Brukerveiledning Avbryt

Bruke det forbedrede flekkfjerningsverktøyet

1. Brukerhåndbok for Lightroom
  2. Introduksjon til Lightroom Classic
    1. Hva er nytt i Lightroom Classic
    2. Systemkrav for Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Vanlige spørsmål
    4. Nøkkelkonsepter for Lightroom Classic
    5. Veiledninger for Lightroom Classic
    6. Funksjonssammendrag | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versjoner
  3. Lightroom- og Adobe-tjenester
    1. Creative Cloud Libraries
    2. Bruke Adobe Stock i Creative Cloud-apper
  4. Lightroom for mobil, TV og nett
    1. Vanlige spørsmål om Adobe Photoshop Lightroom for mobil og Apple TV
    2. Synkroniser Lightroom Classic med Lightroom-økosystemet
    3. Photoshop-serien med mobilapper
  5. Importer bilder
    1. Hente bilder fra et digitalt kamera eller en kortleser
    2. Importer bilder fra en mappe på en harddisk
    3. Importer bilder automatisk
    4. Importer bilder fra Photoshop Elements
    5. Importer bilder fra et direktekoblet kamera
    6. Angi importalternativer
    7. Angi importinnstillinger
    8. Redigeringsprogrammer for filnavnmaler og tekstmaler
  6. Arbeidsflyter
    1. Bruk maskering i bilder
    2. Eksporter og lagre bildene som JPEG-er
    3. Eksporter og vannmerk bildene dine
    4. Importer bildene dine
    5. Justeringspensel: det grunnleggende
    6. Justeringer med tonekurven
    7. Avanserte lysbildefremvisninger i videoformat
    8. Kontroller hvitbalanse
    9. Opprette en kontaktkopi
    10. Forbedre arbeidsflyten din med Lightroom Classic
  7. Arbeidsområde
    1. Grunnleggende om arbeidsområder
    2. Angi innstillinger for å jobbe i Lightroom Classic
    3. Vis Biblioteket på en annen skjerm
    4. Tilpass identitetsskilt og modulknapper
    5. Vannmerk bildene dine i Lightroom Classic
    6. Fargehåndtering
  8. Vise bilder
    1. Vise bilder
    2. Bla gjennom og sammenlign bilder
    3. Angi visningsalternativer for Biblioteker
    4. Del bilder for kommentarer og tilbakemeldinger
    5. Smart Previews
  9. Administrere kataloger og filer
    1. Lightroom Classic-katalog – vanlige spørsmål
    2. Slik fungerer Lightroom Classic-kataloger
    3. Opprette og behandle kataloger
    4. Sikkerhetskopiere en katalog
    5. Finne manglende bilder
    6. Opprette og behandle mapper
    7. Administrere bilder i mapper
  10. Kart
    1. Arbeide med kartmodulen
  11. Organisere bilder i Lightroom Classic
    1. Ansiktsgjenkjenning
    2. Arbeid med bildesamlinger
    3. Gruppere bilder i stakker
    4. Flagge, merke og vurdere bilder
    5. Bruk av nøkkelord
    6. Grunnleggende om metadata og tiltak
    7. Finne bilder i katalogen
    8. Arbeide med video i Lightroom Classic
    9. Avanserte metadatahandlinger
    10. Bruk av Hurtigfremkalling-panelet
  12. Behandle og utvikle bilder
    1. Grunnleggende om fremkallingsmodul
    2. Opprette panoramabilder og HDR-panoramabilder
    3. Flatfeltkorreksjon
    4. Korrigere forvrengt perspektiv i bilder ved hjelp av Stående
    5. Forbedre bildekvaliteten ved hjelp av Forbedre
    6. Arbeide med bildetone og -farge
    7. Maskering
    8. Bruke lokale justeringer
    9. Slå sammen HDR-bilde
    10. Valg for fremkallingsmodul
    11. Retusjer fotografier
    12. Korrigere røde øyne og øyeeffekter hos kjæledyr
    13. Bruke verktøyet for sirkulært filter
    14. Bruke det forbedrede flekkfjerningsverktøyet
  13. Eksportere bilder
    1. Eksportere filer til disk eller CD
    2. Eksportere bilder fra Lightroom Classic
    3. Publisere bilder på nett
    4. Eksportere til harddisk ved hjelp av publiseringstjenester
    5. Forhåndsinnstillinger for eksport og andre innstillinger
  14. Arbeide med eksterne redaktører
    1. Eksterne redigeringspreferanser
    2. Åpne og redigere Lightroom Classic-bilder i Photoshop eller Photoshop Elements
  15. Lysbildefremvisninger
    1. Lage lysbildefremvisninger
    2. Paneler og verktøy for bildefremvisningsmoduler
    3. Angi lysbildeoppsettet
    4. Legg til overlegg i lysbilder
    5. Spill av og eksporter lysbildefremvisninger
  16. Skrive ut bilder
    1. Grunnleggende om utskriftsmodul
    2. Oppsett og maler for utskriftsmodul
    3. Jobbe med alternativer og innstillinger for utskriftsjobber
  17. Fotobøker
    1. Lage fotobøker
  18. Webgallerier
    1. Opprette nettgallerier
    2. Bruke panelene og verktøyene for webmoduler
    3. Arbeide med nettgallerioppsett
    4. Arbeide med nettgallerimaler og innstillinger
    5. Forhåndsvise, eksportere og laste opp nettfotogallerier
  19. Hurtigtast-
    1. Hurtigtast-

