Hoe gebruikt Lightroom de GPU?

In Lightroom CC/Lightroom 6 kunt u een compatibele grafische processor (ook wel grafische kaart, videokaart of GPU genoemd) gebruiken om het aanpassen van afbeeldingen in de module Ontwikkelen te versnellen. Bij gebruik van een compatibele GPU kunnen de prestaties van high-resolution displays, zoals 4K- en 5K-monitors, ook aanzienlijk versnellen.

Wat zijn de minimale systeemvereisten?

• Alleen 64-bits Windows en mcOS-versies
  • Video-adapter met OpenGL 3.3-fuctionaliteit (of later) voor GPU-functies

Let op:

• Lightroom CC/Lightroom 6 profiteert momenteel niet van meer dan een grafische processor. Het gebruik van twee videoadapters verbetert de prestaties van Photoshop niet. Als er problemen ontstaan vanwege conflicterende grafische stuurprogramma's, volgt u stap 5 en stap 6 in Oplossing 3: Problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen.
  • De module Ontwikkelen is de enige die momenteel GPU-versnelling gebruikt. Opdrachten en processen die losstaan van de module Ontwikkelen, worden hierdoor niet beïnvloed. Bijvoorbeeld: de opdrachten voor het samenvoegen van meerdere afbeeldingen om HDR-bestanden of panorama's te maken, maken geen gebruik van de GPU.
  • Alleen het 'hoofdscherm' van Lightroom wordt versneld. Het secundaire venster wordt niet versneld door de GPU.
  • Grafische processors die onder virtuele machines worden uitgevoerd, zijn niet getest of ondersteund.
  • Als u Lightroom start, wordt de grafische kaart getest. Als de test mislukt, wordt de grafische kaart uitgeschakeld, zelfs als de kaart aan de minimumvereisten voldoet. Doorloop de stappen voor probleemoplossing om de fout op te lossen. Sommige grafische kaarten zullen mogelijk nooit compatibel zijn met Lightroom voor grafische versnelling, ook al voldoen ze aan de minimumvereisten.

Zie Systeemvereisten | Lightroom voor extra informatie.

Wat zijn de aanbevolen systeemvereisten en grafische kaarten?

Aanbevolen systeemvereisten

• 1 GB VRAM (video-RAM of RAM op de videoadapter.) 2 GB VRAM specifiek toegewezen voor grote monitors met hoge resolutie (zoals 4K- en 5K-monitors).
  • OpenGL 3.3: als u niet zeker weet of uw kaart OpenGL 3.3 volledig ondersteunt, neemt u contact op met de kaartfabrikant.

Zie Systeemvereisten | Lightroom voor extra informatie.

Opmerking:

Gebruik slechts één grafische kaart. Prestaties worden niet verbeterd door meerdere kaarten te gebruiken.

Geteste grafische kaarten

Grafische kaarten die in 2014 of later zijn geproduceerd en aan de bovenstaande minimale systeemvereisten voldoen, moeten werken.

• AMD: voor AMD-kaarten kunt u de Radeon R9-kaartenreeks overwegen, zoals de R9 270 tot en met 290.
  • NVIDIA: voor NVIDIA-kaarten kunt u een kaart uit de reeks GeForce GTX 760+ (760, 770, 780, enz.) of GeForce GTX 900 gebruiken.
  • Intel: voor Intel-kaarten is Intel HD Graphics 4400+, 5000+, 510+, P530, P630, Iris Pro Graphics 5200, 6100+, P6300, P580 of later vereist.

Opmerking:

Zorg ervoor dat u het nieuwste stuurprogramma voor uw specifieke grafische kaart hebt geïnstalleerd. De namen van de laptop- en desktopversies van de grafische processor verschillen enigszins.

Staat uw kaart niet in de lijst?

De lijst met grafische processorkaarten wordt bijgewerkt zodra Adobe een recent gepubliceerde kaart heeft getest. Adobe kan echter niet alle kaarten tijdig testen. Als uw kaart niet hierboven wordt weergegeven maar aan de volgende vereisten voldoet, moet de kaart werken met de nieuwste versie van Lightroom CC/Lightroom 6:

• De kaart is uitgebracht in het jaar 2014 of later.
  • De kaart beschikt over de minimumhoeveelheid grafische processor-VRAM die is vereist voor Lightroom (1 GB). 2 GB of meer VRAM is echter raadzaam.

Niet-ondersteunde grafische kaarten

macOS:

• AMD Radeon HD 6000M-serie
  • Intel HD 3000/4000
  • NVIDIA GeForce 9400/9400M
  • NVIDIA GeForce 320M
  • NVIDIA GeForce GT 330M
  • NVIDIA GeForce GT 120/GT 130
  • NVIDIA GeForce 210
  • NVIDIA GeForce GTX 260
  • NVIDIA GeForce 8600M GT
  • NVIDIA GeForce 8800 GT/GS
  • NVIDIA GeForce 9600M GT
  • NVIDIA GeForce 9800 GT
  • NVIDIA Quadro FX 4800
  • NVIDIA GeForce NVS 3100M

Hoe kan ik bepalen of Lightroom de grafische kaart gebruikt?

