Veelgestelde vragen over de Creative Cloud-fotografielidmaatschappen

Algemene vragen

De fotografielidmaatschappen van Adobe vormen de perfecte oplossingen voor het bewerken, organiseren, opslaan en delen van beelden voor iedereen met belangstelling voor fotografie, van fotografieliefhebbers tot professionele fotografen.

Het Lightroom-lidmaatschap omvat Lightroom met 1 TB cloudopslag voor foto's. Dit is de beste optie voor fotografen die hun foto's overal willen kunnen openen en bewerken.

Het Creative Cloud Fotografielidmaatschap omvat Lightroom met 20 GB cloudopslag voor foto's, Lightroom Classic en Photoshop. Dit lidmaatschap is ideaal voor fotografen die overal toegang willen tot hun foto's en willen beschikken over de krachtige bewerkingsmogelijkheden van Photoshop.

Het Creative Cloud Fotografielidmaatschap met 1 TB omvat Lightroom met 1 TB cloudopslag voor foto's, Lightroom Classic en Photoshop. Dit is de ideale optie voor iedereen die optimaal gebruik wil maken van cloudopslag, naast alles wat het Creative Cloud Fotografielidmaatschap te bieden heeft.

Het Creative Cloud Fotografielidmaatschap omvat de volgende apps:

 • Adobe Photoshop en Photoshop op de iPad
 • Adobe Photoshop Lightroom voor desktop, mobiel en het web
 • Adobe Photoshop Lightroom Classic
 • Adobe Portfolio
 • Adobe Spark met premiumfuncties
 • Adobe Bridge
 • 20 GB cloudopslag

Je krijgt de beschikking over alle essentiële hulpmiddelen voor het organiseren, bewerken en delen van je foto's op elke gewenste locatie: op je computer, op internet of op je iOS- of Android-apparaat. Je kunt gebruikmaken van een uitgebreide bibliotheek met instructievideo's om nieuwe vaardigheden te leren en je hebt altijd toegang tot de nieuwste Adobe-innovaties voor beeldbewerking. Meer informatie over het Creative Cloud Fotografielidmaatschap.

Het Creative Cloud Fotografielidmaatschap met 1 TB omvat de volgende apps:

 • Adobe Photoshop
 • Adobe Photoshop Lightroom voor desktop, mobiel en het web
 • Adobe Photoshop Lightroom Classic
 • Adobe Portfolio
 • Adobe Spark met premiumfuncties
 • Adobe Bridge
 • 1 TB cloudopslag

Je krijgt de beschikking over alle essentiële hulpmiddelen voor het organiseren, bewerken en delen van je foto's op elke gewenste locatie: op je computer, op internet of op je iOS- of Android-apparaat. Je kunt gebruikmaken van een uitgebreide bibliotheek met instructievideo's om nieuwe vaardigheden te leren en je hebt altijd toegang tot de nieuwste Adobe-innovaties voor beeldbewerking. Meer informatie over het Creative Cloud Fotografielidmaatschap met 1 TB.

Lightroom is een gloednieuwe fotoservice. Het is de cloudversie van Lightroom die werkt op de desktop, mobiele apparaten en het web. Met de nieuwe Lightroom worden foto's in volledige resolutie automatisch opgeslagen in de cloud wanneer je ze importeert van je desktop, een mobiel apparaat of het web. Bewerkingen worden automatisch weergegeven op al je apparaten.

Lightroom is gebaseerd op de cloud, zodat je kunt werken op de desktop,mobiele apparaten,en het web. Lightroom Classic is de op de desktop gerichte versie van dit fotografieproduct.

  Lightroom Classic Lightroom
Waar wil je werken aan je foto's? Alleen desktop Desktop, mobiel en web
Locatie van originelen Lokale vaste schijf Cloud
Back-up van bestanden Niet aangeboden Automatisch
Gebruiksgemak Meest uitgebreid Intuïtief, gestroomlijnd
Foto's organiseren en zoeken Handmatige trefwoorden Automatische labels en intelligente zoekfunctie

Lees hier meer over de verschillen tussen Lightroom en Lightroom Classic.

Lightroom Classic is de nieuwe naam voor de versie van de Lightroom-app die je in het verleden hebt gebruikt en die is geoptimaliseerd voor desktopworkflows, inclusief lokale opslag van je foto's in bestanden en mappen op je computer. De interface, de functionaliteit voor importeren en organiseren en de bewerkingsfuncties zijn grotendeels hetzelfde als voorheen. We blijven investeren in Lightroom Classic.

