Veelgestelde vragen over einde levensduur Adobe Shockwave

Met ingang van 9 april 2019 wordt Adobe Shockwave Player en is de Shockwave-speler voor Windows niet meer beschikbaar om te downloaden.

Bedrijven met bestaande Enterprise-licenties voor Adobe Shockwave ontvangen ondersteuning tot hun huidige contracten aflopen.

Adobe Shockwave is een browsergebaseerd multimediaplatform voor interactieve toepassingen en videogames. De beëindiging van Shockwave Player voor Windows is de laatste stap in een proces van meerdere jaren: Adobe Director, een ontwerptool voor Shockwave-content, werd op 1 februari 2017 beëindigd en de Shockwave Player voor macOS op 1 maart 2017.

Adobe zal via Creative Cloud een uitgebreide set tools voor het maken van content blijven aanbieden, waaronder Adobe Animate voor het ontwerpen van interactieve content voor meerdere platforms, zoals HTML5 Canvas, WebGL en Flash/Adobe AIR.

Zie de Veelgestelde vragen hieronder voor meer informatie.

Naarmate technologieën zich ontwikkelen en het gebruik van mobiele apparaten is toegenomen, is interactieve content verhuisd naar platforms zoals HTML5 Canvas en Web GL en is het gebruik van Shockwave afgenomen.

Met ingang van 9 april 2019 is Shockwave Player voor Windows niet meer beschikbaar om te downloaden. Adobe accepteert vanaf 9 april 2019 geen ETLA- en EULA-overeenkomsten meer voor Shockwave.

Ondersteuning voor individuele klanten eindigt op 9 april 2019. Klanten met EULA-distributielicenties ontvangen ondersteuning tot hun jaarcontract afloopt. Enterprise-klanten ontvangen ondersteuning tot het einde van hun contracten in 2022.

Adobe meldt dit nu al om klanten de gelegenheid te geven zich voor te bereiden op de verandering. De beëindiging van Shockwave Player voor Windows is de laatste stap in een proces van meerdere jaren: Adobe Director, een ontwerptool voor Shockwave-content, werd op 1 februari 2017 beëindigd en de Shockwave Player voor macOS op 1 maart 2017.

In hun tijd waren Adobe Director en Shockwave een krachtige oplossing voor het maken en afspelen van webgebaseerde animatie- en gamecontent. Met Creative Cloud biedt Adobe een uitgebreide toolset voor moderne webcontent, prototyping en ontwerp, waaronder:

• Adobe Animate voor het ontwerpen van multimediacontent voor HTML5 Canvas, WebGL, Flash/Adobe AIR en andere webgebaseerde platformen
  • Adobe XD voor het ontwerpen van mobiele en webgebaseerde gebruikerservaringen en het maken van prototypes
  • Adobe Dreamweaver voor het ontwerpen, coderen en publiceren van responsieve websites voor browsers en mobiele apparaten

Andere Creative Cloud-toepassingen die algemeen worden gebruikt in animatie- en ontwerpworkflows zijn Adobe Photoshop en Adobe Illustrator