Här nedan har vi samlat information för att hjälpa dig att få den bästa 3D-upplevelsen med Shockwave som möjligt. Om du stöter på ett problem med Shockwave Player kan du hitta lösningen på det här nedanför. Du får gärna skicka en felrapport till oss också.

1. Jämför ditt system med systemkraven.
  2. Se Vanliga frågor nedan om du fortfarande upplever problem.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan maskinvarurendering och programvarurendering?
I Shockwave 3D kan två olika metoder för rendering av 3D-innehåll användas: maskinvarurendering och programvarurendering.

Maskinvarurendering använder grafikkortets prestanda, vilken ofta är utformad för att accelerera 3D-grafik med de programmeringsgränssnitt som används som standard i branschen, till exempel DirectX och OpenGL.

Programvarurendering använder en dators huvudprocessor (CPU) för att rita 3D-grafik istället för att förlita sig på att grafikkortet har stöd för 3D. Processorn utför alla beräkningar som krävs för att rita 3D-bilder. Datorns grafikkort visar sedan helt enkelt det som processorn har bearbetat. På så sätt kan användare med dåligt stöd eller inget stöd alls för 3D i deras grafikkort se 3D-innehåll.
Hur växlar jag mellan maskinvarurendering och programvarurendering i Shockwave Player 3D?
För att ändra 3D-renderingsmetod börjar du med att spela upp en Shockwave-video i din webbläsare. När videon spelas öppnar du snabbmenyn genom att

Windows: Högerklicka på videon
Macintosh: Kontroll+klicka på videon

Välj ”3D Renderer” från snabbmenyn och välj sedan valfri 3D-renderingsmetod. Obs! Vi rekommenderar att du använder det förvalda alternativet ”Obey Content Settings” för optimal upplevelse. Om ett renderingsalternativ inte går att välja är det inte tillgängligt för ditt system.
Hur korrigerar jag visuella fel och avvikelser på skärmen när 3D-objekt renderas?
Kontrollera att du har hämtat och installerat de senaste drivrutinerna till ditt grafikkort. Vissa kort har inte stöd för alla nuvarande 3D-funktioner som används i Shockwave 3D. Kort som inte kan hantera rendering av vissa 3D-element i maskinvaran tvingar processorn att rita bilderna istället (”programvarurendering”). Detta påverkar i hög grad prestandan vid redigering och uppspelning av Shockwave 3D-innehåll. Dåligt stöd för 3D-grafik och en långsam processor begränsar Shockwave 3D-upplevelsen. Se minimikraven.
Jag har redan ett aktuellt 3D-grafikkort med maskinvaruacceleration och de senaste drivrutinerna. Vad kan jag göra för att förbättra prestandan?
Prova att ändra färginställningarna för skrivbordet från 256 färger (8-bitars färg) till tusentals (16-bitar) eller miljoner (32-bitar) färger. 3D kan bara använda maskinvaruacceleration vid 16-bitars eller högre visningsläge.
Vad ska jag göra om jag upplever 3D-renderingsfel trots att jag har installerat de senaste drivrutinerna?
Kontrollera att du har installerat den version av DirectX (Windows) eller OpenGL (Macintosh) som krävs. Dessa är systemets programvarukomponenter som används av ditt grafikkort för att rendera bilder på skärmen. Läs drivrutinens Viktigt-fil eller versionsinformation för att avgöra vilken version av DirectX eller OpenGL som krävs till din drivrutin. Det kan uppstå renderingsfel i Shockwave 3D och andra program som använder 3D-maskinvarurendering om en version av DirectX eller OpenGL som i själva verket är äldre än vad som krävs av den installerade bildskärmsdrivrutinen är installerad på datorn. Detta problem är inte förknippat med Shockwave. Du kan behöva hämta en nyare version av DirectX eller OpenGL från de tredje parts-webbplatser med systemuppdateringar som listas nedan.

