Ruang kerja, panel dan pemapar

Terakhir dikemas kini pada 12 Okt 2026

Sesuaikan antara muka After Effects dan urus panel untuk mencipta dan menyimpan ruang kerja yang diperibadikan bagi aliran kerja yang dioptimumkan.

Ruang kerja dan panel

Aplikasi video dan audio Adobe menyediakan antara muka pengguna yang konsisten dan boleh disesuaikan.Walaupun setiap aplikasi mempunyai set panelnya sendiri, anda mengalihkan dan mengumpulkan panel dengan cara yang sama dalam setiap aplikasi.

Tetingkap utama sesuatu program ialah tetingkap aplikasi.Panel disusun dalam tetingkap ini dalam susunan yang dipanggil Workspace.

Setiap aplikasi termasuk beberapa Workspace yang dipratentukan yang mengoptimumkan susun atur panel untuk tugas tertentu.Anda juga boleh mencipta dan menyesuaikan ruang kerja anda sendiri dengan menyusun panel dalam susun atur yang paling sesuai dengan gaya kerja anda untuk tugas tertentu.

Anda boleh menyeret panel ke lokasi baharu, mengalihkan panel masuk atau keluar dari kumpulan, meletakkan panel bersebelahan antara satu sama lain, dan menyahdok panel supaya ia terapung dalam tetingkap baharu di atas tetingkap aplikasi.Semasa anda menyusun semula panel, panel lain mengubah saiz secara automatik untuk menyesuaikan tetingkap.

Pelebal label empat kawasan antara muka: A menunjuk kepada bar tajuk, B kepada tab panel Komposisi, C kepada menu limpahan penukar Workspace, dan D kepada ikon menu akaun.
Bar tajuk, tab panel Komposisi, menu limpahan Workspace, dan menu akaun dalam antara muka After Effects.

A. Tetingkap aplikasi B. Panel berkumpulan C. Panel individu D. menu akaun 

Untuk meningkatkan ruang skrin yang tersedia, gunakan berbilang monitor.Apabila anda bekerja dengan berbilang monitor, tetingkap aplikasi muncul pada monitor utama, dan anda meletakkan tetingkap apungan pada monitor kedua.Konfigurasi monitor disimpan dalam Workspace.

Ruang kerja disimpan dalam fail XML dalam folder keutamaan.Dengan beberapa syarat mengenai saiz dan susunan monitor, ruang kerja ini boleh dipindahkan ke komputer lain dan digunakan di sana.

  • Windows: [drive]:\Users\[user_name]\AppData\Roaming\Adobe\After Effects\[version]\ModifiedWorkspaces

  • macOS: [drive]/Users/[user_name]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[version]/ModifiedWorkspaces

Susunan panel bertindan

Sesuaikan ruang kerja anda dengan mengumpulkan panel mengikut cara yang anda mahu. Dalam kumpulan panel, anda boleh menyusun panel dalam keadaan bertindan dan bertab. 

Anda boleh kembangkan dan runtuhkan panel bertindan dengan satu klik tetikus pada pengepala panel.

Skrin Utama membantu anda bermula dengan pantas menggunakan After Effects. Anda boleh menggunakan pilihan berikut di sebelah kiri:

  • Utama: Pilih tab ini untuk membuka skrin utama.
  • Projek Baharu: Mencipta projek dalam After Effects. 
  • Buka Projek: Membuka projek sedia ada.
  • Projek Pasukan Baharu: Mencipta Projek Pasukan.
  • Buka Team Projects: Membuka Team Projects sedia ada.

Jika anda pengguna baharu, bahagian tengah skrin juga memberi anda pilihan untuk mencipta projek. Semasa anda mencipta projek dalam After Effects, kandungan pada skrin utama berkembang. Pengguna berpengalaman mendapat pilihan untuk mempelajari Apa yang Baharu dalam After Effects, bersama dengan pautan dokumentasi lain.

Anda juga boleh menggunakan ikon Utama di sebelah kiri UI untuk menavigasi antara projek dan skrin Utama.

Gunakan Menu Akaun

Gunakan ciri Beta baharu

Menu Akaun dalam bar alat kini tersedia untuk ujian dan maklum balas.Cuba sekarang dalam After Effects (beta).

Pilih ikon Akaun dalam bar alat atau pada skrin Utama untuk membuka panel akaun. Panel menunjukkan maklumat akaun Adobe anda, butiran langganan, dan tetapan berkaitan akaun yang lain.

