Vanliga frågor och svar om Creative Cloud Photography-planer

Allmänna frågor

Vilka Creative Cloud Photography-erbjudanden finns?

Adobe Photography-planer är de perfekta lösningarna för att redigera, ordna, lagra och dela bilder för alla fotointresserade – från hobbyfotografer till proffsfotografer.

I Lightroom CC-planen ingår Lightroom CC och 1 TB molnlagring för foton. Det är det bästa alternativet för fotografer som vill komma åt och redigera sina foton var de än är.

I Creative Cloud Photography-planen ingår Lightroom CC med 20 GB molnlagring, Lightroom Classic CC och Photoshop CC. Det är det bästa alternativet för fotografer som vill komma åt sina foton var de än är och som vill ha de omfattande redigeringsfunktionerna i Photoshop CC.

I Creative Cloud Photography-planen med 1 TB ingår Lightroom CC med 1 TB molnlagring, Lightroom Classic CC och Photoshop CC. Det är det bästa alternativet för den som vill ha alla fördelar med molnlagring plus allt som finns i Creative Cloud Photography-planen.

Vad ingår i Creative Cloud Photography-planen?

Creative Cloud Photography-planen omfattar följande program:

• Adobe Photoshop CC
  • Adobe Photoshop Lightroom CC för dator, mobil och webb
  • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
  • Adobe Portfolio
  • Adobe Spark med premiumfunktioner
  • Adobe Bridge
  • 20 GB molnlagring

Du får alla verktyg du behöver för att ordna, redigera och dela dina fotografier på alla dina enheter: på din dator, på internet, på din iOS- eller Android-enhet. Lär dig nya tekniker med hjälp av ett bibliotek med självstudievideor och ha tillgång till de senaste innovationerna från Adobe. Lär dig mer om Creative Cloud Photography.

Vad ingår i Creative Cloud Photography-planen med 1 TB?

Creative Cloud Photography-planen med 1 TB omfattar följande program:

• Adobe Photoshop CC
  • Adobe Photoshop Lightroom CC för dator, mobil och webb
  • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
  • Adobe Portfolio
  • Adobe Spark med premiumfunktioner
  • Adobe Bridge
  • 1 TB molnlagring

Du får alla verktyg du behöver för att ordna, redigera och dela dina fotografier på alla dina enheter: på din dator, på internet, på din iOS- eller Android-enhet. Lär dig nya tekniker med hjälp av ett bibliotek med självstudievideor och ha tillgång till de senaste innovationerna från Adobe. Läs mer om Creative Cloud Photography-planen med 1 TB.

Vad är nya Lightroom CC?

Lightroom CC är en helt ny fototjänst. Det är den molnbaserade versionen av Lightroom som fungerar på stationära datorer, mobila enheter och webben. Det helt nya Lightroom CC lagrar automatiskt högupplösta foton i molnet när du importerar dem från datorn, mobilen eller webben. Ändringar återspeglas automatiskt på alla dina enheter.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan Lightroom CC och Lightroom Classic CC?

Lightroom CC är för molnbaserad fotoredigering så du kan arbeta på den stationära datorn,mobileneller webben. Lightroom Classic CC är för redigering på en stationär dator.

Lightroom Classic Lightroom CC
Var vill du arbeta med dina foton? Endast dator Dator, mobil och webb
Lagring av originalversionerna Den lokala hårddisken Molnet
Filbackup Ingår inte Automatiskt
Lättanvänt Mest omfattande Intuitivt och smidigt
Ordna och hitta foton Manuella nyckelord Automatisk taggning och intelligent sökning

Läs mer om skillnaderna mellan Lightroom CC och Lightroom Classic här.

Har namnet på den tidigare datorversionen av Lightroom ändrats?

Lightroom Classic är det nya namnet på Lightroom-programmet. Det är optimerat för datorbaserade arbetsflöden, med till exempel lokal lagring av foton i filer och mappar på datorn. Gränssnittet och funktionerna för att importera, ordna och redigera är ungefär som tidigare. Vi kommer att fortsätta satsa på Lightroom Classic.

Jag har ett Creative Cloud Photography-medlemskap. Hur uppgraderar jag till Photography-planen med 1 TB?

