De module Afdrukken: Basiskennis

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

In de module Afdrukken kunt u de paginalay-out en afdrukopties opgeven voor het afdrukken van foto's en contactbladen op uw printer.

De module Afdrukken in Lightroom Classic CC
De module Afdrukken

A. Deelvensters Sjabloonbrowser en Verzamelingen B. Knoppen Vorige pagina tonen en Volgende pagina tonen C. Paginanummer D. Deelvensters voor het instellen van de lay-out- en uitvoeropties

Deelvensters van module Afdrukken

De module Afdrukken bevat de volgende deelvensters:

Voorvertoning

In dit deelvenster wordt de lay-out van een sjabloon weergegeven. Als u de aanwijzer op een sjabloonnaam in de Sjabloonbrowser plaatst, wordt de paginalay-out van de sjabloon weergegeven in het deelvenster Voorvertoning.

Sjabloonbrowser

In dit deelvenster kunt u de lay-out voor het afdrukken van foto's selecteren of voorvertonen. Sjablonen zijn ingedeeld in mappen, waaronder mappen met Lightroom Classic-voorinstellingen en door de gebruiker gemaakte sjablonen.

Verzamelingen

In dit deelvenster worden de verzamelingen in de catalogus weergegeven.

Lay-outstijl

Geeft aan of de geselecteerde sjabloon een lay-out voor Enkele afbeelding/contactblad, Fotopakket of Aangepast pakket is. Met de lay-out Enkele afbeelding/contactblad kunt u een of meer foto's afdrukken waarbij ze allemaal hetzelfde formaat hebben. Met de lay-out Fotopakket kunt u één foto in verschillende formaten afdrukken. Met de lay-out Aangepast pakket kunt u meerdere foto's in verschillende formaten afdrukken.

Afbeeldingsinstellingen

Hiermee bepaalt u hoe de foto's de cellen van een paginalay-out vullen.

Lay-out

(Enkele afbeelding/contactblad) In dit deelvenster stelt u de marges, het aantal rijen en kolommen, en de celgrootte van een rasterpaginalay-out in.

Hulplijnen

(Enkele afbeelding/contactblad) Hiermee geeft u linialen, afloopgebieden, afbeeldingscellen en afmetingen in een rasterpaginalay-out weer.

Linialen, rasters en hulplijnen

(Fotopakket en Aangepast pakket) Hier geeft u aan of en hoe linialen, paginaraster en afloopgebieden moeten worden weergegeven.

Cellen

(Fotopakket en Aangepaste pakket) Hier voegt u cellen en pagina's aan lay-outs toe.

Pagina

Hier geeft u de tekst en andere elementen op die op de foto's worden afgedrukt.

Afdruktaak

In dit deelvenster vindt u instellingen voor afdrukresolutie, kleurbeheer en verscherping.

Videozelfstudie: Foto's afdrukken

Lynda.com

Verschillende pagina's weergeven in de module Afdrukken

Als uw afdruktaak uit meerdere pagina's bestaat, kunt u snel naar verschillende pagina's navigeren.

1. Open een afdruktaak van meerdere pagina's in de module Afdrukken en voer een of meer van de volgende handelingen uit op de werkbalk:
    • Klik op Pijl-links of Pijl-rechts om naar een volgende of vorige pagina te gaan.

• Klik op het pictogram Eerste pagina tonen  om naar de eerste pagina terug te gaan.

• Sleep de aanwijzer over het paginanummervak (rechts op de werkbalk) om snel vooruit en terug te gaan naar andere pagina's.

• Dubbelklik op het paginanummer in de werkbalk en typ een paginanummer in het dialoogvenster Naar pagina om naar een specifieke pagina te gaan.

Een printer en papierformaat selecteren

De module Afdrukken bevat knoppen voor toegang tot het dialoogvenster Printerinstelling (Windows) of Pagina-instelling (Mac OS), waarin u de afdrukstand en het papierformaat kunt instellen, en voor toegang tot het dialoogvenster Printerinstelling (Windows) of Druk af (Mac OS), waarin u een printer kunt selecteren en instellingen voor het printerstuurprogramma kunt opgeven.

Een papierformaat selecteren

1. Klik in de module Afdrukken op de knop Pagina-instelling linksonder in het venster.
  2. Kies een printer in het menu Naam (Windows) of Stel in voor (Mac OS) in het dialoogvenster Printerinstelling (Windows) of Pagina-instelling (Mac OS).
    Opmerking:

(Mac OS) kies Elke printer in het menu Stel in voor als u de instellingen voor de pagina-instelling wilt toepassen op alle printers die door uw computer worden gebruikt.

3. Kies een papierformaat in het menu Papierformaat (Windows en Mac OS).
  4. Kies een afdrukstand.
    Opmerking:

hoewel u in het printerdialoogvenster Geavanceerde opties (Windows) of Pagina-instelling (Mac OS) de waarde voor Schalen kunt aanpassen, is het verstandig deze op 100% te laten staan. Als u de waarde voor het schalen in deze printerdialoogvensters wijzigt, wordt er een tweede schaalbewerking toegepast op elke schaling die u in Lightroom Classic instelt en worden uw foto's mogelijk niet in het verwachte formaat afgedrukt.

Een printer kiezen

1. Klik op de knop Afdrukinstellingen in de module Afdrukken.
  2. Kies een printer en geef de instellingen op:
    • (Windows) Kies een printer in het menu Naam in het dialoogvenster Afdrukinstellingen, klik op Eigenschappen en op de knop Geavanceerd om printerinstellingen op te geven in het deelvenster Geavanceerde opties.

• (Mac OS) Kies een printer in het dialoogvenster Druk af en geef printerinstellingen op. Gebruik het pop-upmenu onder het menu Voorinstellingen en kies de opties die u wilt instellen.

Opmerking:

(Mac OS) als u uw printerinstellingen wilt opslaan als een voorinstelling, kiest u Opslaan als in het menu Voorinstellingen voordat u op Opslaan klikt. U kunt meerdere voorinstellingen voor een printer opslaan.