Menu akaun memaparkan akses ciri AI Generatif dan maklumat penggunaan kredit.
Gunakan ikon akaun dalam bar alat untuk memaparkan maklumat tentang akaun anda.

Nota

Menu Akaun kelihatan dan berfungsi dengan cara yang sama dalam Photoshop, Illustrator, InDesign, dan Premiere Pro, memudahkan untuk beralih antara aplikasi untuk menguruskan akaun anda.

Gunakan Workspace Pembelajaran dan Panel Pembelajaran

Panel Pembelajaran

Direka untuk pengguna baharu kepada After Effects, anda boleh menggunakan tutorial dalam panel Pembelajaran untuk cepat mempelajari tentang panel yang berbeza, timeline, dan Kesan dalam After Effects. Anda boleh mengakses panel pembelajaran daripada menu Tetingkap > Sambungan. Anda boleh menggunakan pelajaran ini untuk mencipta projek dalam aplikasi.

Panel ini sepenuhnya interaktif dengan video berorientasikan tugas. Apabila anda memilih video dalam panel, ia memaparkan langkah-langkah untuk melaksanakan tugas. Semasa anda mencuba langkah-langkah dalam antara muka pengguna, panel menjejaki pergerakan anda dan membimbing anda melalui langkah-langkah. Setelah anda menyelesaikan tugas, status tugas dikemas kini kepada selesai.

Panel Pembelajaran dan Workspace Pembelajaran
Panel Pembelajaran dan Workspace Pembelajaran

Workspace Pembelajaran

Workspace Pembelajaran menawarkan antara muka ringkas dengan panel berikut yang boleh anda gunakan untuk mencipta projek After Effects:

  • Panel Pembelajaran
  • Panel Projek
  • Panel Komposisi
  • Panel Timeline

Untuk mengakses workspace, pilih Bantuan > Learn After Effects.Workspace tersebut merangkumi panel Pembelajaran yang dilekapkan di sisi supaya anda boleh mengikuti arahan dan mempunyai akses yang jelas kepada workspace yang lain.

Menyesuaikan workspace

Anda boleh mengakses workspace tersuai atau lalai dengan satu klik dalam bar workspace baharu. Bar ruang kerja menempati sebelah kanan panel Tools.Anda boleh menyesuaikan lebar bar dengan menyeret pembahagi menegak antara bar alat dan bar ruang kerja.

Menu lungsur terbuka untuk panel Standard dengan pilihan - Simpan sebagai Workspace Baharu diserlahkan dalam biru, menunjukkan ia telah dipilih. Terdapat pilihan lain yang boleh dilihat seperti - Tetapkan Semula kepada Susun Atur Tersimpan dan Edit Ruang Kerja.
Simpan susun atur dan tetapan semasa ruang kerja After Effects anda.

Workspace yang tidak muat dalam ruang yang tersedia dipaparkan dalam menu chevron pada bar Workspace.

Chevron menyenaraikan pilihan seperti Pustaka, Animation, Essential Graphics, Kesan, Warna, Cat, Teks dan Motion Tracking.
Akses pilihan Workspace tambahan yang tidak muat dalam Workspace yang tersedia.

Nota

Pilih Window > Workspace > Edit Workspace atau pilih menu chevron pada bar Workspace untuk memaparkan kotak dialog Edit Workspace . Anda boleh memilih Workspace dan menyusun semula Workspace.

Kotak dialog Edit Workspace menyenaraikan pelbagai pilihan Workspace seperti Default, Review, Learn, Small Screen, Standard, Pustaka, Overflow menu, All Panels dan Animation. Anda boleh menyeret ruang kerja ini untuk menyusunnya mengikut susunan pilihan anda.
Sesuaikan susun atur panel dan alat anda untuk memenuhi aliran kerja anda dengan lebih baik.

Pilih Workspace

  • Pilih Window > Workspace, kemudian pilih ruang kerja yang dikehendaki.

  • Pilih Workspace daripada menu Workspace dalam panel Alat.

  • Jika Workspace mempunyai pintasan papan kekunci yang ditetapkan, tekan Shift+F10, Shift+F11, atau Shift+F12.

Nota

Untuk menetapkan pintasan papan kekunci kepada Workspace semasa, pilih Window > Tetapkan Pintasan Kepada [Nama Workspace] Workspace.

Simpan, set semula atau padamkan Workspace

Simpan ruang kerja tersuai

Semasa anda menyesuaikan Workspace, aplikasi menjejaki perubahan anda, menyimpan susun atur terkini. Untuk menyimpan susun atur tertentu dengan lebih kekal, simpan Workspace yang disesuaikan. Workspace yang disesuaikan yang disimpan muncul dalam menu Workspace, di mana anda boleh kembali dan menetapkan semula.

