Tööruumid, paneelid ja vaaturid

Viimati uuendatud 12. okt 2026

Kohandage After Effects'i liidest ja halda paneele, et luua ja salvestada isikupärastatud workspace'e optimeeritud töövoodeks.

Tööruumid ja paneelid

Adobe video- ja audio-rakendused pakuvad ühtset, kohandatavat kasutajaliidest.Kuigi igal rakendusel on oma paneelide kogum, liigutate ja grupeerite paneele sarnaselt igas rakenduses.

Programmi peamine aken on rakenduse aken.Paneelid on selles aknas korraldatud paigutuses, mida nimetatakse workspace'iks.

Iga rakendus sisaldab mitut eelmääratletud tööruumi, mis optimeerivad paneelide paigutuse kindlate ülesannete jaoks.Võite ka luua ja kohandada oma workspace'e, korraldades paneelid sellisesse paigutusse, mis sobib kõige paremini teie tööstiilile kindlate ülesannete puhul.

Võite lohistada paneele uutesse asukohtadesse, teisaldada paneele gruppi sisse või välja, paigutada paneele üksteise kõrvale ja eemaldada paneeli dokist, et see ujuks uues aknas rakenduse akna kohal.Paneelide ümberpaigutamisel muudavad teised paneelid automaatselt oma suurust, et aknasse mahtuda.

Tekstid tähistavad nelja liidese ala: A osutab tiitliriba, B Composition paneeli sakki, C workspace'i lüliti ülevoolu menüü ja D konto menüü ikoonile.
Tiitliriba, Composition paneeli sakk, workspace'i ülevoolu menüü ja konto menüü After Effects'i liideses.

A. Rakenduse aken B. Grupeeritud paneelid C. Üksik paneel D. Konto menüü 

Saadaoleva ekraaniruumi suurendamiseks kasutage mitut monitori.Mitme monitoriga töötamisel kuvatakse rakenduse aken peamonitoril ja ujuvad aknad asetatakse teisele monitorile.Monitori konfiguratsioonid salvestatakse workspace'is.

Tööruumid salvestatakse XML-failidena eelistuste kaustas.Teatud piirangutega seoses monitori suuruse ja paigutusega saab neid tööruume teisaldada teise arvutisse ja seal kasutada.

  • Windows: [ketas]:\Users\[kasutajanimi]\AppData\Roaming\Adobe\After Effects\[versioon]\ModifiedWorkspaces

  • macOS: [ketas]/Users/[kasutajanimi]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[versioon]/ModifiedWorkspaces

Virnastatud paneelide paigutus

Kohandage oma tööruumi, rühmitades paneele soovitud viisil. Paneelirühmas saate paneele paigutada nii virnastatud kui ka vahekaartide olekus. 

Saate virnastatud paneele laiendada ja ahendada ühe hiireklikiga paneeli päises.

Avakuva aitab teil kiiresti alustada After Effects'iga. Vasakul küljel saate kasutada järgmisi valikuid:

  • Avaleht: Valige see vahekaart avakuva avamiseks.
  • Uus projekt: Loob projekti After Effects’is. 
  • Ava projekt: Avab olemasoleva projekti.
  • Uus Team Projects: Loob Team Projects'i.
  • Ava Team Projects: Avab olemasoleva Team Projects'i.

Kui olete uus kasutaja, annab ekraani keskosa teile ka võimaluse projekti luua.Kui loote After Effectsis projekte, areneb avakuva sisu edasi.Kogenud kasutajad saavad võimaluse õppida, mis on After Effects'is uut, koos teiste dokumentatsiooni linkidega.

Samuti saate kasutada kasutajaliidese vasakus servas asuvat Avaleht ikooni, et navigeerida projekti ja Avaleht kuva vahel.

Kasuta konto menüüd

Kasuta uusi Beta funktsioone

Konto menüü tööriistaribas on nüüd testimiseks ja tagasiside kogumiseks saadaval.Proovige seda kohe After Effects (Beta) keskkonnas.

Valige tööriistaribas või avakuval asuv Konto ikoon, et avada kontopaneel.Paneel kuvab teie Adobe konto teavet, tellimuse üksikasju ja muid kontoga seotud sätteid.

