Delovna okolja, podokna in pregledovalniki

Zadnja posodobitev 12. okt. 2026

Prilagodite vmesnik programa After Effects in upravljajte podokna za ustvarjanje in shranjevanje prilagojenih delovnih okolij za optimizirane poteke dela.

Delovna okolja in podokna

Programi Adobe za videoposnetek in zvok zagotavljajo dosleden, prilagodljiv uporabniški vmesnik.Čeprav ima vsak program svojo lastno skupino podoken, lahko podokna premikate in združujete na enak način v vseh programih.

Glavno okno programa je okno programa.Podokna so v tem oknu organizirana v razporeditev, imenovano delovno območje.

Vsak program vključuje več vnaprej določenih delovnih okolij, ki optimizirajo razporeditev podoken za določene naloge.Ustvarite lahko tudi svoja lastna delovna okolja in jih prilagodite z razporeditvijo podoken, ki najbolj ustreza vašemu slogu dela za določene naloge.

Podokna lahko vlečete na nova mesta, premikate podokna v skupino ali iz nje, postavite podokna eno ob drugo in odklopite podokno, tako da plava v novem oknu nad oknom programa.Ko prerazporejate podokna, se druga podokna samodejno prilagodijo velikosti, da se prilegajo oknu.

Napisi označujejo štiri območja vmesnika: A kaže na naslovno vrstico, B na zavihek podokna Composition, C na prelivni meni preklopnika delovnih okolij in D na ikono menija računa.
Naslovna vrstica, zavihek podokna Composition, prelivni meni delovnega okolja in meni računa v vmesniku programa After Effects.

A. Okno programa B. Združena podokna C. Posamezno podokno D. Meni računa 

Če želite povečati razpoložljivi prostor na zaslonu, uporabite več monitorjev.Ko delate z več monitorji, se okno programa pojavi na glavnem monitorju, plavajoča okna pa postavite na drugi monitor.Konfiguracije monitorjev so shranjene v delovnem okolju.

Delovni prostori so shranjeni v datotekah XML v mapi nastavitev. Z nekaterimi omejitvami glede velikosti in postavitve monitorja je te delovne prostore mogoče prenesti na drug računalnik in tam uporabiti.

  • Windows: [pogon]:\Users\[ime_uporabnika]\AppData\Roaming\Adobe\After Effects\[različica]\ModifiedWorkspaces

  • macOS: [pogon]/Users/[ime_uporabnika]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[različica]/ModifiedWorkspaces

Postavitev zloženih podoken

Prilagodite svoj delovni prostor tako, da podokna združite na način, ki ga želite. V skupini podokon lahko podokna uredite v zloženih in zavihkih. 

Z enim klikom miške na glavo podokna lahko razširite in skrčite zložena podokna.

Zaslon Domov vam pomaga hitro začeti z After Effects. Na levi strani lahko uporabite naslednje možnosti:

  • Domov: Izberite ta zavihek za odprtje začetnega zaslona.
  • Nov projekt: Ustvari projekt v After Effects. 
  • Odpri projekt: Odpre obstoječi projekt.
  • Nov Team Projects: Ustvari Team Projects.
  • Odpri Team Project: Odpre obstoječi Team Project.

Če ste novi uporabnik, vam sredina zaslona tudi ponuja možnost ustvaritve projekta. Ko v After Effects ustvarjate projekte, se vsebina na začetnem zaslonu razvija. Izkušeni uporabniki dobijo možnost, da se seznanijo z novostmi v After Effects, skupaj z drugimi povezavami do dokumentacije.

Uporabite lahko tudi ikono Domov na levi strani uporabniškega vmesnika za krmarjenje med projektom in zaslonom Domov.

Uporabite meni računa

Uporabite nove funkcije beta

Meni računa v orodni vrstici je zdaj na voljo za testiranje in povratne informacije. Preskusite zdaj v programu After Effects (beta).

Izberite ikono Račun v orodni vrstici ali na zaslonu Domov, da odprete podokno računa.Podokno prikazuje informacije o vašem računu Adobe, podrobnosti naročnine in druge nastavitve, povezane z računom.

Meni računa prikazuje dostop do funkcije generativne umetne inteligence in informacije o porabi kreditov.
Uporabite ikono računa v orodni vrstici za prikaz informacij o svojem računu.