Je kunt je lidmaatschap hier upgraden. Wanneer je de opslaglimiet voor je huidige Creative Cloud Fotografielidmaatschap nadert, krijg je in Lightroom een melding dat je je lidmaatschap kunt upgraden om meer opslagruimte te krijgen.

Je Creative Cloud-desktop-apps (zoals Lightroom en Photoshop) worden lokaal op je computer geïnstalleerd. Je hebt dus geen permanente internetverbinding nodig om ze te gebruiken. Je hoeft maar één keer in de 99 dagen verbinding met internet te maken om je lidmaatschap te valideren.

Als je een continue internetverbinding hebt, kun je echter optimaal gebruik maken van Lightroom Je hebt bijvoorbeeld een internetverbinding nodig om back-ups van je afbeeldingen in de cloud te maken, zodat ze beschikbaar zijn op al je apparaten. Je hebt ook een internetverbinding nodig om de zoekfunctie in Lightroom te gebruiken.

Lightroom, dat deel uitmaakt van de Creative Cloud-fotografielidmaatschappen, maakt veilige back-ups van al je foto's in de cloud. Lightroom beheert je foto's voor jou, zodat je foto's geen ruimte innemen op je vaste schijf. Dankzij dit opslagbeheer kun je een groot aantal foto's bewaren en ermee werken, zelfs als er niet voldoende ruimte voor al die foto's op je vaste schijf is.

Je kunt altijd al je foto's zien en ermee werken in Lightroom, zelfs als het originele bestand niet op de vaste schijf is opgeslagen. Wanneer je gaat werken met een foto, wordt het originele bestand automatisch uit de cloudopslag gedownload. Lightroom biedt je de mogelijkheid al je originele bestanden altijd op de vaste schijf van je computer te bewaren, naast de back-ups in de cloud.

Als je je afbeeldingen liever niet in de cloud opslaat, kun je Lightroom Classic gebruiken.

Je afbeeldingen blijven te allen tijde jouw volledige eigendom.

Adobe bewaart je originele afbeeldingen één jaar nadat je lidmaatschap is afgelopen of 90 dagen nadat je proefperiode van Lightroom is afgelopen. Je kunt de app Adobe Lightroom Downloader gebruiken om je foto's binnen deze periode, nadat je lidmaatschap of proefperiode is afgelopen, van Creative Cloud te downloaden.

Lightroom Mobile: Met Lightroom op je iPad, iPad Pro, iPhone, Android-apparaat of Chromebook kunt je je foto's gratis blijven bekijken en bewerken, maar je hebt geen toegang meer tot premiumfuncties en je kunt je foto's niet langer met je andere apparaten synchroniseren.

Lightroom voor de desktop: Met Lightroom op je macOS- of Windows-desktopcomputer kun je geen nieuwe bestanden meer synchroniseren met de cloud. Je kunt Lightroom echter blijven starten om je originele bestanden van onze cloud naar je vaste schijf te downloaden.

Lightroom Classic: Met Lightroom Classic op je macOS- of Windows-desktopcomputer heb je nog steeds toegang tot al je foto's op je vaste schijf. Je kunt nog steeds foto's importeren en organiseren en bewerkte foto's uitvoeren door ze te exporteren, te publiceren, af te drukken, op te nemen in diavoorstellingen en beschikbaar te stellen op internet. Als je lidmaatschap is afgelopen, heb je geen toegang meer tot de modules Ontwikkelen en Kaart en tot synchronisatiefuncties.

Ja, je foto's worden veilig opgeslagen met behulp van de infrastructuur van de cloudservices van Adobe.

Ja. Wanneer je gesynchroniseerde foto's verwijdert uit Lightroom op de desktop, mobiel of het web, worden ze in het album Verwijderd geplaatst waar je er toegang toe hebt en ze kunt herstellen binnen 60 dagen nadat je ze hebt verwijderd. Je kunt er echter voor kiezen om foto's definitief te verwijderen.

Met Lightroom Classic worden synchroniseerde foto's die zijn verwijderd, nog steeds lokaal opgeslagen op je computer en worden ze niet van de vaste schijf verwijderd.

De prijs van je Creative Cloud Fotografielidmaatschap verandert niet. Als je wilt upgraden naar het Fotografielidmaatschap met 1 TB, kun je dit doen via een exclusieve aanbieding. Zie Je Adobe-lidmaatschap wijzigen.

Ja, je kunt desgewenst overschakelen naar het Creative Cloud Fotografielidmaatschap.

Ja, Lightroom is beschikbaar in Creative Cloud-lidmaatschappen voor teams en ondernemingen.