Du kan uppgradera din plan här. När du börjar närma dig lagringsgränsen för din nuvarande Creative Cloud Photography-plan får du även en påminnelse i Lightroom CC om att uppgradera din plan och få mer lagringsutrymme.

Installeras programmen på min dator eller är de molnbaserade?

Creative Cloud-datorprogrammen (till exempel Lightroom CC och Photoshop CC) installeras lokalt på din dator. Du behöver alltså ingen aktiverad internetanslutning för att använda dem. Du behöver ansluta till internet minst en gång var 99:e dag för att bekräfta ditt medlemskap.

Med en aktiverad internetanslutning blir dock Lightroom CC-upplevelsen mycket bättre. Du behöver till exempel en internetanslutning om du vill säkerhetskopiera bilderna i molnet så att de blir tillgängliga på alla enheter. Du behöver också en internetanslutning om du vill använda sökfunktionen i Lightroom CC.

Måste mina foton lagras i molnet?

Lightroom CC, som ingår i Creative Cloud Photography-planerna, säkerhetskopierar alla dina foton till molnet. Lightroom CC hanterar fotona åt dig, så att de inte tar upp en massa plats på hårddisken. Tack vare den här lagringshanteringen kan du arbeta med många foton, även om det inte finns plats för alla på hårddisken.

Du kan alltid visa och arbeta med alla dina foton i Lightroom CC, även om originalfilen inte lagras på hårddisken. När du börjar arbeta med ett foto laddas originalfilen automatiskt ned från molnet. I Lightroom CC har du möjlighet att förvara alla originalfiler på datorns hårddisk, förutom att säkerhetskopiera dem i molnet.

Om du föredrar att lagra dina bilder i molnet kan du använda Lightroom Classic CC.

Vad händer med mina foton om jag avslutar mitt medlemskap?

Lightroom CC: Adobe fortsätter att lagra dina originalbilder under ett års tid efter att ditt medlemskap upphört. Under den tiden kan du även fortsättningsvis starta Lightroom CC för att ladda ned originalfilerna från våra molntjänster.

Lightroom Classic CC: Du har fortfarande tillgång till alla dina foton på den lokala hårddisken via Lightroom för datorer. Du kan fortsätta importera och ordna foton och arbeta vidare med redigerade foton via funktionerna för export, publicering, utskrift, webb eller bildspel. Du har inte längre åtkomst till modulerna för utveckling och karta, och Lightroom for mobile är inte heller tillgängligt när ditt medlemskap upphör.

Är mina bilder säkra i molnet?

Ja. Dina foton lagras säkert i Adobes infrastruktur för molntjänster.

Kan jag ta bort bilder som är lagrade i ekosystemet?

När du tar bort foton från Lightroom CC på din dator, mobil eller webben tas de bort från Adobes tjänster och alla synkroniserade enheter. För närvarande går denna åtgärd inte att återställa. De borttagna fotona är dock fortfarande tillgängliga i den synkroniserade Lightroom Classic CC-katalogen som är lokalt lagrad på din dator. De tas inte bort från hårddisken.

Jag prenumererar på en Creative Cloud Photography-plan. Kommer min plan att bli dyrare?

Din Creative Cloud Photography-plan behåller samma pris. Om du vill uppgradera till Photography-planen med 1 TB kan du göra det via ett exklusivt erbjudande. Mer information finns i Ändra din Creative Cloud-plan.

Kan jag byta till Creative Cloud Photography-planen från Creative Cloud Photography-planen med 1 TB?

Ja. Du kan byta till Creative Cloud Photography-planen om du vill.

Är den nya versionen av Lightroom CC tillgänglig i Creative Cloud for teams- och Creative Cloud for enterprise-planer?

Ja. Den nya versionen av Lightroom CC är tillgänglig i Creative Cloud for teams och Creative Cloud for enterprise.

Om du började prenumerera på Creative Cloud Photography före 18 oktober 2017 kan du läsa vanliga frågor och svar nedan:

Jag började prenumerera på Photography-planen före 18 oktober 2017. Vad har ändrats i min plan?

Din plan innehåller fortfarande Photoshop CC och samma Lightroom-datorprogram (det heter numera Lightroom Classic CC) och du betalar samma pris: 9,99 USD per månad. Din plan innehåller nu ett extra program – det helt nya Lightroom CC, och 20 GB molnlagring.