Konto menüü kuvab generatiivse TI funktsioonide juurdepääsu ja krediidikasutuse teavet.
Kasutage konto ikooni tööriistaribas, et kuvada teavet oma konto kohta.

Märkus

Konto menüü näeb välja ja töötab samamoodi rakenduses Photoshop, Illustrator, InDesign ja Premiere Pro, mistõttu on lihtne rakenduste vahel lülituda oma konto haldamiseks.

Kasutage Learn tööruumi ja Learn paneeli

Learn-paneel

After Effectsi uutele kasutajatele mõeldud Learn paneeli juhiseid saate kasutada, et kiiresti õppida After Effectsi erinevaid paneele, ajatelge ja efekte. Learn paneelile pääsete Window menüüst > Extensions.Neid õppetunde saate kasutada projektide loomiseks rakenduses.

Paneel on täielikult interaktiivne ülesandekesksete videotega. Kui valite paneelil video, kuvatakse ülesande täitmise sammud. Kui proovite samme kasutajaliideses, jälgib paneel teie liikumist ja juhendab teid sammude kaudu. Kui olete ülesande lõpetanud, värskendatakse ülesande olek lõpetatuks.

Learn paneel ja Learn tööruum
Learn paneel ja Learn tööruum

Learn tööruum

Learn tööruum pakub lihtsat liidest järgmiste paneelidega, mida saate kasutada After Effectsi projekti loomiseks:

  • Learn paneel
  • Projekt paneel
  • Kompositsioon paneel
  • Ajatelg paneel

Tööruumile juurdepääsuks valige Help > Learn After Effects. Tööruum sisaldab küljele dokitud Learn paneeli, et saaksite juhiseid järgida ja ülejäänud tööruumile hõlpsalt juurde pääseda.

Tööruumide kohandamine

Kohandatud või vaiketööruumidele pääsete juurde ühe klõpsuga uuel tööruumiribal. Workspace riba asub tööriistade paneeli paremal küljel. Riba laiust saate kohandada, lohistades püstist eraldajat tööriistade ja tööruumi riba vahel.

Standardpaneeli rippmenüü on avatud valikuga - Salvesta uue tööruumina, mis on sinine ja näitab, et see on valitud. Nähtavad on ka teised valikud nagu - Lähtesta salvestatud paigutusele ja Redigeeri tööruume.
Salvesta oma After Effects tööruumi praegune paigutus ja seadistused.

Tööruumid, mis ei mahu saadaolevasse ruumi, kuvatakse Workspace'i riba ševroni menüüs.

Ševron loetleb valikuid nagu teegid, animatsioon, Essential Graphics, Efektid, värv, värv, tekst ja liikumise jälitus.
Avage täiendavad tööruumi valikud, mis ei mahu saadaolevasse tööruumi.

Märkus

Valige aken > Workspace > Redigeeri tööruume või valige Workspace ribas ševroni menüü, et kuvada dialoogiboks Redigeeri tööruume . Saate valida tööruumi ja tööruume ümber järjestada.

Dialoog Redigeeri tööruume loetleb erinevaid tööruumi valikuid nagu vaikimisi, ülevaatus, õppimine, väike ekraan, standardne, teegid, ületäitumise menüü, kõik paneelid ja animatsioon. Saate neid tööruume lohistada, et korraldada neid eelistatud järjekorda.
Kohandage oma paneelide ja tööriistade paigutust, et see sobiks teie töövooga paremini.

Valige tööruum

  • Valige Window > Workspace ja seejärel valige soovitud tööruum.

  • Valige tööruum tööriistade paneeli menüüs Workspace.

  • Kui tööruumil on klaviatuuri otsetee määratud, vajutage Shift+F10, Shift+F11 või Shift+F12.

Märkus

Praegusele tööruumile klaviatuuri otsetee määramiseks valige aken > määra otsetee tööruumile [tööruumi nimi] .

Salvesta, lähtesta või kustuta tööruumid

Salvesta kohandatud tööruum

Workspace'i kohandamisel jälgib rakendus teie muudatusi, salvestades kõige uuema paigutuse. Konkreetse paigutuse püsivamaks salvestamiseks salvesta kohandatud tööruum.Salvestatud kohandatud tööruumid kuvatakse menüüs Workspace, kus saate nende juurde tagasi pöörduda ja neid lähtestada.