Wanneer Lightroom de GPU kan gebruiken, is het selectievakje GPU gebruiken in Voorkeuren > Prestaties ingeschakeld.

macOS:

• Lightroom > Voorkeuren > Prestaties

Windows:

• Bewerken > Voorkeuren > Prestaties

Hoe kan ik het merk en model van mijn grafische kaart bepalen?

Start Lightroom en selecteer Help > Systeeminfo om informatie over uw grafische processor weer te geven, zodat u het merk en model van uw grafische kaart kunt achterhalen.

Problemen met Lightroom GPU oplossen
GPU-info

Profiteert Lightroom van meer dan een grafische processor of grafische kaart?

Lightroom CC/Lightroom 6 profiteert momenteel niet van meer dan een grafische processor. Het gebruik van twee grafische kaarten verbetert de prestatie van Lightroom niet.

Meerdere grafische kaarten met conflicterende stuurprogramma's kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties in Lightroom.

Verbind twee (of meer) monitors met één grafische kaart voor het beste resultaat.

Let op:

Als u meer dan een grafische kaart moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze van dezelfde fabrikant en hetzelfde model zijn. Als u dit niet doet, kan Lightroom vastlopen of andere problemen vertonen. Als er problemen ontstaan vanwege conflicterende grafische stuurprogramma's, volgt u stap 5 en stap 6 in Oplossing 3: Problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen.

Problemen met de grafische processor (GPU) en het grafisch stuurprogramma van oplossen

Overzicht van de problemen die worden veroorzaakt door een beschadigde, niet-ondersteunde of incompatibele GPU of grafisch stuurprogramma

De onderstaande problemen worden mogelijk veroorzaakt door een defecte, niet-ondersteunde of incompatibele grafische processor (ook wel een grafische kaart, videokaart of GPU genaamd) of grafisch stuurprogramma. De oplossingen in deze sectie zijn van toepassing op de volgende problemen:

• Het afbeeldingsgebied in de module Ontwikkelen is helemaal blauw of wit.
  • Lightroom loopt vast bij het starten, loopt vast of blokkeert vaak of vertraagt zonder reden.
  • Wanneer u basisschuifregelaars voor ontwikkelen verplaatst, flikkert de beeldhelderheid of treedt onverwachte kleurverschuiving op
  • Het bericht 'Grafische-processorversnelling is uitgeschakeld vanwege fouten' wordt weergegeven onder het selectievakje GPU gebruiken in de prestatievoorkeuren van Lightroom.
  • Voorvertoningen van afbeeldingen en miniaturen zien er in Windows gefragmenteerd of beschadigd uit
Problemen met Lightroom GPU oplossen
Foutbericht

Oplossing 1: schakel de grafische processor uit om het probleem snel te vinden

U kunt snel bepalen of het probleem betrekking op uw grafische processor of grafisch stuurprogramma heeft door de volgende drie stappen te volgen:

1. Start Lightroom.
  2. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Lightroom > Voorkeuren > Prestaties (Mac OS).
  3. Schakel GPU gebruiken uit.
  4. Sluit Lightroom en start het programma opnieuw op.

Als het probleem is opgelost, werd het waarschijnlijk veroorzaakt door uw grafische processor of grafisch stuurprogramma. Zie Oplossing 3: problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen voor meer informatie.

Als het probleem zich nog steeds voordoet, wordt het niet veroorzaakt door de grafische processor. Voor aanvullende oplossingen voor problemen, zie:

Oplossing 2: de grafische processor handmatig uitschakelen

Als u Lightroom niet kunt starten of Lightroom vastloopt voordat u het selectievakje GPU gebruiken kunt uitschakelen, kunt u deze voorkeur als volgt handmatig uitschakelen:

1. (Windows: navigeer naar C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\Lightroom 6 Preferences.agprefs

(macOS) Navigeer naar /Users/[gebruikersnaam]/Library/Preferences/com.adobe.Lightroom6.plist

Opmerking:

(Windows) Opmerking: Soms zijn mappen die u zoekt, verborgen. Als u de map wilt weergeven, kiest u Start > Configuratiescherm > Weergave en Persoonlijke instellingen > Mapopties. Zorg dat Verborgen bestanden en mappen weergeven is geselecteerd in het deel Geavanceerd van het tabblad Weergave, en klik op OK.

(macOS) Het bibliotheekbestand van de gebruiker is standaard verborgen op Mac OS X 10.7 en later. Voor tijdelijke toegang tot het bibliotheekbestand van de gebruiker drukt u op Option en kiest u Ga > Bibliotheek in de Finder.

2. Open het bestand Lightroom 6 Preferences.agprefs (Windows)/com.adobe.Lightroom6.plist (macOS) in een teksteditor.

3. Vervang de regel useAutoBahn = true door useAutoBahn = false

4. Sla het bestand Lightroom 6 Preferences.agprefs (Windows) / com.adobe.Lightroom6.plist (macOS) op en sluit het.

5. Start Lightroom opnieuw.

Oplossing 3: problemen met GPU en grafische stuurprogramma's oplossen

Mocht u een van de bovenstaande problemen ondervinden, probeer dan de volgende oplossingen in de opgegeven volgorde.

