Adobe gebruikt technologieën voor machinaal leren, zoals inhoudsanalyse en patroonherkenning, om producten en services te verbeteren. Zo kunnen functies als Vullen met behoud van inhoud in Photoshop en gezichtsherkenning in Lightroom worden verfijnd met behulp van machinaal leren.

Als je wilt dat Adobe je bestanden niet analyseert om onze producten en services te verbeteren, kun je het machinaal leren op elk gewenst moment uitschakelen via je pagina Accountbeheer van Adobe.

Wat is machinaal leren?

Machinaal leren wordt gebruikt in veel van de apps en services waarmee je elke dag werkt. Het is gewoon een term om te beschrijven hoe een computer gegevens analyseert en vervolgens voorspellingen doet of suggesties geeft op basis van wat de computer leert.

Een algemeen voorbeeld van machinaal leren is een e-mailtoepassing die automatisch alle berichten van een bepaalde afzender naar je spammap verplaatst. De computer analyseert de gegevens in je e-mails en voorspelt, uitgaande van de patronen die worden ontdekt, de waarschijnlijkheid dat berichten van een bepaalde afzender of een domein spam zijn. Vervolgens wordt er actie ondernomen op basis van die voorspelling en worden de betreffende berichten uit je postvak IN verwijderd.

Wanneer je een bericht als 'ongewenst' markeert, kan de computer hiervan leren en beter worden in het automatisch opsporen van ongewenste e-mail. Na verloop van tijd kan de computer rekening houden met meer gegevens om steeds beter te worden in een bepaalde taak. Dit proces van verbeteren door ervaring is machinaal leren.

Wat zijn de voordelen van machinaal leren?

Met machinaal leren worden de programma's en apparaten die je gebruikt na verloop van tijd beter in het bieden van een persoonlijke service. Hoe vaker je bijvoorbeeld spraakherkenningssoftware gebruikt, hoe beter de software je stem begrijpt en hoe beter deze werkt.

Bij Adobe kunnen we machinaal leren gebruiken om je te helpen efficiënter en creatiever te werken. Wij kunnen bijvoorbeeld machinaal leren gebruiken om je te helpen bij het organiseren en bewerken van je afbeeldingen. Met objectherkenning in Lightroom zouden we alle foto's van je hond automatisch kunnen taggen. In Photoshop kan machinaal leren ons helpen te donkere afbeeldingen te identificeren en automatisch de helderheid voor je aan te passen.

We kunnen machinaal leren ook gebruiken om suggesties te doen waarbij de inhoud behouden blijft. Als je bijvoorbeeld aan een UI-mock-up werkt, kan Photoshop automatisch knoppen met stockpictogrammen voorstellen. Dit type suggestie met behoud van inhoud kan relevanter worden voor je werk wanneer Photoshop van jouw gegevens leert, in plaats van generieke gegevens te gebruiken die beschikbaar zijn op internet.

Welke gegevens zie je en hoe gebruik je die?

De computer kan je inhoud analyseren wanneer je bestanden verzendt, ontvangt of opslaat via onze cloudservices. We openen geen bestanden die lokaal op je computer zijn opgeslagen. We gebruiken gegevens in je bestanden, je activiteitenlogboeken en directe feedback van jou om onze algoritmen te trainen en te verbeteren.

We kunnen bijvoorbeeld patroonherkenning voor je foto's gebruiken om alle afbeeldingen van honden te identificeren en ze automatisch voor je te taggen. Als je een van die foto's selecteert en aangeeft dat deze geen hond bevat, gebruiken we die informatie om afbeeldingen van honden beter te kunnen identificeren.

We gebruiken wat we van alle Adobe-gebruikers leren om onze producten en services voor iedereen te verbeteren. Als je bijvoorbeeld strandfoto's bewerkt, zodat ze er verzadigd en levendig uitzien en een andere gebruiker bruiloftfoto's bewerkt om een zachte focus en zacht licht te krijgen, dan kunnen onze programma's leren die verschillen te onderscheiden. Wanneer een derde gebruiker later een strand- of trouwfoto bewerkt, kunnen we ze de juiste stijlsuggesties doen op basis van wat we van jou en andere gebruikers hebben geleerd.

Ga naar het Adobe Privacy Center voor een overzicht van de manieren waarop Adobe de aan jou gekoppelde gegevens kan gebruiken.

Hoe krijg ik toegang tot mijn inhoud voor machinaal leren?

De computer kan je inhoud analyseren wanneer je bestanden verzendt, ontvangt of opslaat via onze cloudservices. We openen geen bestanden die lokaal op je computer zijn opgeslagen.

Hoe beschermen jullie mijn privacy?

Adobe neemt je privacy serieus. De inzichten die door machinaal leren worden verkregen, kunnen niet worden gebruikt om je inhoud of persoonlijke gegevens opnieuw te creëren.

Ga naar het Adobe Privacy Center voor een overzicht van de manieren waarop Adobe de aan jou gekoppelde gegevens kan gebruiken.

Kan ik machinaal leren uitschakelen of mij ervoor afmelden?

Als je niet wilt dat Adobe je bestanden analyseert om actie te ondernemen en suggesties te doen, kun je machinaal leren op elk gewenst moment uitschakelen.

1. Ga online naar je Adobe-account en meld je aan met je Adobe ID en bijbehorende wachtwoord.

Opmerking:

Je Adobe ID is het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je voor het eerst een Adobe-lidmaatschap, -applicatie of -service kocht.

2. Klik in de navigatiebalk bovenaan op het tabblad Profiel.

3. Klik in het linkerdeelvenster op Privacy.

4. Schakel in het gedeelte Machinaal leren het selectievakje uit naast Ja, toestaan dat mijn inhoud wordt geanalyseerd door Adobe met behulp van technieken voor machinaal leren..