Veelgestelde vragen over Adobe Illustrator Draw

Belangrijke herinnering:

Vanaf 19 juli 2021 kan Adobe Illustrator Draw niet meer worden gedownload via Google Play Store en de App Store. Als je de app al hebt geïnstalleerd, kun je deze blijven gebruiken tot 10 januari 2022. Probeer, om te genieten van een ononderbroken ervaring met vergelijkbare en verbeterde functies, Adobe Fresco gratis. Je Draw-assets worden automatisch gemigreerd wanneer je je voor het eerst aanmeldt bij Fresco.

Zie voor meer informatie End of Life (EOL) voor Adobe Photoshop Sketch en Illustrator Draw.

Gebruik Adobe Illustrator Draw om op je mobiele telefoon, tablet of Chromebook vectorillustraties met vrije vorm te maken. Draw biedt vijf vectorpennen, een gum en tien tekenlagen waarmee je je creativiteit de vrije hand kunt geven. Je kunt Draw ook met Adobe Capture gebruiken om kleurthema's en vectorvormen te gebruiken die op je desktop kunnen worden bewerkt met Adobe Illustrator.

Algemene informatie

Draw voor mobiele telefoons, tablets en Chromebook kan gratis worden gedownload via de iTunes App Store en Google Play.

Draw is momenteel beschikbaar in het Braziliaans Portugees, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Pools, Russisch, Spaans, Traditioneel Chinees, Tsjechisch, Turks en Zweeds.

Ga naar de pagina over Adobe Illustrator Draw in de iTunes App Store of op Google Play voor actuele systeemvereisten.

Nee. Draw is gemaakt om samen te werken met Ink en Slide, maar je hoeft deze hardware niet te hebben om Draw te kunnen gebruiken. Je kunt in Draw werken met je vinger, een pen of de ingebouwde digitale liniaal.

Ja. Draw ondersteunt de volgende drukgevoelige pennen: Adonit Jot Touch 4, Adonit Jot Touch met Pixel Point, Wacom Intuos Creative Styluses, Pencil door FiftyThree en Apple Pencil.

Houd er rekening mee dat Apple Pencil alleen wordt ondersteund op de iPad Pro.

Draw ondersteunt ook de functie van Adonit Jot Script die je handpalm negeert wanneer deze op het scherm rust.

Je hebt een gratis of betaald Creative Cloud-lidmaatschap nodig. Als je nog geen lidmaatschap hebt, kun je je aanmelden voor een gratis Creative Cloud-lidmaatschap. Als je een Google Chromebook gebruikt, maak je een Adobe ID als je er nog geen hebt en meld je je aan.

Je vindt meer informatie over Draw op de volgende webpagina's:

Bekijk een zelfstudie, lees de veelgestelde vragen of bezoek het ondersteuningsforum.

Adobe Illustrator Draw gebruiken

Bekijk een zelfstudie om aan de slag te gaan met Draw.

Je kunt tekeningen in projecten groeperen. Je kunt de tekeningen binnen het project opnieuw ordenen of het project een andere naam geven.

• Tik op het pictogram + op de linkerbalk om een nieuw project toe te voegen.
Tik op het pictogram Bewerken op de projectbalk om een project te bewerken.
  • Tik op de namen om het project een andere naam te geven.
  • Versleep de handgrepen om de tekeningen binnen het project opnieuw te ordenen.

In Adobe Draw kun je lagen met hun inhoud binnen hetzelfde project of naar een ander project kopiëren/plakken.

1. Tik in een project op de laag die je wilt kopiëren.
  2. Sleep de laag naar het midden van het canvas. Blijf deze laag vasthouden. Til je vinger niet op.
  3. (Optioneel) Als je meer lagen wilt kopiëren, tik je erop terwijl je de geselecteerde laag blijft vasthouden.
  4. Met een andere vinger tik je op Sluiten in de linkerbovenhoek van het scherm.
  5. Voer een van de volgende stappen uit:
  • Als je je tekening in hetzelfde project wilt kopiëren, sleep je de laag ernaartoe.
  • Als je je tekening naar een ander project wilt kopiëren, tik je op Sluiten in de rechterbovenhoek van het scherm. Open het gewenste project en sleep de laag ernaartoe.

Opmerking: Deze functie is momenteel niet beschikbaar voor Android.

