capture_app_RGB_128px

Med Adobe Capture CC kan du skapa färgteman, mönster, vektorbaserade former, 3D-material, typsnitt och anpassade penslar – allt från ett enda foto. Oavsett om du är på resande fot eller på jobbet kan du fånga inspiration från världen omkring dig och spara dina resurser i CC Libraries för vidare användning i dina datorprogram eller mobilappar från Adobe.

Om Adobe Capture CC

Hur hämtar jag Adobe Capture CC?

Adobe Capture CC för iOS- och Android-mobiler är tillgänglig för kostnadsfri hämtning via iTunes App Store och Google Play.

Adobe Capture finns på engelska, norska, tjeckiska, danska, nederländska, finska, franska, tyska, italienska, japanska, koreanska, polska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, traditionell kinesiska och turkiska.

Information om de senaste systemkraven finns på Adobe Capture CC-sidan i iTunes App Store och Google Play.

Behöver jag ett Creative Cloud-konto för att använda Adobe Capture CC?

Du behöver antingen ett kostnadsfritt eller ett betalt Creative Cloud-medlemskap. Om du inte redan är medlem kan du registrera dig för ett kostnadsfritt Creative Cloud-medlemskap. Om du använder en Google Chromebook skapar du ett Adobe ID om du inte redan har ett och loggar sedan in.

Vilka enheter fungerar med Adobe Capture CC?

iPhone, iPad, iPad Pro och Android-telefoner, Android-surfplattor och Chromebooks.

Var hittar jag mer information om Adobe Capture CC?

På dessa webbsidor finns mer information om Capture:

Var vänder jag mig för hjälp och support för Adobe Capture CC?

Använda Adobe Capture CC

Vad är resurser?

Resurser är byggstenarna i dina kreativa projekt i Creative Cloud. Med Capture kan du skapa sex olika typer av resurser: färger, mönster, former, material, typsnitt och penslar.

Resurser finns på panelen Bibliotek i de kompatibla Adobe CC-skrivbordsapparna och -mobilapparna beroende på resurstypen. En lista över Adobe-appar med stöd för Capture-resurser finns i Stöd för Capture-resurser i andra Adobe-appar.

Hur använder jag vanlig kamera?

Allt du behöver är en enhet som stöds, ett motiv att fånga och en bild att skapa.

1. Öppna appen Adobe Capture CC.
  2. Om kameran inte startas automatiskt trycker du på kameraikonen när du vill ta en bild.
  3. Välj resurstyp med modulreglaget längst ner på skärmen.
  4. Zooma och panorera med två fingrar eller peka på skärmen om du vill frysa bilden.
  5. Tryck på ikonerna längst upp på skärmen för att ställa in alternativ och tillämpa effekter och/eller bildjusteringar.
  6. Tryck på X-ikonen längst ner till vänster på skärmen, om du vill återställa alla kamerainställningar. Dubbelklicka på X-ikonen, om du vill avsluta och stänga kameran.
  7. Tryck på de andra ikonerna längst ner på skärmen för att sätta på ficklampan, vända kameran eller välja en befintlig bild från din KamerarulleLightroom-katalog, Adobe Stock eller Creative Cloud
  8. Tryck på slutaren, om du vill gå till nästa steg.

Hur stänger jag av Kameran i fokus?

1.   Öppna appen Adobe Capture CC.
  2.   Tryck på kugghjulsikonen i det övre vänstra hörnet på skärmen Galleri och välj Inställningar på menyn.
  3.   Växla inställningen för Kameran i fokus till av.

Hur tillämpar jag justeringar och effekter?

Capture innehåller två uppsättningar filter som du kan använda för att utveckla dina resurser.

Bildjusteringar som nyans, mättnad och exponering hjälper dig att fånga resursen som du ser den.

Effekter, till exempel förvandla pixlar, serie och färgreduktion, ger ett unikt utseende till resurserna du fångar.

Klicka på filterikonen i kameran längst upp till höger på telefonen eller längst ned till höger på surfplattan.  Justeringar finns i den första bildbandssamlingen, och effekterna i den andra. Välj det alternativ du vill använda och använd reglaget för att förfina. Flera filter kan appliceras på en bild.

Vad är mönster?

Skapa unika mönster genom att dela upp världen som ett prisma med kameran. Capture kan generera en mängd olika kalejdoskopiska effekter från dina bilder. Gör kanterna lite suddiga för att skapa repeterande plattor. Spara mönster som raster eller generera vektorer som det går att ändra storlek på från din bild.  Skicka sedan dina mönster till Photoshop eller Illustrator, om du vill förfina dem eller använda dem som fyllningar.

