På denne siden forklarer vi hvordan du laster opp og legger ved en modell- og eiendomsklarering for innholdet ditt.

Grunnleggende om modell- og eiendomsklareringer

Hvis bildet eller videoen viser en identifiserbar person, trenger du en modellklarering. Hvis det inneholder åndsverk eller privat eiendom, trenger du en eiendomsklarering. Klareringer er juridiske skjemaer som er signert av personen eller eieren av eiendommen på bildet, og som gir deg tillatelse til å bruke innholdet til kommersielle formål.

Spør deg selv: "Hvis jeg dro til dette stedet, møtte denne personen eller så dette kunstverket, ville jeg kjent det/dem igjen fra dette bildet?" Hvis svaret er "nei", behøver du sannsynligvis ingen klarering. Hvis svaret derimot er "ja", trenger du en modellklarering fra personen på bildet, og du bør undersøke om objektet som er avbildet, er beskyttet av opphavsrett eller andre rettigheter.

Du finner mer informasjon under Modellklarering og beskyttelse og Krav til eiendomsklarering. Les mer om beskyttet innhold her.

Oversikt over opplastingsprosessen

Delen Klarering i portalen for bidragsytere gir deg verktøyene du trenger for å opprette og lagre klareringsskjemaer. Du kan også velge å legge til klareringene dine i delen Ny, under fanen Opplastede filer, der du laster opp og indekserer filene dine. Du kan skanne skjemaer eller samle inn signaturer digitalt med Adobe Sign. Nedenfor forklarer vi hvordan du laster opp modell- og eiendomsklareringer.

Delen Klareringer

Delen Klareringer
Du finner fanen Klareringer i delen Opplastede filer i portalen for bidragsytere

Gå til delen Opplastede filer og velg fanen Klareringer.

Klikk deretter på Opprett en klarering.

Velg Adobe Sign eller skann klareringen
Velg å bruke Adobe Sign eller en skannet klarering

Du kan velge mellom å opprette en ny klarering via Adobe Sign eller laste opp en skannet klarering.

Opprett en klarering med Adobe Sign

Med Adobe Sign trenger du kun e-postadressen til modellen eller eieren av eiendommen. Skjemaet er enkelt å fylle ut, og krever ikke installering av programvare.

Når du velger Adobe Sign, åpnes et vindu der du kan velge å opprette en modell- eller eiendomsklarering.

Skjemaer for modell- og eiendomsklarering
Velg fanen for modell- eller eiendomsklarering, og fyll inn navnet og e-postadressen til den som signerer

Fyll inn navnet og e-postadressen til den som signerer, og legg eventuelt til en melding og informasjon om fotografiet.

Forhåndsvisning av klarering
Forhåndsvis klareringen før innsending

Du får en forhåndsvisning som du kan gå gjennom og redigere eller sende.

E-post til den som skal signere
Den som skal signere, mottar det aktuelle skjemaet

Når du trykker på send, vil den som skal signere, motta en e-postmelding fra Adobe. Denne meldingen inneholder en forhåndsvisning av skjemaet, en kobling til skjemaet og instruksjoner for hvordan klareringen signeres. Når skjemaet er signert av vedkommende, sendes det automatisk tilbake til deg på e-post, slik at du kan signere det og laste det opp sammen med bildet ditt.

Last opp en skannet klarering

Velg først fanen Klareringer og deretter Last opp en skannet klarering. Du blir bedt om å angi navnet på klareringen i tekstfeltet. Tenk over hvilket navn du gir klareringen, slik at du klarer å finne den igjen ved behov. Bruk hele navnet til den som signerer, for å gjøre klareringen enklere å søke opp. Merk: Knappen Legg ved klarering blir først tilgjengelig når du har skrevet minst fem tegn.

Knappen Legg ved klarering gir deg mulighet til å søke etter klareringen på datamaskinen din. Kun JPEG-filer støttes. Når du har valgt klareringsfilen din, klikker du på knappen Opprett klarering.

Legg ved klarering
Legg ved en JPEG-klarering du har lagret på datamaskinen din

Hvis du ikke har et klareringsskjema klart, kan du laste ned malen og få den signert av de obligatoriske partene. Ta deretter bilde av eller skann den, og send den som JPEG-fil slik det beskrives ovenfor.

Last opp en klarering mens filene indekseres

Du kan legge ved klareringsskjemaer også mens filene indekseres. For å gjøre dette går du til delen Ny under Opplastede filer og velger filen din. Velg Ja når du får spørsmålet “Viser filen gjenkjennelige personer og/eller eiendom?”

Last opp under indeksering
Velg for å søke etter en eksisterende klarering eller opprette en ny

Du kan her søke etter og legge ved en eksisterende klarering, eller du kan velge Opprett en ny klarering. Last deretter opp en papirklarering eller Opprett en klarering med Adobe Sign. Herfra er prosessen den samme som ovenfor. Når de er lastet opp, blir klareringene lagt ved filene dine og gjort tilgjengelige under fanen Klareringer.