteren op achternaam.

Verwerking van dubbele voorinstellingen

U kunt een voorinstelling met dezelfde naam maken in dezelfde voorinstellingengroep door opties te kiezen in het dialoogvenster Voorinstelling dupliceren:

• Vervangen: als u deze optie selecteert, blijft alleen de nieuwste voorinstelling met die naam bestaan in de groep
  • Dupliceren: als u deze optie selecteert, krijgt u twee voorinstellingen met dezelfde naam in dezelfde groep
  • Naam wijzigen: als u deze optie selecteert, wordt standaard een nummer toegevoegd aan de naam of kunt u de naam zelf wijzigen

Gedeeltelijke voorinstellingen tonen of verbergen

U kunt ervoor kiezen om gedeeltelijk compatibele voorinstellingen weer te geven die standaard verborgen zijn in het deelvenster Voorinstellingen door te tikken op Gedeeltelijk compatibele voorinstellingen tonen. Deze gedeeltelijke voorinstellingen hebben betrekking op diverse instellingen die niet compatibel zijn met de geselecteerde foto, zoals andere cameraprofielen.

Ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen

Voor een volledige lijst met ondersteunde camera's en lensprofielen kunt u de volgende bronnen raadplegen:

Door klanten gemelde problemen die zijn opgelost

Opgeloste problemen in Lightroom CC mobile v4.1 (versie van december 2018)

Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS en Android) v4.0 | versie van oktober 2018

Weergave Personen

Zoek uw geliefden snel met de weergaven Personen van Adobe Sensei. Lightroom CC herkent personen automatisch in foto's. Hierdoor kunt u gemakkelijk alle foto's van dezelfde persoon bekijken.

Weergave Personen in Lightroom mobile voor iOS
Weergave Personen in Lightroom mobile voor iOS herkent foto's van dezelfde persoon en groepeert ze in een cluster.
Weergave Personen in Lightroom mobile voor Android
Weergave Personen in Lightroom mobile voor Android herkent foto's van dezelfde persoon en groepeert ze in een cluster.

Raadpleeg de volgende Help-bronnen voor meer informatie:

Verbeterde zoekfunctie

Zoeksuggesties worden nu weergegeven als u in de zoekbalk begint te typen. Er verschijnen aanbevelingen zoals camera's, lenzen, sluitersnelheden, diafragma, ISO's, trefwoorden, locaties en meer.

Suggesties voor automatische aanvulling in Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS)
Gebruiksvriendelijke suggesties voor automatische aanvulling wanneer u Zoeken gebruikt in Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS)
Suggesties voor automatische aanvulling in Lightroom CC voor mobiele apparaten (Android)
Gebruiksvriendelijke suggesties voor automatische aanvulling wanneer u Zoeken gebruikt in Lightroom CC voor mobiele apparaten (Android)

Raadpleeg de volgende Help-bronnen voor meer informatie:

Extra deelopties voor Delen op internet

U kunt er nu voor kiezen om alleen foto's te delen die met een vlag zijn gemarkeerd of die een bepaalde sterrenclassificatie hebben of, tijdens het instellen van het weergavethema en de vormgeving, direct vanuit de Lightroom CC-app.

Weergaveopties in Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS)
Weergaveopties wanneer u uw verzameling deelt op internet in Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS)
Weergaveopties in Lightroom CC voor mobiele apparaten (Android)
Weergaveopties wanneer u uw verzameling deelt op internet in Lightroom CC voor mobiele apparaten (Android)

Raadpleeg de volgende Help-bronnen voor meer informatie:

Nieuwe begeleide zelfstudies

De volgende nieuwe begeleide zelfstudies zijn geïntroduceerd in deze release:

• (iOS) Nieuwe aanpassingen en Retoucheerpenseel
  • (Android) Nieuwe aanpassingen, de tool Doelaanpassing en Upright met hulplijnen
Begeleide zelfstudies (iOS)
Nieuwe begeleide zelfstudies bij Help en ondersteuning in Lightroom CC voor mobiele apparaten (iOS)
Begeleide zelfstudies in Lightroom CC voor mobiele apparaten (Android)
Nieuwe begeleide zelfstudies bij Help en ondersteuning in Lightroom CC voor mobiele apparaten (Android)

Ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen

Voor een volledige lijst met ondersteunde camera's en lensprofielen kunt u de volgende bronnen raadplegen:

Andere verbeteringen

• Verbeterde rendering voor hoge ISO: Het verwerken van RAW-bestanden is verbeterd om opnamen bij weinig licht en met hoge ISO-waarden met meer natuurlijke kleuren te renderen.
  • (Alleen Android) Verbeterde kwaliteit van HDR-opnamen.

Lightroom CC voor web (lightroom.adobe.com)

Lightroom CC voor web | versie van oktober 2018

De nieuwe weergave Schermweergave op lightroom.adobe.com toont een voorvertoning van de pagina, precies zoals gebruikers de pagina zullen zien. In deze weergave kunt u de lay-out en achtergrondkleur bepalen terwijl u ruimte invoegt tussen afbeeldingen en tekst om het verhaal achter de foto's te vertellen. Wanneer u klaar bent met de lay-out, kunt u het album delen met de knoppen bij Delen.

De nieuwe weergave Schermweergave op lightroom.adobe.com