Hur skapar jag ett mönster?

Allt du behöver är din iPhone-, iPad-, eller Android-mobil och en bild för att fånga och skapa mönster.

1. Öppna Adobe Capture-appen.

2. Om kameran inte startas automatiskt trycker du på kameraikonen om du vill ta en bild med kameran eller på bildikonen om du vill välja en befintlig bild från din KamerarulleLightroom-katalogen, Adobe Stock eller Creative Cloud.

3. Välj Mönster med modulreglaget längst ner på skärmen.

4. Tryck på ikonerna längst upp på skärmen om du vill välja mönstertyp, raster eller vektor, och tillämpa effekter och bildjusteringar genom att välja ett eller flera av alternativen.

5. Tryck på slutaren när du vill gå till nästa steg.

6. Använd beskärningsalternativet på panelen Redigera för att förfina och redigera det hämtade mönstret.

7. Tryck på Spara (->) i det övre högra hörnet.

Hur använder man mönster?

Mönster kan användas i Adobe Illustrator CC och Adobe Photoshop CC. Du kan hitta dina mönster på panelen Bibliotek under det bibliotek du sparade i Capture.

Vad är färger?

Använd universum som en målarlåda. Rikta linsen mot din omgivning och låt Captures färgharmoniserande motor hitta kompatibla paletter i den. Spara dina färgrutor så att du genast kan använda dem i nästan alla program. Anpassa och dela dina paletter ytterligare på Adobe Color.

Hur skapar, redigerar eller tar jag bort ett färgtema?

Allt du behöver är din iPhone-, iPad-, eller Android-mobil och en bild för att fånga och skapa färgteman.

Skapa färgteman

1. Öppna appen Adobe Capture CC.

2. Om kameran inte startas automatiskt trycker du på kameraikonen om du vill ta en bild med kameran eller på bildikonen om du vill välja en befintlig bild från din KamerarulleLightroom-katalogen, Adobe Stock eller Creative Cloud.

3. Välj Färger med modulreglaget längst ner på skärmen.

4. Appen väljer och visar automatiskt fem harmoniserade färger från motivet.

5. Tryck på filterikonen längst upp på bilden för att göra bildjusteringar så att bilden blir mera korrekt.

6. Tryck på skärmen för att frysa bilden och dra pekarna för att välja nya färger.

7. Tryck på slutaren när du vill gå till nästa steg.

8. Välj färgläge i nedre högra hörnet. Redigera färgteman med hjälp av skjutreglagen eller färghjulet eller redigera direkt i källbilden.

9. Tryck på Spara (->) i det övre högra hörnet.

Redigera färgteman

1. Tryck på ... för att visa menyn Färgtema.

2. Tryck på Redigera för att öppna färgtemat i den redigerbara färgcirkeln eller för att ändra RGB-värden.

Ta bort färgteman

1. Tryck på ... för att visa menyn.

2. Tryck på Ta bort i menyn för fler alternativ.

Hur använder jag färger?

Du kan använda färger i Photoshop CC, Illustrator CC, InDesign CC, After Effects CC, Dreamweaver CC, Muse CC, Animate CC, Illustrator Draw, Photoshop Sketch och Comp CC.

Om du vill använda färger i ett datorprogram hittar du färgtemat på panelen Bibliotek under biblioteket du sparat i Capture.

Om du vill använda färger i ett mobilt program väljer du fliken Bibliotek i Färgväljaren och navigerar sedan till biblioteket du sparat i Capture.

Obs!

Teman som publicerats på Adobe Color raderas inte när ett färgtema raderas i Capture. Ta bort dessa teman manuellt via ditt konto på color.adobe.com/

Vad är former?

Du kan omvandla vilken bild som helst – från handritade former till fotografier med hög kontrast – till en ren vektorform. Använd verktygen för förfining för att ta bort bråte och få fram rena bakgrunder och linjer. Skicka former direkt till Photoshop och Illustrator, eller leta upp dem på panelen Bibliotek i något program som stöds.

Hur skapar, redigerar eller tar jag bort en form?

Allt du behöver är din iPhone-, iPad- eller Android-mobil eller en valfri befintlig bild för att fånga och skapa former.

Skapa former

1. Öppna appen Adobe Capture CC.

2. Om kameran inte startas automatiskt trycker du på kameraikonen om du vill ta en bild med kameran eller på bildikonen om du vill välja en befintlig bild från din KamerarulleLightroom-katalogen, Adobe Stock eller Creative Cloud.