Paigutage raamid ja paneelid soovitud viisil ning seejärel valige Window > Workspace > New Workspace. Sisestage tööruumi nimi ja valige OK.

Märkus

(After Effects, Premiere) Kui süsteemis avatakse kohandatud Workspace'iga salvestatud projekt, otsib rakendus sobiva nimega Workspace'i. Kui rakendus ei leia vastet (või monitori seadistus ei sobi), kasutab see praegust kohalikku Workspace'i.

Lähtesta Workspace

Lähtesta praegune Workspace, et naasta selle algupärasele, salvestatud paneelide paigutusele.

Valige Window > Workspace > Reset workspace name.

Kustuta Workspace

Valige Window > Workspace > Delete Workspace.

Valige Workspace, mille soovite kustutada, ja seejärel valige OK.

Märkus

Te ei saa kustutada praegu esmast Workspace'i.

Doki, grupeeri või Ujuvtehe paneelid

Võite paneele kokku dokida, neid gruppidesse liigutada või gruppidest välja viia ning neid dokist lahti haakida, et nad ujuksid rakenduse akna kohal. Paneeli lohistamisel esiletõstetakse drop zones — alasid, kuhu saate paneeli liigutada. Valitud drop zone määrab, kuhu paneel asetatakse ja kas see dokitakse või grupeeritakse teiste paneelidega.

Dokimistsooni

Dokkimistsoonid asuvad paneeli, grupi või akna servadel.Paneeli dokimine paigutab selle olemasoleva grupi kõrvale, muutes kõigi gruppide suurust uue paneeli mahutamiseks.

Paneeli lohistamine dokimistsooni, et see dokida
Paneeli (A) lohistamine dokimistsoonile (B), et see dokida (C)

Grupeerimistsoonid

Grupeerimistsooni asuvad paneeli või grupi keskel ja paneelide sakiala ääres. Paneeli grupeerimistsoonile asetamine virnastab selle teiste paneelidega.

Paneeli lohistamine grupeerimistsoonile, et seda olemasolevate paneelidega grupeerida
Paneeli (A) lohistamine grupeerimistsoonile (B), et see grupeerida olemasolevate paneelidega (C)

Paneelide dokimine või grupeerimine

Kui paneel, mida soovite dokida või grupeerida, pole nähtav, valige see menüüst Aken.

Tehke üht järgmistest:

  • Üksiku paneeli teisaldamiseks lohistage paneeli saki üleval vasakus nurgas olevat haaret soovitud vabastamistasooni.

Lohistage paneelihaaret ühe paneeli teisaldamiseks
Lohistage paneeli haaratsit ühe paneeli teisaldamiseks.

  • Tervete rühmade teisaldamiseks lohistage üleval paremas nurgas olevat rühmahaardet soovitud vabastamistasooni.

Lohistage rühmahaarret terve rühma teisaldamiseks
Lohistage rühmahaardet terve rühma teisaldamiseks.

Rakendus dokib või grupeerib paneeli vastavalt vabastamistasooni tüübile.

Paneeli dokimise tühistamine ujuvas aknas

Kui tühistate paneeli dokimise ujuvas aknas, saate aknasse paneele lisada ja seda muuta sarnaselt rakenduse aknaga. Saate ujuvaid aknaid kasutada teisese monitori jaoks või selleks, et luua tööruume nagu Adobe rakenduste varasemates versioonides.

Valige paneel, mille dokimise soovite tühistada (kui see pole nähtav, valige see menüüst Aken), ja tehke seejärel üht järgmistest:

  • Valige paneeli menüüst Undock Panel või Undock Frame.Undock Frame eemaldab paneelirühma dokist.

  • Hoidke all Ctrl (Windows) või Command (macOS) ja lohistage paneel või rühm praeguselt asukohalt ära. Kui vabastate hiirenuppu, ilmub paneel või rühm uude hõljuvasse aknasse.

  • Lohistage paneel või rühm rakenduse aknast välja. (Kui rakenduse aken on maksimeeritud, lohistage paneel Windowsi tegumiribal.)

Paneelirühmade maksimeerimine või taastamine

Topeltklõpsake esmase paneeli vahekaardil või paneelirühma vahekaardiala tühjal alal, et see paneelirühm maksimeerida või taastada. Võite vajutada ka ` (graavis) klahvi, kui hiirekursor on selle paneelirühma kohal, et paneelirühm maksimeerida või taastada.