Obs! En bildskärmsdrivrutin som tagits fram för DirectX 5 kan fungera på en dator med DirectX 7. En DX7-bildskärmsdrivrutin kan däremot ha problem att fungera på en dator med DX5.
Jag har precis uppgraderat till Windows XP eller köpt ett nytt grafikkort till min Windows XP-dator. Hur använder jag rendering med 3D-maskinvaruacceleration?
De drivrutiner som tillhör Windows XP har möjligtvis inte 3D-stöd för din produkt. Du kan behöva hämta drivrutiner från det företag som tillverkat ditt grafikkort.
Varför är 3D-objekt mycket mörkare när OpenGL-maskinvarurendering används jämfört med då DirectX- eller programvarurendering används? Varför syns inte speglande högdager lika tydligt?
Då programvaru- eller DirectX-rendering används tillämpas speglande ljus ovanpå texturer. Som standard lägger OpenGL till speglande ljus under texturer. Shockwave 3D använder OpenGL-tillägg som får resultatet att se ut som DirectX- och programvarurendering, men alla grafikkort eller OpenGL-implementeringar har inte stöd för dessa tillägg.
Jag har ett 3D-grafikkort till min Mac-dator och tillhörande drivrutiner är installerade. Varför är inte OpenGL 3D-maskinvarurendering tillgängligt trots att jag har hämtat och installerat OpenGL från Apples supportsida?
Apples OpenGL-installationsprogram kan skriva över vissa av dina grafikkortstillägg under OpenGL-installationen. Testa att installera om drivrutinerna till ditt grafikkort efter att du har installerat Apples OpenGL.

Minimikrav för 3D-uppspelning

Följande systemkrav krävs för att spela upp 3D-innehåll med Shockwave Player. Tänk på att dessa är minimikrav. Datorer med lägre prestanda som ändå uppfyller kraven kommer förmodligen att fungera sämre jämfört med datorer med högre prestanda.

Windows

• Pentium II 266 MHz (med ett aktuellt grafikkort med 3D-maskinvaruacceleration)
  • Pentium II 300 MHz (utan ett grafikkort med 3D-maskinvaruacceleration)
  • Windows 95 (eller senare)
  • DirectX version 5 (eller senare)
  • 32 mb RAM-minne för uppspelning
  • mb grafikminne för grafikkort med 3D-maskinvaruacceleration då 16-bitar används
  • Webbläsare: Netscape 4.x, IE 4.x, AOL 4.0

Macintosh

• PPC 233 (med ett aktuellt grafikkort med 3D-maskinvaruacceleration)
  • G3 300 (utan ett grafikkort med 3D-maskinvaruacceleration)
  • OS 8.1 (eller senare)
  • Open GL 1.1.2 (eller senare)
  • 32 mb RAM-minne för uppspelning
  • 4 mb grafikminne för grafikkort med 3D-maskinvaruacceleration då 16-bitar används
  • Webbläsare: Netscape 4.x, IE 4.5, AOL 4.0

Obs! med ”aktuellt” grafikkort med 3D-maskinvaruacceleration menas produkter som introducerats 1998 eller senare. Prestandan varierar beroende på grafikkort. Dessa produkter kallas ofta för ”andra generationens 3D-grafikkort.” De senaste 3D-grafikkorten inkluderar funktioner som 32-bitars rendering, multitexturering, alfablandning (genomskinlighet), kantutjämning med mera.

Uppdateringar från tredje part

Drivrutiner/stöd för 3D-maskinvara

Shockwave 3D fungerar som bäst med de allra senaste drivrutinerna för varje grafikkort. Det är viktigt att regelbundet uppdatera alla drivrutiner, helst var sjätte till nionde månad. Stöd för DirectX (version 5 och senare) är viktigt för PC-datorer med Windows. Stöd för OpenGL (version 1.1.2 och senare) är viktigt för Macintosh.

Rekommendationer kring drivrutiner

Uppdateringar för Windowssystem

Genom att uppdatera kärnkomponenter i ett operativsystem förbättras vanligtvis prestandan.

Uppdateringar för Macintoshsystem

Genom att uppdatera kärnkomponenter i ett operativsystem förbättras vanligtvis prestandan. Macintosh-användare bör alltid se till att operativsystemet är uppdaterat.