Vanliga frågor om att Adobe Shockwave upphör

Från och med den 9 april 2019 kommer Adobe Shockwave att upphöra och Shockwave player för Windows kommer inte längre att vara tillgänglig för hämtning.

Företag som har befintliga Enterprise-licenser för Adobe Shockwave fortsätter att få support fram till att deras nuvarande avtal går ut.

Adobe Shockwave är en webbläsarbaserad multimedieplattform för interaktiva program och datorspel. Att dra in Shockwave player för Windows är det sista steget i en flerårig process: Adobe Director, ett verktyg för att skapa Shockwave-innehåll, upphörde den 1 februari 2017 och Shockwave player för macOS upphörde den 1 mars 2017.

Adobe fortsätter att erbjuda en stor uppsättning verktyg för att skapa innehåll genom Creative Cloud, inklusive Adobe Animate där man producerar interaktivt innehåll för flera plattformar, som HTML5 Canvas, WebGL, Flash/Adobe AIR och andra.

Mer information finns i Vanliga frågor nedan.

Varför upphör Adobe med Shockwave player?

I takt med att tekniken har utvecklats och användningen av mobila enheter har ökat har interaktivt innehåll flyttat över till plattformar som HTML5 Canvas och Web GL och användandet av Shockwave har minskat.

När kommer upphörandet att träda i kraft?

Från och med den 9 april 2019 kommer Shockwave player för Windows inte längre att finnas tillgänglig för hämtning. Adobe kommer inte att acceptera ETLA- och EULA-avtal för Shockwave från och med den 9 april 2019.

Kommer jag fortfarande att ha teknisk support för Shockwave?

Support för enskilda kunder upphör den 9 april 2019. Kunder som har EULA-distributionslicenser fortsätter att få support fram till att deras avtal på ett år går ut. Företagskunder fortsätter att få support tills deras avtal går ut år 2022.

Varför meddelar Adobe detta i förhand?

Adobe meddelar detta i förhand för att hjälpa kunderna att förbereda sig för förändringen. Att dra in Shockwave player för Windows är det sista steget i en flerårig process: Adobe Director, ett verktyg för att skapa Shockwave-innehåll, upphörde den 1 februari 2017 och Shockwave player för macOS upphörde den 1 mars 2017.

Finns det andra Adobe-produkter som kan ersätta denna funktion?

Adobe Director och Shockwave tillhandahöll en kraftfull lösning för att skapa och spela upp webbaserade animationer och webbaserat spelinnehåll. Genom Creative Cloud erbjuder Adobe en stor uppsättning verktyg för modernt webbinnehåll, prototypframställning och design, inklusive:

• Adobe Animate för att skapa multimedieinnehåll för HTML5 Canvas, WebGL, Flash/Adobe AIR och andra webbaserade plattformar
  • Adobe XD för att designa och ta fram prototyper för mobila och webbaserade användarupplevelser
  • Adobe Dreamweaver för att designa, koda och publicera lättanvända webbplatser för webbläsare och mobila enheter

Andra Creative Cloud-program som ofta används i animations- och designarbetsflöden inkluderar Adobe Photoshop och Adobe Illustrator