Verbeter eenvoudig de afbeeldingskwaliteit in Lightroom

1. Handboek Adobe Lightroom
  2. Inleiding
    1. Nieuw in Lightroom
    2. Systeemvereisten voor Lightroom
    3. Lightroom | Algemene vragen
    4. Lightroom-lesbestanden
    5. Werken met Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten
    6. Voorkeuren instellen
  3. Leren in de app
    1. Leren en inspireren in de app
    2. Leren en inspireren in de app | Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Leren en inspiratie in de app | Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  4. Foto's toevoegen, importeren en vastleggen
    1. Foto's toevoegen
    2. Foto's vastleggen met Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Foto's vastleggen met Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
    4. Foto's importeren in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    5. Foto's en video's importeren in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  5. Foto's ordenen
    1. Foto's ordenen
    2. Foto's van personen vinden en ordenen in de weergave Personen
    3. Foto's zoeken en indelen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    4. Foto's zoeken en indelen in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  6. Foto's bewerken
    1. Foto's bewerken
    2. Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Foto's bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
    4. Foto's samenvoegen tot HDR's, panorama's en HDR-panorama's
    5. Verbeter eenvoudig de afbeeldingskwaliteit in Lightroom
  7. Opslaan, delen en exporteren
    1. Uw foto's exporteren of delen
    2. Foto's exporteren en delen in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    3. Foto's opslaan, delen en exporteren met Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
  8. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Aan de slag met Lightroom voor mobiele apparaten (iOS)
    2. Aan de slag met Lightroom voor mobiele apparaten (Android)
    3. Adobe Photoshop Lightroom op het web
    4. De app Lightroom voor Apple TV installeren
    5. Snelkoppelingen gebruiken in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS en Android)
    6. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    7. Lightroom-foto's en -video's weergeven op uw tv
    8. Voorinstellingen toevoegen/synchroniseren met mobiele apparaten
  9. Foto's migreren
    1. Apple-fotobibliotheek migreren naar Lightroom
    2. Foto's en video's migreren van Lightroom Classic naar Lightroom
    3. Foto's migreren van Photoshop Elements naar Lightroom

Zorg voor scherpere details en een betere kleurweergave in RAW-afbeeldingen. Verhoog snel de resolutie van afbeeldingen tot 4 keer bij RAW- en niet-RAW-afbeeldingen zoals JPEG's en TIFF's.

Opmerking:

Vanaf Lightroom voor desktop 4.3 (versie van juni 2021) heet Details verbeteren Raw-details.

U kunt de beeldkwaliteit nu eenvoudig verbeteren met Raw-details en Superresolutie.

Raw-details, voorheen Details verbeteren, levert heldere details en een nauwkeurigere weergave van randen en kleuren, en vermindert artefacten. De resolutie van de verbeterde afbeelding blijft hetzelfde als van de oorspronkelijke afbeelding. Deze functie is met name handig voor grote schermen en afdrukken waarop kleine details zichtbaar zijn. De ondersteunde bestandstypen zijn RAW-mozaïekbestanden van camera's met Bayer-sensoren (Canon, Nikon, Sony en andere) en Fujifilm X-Trans-sensoren.

Met Superresolutie, geïntroduceerd in Lightroom voor desktop 4.3, kunt u afbeeldingen verbeteren met soortgelijke resultaten als Raw-details, maar met 2x de lineaire resolutie. Dit houdt in dat de verbeterde afbeelding 2x zo breed en 2x zo hoog is als de oorspronkelijke afbeelding, ofwel 4x zoveel pixels heeft. Deze functie ondersteunt dezelfde bestandstypen als Raw-details, plus enkele aanvullende bestandstypen, zoals JPEG en TIFF. Superresolutie is met name nuttig als u de resolutie van een uitgesneden afbeelding wilt verhogen.

Minimale systeemvereisten

Uw computer moet voldoen aan de volgende minimale technische specificaties om Raw-details en Superresolutie te kunnen gebruiken:

Besturingssysteem

• (Mac) macOS Mojave (versie 10.14) of nieuwer
  • (Windows) Windows 10, versie 1903 of nieuwer. Zie Windows 10-updategeschiedenis voor meer informatie.

GPU

Verbeteren maakt in hoge mate gebruik van de beschikbare GPU. Ga voor de vereisten voor hardwareversnelling voor afbeeldingen naar Lightroom-systeemvereisten.

