Camera Raw kan een compatibele grafische processor (oftewel een videoadapter, videokaart of GPU) gebruiken om verschillende bewerkingen te versnellen.

Opmerking:

In dit document wordt specifiek Camera Raw besproken. Voor informatie over het gebruik van de grafische processor in Photoshop leest u:

Systeemvereisten

Zorg er om te beginnen voor dat uw systeem voldoet aan de algemene Camera Raw-systeemvereisten, evenals de minimale systeemvereisten voor functies met GPU-versnelling.

Bepalen of Camera Raw toegang heeft tot de GPU

Wanneer Camera Raw de grafische processor kan gebruiken, is de optie GPU gebruiken geselecteerd in de voorkeuren van Camera Raw. Ga als volgt te werk om de voorkeuren van Camera Raw op te roepen:

• Mac OS: kies Bewerken > Voorkeuren > Camera Raw.
  • Windows: kies Photoshop > Voorkeuren > Camera Raw.

Het merk en model van uw videoadapter bepalen

Als u het merk en model van uw videoadapter wilt bepalen, start u Photoshop en kiest u Help > Systeeminfo om informatie over de grafische processor te bekijken:

Venster Systeeminfo van Camera Raw met GPU-info

Problemen oplossen

Problemen die u kunt ondervinden

• Het afbeeldingsgebied in het Camera Raw-dialoogvenster is helemaal blauw of wit
  • Wanneer u basisschuifregelaars voor ontwikkelen verplaatst, flikkert de beeldhelderheid of treedt onverwachte kleurverschuiving op
  • Camera Raw loopt vast bij oproepen, vastlopen in het algemeen of onverklaarbare vertragingen
  • 'Grafische processorversnelling is uitgeschakeld vanwege een fout' wordt weergegeven onder Grafische processor gebruiken in de Prestatievoorkeuren van Camera Raw
  • Voorvertoningen van afbeeldingen en miniaturen zien er in Windows gefragmenteerd of beschadigd uit
Adobe Camera Raw-foutbericht onder de optie GPU gebruiken

Oplossingen

1. Werk Photoshop en Camera Raw bij.
  2. Werk het stuurprogramma van de videoadapter bij.
  3. Schakel de grafische versnellers van derden uit
  4. De hulpprogramma's voor overklokken en haxies van externe GPU's worden niet ondersteund (voorbeelden zijn Riva Tuner en MSI Afterburner).

5. Schakel Automatische videokeuze uit op het tabblad Energiestand in de systeemvoorkeuren (Mac OS).
  6. Vervang uw videoadapter met een nieuwere, compatibele videoadapter.
  7. Hef selectie van de optie GPU gebruiken uit in de voorkeuren van Camera Raw:
    • Mac OS:selecteer Photoshop > Voorkeuren > Camera Raw.
    • Windows: kies Bewerken > Voorkeuren > Camera Raw.

Het stuurprogramma van uw videoadapter bijwerken

Als Camera Raw geen toegang heeft tot uw GPU en uw videoadapter voldoet aan de minimale systeemvereisten, werkt u het grafische stuurprogramma bij.

Mac OS

Grafische stuurprogramma's worden bijgewerkt via besturingssysteemupdates. Zorg dat u de nieuwste updates van de besturingssystemen gebruikt door Software-update in het Apple-menu of Updates in de App Store-toepassing te kiezen.

Windows

Download het meest recente stuurprogramma rechtstreeks van de site van de fabrikant van uw videoadapter:

Opmerking:

Belangrijk: met het uitvoeren van Windows Update wordt uw grafische stuurprogramma niet bijgewerkt. Ga rechtstreeks naar de website van uw kaartfabrikant om op stuurprogramma-updates te controleren.

Maakt Camera Raw gebruik van meer dan een grafische processor of videoadapter?

• Camera Raw maakt momenteel geen gebruik van meer dan een grafische processor. Het gebruik van twee videoadapters verbetert de prestaties van Camera Raw niet.
  • Meerdere videoadapters met conflicterende stuurprogramma's kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties in Camera Raw.
  • Verbind twee (of meer) monitors met één videoadapter voor het beste resultaat.
  • Als u meer dan één videoadapter moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze van dezelfde fabrikant en hetzelfde model zijn. Als u dit niet doet, kunnen er crashes of andere problemen optreden.
  • Op Windows kunt u videoadapters uitschakelen in Apparaatbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de kaart in Apparaatbeheer en kies Uitschakelen.
Snelmenu in Adobe Camera Raw om de videoadapter uit te schakelen

Raadpleeg de stuurprogrammadocumentatie van de fabrikant van de adapter voor instructies om een specifieke kaart in te stellen als primaire videoadapter in Windows.