Handboek Annuleren

Uw video op de tijdlijn bewerken

Voer eenvoudige bewerkingen uit in uw video's door clips toe te voegen, te verwijderen en bij te snijden op de tijdlijn.

Nadat u een project hebt gemaakt in Premiere Rush, kun u het project gaan bewerken op de tijdlijn. Over het algemeen gaat u in deze bewerkingsfase te werk door de clips bij te snijden, te verplaatsen, meer clips toe te voegen of juist clips te verwijderen. 

Op dit punt in de bewerkingsworkflow ligt de focus niet zozeer op het verbeteren van uw video (met technieken zoals overgang of kleurcorrectie). Het doel hier is ervoor zorgen dat uw video een bepaald verhaal biedt, in de gewenste volgorde staat en dat alle overbodige beelden worden verwijderd.

Hier zijn enkele algemene taken die u uitvoert wanneer u de op de tijdlijn bewerkt:

Premiere Rush-tijdlijn

Voordat u de video bewerkt, neemt u even de tijd om vertrouwd te raken met de Premiere Rush-tijdlijn en de mogelijkheden ervan.

De Premiere Rush-tijdlijn is een niet-lineaire editor (NLE). Op de tijdlijn kunt u clips toevoegen, bijsnijden, splitsen, dupliceren en rangschikken. U kunt media in elke gewenste volgorde rangschikken en extra tracks gebruiken om clips te stapelen of in lagen te plaatsen. U hoeft de media niet op de juiste volgorde op de tijdlijn te plaatsen.

Werken met tracks op de tijdlijn

In Premiere Rush kunt u maximaal zeven tracks op de tijdlijn hebben staan: vier videotracks en drie tracks met alleen audio. Videotracks ondersteunen video (met of zonder audio), afbeeldingen en grafische afbeeldingen. Tracks met alleen audio ondersteunen clips met alleen audio, zoals muziek en voice-over-opnamen. 

De hoofdtrack is de videotrack (V1). Wanneer u videobeelden of stilstaande beelden importeert, worden deze allemaal standaard op deze V1-track gerangschikt. Als u audiobestanden importeert of titels toevoegt, worden deze clips in afzonderlijke tracks op de tijdlijn geplaatst.

De belangrijkste V1-track is 'gapless'. Wanneer u beeldmateriaal importeert, voegt Premiere Rush automatisch alle clips in deze track naast elkaar samen, zonder hiaten tussen de clips. Ook geldt dat wanneer u een deel van het beeldmateriaal verwijdert, de overige clips automatisch worden uitgelijnd en geen hiaten op de tijdlijn achterlaten. U hoeft de clips niet handmatig uit te lijnen. De V1-track is lichter van kleur dan de andere tracks. 

Clips die op tracks V2-V4 en A1-A3 zijn geplaatst, worden geassocieerd met clips in de hoofdtrack van V1, waardoor uw clips synchroon blijven.

Hoe koppelt Premiere Rush clips op de tijdlijn?

Wanneer u een clip selecteert in de V1-track, wordt een gele lijn weergegeven onder alle bijbehorende clips in de tracks V2-V4 en A1-A3. Een verticale gele lijn toont bovendien het verbindingspunt naar de clip in de V1-track.

Visuele indicatoren die clips tonen die zijn gekoppeld aan een geselecteerde clip in de V1-hoofdtrack
Visuele indicatoren die clips tonen die zijn gekoppeld aan een geselecteerde clip in de V1-hoofdtrack

Clips verplaatsen of opnieuw rangschikken

Clips verplaatsen of opnieuw rangschikken
Clips verplaatsen of opnieuw rangschikken

Klik op een clip die u op de tijdlijn wilt verplaatsen. Er verschijnt een oranje rand rond de clip om aan te geven dat deze is geselecteerd.

Als u meerdere clips wilt selecteren, plaatst u de cursor en houdt u de muisknop ingedrukt om meerdere clips met een cirkelbeweging te selecteren. Druk op de Ctrl- of Command-toets en klik op afzonderlijke clips om meerdere, niet-aangrenzende clips te selecteren.

Als u meerdere aangrenzende clips hebt geselecteerd, kunt u deze naar een nieuwe locatie op de tijdlijn slepen om ze opnieuw te rangschikken. U kunt die clips ook naar andere tracks verplaatsen.

TIP: Met deze techniek kunt u 'cutaway'-shots maken (bijvoorbeeld om twee verschillende perspectieven van een enkele gebeurtenis te laten zien).

