Ontdek hoe u Adobe-toepassingen (de)activeert.

Een app activeren

Wat is activering?

Activering—een toepassing met een geldige gebruikerslicentie verbinden—wordt voor de meeste apps automatisch uitgevoerd. In sommige gevallen moet u uw toepassing handmatig activeren voordat u deze kunt gebruiken. Zoek uw product in de onderstaande secties om te weten te komen hoe u uw app activeert.

Creative Cloud, Acrobat DC

Meld u gewoon aan via Adobe Acrobat Pro DC of Acrobat Standard om de software te activeren. Start de app en kies Help > Aanmelden (uw Adobe ID). Of meld u aan via de Creative Cloud-desktopapp.

Creative Suite 6 en eerdere versies

CS6: Meld u aan met uw Adobe ID en wachtwoord om uw software binnen de eerste zeven dagen van gebruik te activeren. Om dit te doen, voert u onderstaande stappen uit.

CS5.5, CS5, CS4, CS3, en ouder: activering gebeurt automatisch wanneer de software een internetverbinding detecteert, of als de software u vraagt het tijdens de installatie te activeren. Om uw software handmatig te activeren, voert u onderstaande stappen uit.

Om uw software handmatig te activeren:

1. Zorg dat uw computer is verbonden met internet.

2. Start de toepassing.

3. Kies Help > Activeren. (Als deze optie grijs wordt weergegeven, hebt u uw software al geactiveerd.)

4. Meld u aan met uw Adobe ID en wachtwoord om uw software te activeren.

Als u geen Adobe ID hebt, ziet u een optie om er een te maken. Volg de instructies op het scherm.

Opmerking:

Hebt u een probleem of moet u offline activeren? Zie Activerings- en deactiveringsproblemen oplossen.

Acrobat XI, X

Adobe Acrobat XI en Reader X worden automatisch geactiveerd wanneer de software een internetverbinding detecteert.

Als u de software handmatig moet activeren (bijvoorbeeld als u het op een computer hebt gedeactiveerd om het op een andere computer te activeren), volgt u de stappen onder Creative Suite 6 en later.

Flash Player, Acrobat Reader en Shockwave Player

Deze producten hoeft u niet te activeren. Als u hulp bij deze producten nodig hebt, gaat u naar de volgende sites:

Een app deactiveren

Wat is deactiveren?

Deactivering verwijdert een toepassing van een geldige gebruikerslicentie. Wanneer uitgeschakeld, kunt u de toepassing op elk gewenst moment opnieuw activeren. U hoeft een toepassing niet van uw computer te verwijderen om deze te deactiveren. Wanneer u een toepassing verwijdert, wordt de bijbehorende licentie niet persé verwijderd.

Met één licentie voor Adobe-software kunt u een toepassing op twee computers installeren, bijvoorbeeld thuis en op kantoor. Als u de software op een derde computer wilt installeren, moet u eerst één installatie van de toepassing uitschakelen. Hieronder wordt beschreven hoe u dat doet.

Creative Cloud deactiveren?

U kunt een Creative Cloud-app gemakkelijk deactiveren door u af te melden. Start uw Creative Cloud-app en kies Help > (uw Adobe ID) afmelden. U kunt zich ook afmelden van de Creative Cloud-desktopapp of een apparaat deactiveren via uw accountpagina op adobe.com.

Acrobat DC deactiveren

Versie met een abonnement

Als u een Acrobat DC-abonnement hebt, kunt u de app deactiveren door u gewoon af te melden. Start de app en kies Help > (uw Adobe ID) afmelden.

U kunt zich ook afmelden door een apparaat te deactiveren via uw accountpagina op adobe.com. Dit is een handige optie als u niet langer toegang tot uw oude computer hebt. Zie Afmelden van accountpagina.

Niet-abonnementsversie (standalone-versie)

Als u een standalone-, niet-abonnementsversie van Acrobat DC hebt, meldt u zich gewoon af bij Acrobat om de toepassing te deactiveren. Start de app en kies Help > (uw Adobe ID) afmelden.

Opmerking:

Zorg dat u een internetverbinding hebt wanneer u probeert u af te melden.

Acrobat XI/X, Creative Suite 6 en eerder afmelden

1. Zorg dat uw computer is verbonden met internet.

2. Start de toepassing.

3. Kies Help > Deactiveren.

4. Kies een van de volgende opties:

• Deactiveren of Activering onderbreken: Deze opties deactiveren de software maar bewaart de licentiegegevens op uw computer. Kies een van deze opties als u de software tijdelijk wilt activeren en van plan bent deze opnieuw te activeren op deze computer.
    • Permanent deactiveren: hiermee deactiveert u de software en wordt de licentie-informatie van uw computer verwijderd. Als u de software op deze computer opnieuw wilt gebruiken, moet u het serienummer opnieuw invoeren.

Opmerking:

Ondervindt u een probleem? Zie Activerings- en deactiveringsproblemen oplossen.

Veelgestelde vragen

Wat is activering?

Activering is het proces dat Adobe gebruikt om uw software te valideren en zo fraude en misbruik van Adobe-producten en -services te voorkomen. Voor activering wordt op verschillende tijdstippen informatie naar Adobe gestuurd, zoals tijdens de download, installatie, verwijdering, serialisatie, opstarten en tijdens controles op updates voor Adobe-software. Adobe kan deze informatie ook gebruiken, op zich of in combinatie met andere informatie die is verzameld, om (i) u toepasselijke opties voor licentieverlenging te bieden, en (ii) om ons beter inzicht in het gebruik van Adobe-software te bieden, zodat we kunnen inspelen op de behoeften van onze klanten.

Welke gegevens worden naar Adobe verzonden tijdens activering?

De volgende soorten informatie kunnen tijdens activering naar Adobe worden verzonden:

Identificatie (id's)

• Unieke id's (gegenereerd door Adobe) specifiek voor uw computer en voor de licentie die u voor de software hebt aangeschaft. Deze id's kunnen niet worden gebruikt om uw computer te vinden of u persoonlijk te identificeren.
  • Uw Adobe ID als u zich bij Adobe hebt aangemeld als deel van de installatie, de update of het gebruik van de Adobe-software. De Adobe ID is uw persoonlijke identificatie en is gekoppeld aan alle informatie die u aan Adobe hebt verstrekt toen u uw Adobe-account maakte of gebruikte. Als u of uw bedrijf een beheerder of andere geautoriseerde partij voor het bovenstaande gebruikt, ontvangen we mogelijk ook de Adobe ID van die partij.

Informatie over geïnstalleerde Adobe-producten

• Serienummers van de geïnstalleerde productlicenties
  • Productnaam en versienummer; aangeschaft licentietype
  • Versie van de Gebruikersrechtovereenkomst die aan de software is gekoppeld
  • Het aantal keer dat u een Adobe-toepassing hebt gestart sinds de laatste activering, voor elke toepassing die aan de productlicentie is gekoppeld

Informatie over het besturingssysteem

• Type en versie van het besturingssysteem
  • Gebruikte taalinstelling (taaldialect en schrijfsysteem)
  • Lokale computertijd (inclusief tijdzone)
  • Naam van de computer
  • MAC-adres

IP-adres

Het IP-adres dat door uw internetserviceprovider aan u is toegewezen, wordt door Adobe ontvangen als deel van het proces waarbij de activeringsgegevens aan Adobe worden verzonden.