Spații de lucru, panouri și vizualizatoare

Ultima actualizare la 12 oct. 2026

Personalizați interfața After Effects și gestionați panourile pentru a crea și salva spații de lucru personalizate pentru fluxuri de lucru optimizate.

Spații de lucru și panouri

Aplicațiile video și audio Adobe oferă o interfață de utilizator consistentă și personalizabilă. Deși fiecare aplicație are propriul set de panouri, mutați și grupați panourile în același mod în fiecare aplicație.

Fereastra principală a unui program este fereastra aplicației. Panourile sunt organizate în această fereastră într-un aranjament numit Workspace.

Fiecare aplicație include mai multe spații de lucru predefinite care optimizează aspectul panourilor pentru sarcini specifice.De asemenea, puteți crea și personaliza propriile spații de lucru prin aranjarea panourilor în aspectul care se potrivește cel mai bine stilului dvs. de lucru pentru sarcini specifice.

Puteți trage panourile în locații noi, muta panourile în interiorul sau în afara unui grup, plasa panourile una lângă alta și desprinde un panou astfel încât să plutească într-o fereastră nouă deasupra ferestrei aplicației. Pe măsură ce rearanjați panourile, celelalte panouri se redimensionează automat pentru a se potrivi ferestrei.

Legendele etichetează patru zone ale interfeței: A indică bara de titlu, B fila panoul Composition, C meniul overflow al comutatorului de workspace și D pictograma meniului cont.
Bara de titlu, fila panoul Composition, meniul overflow workspace și meniul cont în interfața After Effects.

A. Fereastra aplicației B. Panouri grupate C. Panou individual D. Meniu cont 

Pentru a mări spațiul disponibil pe ecran, utilizați monitoare multiple. Când lucrați cu monitoare multiple, fereastra aplicației apare pe monitorul principal, iar ferestrele plutitoare le plasați pe al doilea monitor. Configurațiile monitorului sunt stocate în Workspace.

Workspace-urile sunt stocate în fișiere XML din dosarul preferințelor. Cu unele precauții referitoare la dimensiunea și aspectul monitorului, aceste spații de lucru pot fi mutate pe un alt computer și utilizate acolo.

  • Windows: [unitatea]:\Users\[numele_utilizatorului]\AppData\Roaming\Adobe\After Effects\[versiunea]\ModifiedWorkspaces

  • macOS: [unitatea]/Users/[numele_utilizatorului]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[versiunea]/ModifiedWorkspaces

Aspect de panouri suprapuse

Personalizați Workspace-ul dvs. prin gruparea panourilor după cum doriți. Într-un grup de panouri, puteți aranja panouri în stări atât stratificate, cât și cu file. 

Puteți extinde și restrânge panouri stratificate cu un singur clic de mouse pe antetul panoului.

Ecranul principal vă ajută să începeți rapid cu After Effects. Puteți utiliza următoarele opțiuni din partea stângă:

  • Home: Selectați această filă pentru a deschide ecranul Home.
  • Proiect nou: Creează un proiect în After Effects. 
  • Deschide proiect: Deschide un proiect existent.
  • Proiect de echipă nou: Creează un proiect de echipă.
  • Deschide Team Projects: Deschide un Team Projects existent.

Dacă sunteți un utilizator nou, centrul ecranului vă oferă, de asemenea, opțiunea de a crea un proiect. Pe măsură ce creați proiecte în After Effects, conținutul de pe ecranul principal evoluează. Utilizatorii experimentați primesc o opțiune să afle Noutăți în After Effects, împreună cu alte legături către documentație.

Puteți utiliza, de asemenea, pictograma Principal din partea stângă a interfeței pentru a naviga între proiect și ecranul Principal.

Utilizați Meniul contului

Utilizați noile caracteristici beta

Meniul contului din bara de instrumente este acum disponibil pentru testare și feedback. Încercați-l acum în After Effects (beta).

Selectați pictograma Cont din bara de instrumente sau de pe ecranul Principal pentru a deschide panoul de cont.Panoul afișează informațiile contului dvs. Adobe, detaliile abonamentului și alte setări legate de cont.

Meniul contului afișând accesul la caracteristicile AI generativ și informațiile despre utilizarea creditelor.
Folosiți pictograma contului din bara de instrumente pentru a afișa informații despre contul dvs.