Clips bijsnijden

Clips bijsnijden
Clips bijsnijden

U kunt de duur van een clip in uw tijdlijn precies aanpassen door het begin- of eindpunt van de clip te verplaatsen. Dit wordt bijsnijden genoemd.

Klik op een clip om deze te selecteren. Wanneer een clip is geselecteerd, verschijnen er oranje hendels rond de clip. Klik, houd de muisknop ingedrukt en sleep het pictogram 'Gaan naar' naar het begin of het einde van de clip, houd de dikke oranje hendel vast en sleep deze naar rechts om een stukje van het begin van de clip weg te knippen.

Opmerking:

Als u clips bijsnijdt, wordt de originele video niet bijgesneden. Sleep de dikke gele lijn naar rechts om de bijgesneden clip te verlengen. Deze bewerking is altijd mogelijk.

Clips splitsen

Splitsen is handig als u een clip aan uw tijdlijn hebt toegevoegd, maar niet de hele clip in één keer wilt gebruiken.

Als u een clip in tweeën wilt splitsen, selecteert u de clip op de tijdlijn en sleept u de afspeelkop naar de plaats waar u de splitsing wilt toepassen (met de toetsen < en > of door in te zoomen op de tijdlijn kunt u deze knipbewerking heel precies uitvoeren). Klik vervolgens op Splitsen (het schaarpictogram in de linkerwerkbalk).

Nadat u een clip hebt gesplitst, kunt u de twee clips opnieuw rangschikken en ze afzonderlijk over uw tijdlijn verplaatsen.

Een clip splitsen op de tijdlijn
Een clip splitsen op de tijdlijn

Clips dupliceren

Clips dupliceren
Clips dupliceren

Het dupliceren van een clip voordat u deze bewerkt, is een geweldig idee, omdat u zo de originele clip kunt behouden en tijdens het bewerken 'voor en na'-vergelijkingen kunt maken.

Selecteer een clip op de tijdlijn en klik op het pictogram Dupliceren in de linkerwerkbalk. 

Als de geselecteerde clip zich op de V1-hoofdtrack bevindt, dupliceert Premiere Rush de clip en wordt de nieuwe clip direct achter de originele clip op de tijdlijn toegevoegd.

Als de geselecteerde clip een audioclip of een titel is, dupliceert Premiere Rush de clip en wordt de nieuwe clip op dezelfde plek als het origineel toegevoegd, maar in een nieuwe track.

Clips versnellen of vertragen

Clips versnellen of vertragen
Clips versnellen of vertragen

U kunt de duur van een hele clip of een geselecteerd gedeelte van een clip verlengen of verkorten. Om een gedeelte van een clip te selecteren, gebruikt u de blauwe handgrepen. Vervolgens past u de schuifregelaar Snelheidsbereik aan om het geselecteerde gedeelte te versnellen of te vertragen. 

Zie Video's versnellen of vertragen voor meer informatie.

Tracks beheren

Verberg de tracks op de tijdlijn om andere tracks gemakkelijker te kunnen bewerken. U kunt tracks ook vergrendelen om wijzigingen te voorkomen.

Tracks weergeven en verbergen: Klik op het oogpictogram.

Tracks vergrendelen en ontgrendelen: Klik op het hangslotpictogram.

Audio dempen en dempen opheffen: Klik op het luidsprekerpictogram.

Tracks op de tijdlijn beheren
Tracks op de tijdlijn beheren

Clips toevoegen

Als u tijdens het bewerken bepaalde mediaclips aan uw project wilt toevoegen, plaatst u de afspeelkop op de positie op de tijdlijn waar u de clip wilt toevoegen. Klik vervolgens op het pluspictogram (+) op de linkerwerkbalk en selecteer Media. De mediabrowser wordt links van de applicatie geopend. Met de navigatieknoppen bovenaan kunt u mappen bekijken en uw media selecteren. Nadat u al uw media hebt geselecteerd, klikt u op Toevoegen.

Opmerking:

De mediabrowser geeft alleen bestanden weer die worden ondersteund voor importeren in Premiere Rush. Zie Ondersteunde video- en audio-indelingen voor importeren voor meer informatie over ondersteunde bestandsindelingen.

Clips verwijderen

Als u een clip wilt verwijderen, klikt u op de clip op de tijdlijn om deze te selecteren. Hierna klikt u op het pictogram Verwijderen links van de tijdlijn, of drukt u op Delete op het toetsenbord.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online