Susun bingkai dan panel seperti yang dikehendaki, kemudian pilih Window > Workspace > New Workspace. Taip nama untuk Workspace, dan pilih OK.

Nota

(After Effects, Premiere) Jika projek yang disimpan dengan Workspace yang disesuaikan dibuka pada sistem lain, aplikasi mencari Workspace dengan nama yang sepadan. Jika aplikasi tidak dapat mencari padanan (atau konfigurasi monitor tidak sepadan), ia menggunakan ruang kerja tempatan semasa.

Tetapkan semula Workspace

Tetapkan semula workspace semasa untuk kembali kepada susun atur panel asal yang telah disimpan.

Pilih Window > Workspace > Reset workspace name.

Padamkan Workspace

Pilih Window > Workspace > Delete Workspace.

Pilih Workspace yang anda mahu padamkan, kemudian pilih OK.

Nota

Anda tidak boleh memadamkan workspace yang sedang aktif.

Dok, kumpul, atau apungkan panel

Anda boleh mendokkan panel bersama-sama, memindahkannya masuk atau keluar dari kumpulan, dan menyahdokkannya untuk terapung di atas tetingkap aplikasi. Semasa anda menyeret panel, zon lepas—kawasan di mana anda boleh memindahkan panel—akan diserlahkan.Zon lepas yang anda pilih menentukan di mana panel dimasukkan dan sama ada ia didokkan atau dikumpulkan dengan panel lain.

Zon dok

Zon dok wujud di sepanjang tepi panel, kumpulan, atau tetingkap. Mendokkan panel akan meletakkannya bersebelahan dengan kumpulan sedia ada, mengubah saiz semua kumpulan untuk memuatkan panel baharu.

Menyeret panel ke zon dok untuk mendokkannya
Menyeret panel (A) ke zon dok (B) untuk mendoknya (C)

Zon pengelompokan

Zon pengelompokan wujud di bahagian tengah panel atau kumpulan, dan di sepanjang kawasan tab panel. Menjatuhkan panel pada zon pengelompokan menimbunnya dengan panel lain.

Menyeret panel ke zon pengelompokan untuk mengelompokkannya dengan panel sedia ada
Menyeret panel (A) ke zon pengelompokan (B) untuk mengelompokkannya dengan panel sedia ada (C)

Dok atau kelompokkan panel

Jika panel yang anda mahu dok atau kelompokkan tidak kelihatan, pilihnya daripada menu Window.

Lakukan salah satu daripada yang berikut:

  • Untuk mengalihkan panel individu, seret kawasan gripper di sudut kiri atas tab panel ke zon lepas yang dikehendaki.

Seret panel gripper untuk mengalihkan satu panel
Seret panel gripper untuk mengalihkan satu panel.

  • Untuk mengalihkan keseluruhan kumpulan, seret gripper kumpulan di sudut kanan atas ke zon lepas yang dikehendaki.

Seret gripper kumpulan untuk mengalihkan keseluruhan kumpulan
Seret gripper kumpulan untuk mengalihkan keseluruhan kumpulan.

Aplikasi mendok atau mengelompokkan panel, mengikut jenis zon lepas.

Nyahdok panel dalam tetingkap terapung

Apabila anda nyahdok panel dalam tetingkap terapung, anda boleh menambah panel ke tetingkap dan mengubah suainya serupa dengan tetingkap aplikasi. Anda boleh menggunakan tetingkap terapung untuk menggunakan monitor kedua, atau untuk mencipta ruang kerja seperti ruang kerja dalam versi terdahulu aplikasi Adobe.

Pilih panel yang anda mahu nyahdok (jika tidak kelihatan, pilihnya daripada menu Window), kemudian lakukan salah satu daripada yang berikut:

  • Pilih Nyahdok Panel atau Nyahdok Bingkai daripada menu panel. Nyahdok Bingkai menyahdok kumpulan panel.

  • Tahan Ctrl (Windows) atau Command (macOS), dan seret panel atau kumpulan daripada lokasi semasanya. Apabila anda melepaskan butang tetikus, panel atau kumpulan muncul dalam tetingkap apungan baharu.

  • Seret panel atau kumpulan ke luar tetingkap aplikasi. (Jika tetingkap aplikasi dimaksimumkan, seret panel ke bar tugas Windows.)