1. Tik op het pictogram Edit in een project.
  2. Tik op een schets om deze te selecteren. Je kunt ook meerdere schetsen selecteren.
  3. Tik op het pictogram Verwijderen.
  1. Tik op het pictogram Delen in de projectbanner.
  2. Tik op Doorgaan om te delen. De tekeningen van het huidige project worden weergegeven.
  3. Tik op Bewerken om tekeningen toe te voegen of te verwijderen. Je kunt ook andere bestanden uit Creative Cloud of de Filmrol toevoegen, en zelfs een foto nemen met de camera. Tik op Doorgaan.
  4. Selecteer een omslagafbeelding en tik op Doorgaan.
  5. Voer de informatie in en tik op Publiceren.

Je kunt kleurthema's die zijn gemaakt met de Adobe Capture-app, gebruiken om de kleur voor elk tekengereedschap op te geven.

1. Tik op een tekengereedschap om het te selecteren.
  2. Tik op Kleur om het deelvenster Kleurthema's te openen.
  3. Tik op + voor de optie Kleurthema's toevoegen.
  4. Tik op Mijn kleur en tik op de kleurthema's om ze te selecteren.
  5. Tik op Accepteren om de geselecteerde kleurthema's toe te voegen.

Je kunt met de Adobe Capture-app vormen toevoegen aan Creative Cloud Libraries.

1. Tik in een tekening op het pictogram Vormen op de bovenste balk. Het deelvenster Vormen wordt geopend.
  2. Tik op Mijn bibliotheek. Tik op Bibliotheek wijzigen om een andere bibliotheek te selecteren.
  3. Gebruik Touch Slide om door de vormen in de bibliotheek te gaan en ze op het canvas te plaatsen.
    Opmerking: Touch Slide is momenteel niet beschikbaar voor iPhone en Android.
  4. Dubbeltik op de vorm om deze toe te voegen.

Je kunt een middel van Creative Cloud Market downloaden, aan een bibliotheek toevoegen en in je tekening plaatsen.

1. Tik op het pictogram Laag toevoegen.
  2. Tik op Fotolaag en kies vervolgens Van Market.
    Opmerking: Market is momenteel niet beschikbaar voor Android.
  3. Blader naar een middel en tik vervolgens op Downloaden.
  4. Kies een Creative Cloud-bibliotheek. Je kunt ook een bibliotheek maken.
  5. Tik op Openen. Het middel wordt in je tekening geplaatst.
Je kunt de dekking van de laag aanpassen met de dekkingsregelaars op de lagen.

De verschillen zijn:

• Stylusondersteuning is niet beschikbaar in Draw voor iPhone en Android.
  • De iPad Pro is geoptimaliseerd om alleen Apple Pencil te ondersteunen voor Draw.
  • Market is momenteel niet beschikbaar voor Android.

(iOS)

Er zijn drie bestandsindelingen (PDF, PSD en PNG) waarin je tekeningen kunt opslaan. Je kunt een tekening zo nodig naar Photoshop of Illustrator verzenden voor verdere bewerking of afwerking.

(Android)

Je kunt je tekeningen in de PNG-indeling opslaan. Je kunt een project zo nodig naar Photoshop of Illustrator verzenden voor verdere bewerking of afwerking.

(iOS)

Als je de achtergrond transparant wilt maken, dubbeltik je op de achtergrondlaag. Adobe Draw geeft een   pictogram weer voor een transparante achtergrond.

(Android)

Tik in een project op het pictogram Delen in de rechterbovenhoek van het scherm en kies de optie Afbeelding naar galerie kopiëren. Kies vervolgens in het vervolgkeuzemenu de optie Sla de tekening op met een transparante achtergrond.

Je kunt een tekening zo nodig naar Photoshop of Illustrator verzenden voor verdere bewerking of afwerking.

1. Tik op Delen.
  2. Tik op Naar Photoshop verzenden of Naar Illustrator verzenden.
Photoshop of Illustrator wordt gestart en de tekening wordt geopend. Je moet zijn aangemeld bij de Creative Cloud desktop-app en de toepasselijke app moet op je computer zijn geïnstalleerd.

Draw voor Android ondersteunt momenteel niet:

• De nieuwste pennen van Wacom en Pencil by 53
  • Rasters and hulplijnen

Volg deze stappen om naar Adobe Stock te gaan vanuit Adobe Illustrator Draw:

1. Tik op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm.
  2. Selecteer de fotolaag. Het menu Afbeeldingen wordt geopend.
  3. Selecteer Vanuit Stock in het menu Afbeeldingen.

