Handboek Annuleren

Grootte en resolutie van afbeeldingen

Klik op een van deze onderwerpen voor meer informatie over de verschillende aspecten van de grootte en resolutie van afbeeldingen:

Resolutie van afgedrukte afbeeldingen

Afmetingen verwijst naar het totale aantal pixels over de breedte en hoogte van een afbeelding.

Resolutie is het aantal afbeeldingspixels dat aan elke inch wordt toegewezen wanneer een afbeelding wordt afgedrukt. Dit wordt gemeten in pixels per inch (ppi). Hoe meer pixels een afbeelding per inch heeft, des te hoger is de resolutie. Een afbeelding met een hoge resolutie levert een betere afdrukkwaliteit. 

Wanneer u de Afmetingen of de Resolutie wijzigt, moet u er rekening mee houden dat de afbeeldingsgegevens constant blijven totdat u het aantal pixels wijzigt. Als u de resolutie wijzigt, veranderen de breedte en de hoogte ook, zodat dezelfde hoeveelheid afbeeldingsgegevens behouden blijft.

Let op de relatie tussen Afbeeldingsgrootte en resolutie in het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte

Volg de volgende stappen om naar het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte te gaan: 

  1. Ga naar Afbeelding > Afbeeldingsgrootte

    Ga naar het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte
    Ga naar het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte

  2. Het selectievakje voor de optie Het aantal pixels wijzigen is standaard ingeschakeld. Gebruik deze optie om de afmetingen van de afbeelding aan te passen.
    Het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte in Photoshop
    Het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte in Photoshop

    In het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte worden de vele interpolatieopties weergegeven die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat afbeeldingen duidelijk en scherp worden weergegeven, zelfs nadat u ze hebt vergroot.

    Aan de linkerkant ziet u het voorvertoningsvenster waarin een live voorvertoning wordt weergegeven van de afbeelding op basis van de gekozen instellingen. Rechts staan de instellingen zelf. 

Voor meer informatie over het selectievakje Het aantal pixels wijzigen gaat u naar de gedetailleerde beschrijving. U kunt ook de volgende tabel raadplegen:

De optie Het aantal pixels wijzigen niet inschakelen

De optie Het aantal pixels wijzigen inschakelen

Als u de optie Het aantal pixels wijzigen uitschakelt, kunt u de resolutie van de afbeelding wijzigen of het formaat ervan wijzigen door bestaande pixels opnieuw te verdelen

De optie Het aantal pixels wijzigen is standaard ingeschakeld. Dit betekent dat u de afmetingen van de afbeelding kunt aanpassen door pixels toe te voegen aan of te verwijderen uit de Breedte en Hoogte

U kunt de Breedte en Hoogte van uw afbeelding op twee manieren aanpassen: in pixels voor afbeeldingen die online worden gebruikt, of in inches (of centimeters) voor afbeeldingen die worden afgedrukt.

Klik op het koppelingspictogram om dit te markeren en de verhoudingen te behouden, zodat de hoogte automatisch wordt aangepast wanneer u de breedte wijzigt. Als u niet op de koppeling klikt om de verhoudingen te behouden, ontstaat er een hoge en smalle of korte en brede afbeelding die er uitgerekt uitziet wanneer u één afmeting wijzigt.

Raadpleeg Het aantal pixels wijzigen voor meer informatie over de verschillende interpolatiemethoden.

De Breedte en Hoogte van uw afbeelding op twee manieren aanpassen
De Breedte en Hoogte van uw afbeelding op twee manieren aanpassen

Kies de optie Automatisch. Deze helpt u bij standaardinterpolatie. Voor meer verfijnde controle kunt u ook kiezen voor de andere opties. Elk van deze opties is ontworpen voor specifieke workflows voor het vergroten of verkleinen van een afbeelding. 

Automatische en andere interpolatieopties in het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte wijzigen
Automatische en andere interpolatieopties in het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte wijzigen

De huidige afbeeldingsgrootte weergeven
De huidige afbeeldingsgrootte weergeven

Als u de huidige afbeeldingsgrootte van een document snel wilt weergeven, gebruikt u het informatievak onderaan het documentvenster.
Vervolgens plaatst u de muisaanwijzer op het vak met bestandsgegevens en houdt u de linkermuisknop ingedrukt. 