Maksimumkan atau pulihkan kumpulan panel

Dwi-klik pada tab panel aktif atau dalam kawasan kosong bar tab kumpulan panel untuk memaksimumkan atau memulihkan kumpulan panel tersebut. Anda juga boleh tekan kekunci ` (accent grave) dengan penunjuk tetikus di atas kumpulan panel tersebut untuk memaksimumkan atau memulihkan kumpulan panel.

Ubah saiz kumpulan panel

Nota

Untuk memaksimumkan panel di bawah penunjuk dengan pantas, tekan kekunci ` (accent grave). (Accent grave ialah aksara tidak beralih di bawah tilde, ~, pada papan kekunci standard AS.) Tekan kekunci sekali lagi untuk mengembalikan panel kepada saiz asalnya.

Apabila anda menyeret pembahagi antara kumpulan panel, semua kumpulan yang berkongsi pembahagi akan diubah saiznya.

Lakukan salah satu daripada yang berikut:
  • Untuk mengubah saiz sama ada secara mendatar atau menegak, letakkan penunjuk antara dua kumpulan panel. Penunjuk bertukar menjadi anak panah berganda .

  • Untuk mengubah saiz dalam kedua-dua arah serentak, letakkan penunjuk pada persimpangan antara tiga atau lebih kumpulan panel. Penunjuk bertukar menjadi anak panah empat arah .

Tahan butang tetikus, dan seret untuk mengubah saiz kumpulan panel.
Menyeret pembahagi antara kumpulan panel untuk mengubah saiz mereka secara mendatar
Menyeret pembahagi antara kumpulan panel untuk mengubah saiz mereka secara mendatar

A. Kumpulan asal dengan penunjuk ubah saiz B. Kumpulan yang diubah saiz 

Buka, tutup, dan tunjuk panel dan tetingkap

Walaupun panel dibuka, ia mungkin tidak kelihatan di bawah panel lain. Memilih panel dari menu Window akan membukanya dan membawanya ke hadapan kumpulannya.

Apabila anda menutup kumpulan panel dalam tetingkap aplikasi, kumpulan lain akan mengubah saiz untuk menggunakan ruang yang baru tersedia. Apabila anda menutup tetingkap terapung, panel di dalamnya turut tertutup.

  • Untuk membuka atau menutup panel, pilih panel dari menu Window.

  • Untuk menutup panel atau tetingkap, pilih butang Close. Jika anda secara tidak sengaja menutup panel, pilih panel tersebut dari menu Window, dan ia akan dipaparkan semula.

  • Untuk membuka atau menutup panel, gunakan pintasan papan kekuncinya.

  • Jika bingkai mengandungi berbilang panel, letakkan penunjuk di atas tab dan gulungkan roda tetikus ke depan atau ke belakang untuk menukar panel yang aktif.

  • Jika bingkai mengandungi lebih banyak panel berkumpulan daripada yang boleh ditunjukkan sekaligus, seret bar skrol yang muncul di atas tab.

Kekalkan ruang kerja anda semasa membuka projek

Jika anda mahu mengekalkan susun atur ruang kerja semasa apabila membuka projek yang disimpan dengan ruang kerja berbeza dalam After Effects, anda boleh dayakan pilihan Maintain current workspace when opening projects.Ini menghilangkan keperluan untuk menyusun semula workspace anda dan mengekalkan susun atur yang konsisten, tidak kira projek mana yang anda buka.

Pilih Edit > Preferences > Project (Windows) atau After Effects > Settings > Project (macOS).

Di bawah Project, pilih opsyen Maintain current workspace when opening projects, kemudian OK.

Preferences dibuka dan di bawah General, pilihan Maintain current workspace when opening projects telah dipilih.
Buka mana-mana projek dalam After Effects, dan ruang kerja yang ditetapkan akan kekal tidak berubah.

Penonton

Satu pemapar ialah panel yang boleh mengandungi berbilang komposisi, lapisan, atau item bahagian filem atau berbilang paparan bagi satu item tersebut.Panel Composition, Layer, Footage, Flowchart, dan Effect Controls ialah pemapar.

Mengunci pemapar menghalang item yang dipaparkan pada masa ini daripada digantikan apabila anda membuka atau memilih item baharu. Sebaliknya, apabila pemapar dikunci, dan item baharu dibuka atau dipilih, After Effects mencipta panel pemapar baharu untuk item tersebut. Jika anda memilih item dari menu pemapar yang dikunci, pemapar baharu tidak dicipta; pemapar sedia ada digunakan.

