We hebben de onderstaande informatie verzameld om u te helpen de best mogelijke Shockwave 3D-ervaring te verkrijgen. Als u problemen ondervindt met de Shockwave Player, vindt u hieronder wellicht de oplossing. Het is ook raadzaam een foutenrapport in te dienen.

1. Vergelijk uw systeem met de systeemvereisten.
  2. Gebruik hardwarerendering in plaats van softwarerendering.
  3. Zie de Veelgestelde vragen hieronder als u nog steeds problemen hebt.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen hardware- en softwarerendering?
Shockwave 3D kan twee schema's gebruiken voor het renderen van 3D-inhoud: hardware- en softwarerendering.

Hardwarerendering maakt gebruik van de capaciteiten van een videokaart, die vaak zijn ontworpen om 3D-graphics te versnellen met behulp van standaardprogrammeringsinterfaces, zoals DirectX en OpenGL.

Softwarerendering maakt gebruik van de hoofdprocessor van een computer (CPU) om 3D-graphics te tekenen, zonder de videokaart te gebruiken ter ondersteuning van 3D. De CPU voert alle berekeningen uit om een 3D-afbeelding te tekenen. De videokaart van het systeem geeft enkel weer wat de CPU heeft verwerkt. Zo kunnen gebruikers met weinig of geen 3D-ondersteuning van hun videokaart toch 3D-inhoud zien.
Hoe schakel ik tussen hardware- en softwarerendering bij gebruik van Shockwave Player 3D?
Als u van 3D-renderer wilt wisselen, speelt u eerst een willekeurige Shockwave-film in uw browser af. Wanneer de film begint af te spelen, roept u als volgt het contextmenu op:

Windows: klik met de rechtermuisknop op de film
Macintosh: houd Control ingedrukt en klik op de film

Ga in het contextmenu naar '3D-renderer' en selecteer de gewenste renderer. Opmerking: voor een optimale ervaring wordt het aanbevolen de standaardinstelling 'Inhoudsinstellingen volgen' te behouden. Als een renderer gedimd wordt weergegeven, is deze niet beschikbaar op uw systeem.
Hoe corrigeer ik visuele fouten en afwijkingen op mijn scherm bij het renderen van 3D-objecten?
Zorg dat u de recentste stuurprogramma's voor uw videoadapter heeft gedownload en geïnstalleerd. Sommige kaarten ondersteunen niet alle nieuwste 3D-functies van Shockwave 3D. Kaarten die de rendering van sommige 3D-elementen niet in hardware kunnen verwerken, dwingen in plaats daarvan de CPU om de afbeeldingen te tekenen ('softwarerendering'). Dit is in hoge mate van invloed op de authoring- en afspeelkwaliteit van Shockwave 3D-inhoud. Slechte ondersteuning van 3D-graphics en een trage CPU beperken de ervaring van Shockwave 3D. Zie de minimumvereisten.
I heb al een actuele hardwareversnelde 3D-videoadapter met de nieuwste stuurprogramma's. Wat kan ik doen om prestaties te verbeteren?
Probeer uw bureaublad te veranderen van 256 kleuren (8-bits), naar duizenden (16-bits) of miljoenen (32-bits) kleuren. 3D kan hardwareversnelling alleen gebruiken in een weergavemodus van 16-bits of hoger.
Wat kan ik doen als er nog steeds problemen met 3D-rendering optreden nadat ik de recentste stuurprogramma's heb geïnstalleerd?
Controleer of u de juiste versie van DirectX (Windows) of OpenGL (Macintosh) geïnstalleerd hebt. Dit zijn systeemsoftwareonderdelen die door uw videokaart worden gebruikt om afbeeldingen op uw beeldscherm te renderen. Lees het Leesmij-document of de releaseopmerkingen van uw stuurprogramma om te bepalen welke versie van DirectX of OpenGL vereist is voor uw stuurprogramma. Shockwave 3D en andere toepassingen die 3D-hardwarerendering gebruiken kunnen 3D-renderproblemen hebben als de versie van DirectX of OpenGL op uw systeem ouder is dan vereist door een geïnstalleerd weergavestuurprogramma. Dit is geen Shockwave-probleem. Mogelijk moet u een nieuwere versie van DirectX of OpenGL downloaden van de bovenstaande sites met Systeemupdates van derden.