Beeldschermresolutie

De monitorresolutie wordt gemeten in pixels. Als de monitorresolutie en de pixelafmetingen van de afbeelding even groot zijn, vult de afbeelding het scherm als de afbeelding wordt weergegeven op 100%. 

Factoren die bepalen hoe groot een afbeelding op het scherm wordt weergegeven

  • Pixelafmetingen van de afbeelding
  • Instellingen voor grootte en resolutie van uw monitor

In Photoshop kunt u de vergroting van de afbeelding op het scherm wijzigen, zodat u eenvoudig kunt werken met afbeeldingen met allerlei willekeurige pixelafmetingen.

Photoshop - Monitorresolutie
Een afbeelding van 620 x 400 pixels die wordt weergegeven op monitoren met verschillende afmetingen en resoluties.

Als u afbeeldingen voorbereidt voor weergave op het scherm, moet u rekening houden met de laagste monitorresolutie waarmee uw foto waarschijnlijk zal worden weergegeven.

Bestandsgrootte

De bestandsgrootte van een afbeelding is de digitale grootte van het afbeeldingsbestand, uitgedrukt in kilobytes (K), megabytes (MB) of gigabytes (GB). De bestandsgrootte staat in verhouding tot de pixelafmetingen van de afbeelding. Afbeeldingen met meer pixels bevatten mogelijk meer detail bij een bepaalde afdrukgrootte. Deze afbeeldingen nemen echter ook meer schijfruimte in beslag en het bewerken en afdrukken duurt misschien langer. Het bepalen van de afbeeldingsresolutie wordt dus een afweging tussen de kwaliteit van de afbeelding (het vastleggen van alle vereiste gegevens) en de bestandsgrootte.

Een andere factor die van invloed is op de bestandsgrootte is de bestandsindeling. Omdat verschillende compressiemethoden worden gebruikt voor de bestandsindelingen GIF, JPEG PNG en TIFF, kan de bestandsgrootte voor dezelfde pixelafmetingen verschillen per bestandsindeling. Daarnaast wordt de bestandsgrootte beïnvloed door de bitdiepte van kleuren en het aantal lagen en kanalen in een afbeelding.

Photoshop ondersteunt maximale pixelafmetingen van 300.000 x 300.000 pixels per afbeelding. Deze beperking brengt met zich mee dat er bepaalde limieten gelden voor de afdrukgrootte en de resolutie van een afbeelding.

Printerresolutie

Printerresolutie wordt gemeten in punten per inch (dpi). Hoe hoger de dpi-waarde, hoe fijner de resulterende afdruk. De meeste inkjetprinters hebben een resolutie van ongeveer 720 tot 2880 dpi.

Printerresolutie is niet hetzelfde als afbeeldingsresolutie, maar hangt daar wel mee samen. Als u een foto met een hoge kwaliteit wilt afdrukken op een inkjetprinter, zal een afbeeldingsresolutie van minstens 220 ppi goede resultaten opleveren.

De rasterfrequentie is het aantal printerstippen of halftooncellen dat per inch wordt gebruikt om grijswaardenafbeeldingen of kleurscheidingen af te drukken. Rasterfrequentie wordt ook wel schermliniatuur of schermfrequentie genoemd en wordt uitgedrukt in regels per inch (lpi) (het aantal regels cellen per inch in een halftoonraster). Hoe hoger de resolutie van het uitvoerapparaat, des te fijner (hoger) de schermliniatuur die u kunt gebruiken.

De verhouding tussen de afbeeldingsresolutie en de rasterfrequentie bepaalt de kwaliteit waarmee details in de afgedrukte afbeelding worden weergegeven. Om een halftoonrasterafbeelding van optimale kwaliteit te produceren moet de afbeeldingsresolutie circa 1,5 tot 2 keer zo groot zijn als de rasterfrequentie.

