Generelle spørsmål om piratkopiering

Hva er piratkopiering av programvare?

Piratkopiering av programvare er når ett eller flere av følgende skjer:

• Programvaren endres eller hackes.
  • Stjålne produktnøkler eller kontoer kopieres, selges eller brukes.
  • Bruken ikke er i samsvar med vilkårene for bruk av lisensen.

Piratkopiering av programvare utsetter bedrifter og forbrukere for sikkerhetstrusler som skadeprogrammer, spionprogrammer og virus, og fører til redusert effektivitet i organisasjonene.

Vil ikke antivirusprogrammet mitt beskytte meg mot risikoen for uekte eller piratkopiert programvare?

I de fleste tilfeller vil ikke et vanlig antivirus- eller sikkerhetsprogram gjenkjenne de formene for skadeprogrammer som vanligvis finnes i piratkopiert eller uekte programvare.

Er det lovlig å fortsette å bruke en uekte eller piratkopiert programvare?

Nei, det er ulovlig å bruke programvare som ikke er ekte, uansett hva som har skjedd.

Hvordan kan jeg beskytte meg mot uekte eller piratkopierte versjoner av Adobe-programvare?

Ved å kjøpe programvare direkte fra Adobe.com sikrer du at du får ekte Adobe-programvare. I tillegg bør du for sikkerhets skyld ta en titt på vilkårene for bruk før du bruker programvare som en venn, bekjent eller kollega kan ha gitt deg.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg tror jeg har en uekte eller piratkopiert programvare?

Det finnes flere alternativer, avhengig av situasjonen:

• Hvis du har mottatt et varsel fra Adobe som forteller at programvaren ikke er ekte, klikker du koblingen i varselet for å finne ut mer. Se etter alternativet for å kjøpe ekte Adobe-programvare, eller ring kundestøtten for å få mer informasjon. Hvis noen andre i organisasjonen er ansvarlig for innkjøp av programvare, kan du ta kontakt med dem først.
  • Hvis du under installasjonen mottar et varsel om at du har et ugyldig serienummer, er det sannsynligvis fordi Adobe har blokkert serienummeret på grunn av misbruk. Følg varselet til startsiden for å finne løsningsalternativer.
  • Hvis du av andre grunner tror du har uekte eller piratkopiert programvare, kan du kjøpe ekte programvare direkte fra Adobe på Adobe.com.

Hva er forskjellen på aktivering og registrering?

Brukere må aktivere programvaren innen et visst antall dager for at den skal fungere som den skal. Registrering av programvaren hos Adobe er helt valgfritt. Aktivering og registrering er imidlertid ingen garanti for at du bruker ekte programvare.

Hvordan kan jeg rapportere en forhandler som har solgt meg uekte eller piratkopiert programvare?

Gå til siden http://www.adobe.com/no/genuine.html, og følg den aktuelle koblingen og instruksjonene.

Hvordan bidrar Adobe til å redusere piratkopiering?

Hvilke programmer tilbyr Adobe for å beskytte brukerne mot uekte og piratkopiert programvare?

Adobe utvikler programmer for å sikre at kundene får opplæring, er informert og er beskyttet i alle stadier av kjøps- og brukssyklusene. Programmene tar for seg

• opplæring om fordelene ved å bruke ekte Adobe-programvare
  • samarbeid med organisasjoner for å forhindre piratkopiering av programvare
  • etterforsking og juridiske tiltak mot forhandlere av uekte eller piratkopiert programvare, inkludert nettsteder for salg
  • blokkering av serienumre som har blitt anskaffet eller generert på ulovlig vis
  • informering av kunder om at de har uekte eller piratkopiert programvare, enten ved ny installering eller under bruk

Hva er ekte Adobe-programvare?

Ekte Adobe-programvare er juridisk lisensiert programvare kjøpt direkte fra Adobe. Ekte Adobe-programvare fungerer som beskrevet i produktdokumentasjonen og vilkårene for bruk. Den har ikke sårbarhetene som kan finnes i uekte eller piratkopiert programvare.

Hva er fordelene med å kjøpe ekte Adobe-programvare?

Bare ekte Adobe-programvare gir deg garantert tilgang til de nyeste oppdateringene, funksjonene og funksjonalitetene, slik at kunder og organisasjoner kan opprettholde optimal produktivitet med mindre risiko for ytelsesproblemer. Adobe gir også bare støtte og garanti for ekte Adobe-programvare. Ved å kjøpe ekte Adobe-programvare kan kunder føle seg trygge på at de bruker en pålitelig programvare.

Hvordan kan velmenende enkeltpersoner eller organisasjoner ende opp med å bruke uekte programvare?

Det skjer stadig at enkeltpersoner og organisasjoner ubevisst kjøper og bruker uekte programvare fra skruppelløse forhandlere, og nettsteder for salg legger ofte mye arbeid i få uekte programvare til å se ekte ut. Mange brukere innser først at de bruker uekte programvare når de mottar et varsel.

Hva er risikoen ved å bruke Adobe-programvare som er uekte eller piratkopiert?

Bruk av uekte programvare utgjør en risiko både for enkeltpersoner og organisasjoner.  Uekte programvare har ofte blitt modifisert, og dette kan føre til problemer som

• økt risiko for eksponering for virus eller spionprogrammer som kan ødelegge eller infisere data
  • økt risiko for at programvaren ikke fungerer som den skal, eller ikke fungerer i det hele tatt
  • begrenset tilgang til kundestøtte, oppgraderinger og teknisk dokumentasjon

Om Adobes programvarevarsler – varsler ved installering

Hva er ugyldige og annullerte serienumre?