• Versionen av Lightroom som du har använt heter numera Lightroom Classic CC för att återspegla den mer traditionella datorbaserade användningen. Lightroom Classic CC innehåller viktiga prestandaförbättringar och flera nya redigeringsfunktioner. Inga funktioner har tagits bort från Lightroom Classic CC.
  • Photoshop CC har uppdaterats med flera nya redigeringsfunktioner. Se Sammanfattning av nya funktioner.
  • Dessutom ingår det nya programmet Lightroom CC för datorn, mobilen och webben i din plan. Du får även 20 GB molnlagring så att du kan testa nya Lightroom CC.

Varför ändrade ni namnet på Lightroom?

Vi är mycket nöjda med Lightroom CC och ser det som fotografins framtid. Det är en komplett fototjänst som gör att du enkelt kan komma åt och redigera foton i full upplösning var du än är. Och du får bekymmersfri säkerhetskopiering, smidig organisering och kraftfulla redigeringsfunktioner.

Vissa kunder föredrar dock att lagra sina foton lokalt och är vana vid användargränssnittet i Lightroom. Därför valde vi att behålla gränssnittet för de som föredrar den tidigare upplevelsen. Vi valde termen ”Classic” eftersom den här versionen är optimerad för ett mer traditionellt arbetssätt med datorn i centrum. Lightroom Classic CC förbättrades 18 oktober 2017 med flera prestandaförbättringar och redigeringsfunktioner och kommer att fortsätta att uppdateras kontinuerligt.

Jag vill behålla den version av Lightroom som jag är van vid. Hur gör jag det?

Om du är en Creative Cloud-medlem som har använt Lightroom och vill behålla den versionen är det bara att använda Lightroom Classic CC. Se till att du uppdaterar till den senaste versionen så att du får prestandaförbättringarna.

Jag vill kolla in nya Lightroom CC. Hur gör jag det?

Installera det med hjälp av Creative Cloud-datorprogrammet. 20 GB molnlagring ingår i planen så att du kan prova programmet. Lightroom CC ia också tillgängligt på mobila enheter och på webben. Ladda ned Lightroom CC på mobilen via Apple App Store eller Google Play. Eller få åtkomst till Lightroom CC på webben på lightroom.adobe.com.

Har nya Lightroom CC alla funktioner som ingår i Lightroom Classic CC?

Om du har använt Lightroom tidigare kommer du att märka att nya Lightroom CC inte har alla funktioner som funnits i Lightroom ännu. Nya Lightroom CC är version 1.0 och uppfyller behoven för många användare. Om det finns viktiga funktioner som du vill att vi ska lägga till får du gärna ge oss feedback här. Vi arbetar aktivt med att utveckla Lightroom CC på datorn och kommer att informera dig om de nya funktionerna som läggs till i varje uppdatering.

Hur fungerar Lightroom Classic CC med Lightroom CC på mobila enheter och på webben?

Creative Cloud Photography-planen har alltid erbjudit möjligheten att redigera foton från Lightroom på mobiler och webben. Men det finns två stora skillnader mellan hur nya Lightroom CC-tjänsten och Lightroom Classic CC interagerar med molnet.

Lightroom CC Lightroom Classic CC

Där dina originalfoton finns (i full upplösning)

I molnet så att du kan komma åt dem överallt – på mobila enheter, datorn eller webben. Du kan även välja att lagra dem lokalt på datorn.

Endast på datorn.

Lightrooms roll på mobiler och webben
Mobilen, webben och datorn är likvärdiga, så alla dina ursprungsbilder är tillgängliga överallt och redigeringar är alltid synkroniserade i molnet.

Mobil- och webbappar har åtkomst endast till smarta förhandsvisningar (lågupplösta kopior) av de foton som du anger på datorn och redigeringar som görs i de smarta förhandsvisningarna synkroniseras tillbaka till dina original på datorn.

Säkerhetskopiering

Originalen i full upplösning säkerhetskopieras.

Ingen säkerhetskopiering

Jag är Creative Cloud Photography-medlem och ser att den aktuella lagringen är begränsad till 20 GB. Är det något som har ändrats? Vad var den tidigare gränsen?