3. Använd modulreglaget längst ner på skärmen för att välja Former.

4. Appen visar de dominerande konturlinjerna. Använd reglaget för att justera formen och få ett optimalt resultat.

5. Tryck på ikonerna längst upp på skärmen om du vill invertera, tillämpa automatisk rensning eller använda effekter och/eller bildjusteringar genom att välja ett eller flera av alternativen.

6. Tryck på slutaren när du vill gå till nästa steg.

7. Redigera formen med hjälp av alternativen på fliken Redigera, till exempel beskära, förfina eller jämna ut.

8. Tryck på Spara (->) i det övre högra hörnet.

9. Namnge och spara mönstret i ett CC-bibliotek.

Redigera former

Tryck på formen för att redigera den.

Ta bort former

1. Tryck på en form för att öppna den.

2. Tryck på Ta bort i menyn för fler alternativ.

Formen tas bort från alla enheter och Creative Cloud.

Mer information om former finns i den här självstudien.

Vad är penslar?

Penslar

Världen är bokstavligen din pensel. Skapa högkvalitativa anpassade penslar direkt från foton.  Välj stil för penseln, riktning, flöde och beteende. Gör texturpenslar direkt från texturer och skapa smidiga bandpenslar.  Använd dem för att måla i Animate, Illustrator, Photoshop och Photoshop Sketch.

Hur skapar, redigerar eller tar jag bort en anpassad pensel?

Allt du behöver är din iPhone-, iPad- eller Android-mobil eller en valfri befintlig bild för att fånga och skapa penslar.

Skapa penslar

1. Öppna appen Adobe Capture CC.

2. Om kameran inte startas automatiskt trycker du på kameraikonen om du vill ta en bild med kameran eller på bildikonen om du vill välja en befintlig bild från din KamerarulleLightroom-katalog, Adobe Stock eller Creative Cloud.

3. Välj Penslar med modulreglaget längst ner på skärmen.

4. Tryck på ikonerna längst upp på skärmen för att ta bort en specifik färg från urvalet, göra bildjusteringar och/eller tillämpa effekter.

5. Tryck på slutaren när du vill gå till nästa steg.

6. Redigera penseln med hjälp av alternativen på fliken Redigera, till exempel beskära, stilar, förinställningar eller förfina.

7. Tryck på Spara (->) i det övre högra hörnet.

8. Namnge och spara mönstret i ett CC-bibliotek.

Redigera penslar

Tryck på en pensel för att redigera den.

Ta bort penslar

1. Tryck på en pensel för att öppna den.

2. Tryck på Ta bort i menyn för fler alternativ.

Mer information om penslar finns i den här självstudien.

Hur använder jag penselverktyget?

Penslar kan användas i Photoshop CC, Illustrator CC, Animate CC och Photoshop Sketch.

Om du vill använda penslar i ett datorprogram öppnar du panelen Bibliotek och letar upp penseln i biblioteket du sparat i Capture.  I Illustrator CC och Animera CC kan du bara använda Illustrator CC-stilpenslar. I Photoshop CC kan du bara använda Photoshop CC-stilpenslar.

Om du vill använda penslar i Photoshop Sketch håller du ned på penseln du vill byta och går sedan tillbaka till dina penselsamlingar och väljer biblioteket du sparat i Capture. Du kan använda alla penselstilar i Photoshop Sketch.

Mer information om penslar finns i den här självstudien.

Vad är typsnitt?

Ta ett foto av ett typsnitt som inspirerar dig. Capture använder Adobe Sensei för att analysera formerna på din text för att föreslå liknande typsnitt som kan sparas som teckenformat. När du sparar ett typsnitt i Capture aktiveras det automatiskt i Adobe Fonts. Typsnitt blir omedelbart tillgängliga via typsnittsverktygen i Photoshop, InDesign, Illustrator eller XD.

Hur skapar jag en typ?

Allt du behöver är din iPhone-, iPad- eller Android-mobil eller en valfri befintlig bild för att fånga och skapa former.

Skapa teckenstilar från textbilder på bara några klick.

1. Öppna Adobe Capture-appen.

2. Om kameran inte startas automatiskt trycker du på kameraikonen om du vill ta en bild med kameran eller på bildikonen om du vill välja en befintlig bild från din KamerarulleLightroom-katalogen, Adobe Stock eller Creative Cloud.

