Feilsøke Photoshop-problemer med grafikkprosessoren (GPU) og grafikkdrivere

Løs problemer forårsaket av defekt, ikke-støttet eller ikke-kompatibel GPU eller grafikkdriver.

Deaktivere GPU for å avgrense problemet raskt

Du kan raskt finne ut om problemet er relatert til grafikkprosessoren eller driveren ved å frakoble GPU-akselerasjonen.

• Gå til Photoshops Systemvalg > Ytelse og fjern merkingen av Bruk grafikk og start Photoshop på nytt.
    For å få hjelp til å få tilgang til innstillinger kan du se Juster innstillinger i Photoshop.

Hvis problemet forsvinner, kan du fortsette feilsøking ved å utføre Feilsøkingstrinn for GPU og grafikkdriver.

Feilsøkingstrinn for GPU og skjermkortdriver

1. Kontroller at du bruker nyeste versjon av Photoshop.

Merk:

Du kan komme til å støte på GPU-problemer når du bruker Photoshop på macOS 10.15.7.

Du kan løse dette problemet ved å oppgradere macOS til versjon 11.3 (Big Sur). Hvis du ikke kan oppdatere macOS-versjonen til 11.3, følger du løsningen som er beskrevet i Photoshop og Catalina.

2. Kontroller at grafikkortet er kompatibelt med Photoshop.

For å finne ut hvilket merke og modell grafikkortet er, starter du Photoshop og velger Hjelp > Systeminformasjon for å finne informasjon om grafikkprosessoren:

Photoshop systeminformasjon

3. Oppdater grafikkdriveren.

Oppdatering av grafikkdriveren kan løse mange problemer, som krasj, feil gjengitte bilder og ytelsesproblemer. Hent driveroppdateringer direkte fra skjermkortprodusenten:

macOS

Grafikkdrivere oppdateres via oppdateringer til operativsystemet.

Windows

Windows Update vil ikke alltid gi deg de nyeste og beste driverne. Du må besøke nettsidene til produsenten direkte for å se etter driveroppdateringer:

Start Photoshop på nytt når du har installert oppdateringene. Aktiver Bruk grafikkprosessor ved å velge Preferanser > Ytelse > Bruk grafikkprosessor, og prøv trinnene som forårsaket problemet, på nytt.

Merk:
    • Forsikre deg om at du velger riktig driver. Drivere til bærbare datamaskiner har innimellom andre navn enn drivere til stasjonære maskiner.
    • Enkelte skjermkortprodusenter har annen programvare som krever oppdatering, i tillegg til skjermkortdriveren. Les oppdateringsanvisningene nøye og kontakt produsenten av skjermkortet direkte hvis du ikke forstår anvisningene.
  4. Kontroller innstillingen for buffernivå.

Hvis du har stilt buffernivåene i Photoshop-preferansene på 1, kan du oppleve ytelsesproblemer med funksjoner som benytter seg av grafikkprosessoren.

Tilbakestill buffernivåene til standardinnstillingen, som er 4:

1. Velg Rediger > Preferanser > Ytelse (Windows) eller Photoshop > Preferanser > Ytelse (macOS).
    2. Still buffernivåene til 4.
    3. Avslutt og start Photoshop på nytt.

Når du har startet Photoshop på nytt, prøver du trinnene som forårsaket problemet, på nytt.

5. Tilbakestill preferansene.

Når du tilbakestiller preferansene for grafikkprosessoren, settes de til standardvalg.

Se Tilbakestille preferansefiler til standard.

Når du har tilbakestilt preferansene, starter du Photoshop på nytt og prøver trinnene som forårsaket problemet, på nytt.

6. Merk:

I august 2021-versjonen (v22.5) har velgeren for den avanserte tegnemodusen blitt fjernet.

Skift fra Avanserte innstillinger for Tegnemodus til Grunnleggende.

Setter man Tegnemodus til Grunnleggende brukes minst VRAM, og grunnleggende grafikkprosessorfunksjoner aktiveres:

a. Velg Rediger > Preferanser > Ytelse (Windows) eller Photoshop > Preferanser > Ytelse (macOS).

b. I panelet Ytelse klikker du på Avanserte innstillinger.

c. Sett Tegnemodus til Grunnleggende.

d. Avslutt og start Photoshop på nytt.

Hvis dette løser problemet, bytter du Tegnemodus til Normal. Start Photoshop på nytt og se om problemet kommer tilbake. Hvis problemet oppstår igjen, går du tilbake til Grunnleggende modus.

Hvis du endrer ytelsespreferansene for å feilsøke et problem, må du starte Photoshop på nytt etter hver endring.

Du finner mer informasjon om innstillinger for grafikkprosessor og hvordan du optimerer dem for din arbeidsflyt, under Vanlige spørsmål om Photoshop-grafikkprosessor(GPU)..