Als je je hebt aangemeld voor het Creative Cloud Fotografielidmaatschap vóór 18 oktober 2017, raadpleeg dan de onderstaande veelgestelde vragen:

Je lidmaatschap omvat nog steeds Photoshop en dezelfde Lightroom-desktop-app (die nu Lightroom Classic heet) en je betaalt dezelfde prijs: $ 9,99 per maand. Je lidmaatschap omvat nu een extra app, de nieuwe Lightroom en 20 GB cloudopslag.

 • De versie van Lightroom die je gebruikte, heet nu Lightroom Classic om aan te geven dat dit de traditionelere versie is die gericht is op de desktop. De prestaties van Lightroom Classic zijn aanzienlijk verbeterd en er zijn ook diverse nieuwe bewerkingsfuncties beschikbaar. Er zijn geen functies of functionaliteit verwijderd uit Lightroom Classic.
 • Photoshop is bijgewerkt met diverse nieuwe bewerkingsfuncties. Zie Overzicht van nieuwe functies.
 • Daarnaast omvat je lidmaatschap nu de nieuwe Lightroom-app voor desktop, mobiel en het web, samen met 20 GB cloudopslag, zodat je een indruk kunt krijgen van de nieuwe Lightroom.

We zijn erg enthousiast over de nieuwe Lightroom en zien dit als de toekomst van fotografie: een complete fotoservice die overal toegang biedt tot je foto's en waarmee je foto's van volledige resolutie eenvoudig kunt bewerken, probleemloos back-ups kunt maken en je foto's moeiteloos kunt organiseren, maar die ook bewerkingsmogelijkheden biedt voor gebruikers zoals jij.

Desondanks geven sommige klanten de voorkeur aan lokale opslag van hun foto's en zijn ze gewend aan de bestaande gebruikersinterface van Lightroom. Daarom wilden we deze versie beschikbaar blijven stellen voor die gebruikers. We gebruiken de term 'Classic' om aan te geven dat deze versie geoptimaliseerd is voor de traditionelere manier van werken, met de desktop als middelpunt. Lightroom Classic is op 18 oktober 2017 uitgebreid met aanzienlijke prestatieverbeteringen en bewerkingsfuncties en zal in de toekomst regelmatig worden bijgewerkt.

Als je als Creative Cloud-lid als gebruikmaakt van Lightroom en dit op dezelfde manier wilt blijven gebruiken, gebruik je eenvoudig Lightroom Classic. Zorg ervoor dat je een update uitvoert naar de meest recente versie om te profiteren van de aanzienlijke prestatieverbeteringen.

Installeer het eenvoudig via de Creative Cloud desktop-app. Je kunt deze versie gebruiken met de 20 GB cloudopslag die deel uitmaakt van je lidmaatschap. Lightroom is ook beschikbaar op mobiele apparaten en op het web. Download Lightroom op mobiele apparaten via de Apple App Store of Google Play Store. Of ga naar Lightroom op het web via lightroom.adobe.com.

Als je Lightroom in het verleden hebt gebruikt, zul je mogelijk merken dat de nieuwe Lightroom nog niet alle functies van Lightroom bevat. Dit is versie 1.0 van de nieuwe Lightroom en deze voldoet aan de behoeften van veel hedendaagse gebruikers. Als er belangrijke functies of mogelijkheden zijn die je graag zou willen zien, geef ons dan hier feedback. We zullen Lightroom op de desktop blijven ontwikkelen en houden je op de hoogte van nieuwe functies die in elke update worden toegevoegd.

Het Creative Cloud Fotografielidmaatschap heeft altijd al de mogelijkheid geboden om foto's vanuit Lightroom op mobiel en het web te bewerken. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen in de manier waarop de gloednieuwe Lightroom-service samenwerkt met de cloud en hoe dit gebeurt in Lightroom Classic.

  Lightroom Lightroom Classic


Waar je originele foto's in volledige resolutie zijn opgeslagen


In de cloud, zodat ze overal toegankelijk zijn: op mobiel, desktop of het web. Je kunt er ook voor kiezen om ze lokaal op je desktop op te slaan.

 

Alleen op je desktop.

Rol van Lightroom voor mobiel en het web
De mobiele versie en de webversie zijn gelijkwaardig aan de desktopversie, zodat al je originele afbeeldingen overal beschikbaar zijn en bewerkingen altijd worden gesynchroniseerd in de cloud.

De mobiele app en de web-app hebben alleen toegang tot slimme voorvertoningen (versies met een lagere resolutie) van foto's die je aanwijst op de desktop en bewerkingen die je aanbrengt in die slimme voorvertoningen, worden gesynchroniseerd met je originelen op de desktop.