Notă

Meniul Cont arată și funcționează la fel în Photoshop, Illustrator, InDesign și Premiere Pro, facilitând trecerea între aplicații pentru a vă gestiona contul.

Folosiți Workspace-ul Învățare și panoul Învățare

Panoul Învățare

Conceput pentru utilizatorii noi în After Effects, puteți folosi tutorialele din panoul Învățare pentru a învăța rapid despre diferitele panouri, cronologie și efecte din After Effects.Puteți accesa panoul Învățare din meniul Fereastră > Extensii.Puteți folosi aceste lecții pentru a crea proiecte în aplicație.

Panoul este complet interactiv cu clipuri video orientate pe sarcini.Când selectați un video în panou, acesta afișează pașii pentru a îndeplini sarcina.Pe măsură ce încercați pașii în interfața utilizator, panoul urmărește mișcarea dvs. și vă ghidează prin pași. Odată ce finalizați o sarcină, starea sarcinii se actualizează la finalizată.

Panoul Învățare și Workspace-ul Învățare
Panoul Învățare și Workspace-ul Învățare

Workspace Învățare

Spațiul de lucru Learn oferă o interfață simplă cu următoarele panouri pe care le puteți folosi pentru a crea un proiect After Effects:

  • Panoul Învățare
  • Panoul Proiect
  • Panoul Compoziție
  • Panoul Timeline

Pentru a accesa workspace-ul, selectați Ajutor > Învățați After Effects. Spațiul de lucru include panoul Învățare fixat lateral, astfel încât să puteți urma instrucțiunile și să aveți acces clar la restul spațiului de lucru.

Personalizarea spațiilor de lucru

Puteți accesa spațiile de lucru personalizate sau implicite cu un singur clic în noua bară de spații de lucru.Bara spațiului de lucru ocupă partea dreaptă a panoului Instrumente.Puteți personaliza lățimea barei prin tragerea separatorului vertical dintre barele instrumentului și ale spațiului de lucru.

Un meniu dropdown este deschis pentru panoul Standard cu opțiunea - Salvare ca spațiu de lucru nou evidențiată în albastru, indicând că a fost selectată. Există alte opțiuni vizibile, cum ar fi: Resetare la aspect salvat și Editare spații de lucru.
Salvați aspectul și setările curente ale spațiului de lucru din After Effects.

Spațiile de lucru care nu încap în spațiul disponibil sunt afișate în meniul chevron de pe bara spațiului de lucru.

Chevronul listează opțiuni precum biblioteci, Animație, Grafice esențiale, Efecte, Culoare, pictură, Text și Urmărire mișcare.
Accesați opțiuni suplimentare de spațiu de lucru care nu încap în spațiul de lucru disponibil.

Notă

Alegeți Window > Workspace > Edit Workspaces sau selectați meniul chevron de pe bara spațiului de lucru pentru a afișa caseta de dialog Edit Workspaces .Puteți selecta un spațiu de lucru și reordona spațiile de lucru.

Caseta de dialog Editare spații de lucru listează diverse opțiuni de spațiu de lucru precum Default, Review, Learn, Small Screen, Standard, Libraries, Overflow Menu, All Panels și Animation.Puteți trage aceste spații de lucru pentru a le aranja în ordinea preferată.
Personalizați aspectul panourilor și instrumentelor pentru a se potrivi mai bine fluxului dvs. de lucru.

Alegeți un spațiu de lucru

  • Selectați Window > Workspace, apoi selectați spațiul de lucru dorit.

  • Selectați un spațiu de lucru din meniul Workspace din panoul Instrumente.

  • Dacă spațiul de lucru are o comandă rapidă de la tastatură atribuită, apăsați Shift+F10, Shift+F11, sau Shift+F12.

Notă

Pentru a atribui o comandă rapidă de la tastatură spațiului de lucru curent, selectați Window > Assign Shortcut To [Nume spațiu de lucru] Workspace.

Salvare, resetare sau ștergere spații de lucru

Salvarea unui Workspace personalizat

Pe măsură ce personalizați un Workspace, aplicația urmărește modificările dvs., stocând cea mai recentă vizualizare. Pentru a stoca o vizualizare specifică în mod mai permanent, salvați un Workspace personalizat. Workspace-urile personalizate salvate apar în meniul Workspace, unde vă puteți întoarce la ele și le puteți reseta.