Paneelirühmade suuruse muutmine

Märkus

Kursori all oleva paneeli kiireks maksimeerimiseks vajutage ` (accent grave) klahvi.(Raskendamärgita rida on muutmata märk tildemärgi ~ all tavalistel USA klaviatuuridel.) Vajutage klahvi uuesti, et paneel algse suuruse juurde tagasi tuua.

Kui lohistate paneelirühmade vahelist eraldajat, muudetakse kõigi seda eraldajat jagavate rühmade suurust.

Tehke ühte järgmistest:
  • Suuruse muutmiseks horisontaalselt või vertikaalselt asetage kursor kahe paneelirühma vahele. Kursorist saab topeltnool .

  • Mõlemas suunas korraga suuruse muutmiseks asetage kursor kolme või rohkema paneelirühma lõikepunkti. Kursorist saab neljasuunaline nool .

Hoidke hiirenuppu all ja lohistage, et muuta paneelirühmade suurust.
Eraldaja lohistamine paneelirühmade vahel nende horisontaalseks suuruse muutmiseks
Paneelirühmade vahel oleva jagaja lohistamine nende horisontaalseks suuruse muutmiseks

A. Algne rühm suuruse muutmise kursoriga B. Muudetud suurusega rühmad 

Paneelide ja akende avamine, sulgemine ja kuvamine

Isegi kui paneel on avatud, võib see olla teiste paneelide all nähtamatu.Paneeli valimine menüüst Window avab selle ja toob selle rühma esiplaanile.

Kui sulgete rakenduse aknas paneelirühma, muudavad teised rühmad suurust, et kasutada äsja vabastunud ruumi.Kui sulgete ujuva akna, sulguvad ka selles olevad paneelid.

  • Paneeli avamiseks või sulgemiseks valige paneel menüüst Window.

  • Paneeli või akna sulgemiseks klõpsake selle nuppu Close.Kui sulgete paneeli kogemata, valige see menüüst Window ja see kuvatakse uuesti.

  • Paneeli avamiseks või sulgemiseks kasutage selle klaviatuuriotseteed.

  • Kui raam sisaldab mitut paneeli, asetage kursor sakki kohale ja kerige hiire kerimisratast edasi või tagasi, et muuta aktiivset paneeli.

  • Kui raam sisaldab rohkem rühmitatud paneele, kui saab korraga kuvada, lohistage kerimisriba, mis ilmub sakkide kohale.

Säilitage oma Workspace projektide avamisel

Kui soovite säilitada oma praeguse tööruumi paigutuse, avades After Effectsis teise tööruumiga salvestatud projekti, saate lubada eelistuse Maintain current workspace when opening projects.See kõrvaldab vajaduse ümber korraldada oma Workspace ja hoiab paigutuse järjekindlana, olenemata sellest, millist projekti avate.

Valige Edit > Preferences > Project (Windows) või After Effects > Settings > Project (macOS).

Jaotises Project valige suvand Maintain current workspace when opening projects, seejärel OK.

Eelistused on avatud ja jaotises Üldine on valitud valik Säilita praegune Workspace projektide avamisel.
Avage mis tahes projekt After Effects programmis ja teie määratud Workspace jääb muutumatuks.

Vaatajad

Vaatur on paneel, mis võib sisaldada mitut kompositsiooni, kihti või materjaliüksust või mitut sama üksuse vaadet.Paneelid Composition, Layer, Footage, Flowchart ja Effect Controls on vaaturid.

Vaatури lukustamine takistab praegu kuvatud üksuse asendamist, kui avate või valite uue üksuse.Selle asemel, kui vaatur on lukustatud ja avatakse või valitakse uus üksus, loob After Effects selle üksuse jaoks uue vaatuuripaneeli.Kui valite üksuse lukustatud vaaturis vaaturi menüüst, ei looda uut vaaturit; kasutatakse olemasolevat vaaturit.

Selle asemel, et mahutada mitmeid üksuseid üht vaatur'isse ja kasutada vaatur'i menüüd nende vahel vahetamiseks, saate valida iga avatud kompositsiooni, kihi või materjali jaoks eraldi vaatur'i avamise.Kui teil on avatud mitu vaaturit, saate neid paigutada dokkides või grupeerides, nagu iga teist paneeli.

