TWAIN är ett gränssnitt som används för att importera dokument från bildenheter, till exempel skannrar. Mer information finns på webbplatsen för TWAIN Working Group på www.twain.org. Plugin-programmet TWAIN för Photoshop ansluter till kompatibla enheter som är installerade på datorn.

Obs!

TWAIN insticksprogrammet på den här sidan är INTE kompatibelt med Photoshop CC 2015,5 och senare Mac OS.

Alternativ till TWAIN

På grund av begränsningarna som TWAIN har i Photoshop, rekommenderar vi starkt följande alternativ för att skanna bilder:

Använd det fristående skanningsprogrammet som medföljer din skanner

De flesta skannrar tillhandahåller ett fristående skanningsprogram som kan användas för att skanna och spara bilder.

Om du använder der fristående skannerprogrammet undviker du problem som är kopplade till TWAIN. När du använder ett dedikerat program för att skanna kan du retuschera och redigera bilder i Photoshop samtidigt som du skannar i bakgrunden – som kan vara effektivare.

Om du använder ett fristående skanningsprogram ska du spara dina skannade filer som TIFF och sedan öppna dem i Photoshop.

Instruktioner:  Skanna och importera bilder från ett separat inläsningsprogram

Obs!

I vissa bildläsarprogram kan du definiera Photoshop som det externa redigeringsprogrammet för en bild efter bildinläsningen. Hitta mer information i dokumentationen som medföljer skannern eller kontakta din tillverkare.

Använd ett orginal OS-skanningsgränssnitt

Mac OS:

Använd Apple ImageKit-tekniken i stället för TWAIN för att skanna direkt i Photoshop. Stöd för ImageKit är inbyggtiPhotoshop utan att det krävsplugin-program,och ger åtkomst till många skannrar.

Anvisningar: Skanna och importera bilder med Apples ImageKit gränssnitt (endast macOS)

Windows:

Använd WIA-gränssnittet (Windows Image Acquisition) för din enhet, om det är tillgängligt, för att skanna direkt i Photoshop.

Instruktioner: Skanna och importera bilder med ett WIA-gränssnitt (endast Windows)

Obs!

Kontakta din skannertillverkare för mer information om hur man skannar med ImageKit eller WIA.

Kompatibilitet

Photoshop:

Plugin-programmet TWAIN som finns på den här sidan är INTE kompatibelt med:

• Photoshop CC 2015.5 och senare på macOS

Plugin-programmet TWAIN som finns på den här sidan är kompatibelt med:

• Photoshop CC
  • Photoshop CC 2014
  • Photoshop CC 2015

macOS:

På Mac OS kör Photoshop bara i 64-bitarsläget. Få skannertillverkare har släppt 64-bitarsversioner av sina skannerdrivrutiner så du kanske inte kan använda TWAIN.

Windows:

TWAIN stöds inte i Photoshop om det körs i 64-bitarsläge.

Obs!

Från och med utgåvan av Photoshop CC (version 20.0) från oktober 2018 stöds inte längre 32-bitarsversionen av Windows. För stöd till 32-bitars drivrutiner och plug-inprogram, använd tidigare versioner av Photoshop. Hämta och installera 32-bitarsversionen av Photoshop.

Obs!

Kontakta skannertillverkaren för mer information om kompatibilitet.

Obs!

Använd bara det TWAIN plug-in som hämtas från den här sidan. Använd inte ett plugin-programmet TWAIN från en äldre version av Photoshop. (t.ex. CS5 eller tidigare)

Ladda ned och installera skannerdrivrutinen

Hämta den senaste skannerdrivrutinen från din skannertillverkares webbplats och installera drivrutinen.

Obs!

Var noga med att bekräfta att drivrutinen är kompatibel med versionen av operativsystemet på din dator.

Hämta och installera en 32-bitarsversion av Photoshop

Från och med utgåvan av Photoshop CC (version 20.0) från oktober 2018 stöds inte längre 32-bitarsversionen av Windows. För stöd till 32-bitars drivrutiner och plug-inprogram, använd tidigare versioner av Photoshop. Hämta och installera 32-bitarsversionen av Photoshop.

Ladda ned och installera plugin-programmet TWAIN

1. Avsluta Photoshop.

2. Hämta det alternativa plugin-programpaketet:

macOS:

Hämta

Windows:

Hämta

3. När du har hämtat det alternativa plugin-programpaketet ovan ska du dubbelklicka på det för att packa upp det. Extrahera alla mappar om du får en sådan uppmaning.

4. macOS:

Kopiera filen TWAIN.plugin till Photoshops mapp för plugin-program:

• Applications\Adobe Photoshop [Photoshop_version]\Plug-ins\

Windows:

Kopiera filen Twain_32.8BA till 32-bitarsversionen av Photoshops mapp för plugin-program:
    • Program Files (x86)\Adobe\Adobe Photoshop [Photoshop_version]\Plug-ins\

Obs!

Från och med utgåvan av Photoshop CC (version 20.0) från oktober 2018 stöds inte längre 32-bitarsversionen av Windows. För stöd till 32-bitars drivrutiner och plug-inprogram, använd tidigare versioner av Photoshop. Hämta och installera 32-bitarsversionen av Photoshop.

5. Starta om Photoshop.

Få åtkomst till skannern i Photoshop

1. Öppna Photoshop.
  2. Välj Fil > Importera > [skannerns namn].

Obs!

I Windows ska du se till att du startar 32-bitarsversionen genom att navigera till: Program Files (x86)\Adobe\Adobe Photoshop [Photoshop_version]\

Felsökning TWAIN

När du importerar dokument med TWAIN från en bildenhet kan dessa problem uppstå:

• Photoshop eller skannerprogramvaran låser sig eller avslutas oväntat.
  • Du kan inte stänga skannerfönstret.
  • Fel uppstår under import.
  • Den importerade bilden eller förhandsvisningen av den importerade bilden visas felaktigt på skärmen.

Prova följande lösningar:

Uppdatera TWAIN-drivrutinen

Hämta den senaste skannerdrivrutinen från din skannertillverkares webbplats och installera drivrutinen. Var noga med att bekräfta att drivrutinen är kompatibel med versionen av operativsystemet på din dator.

Använda ett särskilt skanningsprogram från tredje part

Om din skannertillverkare inte tillhandahåller uppdaterade drivrutiner som är kompatibla med aktuellt operativsystem kan du behöva ta en titt på skanningslösningar fråntredje part. Dessa verktyg från tredje part är lösningar som är helt inriktade på skanning och kan därför lämpa sig bättre för skanning i hög kvalitet och av stora volymer.

Skanningsverktyg från tredje part:

Om du använder ett skanningsprogram från tredje part ska du spara dina skannade filer som TIFF och sedan öppna dem i Photoshop.

Ytterligare felsökning

Äldre versioner