Raw-details toepassen

Volg onderstaande stappen om Raw-details toe te passen op uw foto:

1. Open een Bayer- of X-Trans-RAW-bestand in de loepweergave.

2. Selecteer in de menubalk Foto > verbeteren.

U kunt ook Ctrl ingedrukt houden en klikken (Mac) of met de rechtermuisknop klikken (Windows) op de afbeelding. Selecteer vervolgens Verbeteren.

3. Controleer in het dialoogvenster Verbeteren of Raw-details is ingeschakeld. Klik op de voorvertoning en houd deze ingedrukt om te bekijken hoe de afbeelding er vóór de verbetering uitzag. U kunt ook klikken en de cursor over de voorvertoning slepen om andere delen van de verbeterde afbeelding te bekijken.

4. Klik op Verbeteren om een verbeterde DNG-versie van uw geselecteerde afbeelding te maken.

Opmerking:

De verbeterde afbeelding wordt opgeslagen als een nieuw DNG-bestand waarbij de bestandsnaam de volgende notatie heeft: Oorspronkelijke bestandsnaam-Verbeterd.dng. Dit bestand wordt samen met de originele afbeelding opgeslagen.

Ondersteunde afbeeldingsindelingen voor Raw-details

Raw-details kan alleen worden toegepast op RAW-mozaïekbestanden van Bayer en X-Trans.

Niet-ondersteunde bestandsindelingen voor Raw-details

Raw-details kan niet worden toegepast op de onderstaande typen bronafbeeldingen:

• Niet-RAW-bestanden, zoals JPEG-, TIFF- en HEIC-afbeeldingen
  • Lineaire DNG-bestanden (waaronder HDR- en panorama-DNG-afbeeldingen die eerder zijn gemaakt met Lightroom en Camera Raw)
  • DNG-proxy's en slimme voorvertoningen
  • Monochrome RAW-bestanden (zoals Leica M MONOCHROM)
  • Vierkleurencamera's
  • Foveon-sensorafbeeldingen
  • Fujifilm-camera's met SR-, EXR-, of 2x4-mozaïeksensoren.
  • Canon S-RAW/M-RAW-bestanden
  • Kleine RAW-bestanden van Nikon
  • PSR-bestanden (Pentax Pixel Shift Resolution)
  • Sony ARQ-bestanden
  • Videobestanden

Superresolutie toepassen

Volg deze stappen om Superresolutie toe te passen:

1. Open een RAW-afbeelding, JPEG of TIFF in de loepweergave.

2. Selecteer in de menubalk Foto > verbeteren.

U kunt ook Ctrl ingedrukt houden en klikken (Mac) of met de rechtermuisknop klikken (Windows) op de afbeelding. Selecteer vervolgens Verbeteren.

3. Selecteer in het dialoogvenster Verbeteren de optie Superresolutie. Klik op de voorvertoning en houd deze ingedrukt om te bekijken hoe de afbeelding er vóór de verbetering uitzag. U kunt ook klikken en de cursor over de voorvertoning slepen om andere delen van de verbeterde afbeelding te bekijken.

Superresolutie toegepast om de resolutie van de afbeelding te verdubbelen

4. Klik op Verbeteren om een verbeterde DNG-versie van uw geselecteerde afbeelding te maken.

Opmerking:
    • De verbeterde afbeelding wordt opgeslagen als een nieuw DNG-bestand waarbij de bestandsnaam de volgende notatie heeft: Oorspronkelijke bestandsnaam-Verbeterd.dng. Dit bestand wordt samen met de originele afbeelding opgeslagen.
    • U kunt een afbeelding slechts eenmaal verbeteren. Dit houdt in dat u Superresolutie niet opnieuw kunt toepassen op een afbeelding die al verbeterd is.
    • De voorvertoning voor Superresolutie wordt weergegeven met 2x lineaire vergroting.
    • Het gebruik van een afbeelding van hoge kwaliteit wordt aanbevolen voor het bereiken van een hogere kwaliteit.

Meerdere afbeeldingen in een keer verbeteren

U kunt snel meerdere afbeeldingen tegelijkertijd verbeteren. Selecteer hiervoor de afbeeldingen en kies Foto > Verbeteren. De optie die u als laatste selecteerde in Verbeteren (Raw-details of Superresolutie) wordt op de geselecteerde afbeeldingen toegepast.

Een sneltoets gebruiken

Als u snel het dialoogvenster Verbeteren met de verbeterde voorvertoning wilt weergeven, drukt u op:

• (Mac) Ctrl+Option+E
  • (Windows) Ctrl+Alt+E