3. Välj Typsnitt med modulreglaget längst ner på skärmen.

4. Justera din text i begränsningsramen.

5. Tryck på slutaren för att frysa bilden och tryck för att välja typsnitt. Tryck på slutaren igen för att gå till nästa steg.

6. Välj ett av resultaten och redigera stilalternativen i Redigera om du vill.

7. Tryck på Spara (->) i det övre högra hörnet.

8. Namnge och spara mönstret i ett CC-bibliotek.

Hur använder man typsnitt?

Typsnitt kan användas i InDesign CC, Illustrator CC, Photoshop CC, Comp CC och Adobe XD.

Om du vill använda typsnitt i ett datorprogram öppnar du panelen Bibliotek och letar upp ditt typsnitt i biblioteket du sparat i Capture. Klicka på molnikonen för att aktivera typsnittet i det aktuella programmet. Markera den text du vill ändra i designen. Klicka på typsnittet på panelen Bibliotek för att tillämpa det.

Om du vill använda typsnitt i mobilappar väljer du typsnittsmenyn och navigerar till biblioteket du sparat i Capture. Tryck på molnikonen för att synkronisera typsnittet med det aktuella programmet och tryck sedan på typsnittet du vill använda. En ny textruta visas där du kan lägga till din text.

Obs!

Typsnitt som är aktiverade i Adobe Fonts inaktiveras inte när ett typsnitt raderas i Capture. Du kan inaktivera de här typsnitten manuellt via ditt konto på fonts.adobe.com.

Vad är material?

Du är omgiven av olika texturer och Capture låter dig välja den bästa att arbeta med. Använd din telefon som texturgenerator och skapa högkvalitativt PBR-material med några få klick.  Förhandsgranska omedelbart dina tagna bilder genom att mappa material direkt på en rad olika återgivna former. 3D-material från Capture kan användas direkt i Adobe Dimension, eller exporteras i MDL-filformat för att användas på andra sätt.

Hur skapar jag 3D-material?

3D-material från Capture kan användas direkt i Adobe Dimension. Allt du behöver är en bild.

1. Öppna Adobe Capture-appen.

2. Om kameran inte startas automatiskt trycker du på kameraikonen om du vill ta en bild med kameran eller på bildikonen om du vill välja en befintlig bild från din KamerarulleLightroom-katalogen, Adobe Stock eller Creative Cloud.

3. Välj Material med modulreglaget längst ner på skärmen.

4. Tryck på ikonerna längst upp på skärmen om du vill ta bort eller ändra exempelformen eller använda effekter och/eller bildjusteringar genom att välja ett eller flera av alternativen.

5. Tryck på slutaren när du vill gå till nästa steg.

6. Redigera penseln med hjälp av alternativen på fliken Redigera, till exempel förfina eller beskära.

7. Tryck på Spara (->) i det övre högra hörnet.

8. Namnge och spara mönstret i ett CC-bibliotek.

Hur använder man material?

Material kan användas i Dimension CC.

Öppna panelen Bibliotek och leta upp ditt material i biblioteket du sparat i Capture. Dra materialet till den modell du vill styla.

Hur sparar jag mina Capture-resurser?

Dina resurser sparas automatiskt i dina Creative Cloud-bibliotek. Det bibliotek du arbetar i för närvarande och sparar till är synligt längst upp på skärmen i gallerivyn. Om du vill byta biblioteket du arbetar i trycker du på bibliotekets namnet så att menyn Mitt bibliotek öppnas. Du kan välja ett befintligt bibliotek som du vill spara enskilda resurser i eller skapa ett nytt bibliotek.

Flytta resurser mellan bibliotek genom att trycka på -menyn bredvid en resurs i gallerivyn och Flytta till...

Hur tar jag bort mina Capture-resurser?

1. Markera den resurs du vill ta bort.

2. Tryck på ...-menyn.

3. Tryck på Ta bort i menyn för fler alternativ, om du vill ta bort resursen permanent från din enhet och Creative Cloud.

Obs!

Typsnitt som är aktiverade i Adobe Fonts raderas inte. Du kan inaktivera de här typsnitten manuellt via ditt konto på fonts.adobe.com.

Teman som publiceras på Adobe Color raderas inte. Ta bort dessa teman manuellt via ditt konto på color.adobe.com.

Hur hanterar jag Capture-resurser?

Duplicera resurser genom att markera resursen, trycka på -menyn och välja Duplicera eller byt namn på resurser genom att välja Byt namn.

Du kan hantera dina bibliotek samt dela ett bibliotek med en annan person genom att logga in på ditt Creative Cloud-konto i en webbläsare och välja Mina resurser > Bibliotek.

