Adobe Photoshop, Lightroom og Camera Raw-pluginet leveres med en række objektivprofiler, som du kan bruge til at korrigere almindelige objektivafvigelser, såsom tønde- og nålepudeforvrængning. De fleste objektivprofiler korrigerer også vignetter, hvor hjørnerne af et billede virker mørkere end resten af billedet.

Brug af objektivprofiler

Bemærk:

Hvis dit objektiv ikke er understøttet på nuværende tidspunkt, kan du oprette din egen brugerdefinerede objektivprofil.

Kameraer med indbygget understøttelse af objektivprofil

Objektivkorrektion for alle Micro 4/3-objektiver og -kameraer (MFT), herunder Panasonic- og Olympus-kameraer samt andre kameraer (herunder Fuji X, Leica Q samt mange kompaktkameraer fra Canon) sker automatisk, uden at du selv gør noget.

På fanen Objektivkorrektion kan du se, om objektivet understøttes automatisk.

Fanen for objektivkorrektion
Fanen for Camera Raw-objektivkorrektion (til venstre) og fanen for Lightroom-objektivkorrektion (til højre)

Klik på ikonet Info, hvis du vil se flere oplysninger.

Oplysninger om objektivprofil

Hæld-forskyd-objektiver

Hæld-forskyd-objektiver giver fleksibilitet til at ændre linsens optiske akse og ændre dens optiske egenskaber ved hver hæld-forskyd-position. Desværre registreres hver position ikke i EXIF-metadata. Dette gør bygning af objektivprofiler upraktisk, fordi Adobe-software ikke har nogen objektivpositionsdata, der kan bruges, når man indekserer individuelle geometriske forvrængnings- og vignetprofiler inden for en objektivkorrigeringsprofil.

Bemærk venligst, at korrektion for vignet eller forvrængning kan ske på fanen Manuel på linjen Korrektionspanel og anvendes som en forudindstilling. Korrektion af farveafvigelse kan aktiveres på fanen Profil i samme panel.

Opret dine egne objektivprofiler

Du kan bruge Adobes funktion til oprettelse af objektivprofiler til at oprette dine egne brugerdefinerede profiler, hvis der ikke findes en profil for dit objektiv.