Det finnes mange potensielle årsaker til at filer skades:

• En krasj under lagring av en fil, særlig til nettverk eller eksterne enheter; plutselige strømbrudd
  • Skadde kabler
  • Nettverksoverføringsproblemer
  • Programvarefeil
  • Problemer med harddisker eller RAM-moduler

Filskade er likevel en sjeldenhet. Hvis du finner ut at en eller flere filer er skadde, må du finne årsaken for å unngå flere problemer, samtidig som du prøver å reparere filen.

Finne årsaken

Det første du må gjøre er å finne ut om det er én fil eller flere filer som er skadet, slik at du kan begrense den potensielle skaden.

Hvis én fil er skadd, kan årsaken være en glipp i datamaskinen som du ikke har lagt merke til eller trodde ikke var tilkoblet.

Se etter mønstre hvis det er mer enn én fil:

• Skjedde det med filer som var plassert på samme sted (mappe, harddisk, nettverk eller flyttbar stasjon)?
  • Ble de opprettet eller endret på omtrent samme tid?
  • Oppsto det endringer på eller med datamaskinen omtrent samtidig som filene sist ble redigert?
  • Finnes det bilder som vises feil når du skriver dem ut eller viser dem på skjermen?

Hvis du finner et mønster som indikerer at de delte samme maskinvare, må du teste kablene, prøve med en annen port eller bruke en annen harddisk eller en harddisk i stedet for en nettverksstasjon.

Hvis filer nylig ble skadd og ikke har en tidsbegrensning, kan det hende at RAM-modulen ikke fungerer.

Hvis du har lagt inn programvare på datamaskinen på omtrent samme tid som da filene ble skadd, kan problemet skyldes dette programmet eller en oppdatering. Sjekk om det har vært programvareoppdateringer eller om programmene dine nylig har blitt oppdatert, eller deaktiver programmet. Selv om dette er sjeldent, kan virusprogrammer, sikkerhetskopieringsprogrammer og skriftbehandlingsprogrammer forårsake skade ved prøve å skrive til filer før de er lagret.

Oppdater videodriveren din hvis bildene bare er korrupte på skjermen (skaden skrives ikke ut). Hvis dette ikke løser problemet, må du kontakte videokortets produsent.

I Windows, se veiledningen Generell feilsøking for Windows for instruksjoner om hvordan du fjerner midlertidige filer og slår av alle operativsystemets oppstartselementer og -tjenester. Veiledningen forteller deg også hvordan du slår av tredjeparts plugin-moduler i Photoshop ved å holde inne Shift umiddelbart etter at du starter Photoshop.

På Mac OS, bruker du veiledningen Generell feilsøking for Mac OS for instruksjoner om hvordan du reparerer stasjonstillatelser og slår av operativsystemets oppstartselementer. Veiledningen forteller deg også hvordan du slår av tredjeparts plugin-moduler i Photoshop ved å holde inne Shift umiddelbart etter at du starter Photoshop.

Gjenoppretting av filen

Når en fil har vært skadd, kan du enkelte ganger få tilbake filen med lag eller som en kompositt (en kompositt er en utflatet fil). Filens utseende bevares, mens lagene går tapt. Hvis ikke, kan det hende at filen er for skadet til å repareres. Jevnlig sikkerhetskopiering kan hjelpe deg med å redde en versjon som du lagret før den ble skadd.

Merk: en komposittfil kan ikke gjenopprettes fra en fil når alternativet for å oppnå maksimal kompatibilitet mellom PSD- og PSB-filer er slått av i innstillingene for Photoshop. Gjør følgende for å sikre at filene alltid lagres med en kompositt:

1. Velg Photoshop > Innstillinger > Filhåndtering (Mac OS), eller Rediger > Innstillinger > Filhåndtering (Windows).
  2. Velg "Alltid" i popup-menyen ved siden av "Maksimer kompatibilitet mellom PSD- og PSB-filer".
  3. Klikk på "OK" for å lukke "Innstillinger".

Prøv ett av eller alle disse alternativene for å gjenopprette filen:

• Bruk "Lagre som" for å lagre filen til et nytt navn på et annet sted. (bruk for eksempel en intern harddisk eller en stasjon som ikke er en flyttbar stasjon eller nettverksstasjon.)
  • Åpne de sikkerhetskopierte kopiene av bildet for å finne ut hvilken sikkerhetskopi som ble lagret før skaden oppsto.
  • Hvis du har sett en av disse feilmeldingene kan det hende at filnavnforlengelsen ikke samsvarer med filformatet ditt:
    • Kunne ikke fullføre forespørselen, fordi det ikke er et gyldig Photoshop-dokument.
    • Kunne ikke fullføre forespørselen, fordi en ukjent eller ugyldig JPEG-makørtype ble funnet.
    • Kunne ikke fullføre forespørselen, fordi filformatmodulen ikke kan lese filen.
    • Dette er ikke et gyldig PDF-dokument. Det kan ikke åpnes.

Se etter løsningen i Feilen Ugyldig JPEG-markør.

• Hvis du vil åpne et bilde som inneholder skadde datalag i kompositten, trykker du på Shift+Opt (Mac OS) eller Shift+Alt (Windows) mens filen åpnes. Denne løsningen virker ikke på alle filer.
  • Disse gjenopprettingsverktøyene har blitt foreslått av kunder. Adobe støtter dem ikke, og har ikke blitt testet med dem. Vi håper likevel at de kan hjelpe med å gjenopprette filen din.