Ondersteuningsbeleid voor Creative Cloud

Lees het ondersteuningsbeleid voor Creative Cloud van Adobe en maak weloverwogen keuzes voordat u Creative Cloud-apps en -services installeert.

Het ondersteuningsniveau dat Adobe biedt voor Creative Cloud-apps, is afhankelijk van uw Creative Cloud-abonnement. In het ondersteuningsbeleid voor Creative Cloud wordt de omvang van de ondersteuning voor de app-versies in uw Creative Cloud-abonnement en de toepasselijke ondersteuningselementen voor elke versie beschreven.

Gebruikers in diverse rollen kunnen het beleid bekijken om de ondersteunde app-versies en het tijdsbestek voor de ondersteuning voor deze Creative Cloud-abonnementen op te zoeken.

Hoewel Adobe ondersteuning biedt voor de nieuwste versie van apps en services, is de ondersteuning voor oudere versies beperkt. Creative Cloud voor ondernemingen omvat ook ondersteuning voor een aangewezen LTS-versie (Long Term Supported).

App-versies

Creative Cloud-apps gebruiken een driedelig nummeringssysteem om vrijgegeven versies van apps uit te drukken:
N.m.p.

Waarbij N = primaire versie; m = secundaire versie; p = bijgewerkte versie.

Bijvoorbeeld: app-versie 23.2.1 wijst op een releasestatus van primaire versie 23, met secundaire versie2 in combinatie met versie 1 met bijgewerkte beveiliging.

De primaire versies worden als volgt uitgedrukt:

• Laatste versie (N): de laatste primaire versie van de app.
  • Vorige versie (N-1): een primaire versie voor de laatste versie.
  • Ondersteunde LTS-versie (Long Term Supported): deze versie is alleen beschikbaar voor Creative Cloud voor ondernemingen. Deze komt in aanmerking voor beveiligingsupdates voor een extra periode van maximaal een jaar. Zie voor meer informatie Versies met langdurige ondersteuning​.
  • Oudere versie (N-2 of eerder): twee of meer primaire versies voor de laatste versie.

Als bijvoorbeeld de laatste beschikbare versie van een app 23.2.1 is, dan:

• Is de laatste primaire versie (N) 23.
  • Is de vorige versie (N-1) van deze app 22.
  • Kan LTS worden aangeduid als versie 22.4.
  • Zijn oudere versies (N-2, N-3 of ouder) versies 21, 20 en eerdere releases.
Opmerking:

Raadpleeg dit artikel voor een lijst met primaire en vorige versies van Creative Cloud-apps.

Elementen van ondersteuning

Adobe verleent de volgende soorten ondersteuningsservices voor Creative Cloud-apps:

Functie-updates

De functie-updates omvatten nieuwe functies en veranderingen in bestaande functies.

Wanneer Adobe een functie-update vrijgeeft, wordt het cijfer dat de secundaire versie van de app aangeeft verhoogd met één cijfer: N.m+1.

Opgeloste problemen

Een foutoplossing is een correctie van een fout of storing in het product.

Wanneer Adobe een update met foutoplossing vrijgeeft, wordt de bijgewerkte versie van de app aangeduid met een verhoging van één cijfer: N.m.p+1.

Beveiligingsupdates

Beveiligingsupdates pakken een kwetsbaarheid aan die een aantoonbaar effect heeft op de beveiliging van de laatste versie van de app of LTS. Wanneer Adobe een beveiligingsupdate vrijgeeft, wordt de bijgewerkte versie van de app aangeduid met een verhoging van één cijfer. Afhankelijk van uw Creative Cloud-abonnement wordt de beveiligingsupdate uitgedrukt als N.m.p+1 of LTS.p+1.

Compatibiliteit met besturingssysteem

Adobe biedt compatibiliteitsondersteuning voor de laatste versie van zijn apps met deze besturingssystemen:

• Windows 10: laatste versie en twee direct voorafgaande updates.
  • macOS: laatste versie en twee direct voorafgaande updates.
  • iOS: laatste en onmiddellijk voorafgaande versie.
  • Android: laatste en twee direct voorafgaande versies.

Adobe werkt aan compatibiliteitsondersteuning voor zijn apps met Windows 11 en macOS Montery. Raadpleeg Kan ik mijn Adobe-apps in Windows 11 uitvoeren? om te weten te komen welke Adobe-apps in Windows 11 werken.

Raadpleeg Bekende problemen en oplossingen | macOS 12 Monterey voor meer informatie over compatibiliteit met macOS Montery.