Aranjați cadrele și panourile după cum doriți, apoi alegeți Window > Workspace > New Workspace. Introduceți un nume pentru Workspace și selectați OK.

Notă

(After Effects, Premiere) Dacă un proiect salvat cu un Workspace personalizat este deschis pe un alt sistem, aplicația caută un Workspace cu un nume corespunzător. Dacă aplicația nu poate găsi o potrivire (sau configurația monitorului nu se potrivește), folosește spațiul de lucru local curent.

Resetarea unui Workspace

Resetați spațiul de lucru curent pentru a reveni la aspectul său original, salvat al panourilor.

Alegeți Window > Workspace > Reset numele workspace-ului.

Ștergerea unui Workspace

Selectați Window > Workspace > Delete Workspace.

Alegeți Workspace-ul pe care doriți să îl ștergeți, apoi selectați OK.

Notă

Nu puteți șterge Workspace-ul activ în prezent.

Andocarea, gruparea sau plutirea panourilor

Puteți fixa panourile împreună, să le mutați în sau din grupuri și să le eliberați pentru a pluti deasupra ferestrei aplicației.Pe măsură ce trageți un panou, zonele de plasare—zonele pe care puteți muta panoul—devin evidențiate. Zona de plasare pe care o alegeți determină unde este inserat panoul și dacă se andochează sau se grupează cu alte panouri.

Zone de andocare

Zonele de andocare există de-a lungul marginilor unui panou, grup sau fereastră. Andocarea unui panou îl plasează adiacent grupului existent, redimensionând toate grupurile pentru a se adapta noului panou.

Tragerea panoului pe zona de andocare pentru a-l andoca
Glisarea panoului (A) pe zona de andocare (B) pentru a-l ancora (C)

Zone de grupare

Zonele de grupare există în mijlocul unui panou sau grup și de-a lungul zonei de file a panourilor. Plasarea unui panou pe o zonă de grupare îl suprapune cu alte panouri.

Glisarea panoului pe zona de grupare pentru a-l grupa cu panourile existente
Glisarea panoului (A) pe zona de grupare (B) pentru a-l grupa cu panourile existente (C)

Ancorarea sau gruparea panourilor

Dacă panoul pe care doriți să-l ancorați sau grupați nu este vizibil, alegeți-l din meniul Window.

Efectuați una dintre următoarele acțiuni:

  • Pentru a muta un panou individual, glisați zona de prindere din colțul din stânga sus al filei unui panou pe zona de plasare dorită.

Glisați panel gripper pentru a muta un panou
Glisați panel gripper pentru a muta un panou.

  • Pentru a muta un grup întreg, glisați mânerul de grup din colțul din dreapta sus pe zona de plasare dorită.

Glisați glisorul de grup pentru a muta întregul grup
Glisați marcatorul de grup pentru a muta întregul grup.

Aplicația ancorează sau grupează panoul, în funcție de tipul zonei de plasare.

Dezancorați un panou într-o fereastră plutitoare

Când dezancorați un panou într-o fereastră plutitoare, puteți adăuga panouri la fereastră și o puteți modifica în mod similar cu fereastra aplicației. Puteți utiliza ferestre plutitoare pentru a folosi un monitor secundar sau pentru a crea spații de lucru precum spațiile de lucru din versiunile anterioare ale aplicațiilor Adobe.

Selectați panoul pe care doriți să-l dezancorați (dacă nu este vizibil, alegeți-l din meniul Window), apoi faceți una dintre următoarele:

  • Alegeți Detașare panou sau Detașare cadru din meniul panoului. Detașare cadru detașează grupul de panouri.

  • Țineți apăsată tasta Ctrl (Windows) sau Command (macOS) și trageți panoul sau grupul din locația curentă. Când eliberați butonul mouse-ului, panoul sau grupul apare într-o fereastră plutitoare nouă.

  • Trageți panoul sau grupul în afara ferestrei aplicației. (Dacă fereastra aplicației este maximizată, trageți panoul în bara de activități Windows.)