Rasters openen in Adobe Illustrator Draw:

1. Tik op het rasterpictogram in de rechterbovenhoek van je scherm.
  2. Schuif de knop naar rechts om rasters in te schakelen. Schuif de knop naar links om ze uit te schakelen.
  3. Tik op de knop Aanpassen om de rasterafstand te wijzigen.
  4. Als je tweepuntsperspectief of grafiekrasters wilt openen, tik je op de optie Overige rasters.

Van Adobe Ideas naar Adobe Illustrator Draw

Adobe Ideas was een van de eerste Adobe-apps voor de iPhone toen de app in mei 2010 voor het eerst verkrijgbaar was. Sindsdien hebben het ontwerp van mobiele apps en de verwerkingskracht van tablets een grote vooruitgang geboekt. Onze investering in nieuwe ontwerppatronen en mogelijkheden bestaat uit de introductie van Photoshop Sketch, Illustrator Line, Photoshop Mix en andere apps. We wilden de belangrijkste tekenelementen die de kern van Adobe Ideas vormden, combineren met deze nieuwe mogelijkheden en dit leveren in een ervaring die overeenkomt met onze andere mobiele tekenapps. Draw brengt al je favoriete vectortekengereedschappen en functies van Adobe Ideas samen in een vertrouwde, moderne interface. Draw biedt ook ondersteuning voor Creative Cloud Libraries. Hierdoor kun je je inspiratie of ideeën gemakkelijk omzetten in een prachtig ontwerp en verder uitwerken op je mobiele apparaat, desktop of beide. Lees meer op de productpagina van Adobe Illustrator Draw.

Draw biedt de belangrijkste tekenelementen en de favoriete gereedschappen en opties van Ideas, maar ook een aantal nieuwe functies zoals ondersteuning voor Creative Cloud Libraries en de mogelijkheid om perfect rechte lijnen, cirkels, ovalen, vierkanten, rechthoeken, driehoeken en andere vormen te tekenen. Daarnaast kunnen Draw-gebruikers met Adobe Capture vormen vastleggen die ze in hun omgeving zien. Deze vormen kunnen dan als vectoren worden gebruikt in Draw Illustrations. Lees meer op de productpagina van Adobe Illustrator Draw.

Op 1 december 2014 is automatische synchronisatie van Ideas-bestanden naar Creative Cloud uitgeschakeld. Als klanten voor 1 december hebben gesynchroniseerd, kunnen ze Illustrator Draw downloaden, de app openen en naar Instellingen > Ideas-bestanden importeren > Alle bestanden ophalen gaan. Hun gesynchroniseerde Ideas-bestanden in de map Middelen van Creative Cloud worden hiermee in Draw geïmporteerd.

Als je Ideas-bestanden op je iPad hebt die niet naar de Creative Cloud zijn geüpload, kun je ze gemakkelijk uploaden. Start Adobe Ideas en tik op het Cloud-pictogram in de rechterbovenhoek van het scherm. Je kunt een of meerdere Ideas-bestanden selecteren en uploaden naar Creative Cloud. Zodra de bestanden naar Creative Cloud zijn geüpload, kun je deze in Draw importeren. Start Draw en ga naar Instellingen > Ideas-bestanden importeren.

Adobe zal Adobe Ideas niet meer ondersteunen of bijwerken voor nieuwe versies van iOS. Adobe Ideas-gebruikers kunnen Ideas installeren en gebruiken, maar nieuwe gebruikers kunnen de applicatie niet installeren. Adobe Illustrator Draw brengt al je favoriete vectortekengereedschappen en functies van Adobe Ideas samen in een vertrouwde, moderne interface. Raadpleeg de Creative Cloud-blog voor tips om van Ideas over te stappen naar Draw: /http://blogs.adobe.com/creativecloud/from-ideas-to-draw-making-the-switch/.

Ja, als je voorheen Adobe Ideas op een apparaat had geïnstalleerd, kun je Adobe Ideas nog steeds installeren wanneer het uit de winkel is verwijderd. In de App Store ga je naar Gekocht en selecteer je Niet op deze iPad/iPhone. Je vindt Adobe Ideas in deze lijst en je kunt Adobe Ideas ook via deze lijst installeren.