Løs problemer forårsaket av defekt, ikke-støttet eller ikke-kompatibel GPU eller grafikkdriver.

Oversikt over problemer forårsaket av defekt, ikke-støttet eller ikke-kompatibel grafikkprosessor eller grafikkdriver

Hvis du opplever problemer med bildegjengivelse, langsom ytelse eller krasj, kan årsaken være en defekt, ikke-støttet eller ikke-kompatibel grafikkprosessor (også kalt et grafikkort, skjermkort (eller GPU) eller grafikkdriver. Dette dokumentet kan særlig hjelpe deg å feilsøke følgende problemer:

Forsiktig!

Det kan hende testede GPU-kort ikke oppfyller minstekravet for bruk med alle GPU-funksjoner. I tillegg til grunnleggende funksjoner, krever enkelte Photoshop-funksjoner, spesielt de som bruker API-er som OpenCL, større båndbredde, minne eller dataressurser enn andre Photoshop-funksjoner. Disse kravene kan være utfordrende når kortene plasseres i eldre maskiner, slik som de med lavspente hovedkort eller maskiner som bruker en enkelt DIMM for systemminnet, noe som halverer båndbredden mellom systemminnet og GPU-minnet.

I tillegg utføres relevante tester når Photoshop starter. På datamaskiner som bare akkurat oppfyller kravene kan annen programvare som kjøres vippe balansen, slik at et kort som passerte, svikter. Noen ganger kan OS-oppdateringer, patcher og driveroppdateringer forårsake problemer med kort som tidligere fungerte godt.

Vi anbefaler at du bruker det nyeste systemet og GPU-maskinvaren for å få mest mulig ut av GPU-funksjonene i Photoshop.

Deaktivere GPU for å avgrense problemet raskt

Du kan raskt finne ut om problemet er relatert til grafikkprosessoren eller driveren ved å følge denne fremgangsmåten:

1. Start Photoshop.
  2. Velg Rediger > Innstillinger > Ytelse (Windows) eller Photoshop > Innstillinger > Ytelse (Mac OS).
  3. Fjern merket for Bruk grafikkprosessor.
  4. Avslutt og start Photoshop på nytt.

Hvis problemet forsvinner, er det trolig grafikkprosessoren som er problemet. Se fremgangsmåten for å feilsøke grafikkprosessor (GPU).

Hvis problemet fremdeles oppstår, er det ikke grafikkprosessoren som er problemet. Du finner flere feilsøkingstips her:

Feilsøkingstrinn for GPU og skjermkortdriver

1. Kontroller at du bruker nyeste versjon av Photoshop.

Du finner informasjon om hvordan du oppdaterer Photoshop, i artikkelen Oppdatere Creative Cloud-apper.

2. Kontroller at grafikkortet er kompatibelt med Photoshop. For å finne ut hvilket merke og modell grafikkortet er, starter du Photoshop og velger Hjelp > Systeminformasjon for å finne informasjon om grafikkprosessoren:

Vise systeminformasjon

Hvis grafikkortet ditt er eldre enn mai 2013, kan du se liste over testede kort og minstekrav til grafikkprosessor og skjerm.

Hvis grafikkkortet ditt er utgitt etter mai 2013, kan du gå ut fra at kortet vil fungere med Photoshop. Følg feilsøkingstrinnene nedenfor.

3. Oppdater grafikkdriveren.

Oppdatering av grafikkdriveren kan løse mange problemer, som krasj, feil gjengitte bilder og ytelsesproblemer. Hent driveroppdateringer direkte fra skjermkortprodusenten:

Windows

Du finner spesifikke instruksjoner for hvordan du installerer den oppdaterte driveren i Oppdatere grafikkdriveren.

Mac OS

• Grafikkdrivere oppdateres via oppdateringer til operativsystemet. Kontroller at du har de nyeste Mac OS-oppdateringene ved å velge Programvareoppdatering fra Apple-menyen eller Oppdateringer i App Store.

Start Photoshop på nytt når du har installert oppdateringene. Aktiver Bruk grafikkprosessor ved å velge Preferanser > Ytelse > Bruk grafikkprosessor og prøv trinnene som forårsaket problemet, på nytt.

Merk:

• Windows Update vil ikke alltid gi deg de nyeste og beste driverne. Du må besøke nettsidene til produsenten direkte for å se etter driveroppdateringer.
    • Forsikre deg om at du velger riktig driver. Drivere til bærbare datamaskiner har innimellom andre navn enn drivere til stasjonære maskiner.
    • Enkelte skjermkortprodusenter har annen programvare som krever oppdatering, i tillegg til skjermkortdriveren. Les oppdateringsanvisningene nøye og kontakt produsenten av skjermkortet direkte hvis du ikke forstår anvisningene.

4. Kontroller innstillingen for buffernivå.

Hvis du har stilt buffernivåene i Photoshop-preferansene på 1, kan du oppleve ytelsesproblemer med funksjoner som benytter seg av grafikkprosessoren.