Maximizați sau restaurați grupurile de panouri

Faceți dublu clic pe fila panoului activ sau în zona liberă a barei de file a unui grup de panouri pentru a maximiza sau restaura acel grup de panouri.Puteți, de asemenea, să apăsați tasta ` (accent grav) cu indicatorul mouse-ului peste acel grup de panouri pentru a maximiza sau restaura un grup de panouri.

Redimensionați grupurile de panouri

Notă

Pentru a maximiza rapid un panou de sub indicator, apăsați tasta ` (accent grav). (Accentul grav este caracterul fără Shift de sub tildă, ~, pe tastaturile standard americane.)Apăsați din nou tasta pentru a readuce panoul la dimensiunea sa originală.

Când trageți separatorul dintre grupurile de panouri, toate grupurile care împart separatorul sunt redimensionate.

Efectuați una dintre următoarele acțiuni:
  • Pentru a redimensiona orizontal sau vertical, poziționați indicatorul între două grupuri de panouri. Indicatorul devine o săgeată dublă .

  • Pentru a redimensiona în ambele direcții simultan, poziționați indicatorul la intersecția dintre trei sau mai multe grupuri de panouri. Indicatorul devine o săgeată cu patru direcții .

Țineți apăsat butonul mouse-ului și trageți pentru a redimensiona grupurile de panouri.
Tragerea separatorului dintre grupurile de panouri pentru a le redimensiona pe orizontală
Glisarea despărțitorului între grupurile de panouri pentru redimensionarea lor pe orizontală

A. Grupul original cu indicatorul de redimensionare B. Grupuri redimensionate 

Deschiderea, închiderea și afișarea panourilor și ferestrelor

Chiar dacă un panou este deschis, poate fi ascuns sub alte panouri. Alegerea unui panou din meniul Window îl deschide și îl aduce în față în grupul său.

Când închideți un grup de panouri în fereastra aplicației, celelalte grupuri se redimensionează pentru a utiliza spațiul nou disponibil. Când închideți o fereastră plutitoare, panourile din ea se închid, de asemenea.

  • Pentru a deschide sau închide un panou, alegeți panoul din meniul Window.

  • Pentru a închide un panou sau fereastră, selectați butonul său Close. Dacă închideți din greșeală un panou, alegeți-l din meniul Window și va fi afișat din nou.

  • Pentru a deschide sau închide un panou, utilizați comanda sa rapidă de la tastatură.

  • Dacă un cadru conține mai multe panouri, plasați indicatorul peste o filă și rotiți rotița mouse-ului înainte sau înapoi pentru a schimba panoul activ.

  • Dacă un cadru conține mai multe panouri grupate decât pot fi afișate deodată, glisați bara de derulare care apare deasupra filelor.

Mențineți spațiul dvs. de lucru la deschiderea proiectelor

Dacă doriți să mențineți structura Workspace-ului curent când deschideți un proiect salvat cu un Workspace diferit în After Effects, puteți activa preferința Maintain current workspace when opening projects. Aceasta elimină nevoia de a vă reorganiza Workspace-ul și menține structura consecventă, indiferent de proiectul pe care îl deschideți.

Selectați Edit > Preferences > Project (Windows) sau After Effects > Settings > Project (macOS).

Sub Project, selectați opțiunea Maintain current workspace when opening projects, apoi OK.

Preferințele sunt deschise și sub General, opțiunea Maintain current workspace when opening projects este selectată.
Deschideți orice proiect în After Effects, și Workspace-ul setat va rămâne neschimbat.

Vizualizatoare

Un vizualizator este un panou care poate conține mai multe compoziții, straturi sau elemente de material video sau mai multe vizualizări ale unui astfel de element. Panourile Composition, Layer, Footage, Flowchart și Effect Controls sunt vizualizatoare.

Blocarea unui vizualizator împiedică înlocuirea elementului afișat în prezent când deschideți sau selectați un element nou. În schimb, când un vizualizator este blocat și un element nou este deschis sau selectat, After Effects creează un panou vizualizator nou pentru acel element. Dacă selectați elementul din meniul vizualizator al unui vizualizator blocat, nu se creează un vizualizator nou; se folosește vizualizatorul existent.

În loc să găzduiți mai multe elemente într-un singur vizualizator și să folosiți meniul vizualizator pentru a comuta între ele, puteți alege să deschideți un vizualizator separat pentru fiecare compoziție deschisă, Strat sau element de material video. Când aveți mai mulți vizualizatori deschiși, îi puteți aranja prin andocare sau grupare, ca oricare alte panouri.