Näiteks saate luua iga Kompositsiooni vaatur erinevate 3D-vaadete jaoks (Ülemine, Alumine, Tagumine, Eesmine, kohandatud vaated), et saaksite iga vaate maksimeerida kiirklahviga ` (rõhumärk), mis maksimeerib või taastab kursori all oleva paneeli.

Märkus

Mitme vaaturiga kohandatud tööruumi loomiseks veenduge, et kõik vaaturid oleksid enne tööruumi salvestamist lukustamata.Lukustatud vaatur'id on seotud konkreetse projekti kontekstiga ja seetõttu ei salvestata neid eelistuste failis.

  • Uue vaatur'i loomiseks valige vaatur'i menüüst Uus.Vaadake lisateavet paneelide, vaaturite ja kontekstimenüüde avamise kohta.

  • Vaaturi lukustamiseks või lukustuse eemaldamiseks valige vaaturi menüüst Lukustatud või klõpsake nuppu Vaaturi lukustuse lüliti .

  • Praeguse vaatri lukustamiseks, praeguse raami jagamiseks ja sama tüübiga uue vaatri loomiseks uues raamis vajutage Ctrl + Alt + Shift + N (Windows) või Command + Option + Shift + N (macOS).

  • Et tsüklita edasi või tagasi aktiivse vaatur'i menüü loendi üksuste vahel, vajutage Shift + . (punkt) või Shift + , (koma).

Kohandage paneeli taustavärve

Saate kohandada tühja ala välimust Compositsioon, Kiht ja Materjal paneel'ides, määrates oma valiku järgi taustavärv'i.Saate valida viiest erinevast halli värvitooni eelseadest või valida Kohandatud värv'i vastavalt oma vajadustele, pakkudes isikupärasemat ja visuaalselt tõhusamat Workspace'i.

Compositsioon paneeli ümbritseva tühja ala vaikimisi taustavärv.

Compositsioon paneeli ümbritseva tühja ala kohandatud taustavärv.

Valige menüü paneel'idest Compositsioon, Materjal või Kiht.

Composition paneeli menüü on avatud ja menüüvalikutest on valitud paneeli taustavärv.
Isikupärastage Compositsioon, Kiht ja Materjal paneel'ide tühja ruumi väljanägemist, valides oma eelistusele vastava taustavärv'i.

Menüüvalikutest valige Paneeli taustavärv. 

Valige viiest erinevast halli värvitooni eelseadest või valige Kohandatud värv'i valimine, et kasutada teist värvi.

Valige Kohandatud, kui soovite määrata viimati kasutatud taustavärv'i.

Redigeeri seda, vaata seda (ETLAT) ja lukustatud Compositsioon vaatur'id

Kui Compositsioon vaatur on lukustatud, teise kompositsiooni Ajakava paneel on aktiivne ja aktiivse kompositsiooni Compositsioon vaatur'it ei kuvata, siis enamik vaateid ja eelvaateid mõjutavaid käske toimivad kompozitsioonis, mille jaoks vaatur'it näidatakse.

Näiteks numbriklahvistiku 0 vajutamine võib käivitada lukustatud Compositsioon vaatur'is nähtava kompositsiooni eelvaate, mitte aktiivse Ajakava paneeliga seotud kompositsiooni eelvaate.

See käitumine võimaldab töökeskkonda, mida mõnikord nimetatakse redigeeri-seda-vaata-teist (ETLAT). Kõige levinum stsenaarium, milles see käitumine on kasulik, on olukord, kus muudate pesastatud (ülemvoolus) oleva kompositsiooni paneelis Timeline ja soovite näha muudatuse tulemust sisaldavas (allavoolus) olevas kompositsioonis.

Märkus

ETLAT käitumine toimib suumimise, sobitamise, eelvaate, ülesvõtete tegemise ja vaatamise, kanalite kuvamise, ruudustike ja juhikute näitamise ja peitmise ning praeguse kaadri kuvamise klahvikombinatsioonidega video eelvaade seadmes.

Selle käitumise vältimiseks avage Composition vaatur või kuvage kompositsiooni Composition vaatur, mida soovite vaadata või eelvaadelda.