Daripada menempatkan berbilang item dalam satu pemapar dan menggunakan menu pemapar untuk bertukar antara mereka, anda boleh memilih untuk membuka pemapar berasingan untuk setiap komposisi terbuka, lapisan, atau item bahagian filem.Apabila anda mempunyai berbilang pemapar terbuka, anda boleh menyusunnya dengan melabuhkan atau mengumpulkannya, seperti mana-mana panel lain.

Contohnya, anda boleh mencipta satu pemapar Composition setiap satu untuk Paparan 3D yang berbeza (Top, Bottom, Back, Front, paparan tersuai) supaya anda boleh memaksimumkan setiap paparan dengan pintasan papan kekunci ` (accent grave), yang memaksimumkan atau memulihkan panel di bawah penunjuk.

Nota

Untuk mencipta Workspace tersuai dengan berbilang pemapar, pastikan semua pemapar tidak dikunci sebelum anda menyimpan Workspace. Pemapar berkunci dikaitkan dengan konteks projek tertentu dan oleh itu tidak disimpan dalam fail keutamaan.

  • Untuk mencipta pemapar baharu, pilih New dari menu pemapar.Ketahui lebih lanjut tentang membuka panel, pemapar, dan menu konteks.

  • Untuk mengunci atau membuka kunci pemapar, pilih Locked dari menu pemapar, atau pilih butang Toggle Viewer Lock .

  • Untuk mengunci pemapar semasa, pisahkan bingkai semasa, dan cipta pemapar baharu jenis yang sama dalam bingkai baharu, tekan Ctrl+Alt+Shift+N (Windows) atau Command+Option+Shift+N (macOS).

  • Untuk mengulangi maju atau mundur melalui item dalam senarai menu pemapar untuk pemapar aktif, tekan Shift + . (titik) atau Shift + , (koma).

Sesuaikan warna latar belakang panel

Anda boleh menyesuaikan rupa kawasan kosong dalam panel Composition, Layer, dan Footage dengan menetapkan Warna Latar Belakang pilihan anda.Anda boleh memilih daripada lima pratetap kelabu yang berbeza atau memilih warna tersuai untuk memenuhi keperluan anda, bagi menyediakan ruang kerja yang lebih peribadi dan cekap secara visual.

Warna latar belakang lalai kawasan kosong di sekeliling panel Composition.

Warna latar belakang tersuai kawasan kosong di sekeliling panel Composition.

Pilih menu panel Composition, Footage, atau Layer.

Menu panel Composition terbuka dan dari pilihan menu, Panel Background Color dipilih.
Peribadikan rupa ruang kosong dalam panel Composition, Layer, dan Footage dengan memilih Warna Latar Belakang yang sesuai dengan keutamaan anda.

Dari pilihan menu, pilih Panel Background Color. 

Pilih dari lima pratetap kelabu berbeza, atau pilih Select Custom Color untuk menggunakan warna yang berbeza.

Pilih Custom jika anda mahu menetapkan Warna Latar Belakang yang terakhir anda gunakan.

Edit ini, Look pada itu (ETLAT) dan pemapar Composition berkunci

Jika pemapar Composition dikunci, panel Timeline untuk komposisi lain aktif, dan pemapar Composition untuk komposisi aktif tidak ditunjukkan, maka kebanyakan arahan yang mempengaruhi paparan dan pratonton beroperasi pada komposisi yang pemapannya ditunjukkan.

Contohnya, menekan numpad 0 boleh memulakan pratonton untuk komposisi yang kelihatan dalam pemapar Composition berkunci berbanding komposisi yang dikaitkan dengan panel Timeline aktif.

Tingkah laku ini memudahkan persediaan kerja yang kadangkala dirujuk sebagai edit-this-look-at-that (ETLAT). Senario yang paling biasa di mana tingkah laku ini berguna ialah senario di mana anda membuat perubahan dalam panel Timeline untuk komposisi bersarang (huluan) dan mahu melihat pratonton hasil perubahan dalam komposisi yang mengandungi (hiliran).

Nota

Tingkah laku ETLAT berfungsi untuk pintasan papan kekunci untuk zum, pemasangan, pratonton, mengambil dan melihat tangkapan skrin, menunjukkan saluran, menunjukkan dan menyembunyikan grid serta panduan, dan menunjukkan bingkai semasa pada peranti Pratonton Video.

Untuk mencegah tingkah laku ini, buka kunci pemapar Composition atau tunjukkan pemapar Composition untuk komposisi yang anda mahu lihat atau pratonton.