Bij bepaalde afbeeldingen en uitvoerapparaten kan een lagere resolutie ook goede resultaten geven. Raadpleeg voor informatie over de rasterfrequentie van uw printer de printerdocumentatie of neem contact op met de fabrikant.

Opmerking:

Bepaalde zetmachines en 600-dpi laserprinters maken gebruik van andere rastertechnologieën dan halftoonraster. Als u een afbeelding afdrukt met een niet-halftoonprinter, raadpleegt u de serviceprovider of de printerdocumentatie voor de aanbevolen afbeeldingsresoluties.

Photoshop - Voorbeelden van rasterfrequenties
Voorbeelden van rasterfrequenties

A. 65 lpi: grof raster waarmee nieuwsbrieven en reclamefolders worden afgedrukt B. 85 lpi: normaal raster waarmee kranten worden afgedrukt C. 133 lpi: raster van hoge kwaliteit waarmee kleurentijdschriften worden afgedrukt D. 177 lpi: zeer fijn raster waarmee jaarverslagen en afbeeldingen in kunstboeken worden afgedrukt 

Resolutiespecificaties voor het afdrukken van afbeeldingen

Een resolutie van 300 pixels/inch is de industriestandaard voor afdrukken van hoge kwaliteit. Deze resolutie zorgt ervoor dat uw afbeelding er scherp en gedetailleerd uitziet wanneer deze wordt afgedrukt. 

Een resolutie van 300 pixels/inch is perfect voor het weergeven van kleine afdrukken van dichtbij, maar u kunt ook kiezen voor lagere resoluties voor grote afdrukken, als ze bedoeld zijn voor weergave op afstand. Als u bijvoorbeeld een reclamebord afdrukt dat langs een snelweg wordt geplaatst, kunt u deze afdrukken met een lagere resolutie zonder dat de kwaliteit in gevaar komt, omdat hoge resolutie minder belangrijk wordt naarmate u zich verder van de afbeelding bevindt.

Standaardresolutie in printers

Meestal hebben printers een standaardresolutie van 300 pixels/inch. Als u een afbeelding met een lagere resolutie afdrukt, worden de afbeeldingsinstellingen automatisch aangepast om de afbeelding met de standaardresolutie af te drukken.  

Dit betekent dat u geen afbeelding kunt afdrukken bij een lagere resolutie dan de standaardresolutie van de printer. Als u de afbeelding niet vergroot, dan doet de printer dit.

De afdrukgrootte op het scherm weergeven

U kunt een van de volgende handelingen uitvoeren om de afdrukgrootte op het scherm weer te geven: ga naar Weergave > Afdrukgrootte. Of selecteer de tool Handje of Zoomen en klik op Afdrukgrootte in de optiebalk. 

De afbeelding wordt opnieuw weergegeven, zodat deze zo goed mogelijk overeenkomt met de grootte waarmee de afbeelding wordt afgedrukt. Hierbij worden de instellingen bij Documentgrootte in het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte gebruikt. De grootte en de resolutie van de monitor zijn bepalend voor de afdrukgrootte op het scherm.

Het aantal pixels wijzigen

Het aantal pixels wijzigen betekent dat u de hoeveelheid afbeeldingsgegevens wijzigt terwijl u de pixelafmetingen of de resolutie van een afbeelding wijzigt.

Downsamplen (het aantal pixels verlagen) is het verminderen van het aantal pixels. Bij downsamplen wordt informatie uit de afbeelding verwijderd.

Upsampling is het vergroten van het aantal pixels. Bij upsamplen worden nieuwe pixels toegevoegd.

U geeft een interpolatiemethode op om te bepalen hoe pixels worden toegevoegd of verwijderd.

Photoshop - Het aantal pixels wijzigen
Het aantal pixels wijzigen

A. Lager aantal pixels B. Origineel C. Groter aantal pixels (geselecteerde pixels weergegeven voor elke set afbeeldingen) 

Het wijzigen van het aantal pixels kan kwaliteitsverlies van de afbeelding tot gevolg hebben. Als u bijvoorbeeld het aantal pixels in een afbeelding vergroot, verliest de afbeelding detail en scherpte. Het toepassen van het filter Onscherp masker op een afbeelding waarvan het aantal pixels is gewijzigd, kan ervoor zorgen dat de details van de afbeelding weer scherper worden weergegeven.