Fjern uønskede aspekter av et bilde med noen enkle trinn med det forbedrede flekkfjerningsverktøyet.

Merk:

Fra og med Lightroom Classic versjon 11.3 (april 2022-versjonen) er Automatisk synkronisering aktivert ved bruk av flekkfjerningsverktøyet.

Når du reparerer en del av et bilde ved manuelt å markere kilden og dra den til en ny plassering, blir den manuelle endringen ikke automatisk synkronisert til de andre valgte bildene med mindre de er virtuelle kopier av det manuelt redigerte bildet.

Du kan også fortsette å bruke den forrige kopier-og-lim-inn-arbeidsflyten fra kildebildet med den manuelle flekkmarkeringen, på andre bilder.

Om det forbedrede flekkfjerningsverktøyet

Du kan bruke Flekkfjerningsverktøy i Lightroom Classic til å reparere et merket område på et bilde ved å bruke effekter fra et annet område på det samme bildet. Du kan for eksempel rydde opp et bilde av et landskap ved å fjerne gjenstander som er unødvendige (personer, elektriske ledninger og mer).

Fjerne person fra et landskapsbilde ved hjelp av flekkfjerningsverktøyet i Lightroom Classic CC
Fotografiet av et landskap inneholder en person (bilde til venstre). Personen kan fjernes fra scenen ved hjelp av det forbedrede flekkfjerningsverktøyet (bildet til høyre).

Opplæringsvideo: Slik blir du kvitt noe i bildet

Bruke flekkfjerningsverktøyet

1. I Redigere-modulen velger du Flekkfjerningsverktøy fra verktøylisten, eller trykker på Q.

2. Velg ett av følgende:

Reparer Bruker prøveområdets tekstur, lyssetting og skyggelegging på det merkede området.
    Klone dupliserer prøveområdet på bildet på det merkede området.

3. (Valgfritt) Dra glidebryteren Størrelse i valgene for Flekkfjerningsverktøy for å angi størrelsen på området som verktøyet påvirker.

Merk:

Du kan bla opp/ned for å øke/redusere radien til verktøyet. Eller du kan bruke brakettastene på tastaturet til å endre penselstørrelsen:

• Venstre hakeparentes ([) reduserer verktøyets radiusstørrelse.
    • Høyre hakeparentes (]) øker verktøyets radiusstørrelse.
  4. Klikk og dra delen av bildet du vil retusjere.