7. Konfigurer datamaskiner med flere grafikkort.

Ultralette bærbare datamaskiner og stasjonære datamaskiner, bruker ofte et integrert grafikkort som bruker mindre strøm for å bevare batteriet, og deler minne med CPU-en din.

Moderne datamaskiner har ofte et diskret, dedikert grafikkort som bruker sitt eget minne (VRAM), har større prosessorkraft og forbruker ikke RAM.

Moderne bærbare datamaskiner bruker ofte to grafikkort, et integrert et når du bruker batteriet, og et diskret grafikkort når du er koblet til en stikkontakt.

Hvis systemet ditt har mer enn ett grafikkort, må du forsikre deg om at Photoshop har fått tildelt High-Performance-grafikkortet i stedet for integrert grafikk eller strømsparende grafikkort for den beste opplevelsen. Endring av disse innstillingene på bærbare datamaskiner vil øke batteriforbruket.

Windows:

NVIDIA:

a. Høyreklikk hvor som helst på skrivebordet, og velg NVIDIA-kontrollpanel.

b. Klikk på Administrer 3D-innstillinger.

c. Klikk på Programinnstillinger og legg til Photoshop.exe og sniffer.exe. Endre foretrukket grafikkprosessor til High-performance NVIDIA-prosessor.

AMD:

a. Høyreklikk hvor som helst på skrivebordet og velg AMD Catalyst Control Center eller Konfigurer utskiftbar grafikk.

b. Klikk på Bla gjennom, og velg High Performance i stedet for Power Saving.

macOS:

• Velg Systemvalg > Strømsparer, og opphev merkingen av Automatisk grafikkbytte.
    Automatisk grafikkbytte.

8. Deaktiver grafikkortet med mindre strøm.

Hvis trinn 7 ikke løser problemer når du bruker mer enn ett grafikkort, kan du vurdere å deaktivere ett av grafikkortene.

Merk:
    • Vær forsiktig og husk at deaktivering av grafikkortet kan føre til ustabilt system.
    • Les instruksjonene nøye, og kontakt produsenten av skjermkortet direkte hvis du ikke forstår anvisningene.

Hvis du vil deaktivere et grafikkort, bruker du Enhetsbehandling i Windows. Høyreklikk på navnet på kortet i Enhetsbehandling, og velg Deaktiver.

9. Ikke bruk Photoshop på en virtuell maskin (VM).

Kjøring av Photoshop på virtuelle maskiner (VM-er) er ikke testet grundig nok og støttes ikke offisielt på grunn av kjente problemer med funksjoner som er avhengig av grafikkprosessoren i VM-miljøer.

10. Kjøp et kompatibelt grafikkort, eller deaktiver grafikkprosessoren.

Hvis ingen av feilsøkingstrinnene ovenfor løser problemet, kan du som et siste alternativ kjøpe et kompatibelt grafikkort. Du kan også deaktivere grafikkprosessorene ved å følge denne fremgangsmåten:

1. Start Photoshop.
    2. Velg Rediger > Preferanser > Ytelse (Windows) eller Photoshop > Preferanser > Ytelse (macOS).
    3. Fjern avmerkingen for Bruk grafikkprosessor.
    4. Avslutt og start Photoshop på nytt.
  11. Hvis GPU-preferansene dine er deaktivert og du ikke kan aktivere dem, må du sjekke at skjermen din er koblet til GPU-en og ikke hovedkortet.

Når du har utført feilsøkingstrinnene ovenfor, kan du kontrollere resultatene ved å aktivere alternativet Bruk grafikkprosessor i panelet Preferanser > Ytelse.

Tilleggsinformasjon

Merk:

Er du usikker på om det er grafikkprosessoren eller driveren som er problemet?

Se Deaktivere grafikkprosessoren for å avgrense problemet raskt.

Photoshop

Vanlige problemer forårsaket av en mangelfull, ikke støttet grafikkdriver eller inkompatibel grafikkprosessor (også kalt grafikkort, skjermkort eller GPU):

• Krasj, problemer med ytelsen, feil gjengitte vinduer eller gjenstander, arbeidsområdeblinking/flimring, gjenstander i Photoshop.
  • Photoshop krasjer eller henger ved oppstart.
  • Bildelerretet blinker eller flimrer.
  • Photoshop menylinje mangler.

Se Feilsøke grafikkprosessor (GPU).

Grafikkmaskinvare-feilmelding når du starter Photoshop første gang.

Se Grafikkmaskinvare støttes ikke offisielt for 3D.
Se Det har oppstått et problem med skjermdriveren i Photoshop.

Funksjoner er deaktivert.

Se Oljemaling er grået ut.

Camera Raw bruker grafikkprosessoren på en annen måte enn Photoshop. Hvis du opplever krasjer eller ytelsesproblemer, feil gjengitte vinduer eller objekter, problemer med oppdatering av bilder eller artefakter spesielt ved åpning av filer i Adobe Camera Raw:

Se Vanlige spørsmål om og feilsøking for Adobe Camera Raw grafikkprosessor (GPU).