Zie voor meer informatie Systeemvereisten voor Creative Cloud.

Browserondersteuning

De webgebaseerde services van Adobe worden ondersteund op de laatste versie van de volgende browsers:

• Safari
  • Google Chrome
  • Microsoft Edge
  • Firefox

Zie voor meer informatie Systeemvereisten voor Creative Cloud.

Ondersteuning

Neem contact op met de klantenservice van Adobe voor hulp bij producten of om een probleem te melden.

Adobe stelt geen Creative Cloud-versies beschikbaar die N-3 of ouder zijn. Ook biedt Adobe geen ondersteuning (zoals functie-updates, foutoplossingen, beveiligingsupdates, compatibiliteit met besturingssysteem, browserondersteuning of ondersteuning) voor dergelijke versies. De klantenservice van Adobe kan echter naar eigen goeddunken beperkte ondersteuning bieden voor N-3 of oudere versies.

Let op:

Adobe heeft het recht om zijn apps en de ondersteuning hiervan op elk moment te wijzigen en te beëindigen, naar eigen goeddunken van Adobe.

Creative Cloud voor individuen

Adobe Creative Cloud voor individuen ondersteunt de laatste versie en de direct voorafgaande versie van de apps.

Laatste versie (N)

Klanten kunnen deze versie downloaden van:

Omvat:

Functie-updates

Opgeloste problemen

Beveiligingsupdates

Compatibiliteit met besturingssysteem

Ondersteuning

Vorige versie (N-1)

Klanten kunnen deze versie downloaden van:

Omvat:

Ondersteuning

Creative Cloud voor teams

Adobe Creative Cloud voor teams ondersteunt de laatste versie en de direct voorafgaande versie van de apps.

Laatste versie (N)

Klanten kunnen deze versie downloaden van:

Omvat:

Functie-updates

Opgeloste problemen

Beveiligingsupdates

Compatibiliteit met besturingssysteem

Ondersteuning

Vorige versie (N-1)

Klanten kunnen deze versie downloaden van:

Omvat:

Ondersteuning

Creative Cloud voor ondernemingen

Creative Cloud voor ondernemingen ondersteunt de laatste versie en de direct voorafgaande versie van de apps. Oudere versies van de apps kunnen ook worden gedownload. Adobe ondersteunt ook een aangewezen LTS-versie (Long Term Supported) voor Creative Cloud voor ondernemingen.

Laatste versie (N)

Klanten kunnen deze versie downloaden van:

Omvat:

Functie-updates

Opgeloste problemen

Beveiligingsupdates

Compatibiliteit met besturingssysteem

Ondersteuning

Vorige versie (N-1)

Klanten kunnen oudere versies downloaden van:

Omvat:

Ondersteuning

LTS-versie (Long Term Supported)

Klanten kunnen de LTS-versie downloaden van:

Omvat:

Beveiligingsupdates

Ondersteuning

Oudere versie (N-2)

Klanten kunnen deze versie downloaden van:

Omvat:

Ondersteuning

Opmerking:

Wanneer u een pakket maakt in Admin Console zijn standaard alleen de versies die beveiligings- of functie-updates ontvangen (de nieuwste en LTS-versies) zichtbaar voor bedrijfsbeheerders. Als ondernemingsbeheerders andere versies willen opnemen in pakketten, moeten ze Beschikbare app-versies selecteren in de pakketvoorkeuren (Admin Console > Pakketten > Voorkeuren). Zie App-pakketten maken via de Admin Console voor meer informatie.

Let op:

App-versies ouder dan drie versies voor de laatste versie worden niet ondersteund en kunnen niet worden gedownload. Als u van plan bent om oudere versies voor een langere periode te gebruiken, moet u de pakketten of installatieprogramma's op een veilige locatie opslaan. Als u momenteel toegang hebt tot dergelijke oudere app-versies, kunt u de pakketten of de installatieprogramma's opslaan voor toekomstig (niet-ondersteund) gebruik.

LTS-versie (Long Term Supported)

Een LTS-versie (Long-Term Supported) is een door Adobe aangewezen versie voor sommige desktop-apps die in aanmerking komen voor beveiligingsupdates voor een extra jaar. Adobe wijst LTS-versies eenmaal per jaar aan, meestal in november. Voor een LTS-versie zijn nog een jaar lang beveiligingspatches beschikbaar, totdat deze wordt vervangen door de volgende LTS-versie. Dit wordt volgend jaar bekendgemaakt.

LTS-versies
N+1 geeft de volgende versie voor een toekomstige release aan.