Opomba

Meni Račun ima enak videz in delovanje v programih Photoshop, Illustrator, InDesign in Premiere Pro, kar omogoča enostavno preklapljanje med programi za upravljanje računa.

Uporabite delovni prostor za učenje in podokno za učenje

Podokno za učenje

Zasnovano za uporabnike, ki se šele spoznavajo s programom After Effects, lahko uporabite vadnice v podoknu Učenje za hitro spoznavanje različnih podoken, časovnice in učinkov v programu After Effects.Dostop do podokna za učenje je mogoč iz menija Okno > Razširitve. Te lekcije lahko uporabite za ustvarjanje projektov v programu.

Podokno je popolnoma interaktivno z videoposnetki, usmerjenimi na naloge. Ko izberete videoposnetek v podoknu, se prikažejo koraki za izvajanje naloge. Ko preizkusite korake v uporabniškem vmesniku, podokno sledi vašemu gibanju in vas vodi skozi korake. Ko nalogo dokončate, se stanje naloge posodobi na dokončano.

Podokno za učenje in delovni prostor za učenje
Podokno za učenje in delovni prostor za učenje

Delovni prostor za učenje

Delovni prostor Learn ponuja preprost vmesnik z naslednjimi podokni, ki jih lahko uporabite za ustvarjanje projekta After Effects:

  • Podokno Učenje
  • Podokno Projekt
  • Podokno Kompozicija
  • Podokno Časovnica

Za dostop do delovnega prostora izberite Pomoč > Spoznajte After Effects.Delovni prostor vključuje podokno Učenje, zasidrano ob strani, tako da lahko sledite navodilom in imate jasen dostop do preostanka delovnega prostora.

Prilagajanje delovnih prostorov

Do delovnih prostorov po meri ali privzetih delovnih prostorov lahko dostopate z enim klikom v novi vrstici delovnega prostora. Vrstica delovnega prostora zavzema desno stran podokna Orodja.Širino vrstice lahko prilagodite tako, da vlečete navpični razdelilnik med vrsticama orodij in delovnega prostora.

Odprt je spustni meni za standardno podokno z možnostjo - Shrani kot novi Workspace, označeno z modro, kar pomeni, da je bilo izbrano. Vidne so tudi druge možnosti, kot so »Ponastavi na shranjeno postavitev« in »Uredi delovne prostore«.
Shranite trenutno postavitev in nastavitve delovnega prostora After Effects.

Workspace, ki se ne prilegajo razpoložljivemu prostoru, so prikazani v meniju puščice v vrstici workspace.

Puščica navaja možnosti, kot so Libraries, Animation, Essential Graphics, Effects, Color, Paint, Text in Motion Tracking.
Dostopajte do dodatnih možnosti workspace, ki se ne prilegajo razpoložljivemu workspace.

Opomba

Izberite Window > Workspace > Edit Workspaces ali izberite meni puščice v vrstici workspace za prikaz pogovornega okna Edit Workspaces . Lahko izberete workspace in preuredite workspace.

Seznam pogovornega okna Edit Workspaces navaja različne možnosti workspace, kot so Default, Review, Learn, Small Screen, Standard, Libraries, Overflow Menu, All Panels in Animation. Te delovne prostore lahko povlečete in jih uredite v želenem vrstnem redu.
Prilagodite postavitev svojih podoken in orodij, da bolje ustrezajo vašemu poteku dela.

Izberite delovni prostor

  • Izberite Window > Workspace in nato izberite želeni workspace.

  • V podoknu Tools izberite delovni prostor iz menija Workspace.

  • Če ima delovni prostor dodeljeno bližnjico na tipkovnici, pritisnite Shift+F10, Shift+F11 ali Shift+F12.

Opomba

Za dodelitev bližnjice na tipkovnici trenutnemu workspace izberite Window > Assign Shortcut To [Ime Workspace] Workspace.

Shranite, ponastavite ali izbrišite delovne prostore

Shranite prilagojeni delovni prostor

Ko prilagajate delovni prostor, program spremlja vaše spremembe in shranjuje najnovejšo postavitev. Za trajnejše shranjevanje določene postavitve shranite prilagojeni delovni prostor. Shranjeni prilagojeni delovni prostori so prikazani v meniju Workspace, kjer se lahko vrnete k njim in jih ponastavite.

