Adobe Creative Cloud-appsene bruger nu operativsystemets indbyggede understøttelse af Dolby Digital-afkodning og indeholder ikke længere funktioner til kodning i lydformaterne Dolby Digital og Dolby Digital Plus.

Adobe Creative Cloud bruger nu operativsystemets indbyggede understøttelse af Dolby Digital-afkodning (læsning af Dolby-filer) og understøtter ikke længere funktioner til kodning (skrivning) i lydformaterne Dolby Digital og Dolby Digital Plus i den nuværende og fremtidige udgaver af Creative Cloud.

Ændringerne har betydning for følgende Creative Cloud-produkter:

• Adobe Premiere Pro CC
  • Adobe After Effects CC
  • Adobe Audition CC
  • Adobe Photoshop Lightroom CC
  • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
  • Adobe Media Encoder CC
  • Adobe Prelude CC
  • Adobe Premiere Elements

Dolby-lydafkodning

Både Windows- og OS X-operativsystemer (Windows 8.1 og nyere samt Mac OS X .11 og nyere) har indbygget understøttelse af Dolby-afkodning. Opdater til den nyeste version af operativsystemet.

Understøttelse af Dolby-lydafkodning i Windows-operativsystemer

Alle de nyere Windows-operativsystemer har nu indbyggede funktioner til afkodning af Dolby-lyd i et eller andet omfang.

Der er dog nogle få undtagelser:

Ældre versioner af Windows:

• Windows 7: Windows 7 indeholder ikke den mediepakke, der kræves til afkodning af AC-3. Den bedste løsning er at opgradere til Windows 8 eller Windows 10.

Understøttelse af Dolby-lydafkodning i Mac-operativsystemer

Afkodning af Dolby-lyd understøttes i macOS 10.11 og nyere versioner.

Understøttelse af Dolby-lydkodning

Hvis du har brug for at foretage Dolby-kodning, kan du overveje at bruge følgende tredjepartsløsning: Dolby – Media Producer Suite.

Du kan få flere oplysninger, hvis du kontakter Adobes kundeservcie.

Almindelige spørgsmål

Er der nogen forskelle på den indbyggede Dolby-understøttelse i operativsystemet og den teknologi, der tidligere blev brugt i Adobes produkter?

Afkodning/afspilning: Nej – enten virker afkodning af et digitalt format, eller også virker det ikke.

Kodning: Ikke muligt med den integrerede Dolby-teknologi i operativsystemet.  Kodningen udføres dog som regel som et led i distributionen og ikke i den kreative proces, hvor Adobe-værktøjerne anvendes.

Jeg bruger Windows 7 og har lige købt et nyt kamera, der optager i AVC-HD. Betyder det, at jeg skal opdatere operativsystemet og Creative Cloud-softwaren, før jeg kan høre lyden?

Adobe anbefaler, at du opdaterer til den nyeste version af Creative Cloud-softwaren og til et nyere operativsystem (helst Windows 10). Kontakt Adobes kundeservice, hvis det ikke kan lade sig gøre.

Betyder det, at I ikke længere understøtter PQ Dolby Vision HDR?

Nej, der er ingen ændringer mht. understøttelsen af HDR-billeder i Premiere Pro.

Har det nogen betydning for mine gamle projekter, som blev afkodet med Dolby, men nu er fjernet?

Hvis du åbner et projekt med den nyeste version af Creative Cloud-softwaren, har det ingen betydning.  Operativsystemet kan afkode alle kildemedier, der er kodet med Dolby.

Jeg bruger et lokalt backupsystem på computeren – kan jeg bruge det til at vende tilbage til en ældre version?

Vi fjerner normalt aldrig funktioner fra vores produkter. Desværre har vi i dette tilfælde været nødt til at ændre måden at bruge Dolby-funktionaliteten på, og for nogle brugere har det haft en uønsket effekt på deres arbejdsforløb.  Vi beklager ulejligheden. Nedenfor finder du nogle forslag til, hvordan du kan håndtere den aktuelle situation, og hvordan du bedst kommer videre herfra.

1. Skift til den nyeste version af operativsystemet og softwaren.
  2. Hvis du bruger Windows, bør du overveje at opgradere til CC 2018.

For Mac-brugere er MacOS-opgraderinger gratis.

Dette er vores bedste forslag. Alle Windows-versioner, der er nyere end Windows 8.1, og macOS-versioner, der er nyere end macOS X 10.11, har indbygget understøttelse af Dolby-afkodning. Hvis du har brug for at migrere dit igangværende arbejde, kan du bruge et tredjepartsprogram som Handbrake (et gratis videokonverteringsprogram) til at konvertere dine MTS- og ACS-filer. Omdøb filerne, og importer dem igen til Premiere Pro. Ryd derefter mediacachen.

3. Vend tilbage til en version af CC2017-softwaren, der havde Dolby indbygget.
  4. Hvis det ikke er muligt for dig at opgradere til den seneste version af operativsystemet og CC2018-softwaren, kan du vælge at vende tilbage til en ældre version af CC2017-softwaren, der havde Dolby-funktionaliteten indbygget.

Hvis du har Windows, kan du prøve at bruge gendannelsesfunktionen i Windows til at vende tilbage til et tidligere gendannelsespunkt for applikationerne på computeren.

Hvis du har Mac, skal du bruge Apples Time Machine.

Dette vil gendanne computeren til den tilstand, den var i på det tidspunkt, hvor gendannelsespunktet blev oprettet.  For at beholde en bestemt version af en Creative Cloud-applikation på computeren, når du opgraderer CC-softwaren, skal du åbne "Avancerede indstillinger" i applikationen under opgraderingen og angive, at den aktuelle version ikke skal fjernes.

5. Gendan en sikkerhedskopi af systemet til at gendanne et billede af systemet, hvor CC 2017-softwaren var installeret på computeren.
  6. Du kan evt. gendanne den tidligere version af softwaren fra en sikkerhedskopi. Som minimum skal du bruge Premiere Pro- og Adobe Media Encoder-applikationerne.

Fremover, når du opgraderer Creative Cloud-softwaren på computeren, skal du åbne "Avancerede indstillinger" i applikationen under opgraderingen og angive, at den aktuelle version ikke skal fjernes.