Door LTS-versies te implementeren, kunnen klanten met het abonnement Creative Cloud voor ondernemingen gedurende een langere periode beveiligingspatches blijven ontvangen. Ze kunnen deze extra tijd gebruiken om tests en due diligence uit te voeren voordat ze een upgrade naar de laatste versies uitvoeren.

LTS-versies

App LTS-versie (tot okt 2022)
After Effects 18.4
 Animate 21.0
Adobe Audition 14.4
Adobe Bridge 11.1
Character Animator 4.4
 Illustrator 25.4
InCopy 16.4
 InDesign 16.4
  InDesign Server 16.4
Lightroom Classic 10.4
Adobe Media Encoder 15.4
 Photoshop 22.5
 Premiere Pro 15.4
Opmerking:
  • Er zijn ook LTS-versies van Photoshop beschikbaar voor Creative Cloud voor teams en Creative Cloud voor individuen.
  • Een LTS-versie is niet beschikbaar voor de Adobe-apps die in de eerste plaats via de cloud werken, zoals Lightroom, Fresco, Adobe XD of Premiere Rush. Deze apps en services worden regelmatig bijgewerkt om meer functies toe te voegen en compatibiliteit met de Creative Cloud-webservices te behouden.
  • LTS-versies zijn niet beschikbaar voor End of Development- en End of Life-toepassingen. Zie Producten die zijn beëindigd voor meer informatie over welke apps EOD- of EOL-status hebben bereikt.
  • Een LTS-versie is niet beschikbaar voor 3D-apps, zoals Dimension en Substance.
  • Acrobat ondersteunt twee releasenummers met hun eigen ondersteuningsbeleid. Zie voor meer informatie Acrobat Continuous- en Classic-versienummers.

Veelgestelde vragen

Ja, het ondersteuningsbeleid van Creative Cloud heeft gevolgen voor klanten wereldwijd.

Als u geen upgrade naar ondersteunde versies uitvoert, krijgen uw apps mogelijk niet de nieuwste functies, foutoplossingen en beveiligingsupdates. De ondersteuning kan ook beperkt zijn.

Als u oudere, niet-ondersteunde versies van Creative Cloud blijft implementeren, kunnen klanten geen vorderingen innen bij derden op basis van hun contract met Adobe.

Ondersteuning wordt alleen verleend indien sprake is van, en in overeenstemming met de voorwaarden van, een door de klant betaald contract voor ondersteuningsservices van Adobe. Alle overige ondersteuning zal alleen worden verleend om te helpen bij het verwijderen van niet-ondersteunde versies of het uitvoeren van upgrades naar ondersteunde versies.

De ondersteunde versies zijn de meest recente en geüpdatete versies van Adobe-software met de nieuwste functies, mogelijkheden en beveiligingsupdates. De ondersteunde versies voor Creative Cloud voor ondernemingen zijn onder andere de N-(huidige versie) en LTS-versies (Long Term Supported).

Niet-ondersteunde versies zijn oudere versies die niet in overeenstemming zijn met dit beleid. Niet-ondersteunde versies bevatten niet de nieuwste functies, mogelijkheden en beveiligingsupdates.

• Als uw gebruikers zelf toegang hebben tot Creative Cloud via de Creative Cloud desktop-app, moet u hen aanraden om hun software te upgraden.

• Als u producten verpakt en implementeert bij uw gebruikers, gaat u naar de Adobe Admin Console en maakt u pakketten van de beschikbare versies. U kunt ook Remote Update Manager gebruiken om updates van de Long-Term Supported-versie te beheren. De Long-Term Supported-versie wordt ondersteund via de Adobe Update Server Setup Tool (AUSST).

• Adobe raadt aan om niet-ondersteunde versies en bestaande pakketten te verwijderen om te voorkomen dat deze in de toekomst per ongeluk worden geïmplementeerd.

Verwijder niet-ondersteunde versies en upgrade naar een ondersteunde Creative Cloud-versie. Geïnstalleerde apps worden niet automatisch verwijderd.

De richtlijn die in het beleid wordt genoemd, is op u van toepassing. Adobe raadt u aan te overwegen om over te stappen op een licentie met een gebruikersnaam en bij te werken naar een ondersteunde versie.

Klanten die een licentie voor onbepaalde tijd hebben gekocht voor een product dat momenteel niet wordt ondersteund, kunnen dit voor onbepaalde tijd blijven gebruiken zolang dat technisch haalbaar is.

Neem contact op met de klantenservice van Adobe als u nog steeds hulp nodig hebt of meer vragen hebt over uw Creative Cloud-software.