Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
Vind antwoorden op veelgestelde vragen over Photoshop en het gebruik van de grafische kaart (GPU).
Probeer de nieuwste functies en verbeteringen.
Onderwerpen in dit artikel:
- Hoe gebruikt Photoshop de grafische processor?
- Wat zijn de minimumvereisten voor de grafische processor?
- Hoe kan ik het GPU-compatibiliteitsrapport controleren?
- Hoe kan ik de GPU-status bekijken terwijl ik aan een document werk in Photoshop?
- Wat zijn de verschillende GPU-modi in Photoshop?
- Welke functies in Photoshop maken gebruik van de grafische processor?
Photoshop maakt gebruik van de grafische processor van uw systeem om een naadloze Photoshop-ervaring te bieden en de prestaties met vele functies te verbeteren.
Ga voor volledige Photoshop-systeemvereisten naar Systeemvereisten voor Photoshop.
Overweeg over het algemeen gebruik te maken van GPU's met gemiddelde bewerkingen/seconde van 2000 of hoger op de GPU Computer Computerbenchmarkgrafiek voor GPU van PassMark.
Als u een ouder(e) grafische kaart of stuurprogramma gebruikt, kan de GPU-functionaliteit in Photoshop beperkt zijn of niet worden ondersteund.
Met de Photoshop 23.0-versie kunt u de compatibiliteitscontrole voor grafische processors uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw GPU compatibel is:
Ga naar Help > GPU-compatibiliteit en bekijk het dialoogvenster Rapport dat wordt geopend.
De informatie op dit scherm geeft de GPU-status weer wanneer Photoshop wordt gestart. Als de status van de GPU tijdens de sessie is gewijzigd, wordt deze hier niet weergegeven. Ga naar Hoe kan ik de GPU-status bekijken terwijl ik aan een document werk voor realtime feedback over het gebruik van de GPU tijdens een actieve sessie.
Als de GPU niet meer werkt in Photoshop, kunnen er verschillende functies worden getroffen. U kunt op een van de volgende manieren de GPU-status in Photoshop bevestigen:
- Open het menu Documentstatus via de statusbalk van het document linksonder en selecteer GPU-modus om de GPU-besturingsmodus voor uw geopende document weer te geven.
- Open het deelvenster Info en selecteer GPU-modus.
De volgende GPU-modi zijn beschikbaar in Photoshop:
- CPU: CPU-modus geeft aan dat de GPU niet beschikbaar is voor het huidige document in Photoshop. Alle functies met CPU-pijplijnen blijven werken, maar de prestaties van GPU-optimalisatie is afwezig. Hierdoor zijn bepaalde functies, waaronder Neural Filters, Object selecteren en zoom/vergroten merkbaar langzamer. De visuele interface voor veel functies, zoals uitsnijden, selecties en transformatie, verliest gekleurde randen en wordt minder goed zichtbaar (dunner).
- D3D12: dit is de voorkeursmodus voor Windows en stelt u ertoe in staat optimaal gebruik te maken van de meest moderne GPU-API's op dat platform.
- Software: software-rendering is een Windows-modus voor het terugkeren naar de Direct X 11-renderer. Dit wordt gebruikt als u uw voorkeuren voor technologie specifiek instelt op 'GPU-modus (vóór 2016)' of als Photoshop vaststelt dat deze software-renderer is vereist voor verbeterde stabiliteit.
- Metal: dit is de voorkeursmodus voor macOS en stelt u ertoe in staat optimaal gebruik te maken van de meest moderne GPU-API's op dat platform.
- Verouderde OpenGL: verouderde OpenGL wordt gebruikt als Photoshop de GPU-technologie van vorige generatie gebruikt. Idealiter zien gebruikers van macOS Metal en gebruikers van Windows D3D12.
Functies die een GPU vereisen voor versnelling
- Tekengebieden (meer informatie)
- Blur Gallery – OpenCL versneld
- Camera Raw (meer informatie)
- Afbeeldingsgrootte – Details behouden (meer informatie)
- Lensvervaging (meer informatie)
- Neural Filters (meer informatie)
- Focus selecteren (meer informatie)
- Selecteren en maskeren - OpenCL versneld (meer informatie)
- Slim verscherpen - OpenCL versneld (meer informatie)
Functies die niet werken zonder een GPU: Als uw grafische processor niet wordt ondersteund of als het bijbehorende stuurprogramma niet werkt, werken de volgende Photoshop-functies niet:
- 3D
- Vogelvluchtperspectief (meer informatie)
- Tikken en pannen (meer informatie)
- Olieverf (meer informatie)
- Perspectief verdraaien (meer informatie)
- Render – Vlam, Kader en Structuur
- Zoomen door slepen
- Grootte van vloeiend penseel wijzigen (meer informatie)
Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen als u problemen ondervindt met de bovenstaande functies.
Klik hier voor meer informatie.
De verouderde 3D-functies van Photoshop zijn vanaf juli 2024 verwijderd. In de Photoshop-app (bèta) kunt u echter naadloos 3D-objecten toevoegen aan uw 2D-ontwerpen met de app Adobe Substance 3D Viewer (bèta).- Op Windows, een GPU met ondersteuning voor DirectX 12 en 1.5 GB GPU-geheugen
- Op macOS, een GPU met ondersteuning voor Metal en 1.5 GB GPU-geheugen
-
-
Zorg dat in het deelvenster Prestaties, onder de sectie GPU-instellingen, GPU gebruiken is geselecteerd.
-
Klik op Geavanceerde instellingen en geef de volgende optie op:
OpenCL gebruiken: schakel deze optie in om de nieuwe filters voor Galerie vervagen, Slim verscherpen, Scherpstellingsgebied selecteren of Afbeeldingsgrootte met details handhaven te versnellen (Opmerking: OpenCL is alleen beschikbaar op nieuwere grafische kaarten die OpenCL v1.1 of hoger ondersteunen.)
Photoshop maakt geen gebruik van meerdere grafische kaarten. Conflicterende stuurprogramma's kunnen ook crashes of andere problemen veroorzaken.
- Zie Computers met meerdere grafische kaarten configureren als u een systeem met meerdere grafische kaarten hebt.
- Als u meerdere beeldschermen hebt, kunt u deze het best op dezelfde grafische kaart aansluiten voordat u Photoshop opent.
Het uitvoeren van Photoshop op virtuele machines (VM's) is niet uitgebreid getest en wordt niet officieel ondersteund. Het uitvoeren van Photoshop met Grafische processor gebruiken ingeschakeld op virtuele machines en extern bureaublad wordt helemaal niet ondersteund.