Ruisfilters

Ruis

Hiermee worden willekeurige pixels toegepast op een afbeelding, waarbij het effect van fotograferen met een lichtgevoelig filmrolletje wordt gesimuleerd. Met dit filter kunt u ook streepvorming verminderen in doezelselecties of opvullingen met geleidelijke overgangen. Bovendien kunt u zwaar geretoucheerde gebieden een realistischer uiterlijk geven en een gestructureerde laag maken. U kunt de hoeveelheid ruis, het type ruisverdeling en de kleurmodus instellen. Met de optie Uniform geeft u de afbeelding een vormgeving met een subtiele verdeling en met Gaussiaans verkrijgt u een vormgeving met een gespikkelde verdeling. Met de optie Monochromatisch past u het filter toe met de bestaande tonen van de afbeelding zonder de kleuren te wijzigen.

Uitstippen

Met het filter Uitstippen zoekt u de randen in een laag (gebieden waar sterke kleurveranderingen optreden) en vervaagt u de volledige selectie behalve die randen. Met deze vervaging verwijdert u ruis terwijl de details behouden blijven. Met dit filter kunt u de strepen of visuele ruis verwijderen die vaak verschijnen in scans van tijdschriften of ander drukwerk.

Stof & krassen

Met dit filter vermindert u visuele ruis door van elkaar verschillende pixels te wijzigen.

Mediaan

Hiermee vermindert u ruis in een laag door de helderheid van pixels binnen een selectie te laten overvloeien. Het filter zoekt pixels die even helder zijn, verwijdert pixels die te veel van aangrenzende pixels verschillen en vervangt de middelste pixel door de mediaanhelderheidswaarde van de gezochte pixels. Dit filter is nuttig voor het verwijderen of verminderen van bewegingsonscherpte in een afbeelding of het verwijderen van ongewenste patronen in een gescande afbeelding.

Ruis reduceren

Met het filter Ruis reduceren vermindert u luminantieruis of kleurruis, zoals de ruis die ontstaat bij het fotograferen met te weinig licht. Selecteer de optie JPEG-artefacten verwijderen om de vlekkerige vervormingen en halo's te verwijderen die worden veroorzaakt door een afbeelding op te slaan als een JPEG-bestand met een lage kwaliteitsinstelling.

Deze foto is gemaakt met een mobiele telefoon en het gezicht van de jongen bevat wat ruis (links). Het filter Ruis reduceren werkt verdwaalde pixels weg (rechts).

Adobe-logo

Aanmelden bij je account