• Et hvitt merkeområde angir valget ditt.
    • Et annet hvitt merkeområde med en pil som peker mot utvalget, angir prøveområdet.
    Bruk flekkfjerningsverktøyet til å retusjere et bilde i Lightroom Classic CC
    Identifiser den delen av bildet som skal renses (personen, i dette tilfellet), og bruk deretter flekkfjerningsverktøyet til å male området. Bruk pinnene (bildet til høyre) til å omplassere de valgte områdene eller prøveområdene.

5. (Valgfritt) Hvis du vil endre prøveområdet som er valgt som standard, gjør du ett av følgende:

• Automatisk Klikk håndtaket i et merket område, og trykk deretter skråstrektasten (/). Et nytt prøveområde vises. Trykk skråstrektasten til du finner prøveområdet som passer best.
    • Bruk Manuelt håndtaket til området det er tatt prøver av til å dra og velge et nytt område.
    Merk:

Når du merker større deler av et bilde ved hjelp av lengre strøk, finner du ikke det samsvarende prøveområdet med en gang. Hvis du vil eksperimentere med ulike valg, klikker du skråstrektasten (/), og dermed oppretter verktøyet flere prøveområder for deg automatisk.

6. For å fjerne alle justeringer gjort ved hjelp av Flekkfjerningsverktøy, klikk på Tilbakestill-knappen under verktøylisten.

Hurtigtaster og endringstaster

Sirkelpunkt:

• Enkeltklikk oppretter et sirkulært punkt og finner automatisk en kilde.
  • Control/Kommando + klikk for å opprette et sirkelpunkt. Dra for å angi kilden til punktet.
  • Control/Kommando + Tilvalg-tasten/Alt + klikk for å opprette et sirkelpunkt. Dra for å angi størrelsen på punktet.

Slett et merket område eller punkt:

• Velg en PIN-kode, og trykk Slett for å fjerne justeringen.
  • Trykk Tilvalg/Alt, og klikk et punkt for å slette det.
  • Trykk på Tilvalg/Alt og dra musen for å tegne en markering, og slett automatisk punkter som er innenfor merkeområdet.

Rense et bilde ved hjelp av funksjonen Visualiser flekker

Når du skriver ut et bilde i full oppløsning, kan det hende utskriften inneholder mange ufullkommenheter som ikke var synlige på datamaskinskjermen. Disse ufullkommenhetene kan inkludere støv på en kamerasensor, flekker på noens hud i et portrett, eller små skyer på en ellers blå himmel. Ved full oppløsning blir disse ufullkommenhetene visuelt forstyrrende.

Visualiser flekker-funksjonen hjelper deg med å se og fikse disse ufullkommenhetene før du skriver ut.

Når Flekkfjerningsverktøy er valgt, er alternativet Visualiser flekker og glidebryteren tilgjengelig under bildet. Når du velger alternativet Visualiser flekker inverteres bildet, og du kan se ufullkommenhetene klarere. Du kan variere kontrastnivåene ved hjelp av glidebryteren for å se etter feil i større eller mindre detalj. Deretter kan du bruke Flekkfjerning-verktøyet til å fjerne distraherende elementer.

1. Velg Flekkfjerningsverktøy fra verktøylisten, og merk deretter av for Visualiser flekker fra verktøyraden.

Bildet er invertert, og omrisset av elementene i bildet vises.

Bruk av Visualiser flekker-alternativet når flekkfjerningsverktøyet er valgt i Lightroom Classic CC
    Visualiser flekker-alternativet er av (venstre). Når du velger alternativet Visualiser flekker (høyre), blir flere detaljer tilgjengelig for rensing ved hjelp av flekkfjerningsverktøyet. Støvkorn på hatten på bildet er for eksempel mer tydelig synlige i denne visningen.

2. Bruk glidebryteren Visualiser flekker til å variere kontrastterskelen for det inverterte bildet. Flytt glidebryteren til forskjellige kontrastnivåer for å vise ufullkommenheter, for eksempel støv, prikker eller andre uønskede elementer.

3. Bruke Flekkfjerning-verktøyet til å rydde opp i elementer av bildet. Fjern merket for Visualiser flekker for å vise sluttbildet.

4. Gjenta trinn 2 og 3 til du er fornøyd.