Creative Cloud Photography-planen har i sig aldrig innefattat lagring. Med Lightroom Classic CC synkroniseras dina redigeringar tillbaka till originalen på datorn via smarta förhandsvisningar (kopior med lägre upplösning). Endast foton som tas på dina mobila enheter har full upplösning. 20 GB är mer än tillräckligt för att hantera synkroniseringen, och bör inte ses som lagring eller säkerhetskopiering.

Om du väljer att använda Lightroom CC som Creative Cloud Photography-medlem är 20 GB tillräckligt för att ge dig ett smakprov av den fullständiga molnfototjänsten. Om du vill ha 1 TB molnlagring eller mer kan du uppgradera till Creative Cloud Photography-planen med 1 TB. Så här ändrar du din Creative Cloud-plan.

Vad händer om jag behöver mer än 20 GB lagring?

I Creative Cloud Photography-planen ingår 20 GB lagringsutrymme som standard. Om du behöver mer lagringsutrymme kan du köpa en 1 TB lagringsplan via Adobe.com för 9,99 USD/månad. Du kan också köpa 2 TB, 5 TB eller 10 TB via ditt Adobe ID-konto (Planer och produkter > Hantera planer > Byt plan). Detaljerade instruktioner finns i Ändra din Creative Cloud-plan.

Hur länge kommer Lightroom Classic CC att vara tillgängligt, förbättras och erbjuda kundsupport?

Vi strävar efter att uppfylla behoven för alla fotografer på alla nivåer, såväl professionella som amatörer. Vissa kommer att välja Lightroom CC medan andra kommer att fortsätta använda Lightroom Classic CC. Båda kommer under en överskådlig framtid att ha support och uppdateras med nya funktioner och förbättringar.

Hur mycket molnlagring får jag som Creative Cloud Alla program-medlem?

Creative Cloud Alla program-medlemmar får tillgång till programmet Lightroom CC och kan använda det med 100 GB molnlagring som ingår i den planen. Alla program-medlemmar kan uppgradera till Lightroom CC-tjänsten med 1 TB för ytterligare 9,99 USD per månad.

Vad händer när jag närmar mig eller når lagringsgränsen?

Får du ett meddelande i Lightroom CC om att du snart har fyllt ditt molnlagringsutrymme. Om du vill fortsätta utnyttja fördelarna med säkerhetskopiering och visa alla dina foton på mobila enheter kan du uppgradera till 1 TB molnlagring.

När du når molnlagringsgränsen kan du fortfarande importera foton till Lightroom CC på datorn, men dessa foton lagras endast på din lokala hårddisk. De säkerhetskopieras inte i molnet. De är inte heller tillgängliga via Lightroom CC på mobila enheter eller webben. Observera också att möjligheten att söka efter objekt i foton kräver att dina foton finns i molnet.

Leta efter ikonen om du vill kontrollera vilka foton som säkerhetskopieras till molnet. Ikonen anger att originalet inte säkerhetskopieras till molnet.

När du har fyllt 100 procent av din molnlagring...

Får du ett meddelande i Lightroom CC om att du har fyllt ditt molnlagringsutrymme. Om du vill fortsätta utnyttja fördelarna med säkerhetskopiering och visa alla dina foton på mobila enheter kan du uppgradera till 1 TB molnlagring.

När du har nått molnlagringsgränsen kan du fortfarande importera foton till Lightroom CC på datorn, men dessa foton lagras endast på din lokala hårddisk. De säkerhetskopieras inte till molnet och är inte tillgängliga via Lightroom CC på mobilen eller webben. Observera också att sökning efter objekt i foton kräver att dina foton finns i molnet.

Leta efter ikonen om du vill kontrollera vilka foton som säkerhetskopieras till molnet. Ikonen anger att originalet inte säkerhetskopieras till molnet.

Ska jag använda Lightroom Classic och Lightroom CC tillsammans?

Vi rekommenderar alla som använder Lightroom Classic att ladda ned och prova Lightroom CC för att avgöra om de vill byta till Lightroom CC. Välj det alternativ som passar dig bäst och använd det. Vi rekommenderar inte att du fortsätter att använda båda samtidigt på längre sikt.