Ugyldige og annullerte serienumre er serienumre som har blitt blokkert av Adobe fordi de har blitt skaffet til veie eller generert på ulovlig vis av uautoriserte forhandlere. Når Adobe oppdager slik bedragersk oppførsel, blir disse serienumrene deaktivert slik at de ikke kan misbrukes mer. Kunder oppdager kanskje ikke at serienumrene har blitt blokkert før de prøver å installere eller reinstallere programvaren.

Hvorfor fungerte serienummeret mitt for installering tidligere, men ikke nå?

Programvare, til og med uekte programvare, kan fungere normalt frem til Adobe identifiserer, blokkerer eller deaktiverer det falske serienummeret, ofte som en del av et rettslig tiltak mot forhandleren. Når serienummeret blokkeres, vil fremtidige forsøk på installering eller ny installering mislykkes.

Jeg har mottatt et varsel om at serienummeret mitt er annullert eller ugyldig. Kan jeg på noen måte fortsette å bruke programvaren? Hvordan hjelper Adobe meg å løse dette problemet?

Nei. Hvis du har mottatt dette varselet, er serienummeret ugyldig, og du vil ikke få tilgang til programmet. Følg teksten i varselet for å få informasjon om hvordan du kan løse problemet.

Om Adobes programvarevarsler – varsler under bruk av produktet

Jeg har mottatt et varsel. Hva betyr det?

Adobe kjører valideringstester og gir beskjed til enkeltpersoner og organisasjoner som bruker programvare som ikke er ekte. Tjenesten ser etter manipulasjon av programvaren og ugyldige lisenser. Hvis du eller noen andre i organisasjonen mottar et varsel, betyr dette at en uekte programvare er oppdaget.

Hvordan vet Adobe at programvaren ikke er ekte?

Adobe bruker et sett med teknologier, tjenester og funksjoner som kan identifisere om et installert Adobe-produkt er ekte eller uekte. Når det oppdages uekte installasjoner (via en valideringsprosess), kan tjenesten informere brukerne om at programvaren deres er uekte gjennom en pop-up-melding. Brukeren gis også alternativer for å løse problemet. I tillegg til pop-up-meldingen kan kundene også se valideringsprosessen i Aktivitetsmonitor eller Oppgavebehandling.

Hvordan vet Adobe at programvaren min ikke er ekte?

I valideringsprosessen ser Adobe etter programvare som har blitt endret eller hacket, bruk av produktnøkler eller kontoer som er meldt stjålet, og bruk som ikke samsvarer med vilkårene for bruk av lisensen.

Er det mulig at varselet er feil?

Hvis du eller noen i organisasjonen din har mottatt et varsel, er det fordi det er oppdaget programvare som ikke har bestått valideringssjekken og dermed ikke er ekte.

Hva om jeg fortsetter å arbeide og ignorerer varselet?

Det er ulovlig å brukte uekte programvare, og Adobe bruker ulike metoder for å hjelpe brukerne med å forstå problemene knyttet til dette.  Hvis brukeren velger å ignorere merknader og advarsler, kan og vil Adobe ta nødvendige tiltak.

Varsler under bruk av produktet: Forstå testresultatene

Hvor finner jeg testresultatene mine?

Foreløpig er testresultatene for programvarevalideringen bare tilgjengelige for brukere som har mottatt et varsel fra Adobe som indikerer at de bruker en programvare som ikke er ekte. Hvis du har mottatt et slikt varsel, kan du se testresultatene for programvarevalideringen ved å klikke på varselet.

Hva betyr lisensstatusene for testresultatene jeg så for maskinen min?

«Lisensstatus»-kolonnen gir deg mer informasjon om serienumrene for programvaren du bruker.

• «Bestått» indikerer at serienummeret har bestått den siste valideringstesten.
  • «Ikke bestått» indikerer at denne programvaren ikke har bestått valideringen. Dette vises når serienummeret ikke er utstedt av Adobe, eller når det er kjent at serienummeret er brukt i stjålet eller piratkopiert programvare, og det er derfor utsatt for fare.
  • «Ikke bestått – abonnement kreves» indikerer at dette er en abonnementsversjon av programvaren som har feil lisens.
  • «Ikke bestått – bare prøveversjon» indikerer at denne programvaren bare var ment for en prøveperiode, og at denne perioden nå er utløpt.

Testresultatene for programvarevalideringen viser at jeg har en programvare som er manipulert. Hva betyr det?

Adobe ser etter manipulert programvare i tillegg til å sjekke serienummeret, og manipulert programvare kan oppdages selv om serienummeret er gyldig. Det at en programvare er manipulert, betyr at koden har blitt endret eller hacket.

Hvis lisensstatusen er «Bestått», men det er merket av for at programvaren er manipulert, er programvaren da ekte?

Denne kombinasjonen indikerer at programvaren har blitt endret og ikke er ekte.

Personvern og sikkerhet

Hva slags informasjon samles inn og sendes til Adobe?

Tjenesten kontrollerer ulike versjoner av Adobe-programvare og verifiserer integriteten til programvaren og gyldigheten til lisensene. Du finner mer informasjon på Adobe.com på http://www.adobe.com/no/privacy/policy.html.