Back-ups


Zorgeloze back-ups van je originelen in volledige resolutie.


Geen back-ups aangeboden.

Het Creative Cloud Fotografielidmaatschap omvatte op zich nooit opslagruimte. Met Lightroom Classic worden je bewerkingen gesynchroniseerd met de originelen op je desktop viaslimme voorvertoningen (versies met een lagere resolutie). Alleen foto's die met je mobiele apparaat zijn gemaakt, hebben de volledige resolutie. 20 GB is meer dan genoeg om deze synchronisatie te verwerken en dient niet te worden beschouwd als opslagruimte of ruimte voor back-ups.

Als je Lightroom wilt gebruiken en een Creative Cloud Fotografielidmaatschap hebt, is 20 GB genoeg om je een indruk te geven van de fotoservice in de cloud. Als je de volledige 1 TB cloudopslagruimte of meer wilt, kun je upgraden naar het Creative Cloud Fotografielidmaatschap met 1 TB. Hier wordt beschreven hoe je je Creative Cloud-lidmaatschap wijzigt.

Het Creative Cloud Fotografielidmaatschap omvat standaard 20 GB opslagruimte. Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je op Adobe.com een lidmaatschap van 1 TB kopen voor $ 9,99/maand. Je kunt ook lidmaatschappen van 2 TB, 5 TB en 10 TB kopen via je Adobe ID-account (Lidmaatschappen en producten > Lidmaatschap beheren > Overstappen naar een ander lidmaatschap). Zie Je Adobe-lidmaatschap wijzigen voor uitgebreidere informatie.

Het is ons streven te voldoen aan de behoeften van professionele fotografen en fotografieliefhebbers van alle niveaus. Sommigen zullen kiezen voor Lightroom, terwijl anderen Lightroom Classic blijven gebruiken. Beide versies worden in de nabije toekomst ondersteund en bijgewerkt met nieuwe functies en verbeteringen.

Leden van Creative Cloud Alle apps krijgen toegang tot de Lightroom-app en kunnen deze gebruiken met de 100 GB cloudopslagruimte die deel uitmaakt van hun lidmaatschap. Een lid van Alle apps kan overstappen op de Lightroom-service met 1 TB voor $ 9,99 per maand extra.

Lightroom meldt dat je binnenkort al je cloudopslag hebt gebruikt. Als je gebruik wilt blijven maken van de voordelen van back-ups en de mogelijkheid om al je foto's op een mobiel apparaat weer te geven, kun je upgraden naar 1 TB cloudopslag.

Nadat je de limiet van je cloudopslag hebt bereikt, kun je nog steeds foto's importeren in Lightroom op de desktop, maar worden die foto's alleen op de lokale schijf opgeslagen. Er wordt geen back-up gemaakt in de cloud. Ze zijn ook niet beschikbaar via Lightroom op mobiel of het web. Houd er ook rekening mee dat als je wilt kunnen zoeken op voorwerpen in je foto's, deze foto's in de cloud moeten zijn opgeslagen.

Let op het pictogram om te zien welke foto's zijn opgeslagen in de cloud. Het pictogram geeft aan dat het origineel van de foto niet is opgeslagen in de cloud.

Wanneer je 100% van je cloudopslag hebt bereikt…

Lightroom meldt dat je al je cloudopslag hebt gebruikt. Als je gebruik wilt blijven maken van de voordelen van back-ups en de mogelijkheid om al je foto's op een mobiel apparaat weer te geven, kun je upgraden naar 1 TB cloudopslag.

Nadat je de limiet van je cloudopslag hebt bereikt, kun je nog steeds foto's importeren in Lightroom op de desktop, maar worden die foto's alleen op de lokale schijf opgeslagen. Er worden geen back-ups opgeslagen in de cloud en ze zijn niet beschikbaar via Lightroom op mobiel of het web. Houd er ook rekening mee dat als je wilt kunnen zoeken op voorwerpen in je foto's, deze foto's in de cloud moeten zijn opgeslagen.

Let op het pictogram om te zien welke foto's zijn opgeslagen in de cloud. Het pictogram geeft aan dat het origineel van de foto niet is opgeslagen in de cloud.

 

We raden iedereen die momenteel Lightroom Classic gebruikt aan om Lightroom te downloaden en uit te proberen om te bepalen of je wilt overstappen op Lightroom. We raden je aan één versie te kiezen en deze een tijdje te gebruiken. We raden het af om op de lange termijn beide versies te gebruiken.