De exemplu, puteți crea câte un vizualizator Compoziție pentru diferite vizualizări 3D (Sus, Jos, Spate, Față, vizualizări personalizate) pentru a putea maximiza fiecare vizualizare cu comanda rapidă de tastatură ` (accent grav), care maximizează sau restaurează panoul de sub cursor.

Notă

Pentru a crea un spațiu de lucru personalizat cu mai mulți vizualizatori, asigurați-vă că toți vizualizatorii sunt deblocați înainte de a salva spațiul de lucru. Vizualizatorii blocați sunt asociați cu un context de proiect specific și din acest motiv nu sunt salvați în fișierul de preferințe.

  • Pentru a crea un vizualizator nou, alegeți Nou din meniul vizualizator. Mai multe informații despre deschiderea panourilor, vizualizatorilor și meniurilor contextuale.

  • Pentru a bloca sau debloca un vizualizator, alegeți Blocat din meniul vizualizator, sau selectați butonul Comutare Blocare Vizualizator .

  • Pentru a bloca vizualizatorul curent, a împărți cadrul curent și a crea un vizualizator nou de același tip în noul cadru, apăsați Ctrl + Alt + Shift + N (Windows) sau Command + Option + Shift + N (macOS).

  • Pentru a naviga înainte sau înapoi prin elementele din lista de meniu a vizualizatorului pentru vizualizatorul principal, apăsați Shift + . (punct) sau Shift + , (virgulă).

Personalizați culorile fundalului panourilor

Puteți personaliza aspectul zonei goale din panourile Compoziție, Strat și Material video prin setarea unei culori de fundal la alegere. Puteți selecta dintre cinci nuanțe diferite de preseturi gri sau puteți alege o Culoare personalizată pentru a se potrivi nevoilor dvs., oferind un spațiu de lucru mai personalizat și mai eficient vizual.

Culoarea implicită de fundal a zonei goale din jurul panoului Compoziție.

Culoarea de fundal personalizată a zonei goale din jurul panoului Compoziție.

Selectați meniul al panourilor Compoziție, Material video sau Strat.

Meniul panoului Compoziție este deschis și din opțiunile de meniu, este selectată Culoarea Fundalului Panoului.
Personalizați aspectul spațiului gol din panourile Compoziție, Strat și Material video alegând o culoare fundal care se potrivește preferinței dvs.

Din opțiunile de meniu, selectați Culoarea Fundalului Panoului. 

Selectați dintre cele cinci nuanțe diferite de gri prestabilite sau selectați Selectare culoare personalizată pentru a utiliza o culoare diferită.

Selectați Personalizată dacă doriți să setați culoarea de fundal pe care ați folosit-o ultima dată.

Editează aceasta, uită-te la aceea (ETLAT) și vizualizatori Compoziție blocați

Dacă un vizualizator Compoziție este blocat, panoul Cronologie pentru o altă compoziție este activ și vizualizatorul Compoziție pentru compoziția activă nu este afișat, atunci majoritatea comenzilor care afectează vizualizările și previzualizările operează asupra compoziției pentru care vizualizatorul este afișat.

De exemplu, apăsarea tastei numerice 0 poate începe o previzualizare pentru compoziția vizibilă într-un vizualizator Compoziție blocat, mai degrabă decât compoziția asociată cu panoul Cronologie activ.

Acest comportament facilitează o configurație de lucru denumită uneori editează-aceasta-privește-aceea (ETLAT).Scenariul cel mai comun în care acest comportament este util este scenariul în care faceți o modificare în panoul Cronologie pentru o compoziție imbricată (amonte) și doriți să previzualizați rezultatul modificării într-o compoziție care o conține (aval).

Notă

Comportamentul ETLAT funcționează pentru comenzile rapide de la tastatură pentru zoom, potrivire, previzualizare, realizare și vizualizare instantanee, afișare canale, afișare și ascundere grile și ghiduri, și afișarea cadrului curent pe un dispozitiv de Previzualizare video.

Pentru a preveni acest comportament, deblocați vizualizatorul Compoziție sau afișați vizualizatorul Compoziție pentru compoziția pe care doriți să o vizualizați sau să o previzualizați.