Razporedite okvirje in podokna po želji, nato izberite Window > Workspace > New Workspace. Vnesite ime za delovni prostor in izberite OK.

Opomba

(After Effects, Premiere) Če se projekt, shranjen s prilagojenim delovnim prostorom, odpre v drugem sistemu, program poišče delovni prostor z ujemajočim se imenom. Če program ne najde ujemanja (ali se konfiguracija monitorja ne ujema), uporabi trenutni lokalni delovni prostor.

Ponastavite delovni prostor

Ponastavite trenutni delovni prostor, da se vrne na svojo prvotno, shranjeno postavitev podoken.

Izberite Window > Workspace > Reset workspace name.

Izbrišite delovni prostor

Izberite Window > Workspace > Delete Workspace.

Izberite delovni prostor, ki ga želite izbrisati, nato izberite OK.

Opomba

Trenutno aktivnega delovnega prostora ne morete izbrisati.

Zasidrajte, združite ali nastavite podokna na plavajoča

Podokna lahko zasidrate skupaj, jih premaknete v skupine ali iz njih ter jih odsidrate, da plavajo nad oknom programa. Ko vlečete podokno, se osvetlijo spustne cone – območja, kamor lahko premaknete podokno. Spustna cona, ki jo izberete, določa, kje se podokno vstavi in ali se zasidra ali združi z drugimi podokni.

Cone za sidranje

Cone za sidranje obstajajo vzdolž robov podokna, skupine ali okna.Zasidiranje podokna ga postavi poleg obstoječe skupine in spremeni velikost vseh skupin, da se nova podokna prilagodijo.

Vlečenje podokna na cono za zasidiranje za zasidiranje
Povlačenje podokna (A) na sidrno cono (B), da ga zasidrate (C)

Cone za združevanje

Cone za združevanje obstajajo sredi podokna ali skupine ter vzdolž območja zavihkov podoken. Spustitev podokna na cono za združevanje ga naloži z drugimi podokni oziroma ga združi z njimi.

Povlačenje podokna na cono za združevanje, da ga združite z obstoječimi podokni
Povlačenje podokna (A) na cono za združevanje (B), da ga združite z obstoječimi podokni (C)

Zasidranje ali združevanje podoken

Če podokno, ki ga želite zasidrati ali združiti, ni vidno, ga izberite v meniju Okno.

Naredite nekaj od tega:

  • Če želite premakniti posamezno podokno, povlecite območje za prijemanje v zgornjem levem kotu zavihka podokna na želeno cono za spuščanje.

Povlecite prijemalo podokna, da premaknete eno podokno
Povlecite prijemalo podokna, da premaknete eno podokno.

  • Če želite premakniti celotno skupino, povlecite prijemalo skupine v zgornjem desnem kotu na želeno cono za spuščanje.

Povlecite prijemalo skupine, da premaknete celotno skupino
Povlecite prijemalo skupine, da premaknete celotno skupino.

Program zasidra ali združi podokno glede na vrsto cone za spuščanje.

Odsidrajte podokno v plavajočem oknu

Ko odsidrate podokno v plavajoče okno, lahko v okno dodate podokna in ga spremenite podobno kot okno programa. Plavajoča okna lahko uporabite za delo s pomožnim zaslonom ali za ustvarjanje delovnih površin, kakršne so bile v prejšnjih različicah programov Adobe.

Izberite podokno, ki ga želite odsidrati (če ni vidno, ga izberite v meniju Okno), nato pa naredite eno od naslednjih:

  • Izberite Odpni podokno ali Odpni okvir iz menija podokna. Odpni okvir odpne skupino podoknov.

  • Pritisnite in držite Ctrl (Windows) ali Command (macOS) ter povlecite podokno ali skupino z njene trenutne lokacije. Ko spustite gumb miške, se podokno ali skupina prikaže v novem plavajočem oknu.

  • Povlecite podokno ali skupino zunaj okna programa. (Če je okno programa razširjeno, povlecite podokno na opravilno vrstico sistema Windows.)

Razširjanje ali obnovitev skupin podoken

Dvokliknite zavihek aktivnega podokna ali v prazno območje vrstice z zavihki skupine podoken, da povečate ali obnovite to skupino podoken.Prav tako lahko pritisnete tipko ` (grave accent), ko je kazalec miške nad to skupino podoken, da povečate ali obnovite skupino podoken.