U kunt de noodzaak van het wijzigen van het aantal pixels voorkomen door de afbeelding met een voldoende hoge resolutie te scannen of te maken. Als u een voorvertoning wilt zien van de effecten van het wijzigen van de pixelafmetingen of proefdrukken wilt maken met verschillende resoluties, wijzigt u het aantal pixels in een kopie van het bestand.

Photoshop wijzigt het aantal pixels in afbeeldingen met gebruik van een interpolatiemethode en wijst zo kleurwaarden toe aan nieuwe pixels die zijn gebaseerd op de kleurwaarden van bestaande pixels. U kunt de gewenste methode kiezen in het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte.

  • Naaste buur Een snelle, maar minder precieze methode waarbij de pixels in een afbeelding worden gedupliceerd. Deze methode is bestemd voor illustraties met randen waarop geen anti-aliasing is toegepast, zodat scherpe randen behouden blijven en een kleiner bestand ontstaat. Het nadeel van deze methode is dat oneffen effecten kunnen ontstaan, die zichtbaar worden wanneer een afbeelding wordt vervormd of geschaald of wanneer verschillende bewerkingen worden uitgevoerd op een selectie.
  • Bilineair Een methode waarbij pixels worden toegevoegd door het gemiddelde te nemen van de kleurwaarden van de omliggende pixels. Dit levert resultaten van gemiddelde kwaliteit op.
  • Bicubisch Een langzamere maar meer precieze methode op basis van een onderzoek van de waarden van de omringende pixels. Bicubisch maakt gebruik van complexere berekeningen en levert vloeiender toongradaties op dan Naaste buur of Bilineair.
  • Bicubisch vloeiender Een geschikte methode voor het vergroten van afbeeldingen op basis van Bicubische interpolatie, maar ontworpen voor het produceren van vloeiendere resultaten.
  • Bicubisch scherper Een geschikte methode voor het verkleinen van de afbeeldingsgrootte op basis van Bicubische interpolatie met verbeterd verscherpen. Met deze methode blijven de details behouden wanneer u het aantal pixels wijzigt. Als Bicubisch scherper sommige gebieden van een afbeelding te scherp maakt, probeert u Bicubisch.
Opmerking:

U kunt ook een standaardinterpolatiemethode opgeven die dan steeds wordt gebruikt wanneer Photoshop het aantal pixels in afbeeldingsgegevens moet wijzigen. Kies Bewerken > Voorkeuren > Algemeen (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Algemeen (macOS) en kies vervolgens een methode in het menu Interpolatie van afbeeldingen.

De pixelafmetingen van een afbeelding wijzigen

Wanneer u de pixelafmetingen van een afbeelding wijzigt, wijzigt u niet alleen de grootte van de afbeelding op het scherm, maar ook de kwaliteit en de afdrukkenmerken van de afbeelding, hetzij de afgedrukte afmetingen of de afbeeldingsresolutie.

  1. Kies Afbeelding > Afbeeldingsgrootte.

  2. Selecteer Verhoudingen behouden als u de huidige verhouding tussen pixelbreedte en pixelhoogte wilt behouden. Als deze optie is ingeschakeld, wordt de breedte automatisch bijgewerkt wanneer u de hoogte wijzigt.

  3. Voer bij Pixelafmetingen waarden in voor Breedte en Hoogte. U kunt waarden invoeren als percentages van de huidige afmetingen door Percentage te kiezen als de maateenheid. De nieuwe bestandsgrootte voor de afbeelding verschijnt boven in het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte, met de oude bestandsgrootte tussen haakjes.

  4. Zorg dat Nieuwe beeldpixels berekenen is geselecteerd en kies een interpolatiemethode.

  5. Als de afbeelding lagen bevat waarop stijlen zijn toegepast, selecteert u Stijlen schalen om de effecten in de afbeelding te schalen wanneer de grootte van de afbeelding is gewijzigd. Deze optie is alleen beschikbaar als u Verhoudingen behouden hebt geselecteerd.

