Adobe Creative Cloud-apps maken nu gebruik van systeemeigen ondersteuning om Dolby Digital te decoderen, en bieden geen codering meer voor Dolby Digital- en Dolby Digital Plus-geluidsindelingen.

Adobe Creative Cloud maakt nu gebruikt van systeemeigen ondersteuning om Dolby Digital te decoderen (Dolby-bestanden lezen) en de huidige en toekomstige Creative Cloud-versies bieden niet langer ondersteuning voor het coderen (schrijven) van Dolby Digital- en Dolby Digital Plus-geluidsindelingen.

Deze wijzigingen zijn van invloed op de volgende Creative Cloud-producten:

• Adobe Premiere Pro CC
  • Adobe After Effects CC
  • Adobe Audition CC
  • Adobe Photoshop Lightroom CC
  • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
  • Adobe Media Encoder CC
  • Adobe Prelude CC
  • Adobe Premiere Elements

Dolby Audio decoderen

Zowel Windows- als OS X-besturingssystemen (Windows 8.1 of later en Mac OS X .11 of later) bieden systeemeigen ondersteuning voor het decoderen van Dolby Audio. Voer een update uit naar de nieuwste versie van uw besturingssysteem.

Ondersteuning voor decoderen van Dolby Audio op Windows-besturingssystemen

Heeft u een Windows-besturingssysteem op uw computer, dan bieden alle recente versies nu een vorm van decodering voor Dolby op besturingssysteemniveau.

Er zijn echter een paar uitzonderingen:

Oudere versies van Windows:

• Windows 7: Windows 7 omvat geen mediapakket om AC-3 te decoderen. De beste oplossing is een upgrade naar Windows 8 of 10 uit te voeren.

Ondersteuning voor decoderen van Dolby Audio op Mac-besturingssystemen

Heeft uw computer een Mac-besturingssysteem, dan bieden macOS 10.11 en later ondersteuning voor het decoderen van Dolby Audio.

Ondersteuning voor coderen van Dolby Audio

Als u functies voor het coderen van Dolby nodig hebt, kunt u de volgende optie van derden overwegen: Dolby – Media Producer Suite.

Neem voor meer informatie contact op met de Klantenservice van Adobe.

Algemene vragen

Zijn er verschillen tussen de systeemeigen ondersteuning voor Dolby en de technologie die eerder in de producten van Adobe werd ondersteund?

Decoderen/Afspelen: Nee, decoderen van een digitale indeling werkt wel of werkt niet.

Coderen: Dit is niet mogelijk met de geïntegreerde Dolby-technologie in het besturingssysteem. Codering wordt meestal echter uitgevoerd bij de distributie en niet tijdens het creatieve proces waarin Adobe-gereedschappen worden gebruikt.

Ik heb Windows 7 en ik heb net een nieuwe camera gekocht die in AVC-HD opneemt. Moet ik mijn besturingssysteem en Creative Cloud-softwareversie updaten om mijn audio te horen?

Adobe raadt u aan een update uit te voeren naar de nieuwste versie van uw Creative Cloud-software. Het is ook raadzaam een update uit te voeren naar een veiliger besturingssysteem (bij voorkeur Windows 10). Als dit niet mogelijk is, neemt u contact op met de Klantenservice van Adobe.

Betekent dit dat ondersteuning van PQ Dolby Vision HDR wordt stopgezet?

Nee, er verandert niets in de ondersteuning van HDR-afbeeldingen door Premiere Pro.

Heeft dit gevolgen voor mijn oude projecten die met Dolby zijn gedecodeerd, maar nu zijn verwijderd?

Als u een project opent met de nieuwste versie van de Creative Cloud-software, heeft dit geen gevolgen. Met de technologie van het besturingssysteem kunnen alle gecodeerde Dolby-bronmedia gedecodeerd worden.

Ik gebruik een lokaal archiefsysteem voor mijn computer. Kan ik dat gebruiken om een oude versie te herstellen?

Het is nooit ons doel om mogelijkheden uit onze producten te verwijderen. Helaas hadden we in dit geval geen keuze en moesten we de manier waarop we de Dolby-functionaliteit gebruikten veranderen. Voor sommige gebruikers betekende dit dat hun workflow werd verstoord.  Het spijt ons dat u moeilijkheden hebt ondervonden. Hieronder vindt u enkele suggesties om de huidige situatie te verhelpen evenals aanbevolen werkwijzen voor de toekomst.

1. Zorg dat u de nieuwste versie van besturingssysteem en toepassing hebt.
  2. Overweeg voor Windows een update voor CC 2018.

Voor Mac-gebruikers zijn er gratis macOS-upgrades.

Dit is onze beste suggestie. Alle Windows-versies hoger dan Windows 8.1 en Mac OS 10.11 hebben systeemeigen ondersteuning voor Dolby-decoderingsfuncties. Als u werk waar u mee bezig bent, wilt migreren, gebruikt u een hulpprogramma van derden, zoals Handbrake (een gratis open-source videotranscoder) om uw MTS/ACS-bestanden te converteren. Wijzig de naam van de bestanden en importeer ze opnieuw in Premiere Pro. Leeg vervolgens uw mediacache.

3. Herstel uw CC2017-versies die Dolby-functionaliteit hebben.
  4. Als u niet op de nieuwste versie van uw besturingssysteem en CC2018-toepassing kunt overstappen, is een andere mogelijkheid uw CC2017-toepassing met Dolby-functionaliteit te herstellen.

Gebruik Windows: terugzetten in Windows om te proberen de status van toepassingen tot voor die tijd te herstellen.

Gebruik Time Machine van Apple op een Mac.

Met deze back-upversies wordt uw computer naar een eerdere staat hersteld.  Gebruik om te voorkomen dat dit verandert Geavanceerde opties in de desktopapp bij het upgraden van Creative Cloud-apps om oudere CC-versies te behouden in plaats van het standaardgedrag te volgen waarbij ze worden verwijderd.

5. Gebruik een systeemback-up of systeemkopie uit de tijd dat u een CC 2017-installatie had.
  6. U kunt mogelijk beide back-ups gebruiken om terug te gaan naar waar u eerder was. U hebt minimaal de Premiere Pro- en Adobe Media Encoder-apps nodig.

Gebruik voortaan Geavanceerde opties in de desktopapp bij het upgraden van Creative Cloud-apps om oudere CC-versies te behouden in plaats van het standaardgedrag te volgen waarbij ze worden verwijderd.