Spreminjanje velikosti skupin podoken

Opomba

Za hitro povečanje podokna pod kazalcem pritisnite tipko ` (naglas grave).(Naglas krativec je znak brez pritisnjene tipke Shift pod tildo, ~, na standardnih ameriških tipkovnicah.) Ponovno pritisnite tipko za vrnitev podokna na prvotno velikost.

Ko povlečete razdelilec med skupinami podoken, se spremeni velikost vseh skupin, ki si delijo razdelilec.

Naredite eno od naslednjega:
  • Za vodoravno ali navpično spreminjanje velikosti postavite kazalec med dve skupini podoken. Kazalec postane dvojna puščica .

  • Za spreminjanje velikosti v obeh smereh hkrati postavite kazalec na presečišče med tremi ali več skupinami podoken.Kazalec postane štiristranska puščica .

Pritisnite in držite gumb miške ter povlecite za spreminjanje velikosti skupin podoken.
Vlečenje razdelilca med skupinami podoken za vodoravno spreminjanje njihove velikosti
Povlecite delilnik med skupinami podoken za vodoravno spreminjanje njihove velikosti

A. Prvotna skupina s kazalcem za spreminjanje velikosti B. Skupine s spremenjeno velikostjo 

Odpiranje, zapiranje in prikaz podokon ter okon

Tudi če je podokno odprto, morda ni vidno pod drugimi podokni. Izbira podokna iz menija Window ga odpre in postavi v ospredje skupine.

Ko zaprete skupino podokon v oknu programa, se druge skupine razširijo, da uporabijo novo razpoložljivi prostor. Ko zaprete plavajoče okno, se zaprejo tudi podokna v njem.

  • Za odpiranje ali zapiranje podokna izberite podokno iz menija Window.

  • Za zapiranje podokna ali okna izberite gumb Close. Če pomotoma zaprete podokno, ga izberite iz menija Window in znova se bo prikazalo.

  • Za odpiranje ali zapiranje podokna uporabite bližnjico na tipkovnici.

  • Če okvir vsebuje več podoken, postavite kazalec nad zavihek in zavrtite kolesce miške naprej ali nazaj, da spremenite, katero podokno je glavno.

  • Če okvir vsebuje več združenih podoken, kot jih je mogoče prikazati naenkrat, povlecite drsni trak, ki se pojavi nad zavihki.

Ohranitev delovnega prostora pri odpiranju projektov

Če želite ohraniti trenutno razporeditev Workspace ob odpiranju projekta, shranjenega z drugačnim Workspace v programu After Effects, lahko omogočite možnost Maintain current workspace when opening projects.Tako ni treba preurediti delovnega prostora in razporeditev ostane enotna, ne glede na to, kateri projekt odprete.

Izberite Edit > Preferences > Project (Windows) ali After Effects > Settings > Project (macOS).

V razdelku Project izberite možnost Maintain current workspace when opening projects, nato pa OK.

Odprte so možnosti in v razdelku General je izbrana možnost Maintain current workspace when opening projects.
Odprite kakršen koli projekt v programu After Effects in nastavljeni Workspace bo ostal nespremenjen.

Pregledovalniki

Pregledovalnik je podokno, ki lahko vsebuje več kompozicij, plasti ali posnetkov ali več pogledov enega takega elementa. Podokna Composition, Layer, Footage, Flowchart in Effect Controls so pregledovalniki.

Zaklepanje pregledovalnika prepreči zamenjavo trenutno prikazanega elementa, ko odprete ali izberete nov element. Namesto tega, ko je pregledovalnik zaklenjen in je odprt ali izbran nov element, program After Effects ustvari novo podokno pregledovalnika za ta element. Če izberete element iz menija zaklenjenega pregledovalnika, se nov pregledovalnik ne ustvari; uporablja se obstoječi pregledovalnik.

Namesto da bi v enem pregledovalniku imeli več elementov in uporabljali meni pregledovalnika za preklapljanje med njimi, se lahko odločite, da odprete ločen pregledovalnik za vsako odprto kompozicijo, plast ali material.Ko imate odprtih več pregledovalnikov, jih lahko uredite z prikopitvijo ali združevanjem, tako kot vsa druga podokna.