1. Bevestig dat u de nieuwste versie van Lightroom gebruikt.

Kies Help > Updates. Raadpleeg het artikel Creative Cloud-apps bijwerken voor meer informatie.

2. Bevestig dat uw grafische kaart compatibel is met Lightroom. Als u het merk en model van uw grafische kaart wilt bepalen, gaat u naar de sectie Hoe kan ik het merk en model van mijn grafische kaart bepalen?

3. Werk Lightroom bij. Kies Help > Updates.

4. Het stuurprogramma van uw grafische kaart bijwerken.

Als u een van de bovenstaande problemen ondervindt of Lightroom geen toegang heeft tot uw grafische processor terwijl uw grafische kaart aan de minimumvereisten voldoet, werk dan het grafische stuurprogramma bij.

macOS:

Grafische stuurprogramma's worden bijgewerkt via besturingssysteemupdates. Controleer of u de nieuwste Mac OS-updates hebt door Software-update in het menu of het tabblad Updates in de App Store-toepassing te selecteren.

Windows:

Download het meest recente stuurprogramma rechtstreeks van de website van de fabrikant van uw grafische kaart:

Start Lightroom na installatie van de updates opnieuw op. Schakel GPU gebruiken in door Voorkeuren > Prestatie > GPU gebruiken te selecteren en de stappen die het probleem hebben veroorzaakt opnieuw te herhalen.

Opmerking:

• U krijgt niet altijd de nieuwste en beste stuurprogramma's door Windows Update uit te voeren. U moet rechtstreeks naar de website van de fabrikant van uw kaart gaan om te controleren of er stuurprogramma-updates zijn.
    • Zorg dat u het juiste stuurprogramma kiest. Notebookstuurprogramma's hebben soms een andere naam dan vergelijkbare desktopstuurprogramma's.
    • Fabrikanten van sommige videokaarten hebben andere software waarvoor het videostuurprogramma en updates vereist zijn. Lees de update-instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u de instructies niet begrijpt.

5. Schakel de grafische versnellers van derden uit. De hulpprogramma's voor overklokken en haxies van externe GPU's worden niet ondersteund.

6. Meerdere grafische kaarten met conflicterende stuurprogramma's kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties of ingeschakelde functies in Lightroom. Verbind twee (of meer) monitors met één grafische kaart voor het beste resultaat.

(macOS)

Schakel Automatische videokeuze uit op het tabblad Energiestand in de systeemvoorkeuren.

Raadpleeg de Apple-documentatie voor meer informatie: https://support.apple.com/nl-nl/HT202043

(Windows)

Als u meerdere grafische kaarten gebruikt, moet u de minst krachtige kaarten verwijderen of uitschakelen. Stel, u hebt twee verschillende kaarten die verschillende stuurprogramma's gebruiken: een NVIDIA-videokaart en een AMD-videokaart. In dit geval moet de High Performance-videokaart aan Lightroom zijn toegewezen, en niet de Integrated Graphics- of Power Saving-videokaart.

NVIDIA:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het NVIDIA-configuratiescherm.

b. Klik op Manage 3D settings (3D-instellingen beheren).

c. Klik op Program Settings (Programma-instellingen) en voeg Lightroom.exe toe. Wijzig de gewenste grafische processor naar High-performance NVIDIA processor.

AMD:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het AMD Catalyst Control Center of Configure Switchable Graphics.

b. Klik op Browse (Bladeren) en kies High performance in plaats van Power Saving.

Raadpleeg de stuurprogrammadocumentatie van de fabrikant van de grafische kaart voor extra instructies om een specifieke kaart in te stellen als primaire grafische kaart in Windows.

7. (Windows) Als u met de vorige stap het probleem niet kunt oplossen, kunt u de grafische kaarten uitschakelen.

Als u meer dan een grafische kaart gebruikt in Windows, is uw geavanceerde kaart misschien niet als primaire kaart ingesteld. Op Windows kunt u de minder geavanceerde kaart uitschakelen in Apparaatbeheer. Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op de naam van de kaart en kies Uitschakelen.

Problemen met Lightroom GPU oplossen
    Een grafische kaart uitschakelen

8. Gebruik Lightroom niet op een virtuele computer.

Lightroom gebruiken op virtuele computers is uitgebreid getest noch officieel ondersteund als gevolg van bekende problemen met functies die afhankelijk zijn van de grafische processor in virtuele omgevingen.

Als u de bovenstaande probleemoplossingen hebt gevolgd, kunt u het resultaat bevestigen door de optie GPU gebruiken in te schakelen in het venster Voorkeuren > Prestaties.

9. Als geen van de bovenstaande probleemoplossingen soelaas biedt, resten er u nog slechts twee opties: een compatibele grafische kaart aanschaffen of de grafische kaart volledig uitschakelen. Volg voor die laatste optie de onderstaande stappen:

a. Start Lightroom.

b. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Lightroom > Voorkeuren > Prestaties (Mac OS).

c. Schakel GPU gebruiken uit.

d. Sluit Lightroom en start het programma opnieuw op.