  6. Als u de gewenste opties hebt ingesteld, klikt u op OK.

    Opmerking:

    Als u een afbeelding kleiner maakt, verkrijgt u het beste resultaat door eerst het aantal pixels te verkleinen en vervolgens het filter Onscherp masker toe te passen. Als u een grotere afbeelding wilt, kunt u de afbeelding het best opnieuw scannen, maar met een hogere resolutie.

De afdrukafmetingen en de resolutie wijzigen

Wanneer u een afbeelding maakt voor gedrukte media, is het handig de afbeeldingsgrootte op te geven aan de hand van de afdrukafmetingen en de afbeeldingsresolutie. Deze twee metingen worden aangeduid als de documentgrootte. Bepaal het totale aantal pixels en dus de bestandsgrootte van de afbeelding.

De documentgrootte bepaalt ook de basisgrootte waarop een afbeelding in een andere toepassing wordt geplaatst. U kunt de schaal van de afgedrukte afbeelding verder bewerken met de opdracht Afdrukken. Wijzigingen die u hebt aangebracht met de opdracht Afdrukken zijn echter alleen van invloed op de afgedrukte afbeelding, niet op de documentgrootte van het afbeeldingsbestand.

Als u de optie Nieuwe beeldpixels berekenen inschakelt voor de afbeelding, kunt u de afdrukafmetingen en de resolutie onafhankelijk van elkaar wijzigen (en het totale aantal pixels in de afbeelding wijzigen). Als u Nieuwe beeldpixels berekenen uitschakelt, kunt u of de afmetingen of de resolutie wijzigen. De andere waarde wordt dan automatisch gewijzigd door Photoshop om het totale aantal pixels gelijk te houden.

Voor de beste afdrukkwaliteit wordt aanbevolen de afmetingen en de resolutie eerst te wijzigen zonder het aantal pixels te veranderen. Vervolgens kunt u indien nodig het aantal pixels wijzigen.

  1. Kies Afbeelding > Afbeeldingsgrootte.

  2. Wijzig de afdrukafmetingen, de afbeeldingsresolutie of beide:
    • Als u alleen de afdrukafmetingen of alleen de resolutie wilt wijzigen en het totale aantal pixels in de afbeelding verhoudingsgewijs wilt aanpassen, selecteert u Nieuwe beeldpixels berekenen en kiest u vervolgens een interpolatiemethode.

    • Als u de afdrukafmetingen en resolutie wilt wijzigen zonder het totale aantal pixels in de afbeelding aan te passen, schakelt u de optie Nieuwe beeldpixels berekenen uit.

  3. Selecteer Verhoudingen behouden als u de huidige verhouding tussen de breedte en de hoogte van de afbeelding wilt behouden. Als deze optie is ingeschakeld, wordt de breedte automatisch gewijzigd wanneer u de hoogte wijzigt.

  4. Voer onder Documentgrootte nieuwe waarden in voor de hoogte en de breedte. Kies desgewenst een nieuwe maateenheid. Voor de optie Breedte worden door de optie Kolommen de breedte en tussenruimte gebruikt die zijn opgegeven bij voorkeuren voor Eenheden en linialen.

  5. Voer een nieuwe waarde in voor Resolutie. Kies desgewenst een nieuwe maateenheid.

    Opmerking:

    Als u de oorspronkelijke waarden in het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte wilt herstellen, houdt u Alt (Windows) of Option (macOS) ingedrukt en klikt u op Herstellen.

Wat beïnvloedt de bestandsgrootte?

De bestandsgrootte is afhankelijk van de pixelafmetingen van de afbeelding en het aantal lagen waaruit deze bestaat. Van afbeeldingen met meer pixels worden mogelijk meer details afgedrukt. De afbeeldingen nemen echter meer schijfruimte in beslag en het bewerken en afdrukken kan langer duren.

Zorg ervoor dat uw bestanden niet te groot zijn. Verminder in grote bestanden het aantal lagen in de afbeelding of wijzig de grootte van de afbeelding.

U kunt onder aan het toepassingsvenster informatie bekijken over de bestandsgrootte van een afbeelding.

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?