Na primer, ustvarite lahko po en pregledovalnik Kompozicij za različne 3D-poglede (Zgoraj, Spodaj, Zadaj, Spredaj, pogledi po meri), tako da lahko vsak pogled povečate z bližnjico na tipkovnici ` (krativec), ki poveča ali obnovi podokno pod kazalcem.

Opomba

Če želite ustvariti Workspace po meri z več pregledovalniki, se pred shranjevanjem delovnega prostora prepričajte, da so vsi pregledovalniki omogočeni. Zaklenjeni pregledovalniki so povezani s specifičnim kontekstom projekta in zato niso shranjeni v datoteko nastavitev.

  • Če želite ustvariti nov pregledovalnik, v meniju pregledovalnika izberite Nov.Več o odpiranju menijev podokna, pregledovalnika in kontekstnih menijev.

  • Če želite zakleniti ali omogočiti uporabo pregledovalnika, v meniju pregledovalnika izberite Zaklenjen ali kliknite gumb Preklopi zaklepanje pregledovalnika .

  • Če želite zakleniti trenutni pregledovalnik, razdeliti trenutni okvir in ustvariti nov pregledovalnik iste vrste v novem okvirju, pritisnite Ctrl + Alt + Shift + N (Windows) ali Command + Option + Shift + N (macOS).

  • Če se želite pomikati naprej ali nazaj po elementih na seznamu menija pregledovalnika za aktivni pregledovalnik, pritisnite Shift + . (pika) ali Shift + , (vejica).

Prilagajanje barv ozadja podoken

Videz praznega področja v podoknih Kompozicija, Plast in Material lahko prilagodite z nastavitvijo barve ozadja po izbiri.Izbirate lahko med petimi različnimi odtenki sivih prednastavitev ali pa izberete barvo po meri, ki ustreza vašim potrebam in zagotavlja bolj oseben in vizualno učinkovit delovni prostor.

Privzeta barva ozadja praznega območja okoli podokna Kompozicija.

Prilagojena barva ozadja praznega območja okoli podokna Kompozicija.

Kliknite meni podokna Kompozicija, Material ali Plast.

Meni podokna Kompozicija je odprt in med možnostmi menija je izbrana možnost Barva ozadja podokna.
Prilagodite videz praznega prostora v podoknih Kompozicija, Plast in Material z izbiro barve ozadja, ki ustreza vaši izbiri.

V možnostih menija izberite Barva ozadja podokna. 

Izberite med petimi prednastavljenimi odtenki sive ali pa izberite Barva po meri, da uporabite drugo barvo.

Izberite Po meri, če želite nastaviti barvo ozadja, ki ste jo zadnjič uporabili.

Uredite to, poglejte tisto (ETLAT) in zaklenjeni pregledovalniki kompozicij

Če je pregledovalnik Kompozicije zaklenjen, je podokno časovnice za drugo kompozicijo glavno in se pregledovalnik Kompozicije za glavno kompozicijo ne prikaže, potem se večina ukazov, ki vplivajo na poglede in predoglede, izvaja na kompoziciji, za katero se prikazuje pregledovalnik.

Na primer, pritisk tipke 0 na številčnici lahko zažene predogled za kompozicijo, ki je vidna v zaklenjenem pregledovalniku Kompozicije, namesto za kompozicijo, povezano z glavnim podoknom Časovnice.

To obnašanje omogoča delovno nastavitev, ki se včasih imenuje urejaj-to-poglej-ono (ETLAT). Najpogostejši scenarij, v katerem je to obnašanje uporabno, je scenarij, v katerem naredite spremembo v podoknu Časovnica za ugnezdeno (zgornjo) kompozicijo in si želite ogledati rezultat spremembe v vsebovalni (spodnji) kompoziciji.

Opomba

Obnašanje ETLAT deluje za bližnjice na tipkovnici za povečavo, prilagajanje, predogled, zajemanje in ogledovanje posnetkov zaslona, prikazovanje kanalov, prikazovanje in skrivanje mrež in vodnikov ter prikazovanje trenutnega okvirja na napravi za Predogled videa.

Da preprečite to obnašanje, omogočite uporabo pregledovalnika Kompozicija ali prikažite pregledovalnik Kompozicija za kompozicijo, ki si jo želite ogledati ali predogledati.