Tilbakestill buffernivåene til standardinnstillingen, som er 4:

a. Velg Rediger > Innstillinger > Ytelse (Windows) eller Photoshop > Innstillinger (Mac OS).

b. Still buffernivåene på 4.

c. Avslutt og start Photoshop på nytt.

Når du har startet Photoshop på nytt, prøver du trinnene som forårsaket problemet, på nytt.

5. Tilbakestille innstillingene.

Når du tilbakestiller innstillingene for grafikkprosessoren, settes de til standardvalg. Du finner mer informasjon under Gjenopprette preferansefiler til standardverdier.

Når du har tilbakestilt preferansene, starter du Photoshop på nytt og prøver trinnene som forårsaket problemet, på nytt.

6. Skift fra avanserte til grunnleggende innstillinger for tegnemodus.

Hvis du bruker grunnleggende innstillinger for tegnemodus, brukes minst VRAM og aktiverer grunnleggende grafikkprosessorfunksjoner:

a. Velg Rediger > Innstillinger > Ytelse (Windows) eller Photoshop > Innstillinger > Ytelse (Mac OS).

b. I panelet Ytelse klikker du på Avanserte innstillinger.

c. Velg Tegnemodus > Grunnleggende.

d. Avslutt og start Photoshop på nytt.

Hvis dette løser problemet, bytter du til normal tegnemodus. Start Photoshop på nytt og se om problemet kommer tilbake. Hvis problemet oppstår igjen, gå tilbake til Grunnleggende modus.

Du finner mer informasjon om innstillinger for grafikkprosessor og hvordan du optimerer dem for din arbeidsflyt, i Vanlige spørsmål om Photoshop-grafikkprosessor(GPU).

Merk:

Hvis du endrer ytelsesinnstillingene for å feilsøke et problem, må du starte Photoshop på nytt etter hver endring.

7. Flere grafikkort med ulike drivere som kommer i konflikt med hverandre, kan føre til problemer med GPU-akselererte eller -aktiverte funksjoner i Photoshop. De beste resultatene får du ved å koble to (eller flere) skjermer til ett grafikkort.

Hvis du må bruke mer enn ett grafikkort bør du fjerne eller deaktivere de mindre kraftige kortene. Anta for eksempel at du har to forskjellige kort med to forskjellige drivere – et NVIDIA-grafikkort og et AMD-grafikkort. I dette tilfellet må du sørge for at Photoshop er tilordnet High Performance-grafikkortet og ikke Integrated Graphics- eller Power Saving-kortet.

NVIDIA:

a. Høyreklikk hvor som helst på skrivebordet og velg NVIDIA Kontrollpanel.

b. Klikk på Administrer 3D-innstillinger.

c. Klikk på Programinnstillinger og lett til Photoshop.exe og sniffer.exe. Endre foretrukket grafikkprosessor til High-performance NVIDIA-prosessor.

Sett grafikkprosessoren til High-performance NVIDIA-prosessor

AMD:

a. Høyreklikk hvor som helst på skrivebordet og velg AMD Catalyst Kontrollpanel eller Konfigurer utskiftbar grafikk.

b. Klikk på Bla gjennom og velg High Performance i stedet for Power Saving.

Klikk Bla gjennom, og velg High Performance

Merk:

Photoshop utnytter foreløpig ikke flere enn én grafikkprosessor. Bruk av to grafikkort forbedrer ikke ytelsen til Photoshop. Flere grafikkort med ulike drivere som kommer i konflikt med hverandre, kan føre til problemer med grafikkprosessorakselererte funksjoner i Photoshop.

For flere detaljer kan du se Vanlige spørsmål om grafikkprosessorkort (GPU-kort) for Photoshop.

8. (Anbefales ikke) Hvis trinn 7 ikke løser problemet, kan du vurdere å deaktivere grafikkortene. Men vær oppmerksom på at deaktivering av grafikkortet kan føre til ustabilt system.

Bruk Enhetsbehandling i Windows til å dektivere et grafikkort. Høyreklikk navnet på kortet i Enhetsbehandling, og velg Deaktiver.

Deaktivere grafikkort i System Manager
  9. Ikke bruk Photoshop på en virtuell maskin (VM).

Kjøring av Photoshop på  virtuelle maskiner (VM-er) er ikke testet grundig nok og støttes ikke offisielt på grunn av kjente problemer med funksjoner som er avhengig av grafikkprosessoren i VM-miljøer.

10. Hvis ingen av feilsøkingstrinnene ovenfor løser problemet, kan du som et siste alternativ kjøpe et kompatibelt grafikkort. Du kan også deaktivere grafikkprosessorene ved å følge denne fremgangsmåten:

a. Start Photoshop.

b. Velg Rediger > Innstillinger > Ytelse (Windows) eller Photoshop > Innstillinger > Ytelse (Mac OS).

c. Fjern haken ved Bruk grafikkprosessor.

d. Avslutt og start Photoshop på nytt.

Når du har utført feilsøkingstrinnene ovenfor, kan du kontrollere resultatene ved å aktivere alternativet Bruk grafikkprosessor i panelet Innstillinger > Ytelse.