Opmerking: een weergavestuurprogramma dat is ontworpen voor DirectX 5, kan goed werken op een DirectX7-systeem. Een DX7-weergavestuurprogramma kan echter moeite hebben met functioneren op een DX5-systeem.
I heb zojuist een upgrade naar Windows XP uitgevoerd of een nieuwe videoadapter gekocht voor mijn Windows XP-computer. Hoe zorg ik ervoor dat ik profiteer van hardwareversnelde 3D-rendering?
Windows XP biedt mogelijk geen 3D-ondersteuning op eigen stuurprogramma's voor uw product. Mogelijk moet u stuurprogramma's downloaden van de fabrikant van uw videokaart.
Waarom worden 3D-objecten donkerder weergegeven bij gebruik van OpenGL-hardwarerendering dan bij DirectX- of softwarerenderers? Waarom zijn de reflecterende oppervlakken minder zichtbaar?
Bij softwarerendering of DirectX worden reflecterende oppervlakken 'bovenop' texturen toegepast. OpenGL voegt reflecterende oppervlakken standaard 'onder' de texturen toe. Shockwave 3D maakt gebruik van OpenGL-extensies waardoor het resultaat eruitziet als DirectX en software, maar niet alle videokaarten of OpenGL-implementaties ondersteunen deze extensies.
Ik heb een 3D-videoadapter voor mijn Macintosh-systeem en het bijbehorende softwarestuurprogramma is geïnstalleerd. Waarom wordt 3D-hardwarerendering van OpenGL niet beschikbaar nadat ik OpenGL van de ondersteuningswebsite van Apple heb gedownload en geïnstalleerd?
Het OpenGL-installatieprogramma van Apple kan bepaalde extensies van uw videoadapter overschrijven tijdens de installatie van OpenGL. Probeer het softwarestuurprogramma van uw videoadapter opnieuw te installeren adat u OpenGL van Apple hebt geïnstalleerd.

Minimale systeemvereisten voor afspelen van 3D-inhoud

De volgende systeemvereisten gelden voor de weergave van 3D-inhoud met de Shockwave Player. Houd er rekening mee dat dit de minimale systeemvereisten zijn. Basic systemen die nog steeds aan deze vereisten voldoen, prestaren waarschijnlijk beduidend langzamer dan hoogwaardige systemen.

Windows

• Pentium II 266 MHz (met een actuele hardwareversnelde 3D-videoadapter)
  • Pentium II-klasse 300 MHz (zonder hardwareversnelde 3D-videoadapter)
  • Windows 95 (of hoger)
  • DirectX versie 5 (of hoger)
  • 32 MB systeem-RAM voor afspelen
  • MB Video RAM voor 16-bits gebruik op een hardwareversnelde 3D-videoadapter
  • Browsers: Netscape 4.x, IE 4.x, AOL 4.0

Macintosh

• PPC 233 (met een actuele hardwareversnelde 3D-videoadapter)
  • G3 300 (zonder hardwareversnelde 3D-videoadapter)
  • OS 8.1 (of hoger)
  • Open GL 1.1.2 (of hoger)
  • 32 MB systeem-RAM voor afspelen
  • 4 MB Video RAM voor 16-bits gebruik op een hardwareversnelde 3D-videoadapter
  • Browsers: Netscape 4.x, IE 4.5, AOL 4.0

Opmerking: met de term 'actueel' voor hardwareversnelde 3D-videoadapters worden producten bedoeld die in 1998 of later zijn uitgebracht. De prestaties variëren tussen videoadapters. Deze producten worden vaak '3D-videoadapters van de tweede generatie' genoemd. De recentste 3D-videoadapters gebruiken functies zoals 32-bits rendering, multi-texturing, alpha-blending (transparantie), anti-aliasing enzovoorts.

Updates van derden

Ondersteuning/stuurprogramma voor 3D hardware-chipset

Shockwave 3D presteert het beste op de nieuwste softwarestuurprogramma's die voor elke videoadapter beschikbaar zijn. Zorg dat u alle stuurprogramma's regelmatig bijwerkt, zo mogelijk elke zes tot negen maanden. Ondersteuning voor DirectX versie 5 (of hoger) is essentieel op Windows-pc's. Ondersteuning voor OpenGL (versie 1.1.2 of hoger) is essentieel voor Macintosh.

Aanbevelingen voor stuurprogramma's

Windows-systeemupdates

Het bijwerken van de belangrijkste onderdelen van een besturingssysteem kan vaak voor betere prestaties zorgen.

Macintosh-systeemupdates

Het bijwerken van de belangrijkste onderdelen van een besturingssysteem kan vaak voor betere prestaties zorgen. Macintosh-gebruikers moeten hun besturingssysteem up-to-date houden.