Dela dina resurser genom att välja ikonen Dela längst ned till vänster på skärmen när du tittar på resursen. Resurser kan delas som en miniatyrbild eller en Creative Cloud-länk. Du kan också exportera din resurs som en bild eller till ett antal olika användbara format, beroende på resurstyp.

Hur synkroniserar jag mina resurser till Creative Cloud så jag kan använda dem i mina andra appar?

När du sparar resurserna i Capture kan du placera dem i ett Creative Cloud-bibliotek. Biblioteken synkroniseras automatiskt när enheten är wifi-ansluten, vilket gör att dina resurser visas i kompatibla Adobe-datorprogram och mobilappar i CC-bibliotekspanelen.

Hur använder jag Capture-resurser i mina datorprogram och mobilappar?

När du har byggt önskat antal färgteman, vektorbaserade former och anpassade penslar kan du börja använda dem i ditt slutgiltiga konstverk i en skrivbordsapp eller utforska koncept ytterligare i övriga mobilappar. Kontrollera att du har sparat dina resurser i ett  Creative Cloud-bibliotek i Capture.

I CC-datorprogram väljer du det bibliotek du sparat dina resurser i på panelen Bibliotek. Bara klicka och dra de resurser som du vill använda till din rityta eller arbetsyta.

Du kan hitta kompatibla Capture-resurser på Penslar-menyn för Photoshop Sketch och Former-menyn för Illustrator Draw. I CC-mobilappar finns det färgpaletter på Färgväljaren-menyn på fliken Bibliotek och typografimallar under Typsnitt-menyn på fliken Bibliotek.

En lista över Adobe-appar med stöd för Capture-resurser finns i Stöd för Capture-resurser i andra Adobe-appar..

Hur använder jag resurser som skapats med Capture i andra appar?

När du har byggt önskat antal färgteman, vektorbaserade former och anpassade penslar kan du börja använda dem i ditt slutgiltiga konstverk i en skrivbordsapp eller utforska koncept ytterligare i övriga mobilappar. Kontrollera att du har sparat dina resurser i ett Creative Cloud-bibliotek i Capture. Gå till Creative Cloud Libraries från andra appar som stöds, gå till den som du sparade resursen i och välj resursen.

En lista över Adobe-appar med stöd för Capture-resurser finns i Stöd för Capture-resurser i andra Adobe-appar.

Hur redigerar jag resurser som jag har skapat i Capture?

I Capture kan du redigera resurser genom att trycka på pennikonen eller kombinera om en källbild till en ny resurs genom att trycka på kombineringsikonen när du tittar på detaljerna i resursen. Du kan också flytta resursen direkt till ett kompatibelt datorprogram eller en mobilapp och ändra resursen där.

Hur ändrar jag OS-åtkomstinställningarna?

Du kan ändra Adobe Capture CC OS-åtkomstinställningarna, till exempel för Kamera- eller Galleriåtkomst, i programvaran för inställningar på din Chromebook, mobilenhet eller surfplatta.

Hur får jag åtkomst till feedback och support i Capture?

Få support och dela synpunkter om Adobe Capture med produktteamet.

1. Starta Adobe Capture CC.

2. Tryck på din profilikon i det övre vänstra hörnet.

3. Tryck på Skicka feedback.

Hur ändrar jag programåtkomstinställningarna?

Du kan ändra Adobe Capture CC OS-åtkomstinställningarna, till exempel för Kamera- eller Galleriåtkomst, i programvaran för inställningar på din Chromebook, mobilenhet eller surfplatta.

Stöd för Capture-resurser i andra Adobe-appar

Capture-resurstypen avgör vilken mobil- eller skrivbordsapp du kan använda resursen i. Följande tabell sammanfattar de appar som Capture-resurser kan användas i:

Capture-resurs Adobe-appar
Färgteman Photoshop CC, Illustrator CC, InDesign CC, After Effects CC, Dreamweaver CC, Muse CC, Animate CC, Illustrator Draw, Photoshop Sketch och Comp CC
Former Photoshop CC, Illustrator CC, InDesign CC, After Effects CC, Animate CC, Illustrator Draw, Photoshop Sketch och Comp CC
Penslar Photoshop CC, Illustrator CC, Animate CC och Photoshop Sketch
Typsnitt InDesign CC, Illustrator CC, Photoshop CC och Adobe XD
3D-material  Dimension CC
Mönster Photoshop CC, Illustrator CC