Dette dokumentet inneholder grunnleggende feilsøkingstrinn som kan brukes til å løse de fleste problemer som kan oppstå under bruk av Photoshop. Prøv alle trinnene nedenfor før du legger inn en melding på forumet eller kontakter kundestøtte for spesifikke Photoshop-problemer.

Merk:

Hvis det oppstår et krasj, må du sende inn alle krasjrapporter. Hvis du sender inn en krasjrapport for et kjent problem til Adobe og samtidig oppgir e-postadressen din, kan vi sende deg en løsning på problemet via e-post.

Få den nyeste støtten for Camera Raw

Det vanligste spørsmålet til kundestøtte er "Photoshop gjenkjenner ikke Raw-filene i det nye kameraet mitt. Hvordan kan jeg åpne Raw-filene mine i Photoshop?"

For løsninger, se Photoshop eller Lightroom støtter ikke kameraet mitt.

Installere programoppdateringer

Du kan løse mange problemer ved ganske enkelt å sørge for at Adobe-programvaren er oppdatert. Se Holde Photoshop oppdatert.

Installere operativsystemoppdateringer

Du kan løse mange problemer ved ganske enkelt å sørge for at operativsystemet er oppdatert.

Adobe anbefaler at du gjør din egen testing på en passiv partisjon, for å forsikre deg om at nye operativsystemer fungerer sammen med nåværende maskinvare og drivere.

Tilgjengelige oppdateringer vises ikke i Creative Cloud, eller programmene er i prøvemodus

Vises ikke de tilgjengelige oppdateringene? Vises programmene som prøveversjoner? Se Tilgjengelige oppdateringer ikke oppført.

Jeg kan ikke aktivere Photoshop, eller programmene er i prøvemodus

Hvis du ikke kan aktivere Photoshop, eller hvis programmene vises som prøveversjoner, kan det hende at en brannmur eller vertsfil blokkerer programvaren fra å kommunisere med aktiveringsserveren. Se Feilsøke tilkoblingsproblemer.For Photoshop-utgivelsen fra oktober 2018 ser du Feilsøking av lisensfeil | CC 2019.

Installer driveroppdateringer for videoadapter

Hvis det er problemer med bildegjengivelsen, treg ytelse eller systemkrasj, kan dette skyldes en ødelagt eller inkompatibel skjermkortdriver, eller at driveren ikke støttes. Se Feilsøkingstrinn for GPU og skjermkortdriver.

Merk:

VIKTIG: Du får ikke alltid de sist oppdaterte driverne via Windows Update. Du må besøke nettsidene til kortprodusenten direkte for å se etter oppdateringer.

Feilsøke grafikkprosessoren

Av og til kan det hende at enkelte problemer relatert til videoadaptere og drivere ikke lar seg løse, selv om du har den nyeste driveren.

Den raskeste og enkleste måten å finne ut om problemet skyldes videoadapteren eller driveren på, er å deaktivere innstillingen Bruk grafikkprosessor. Se Deaktivere GPU for å avgrense problemet raskt.

For spesifikke feil, se følgende:

Uventede resultater ved bruk av et verktøy

Hvis et verktøy i Photoshop ikke virker som det skal (for eksempel hvis beskjæringsverktøyet beskjærer en liten, grå firkant, eller hvis du får feil farge eller ingen farge i det hele tatt når du maler med en pensel), kan du prøve å tilbakestille verktøyinnstillingene:

• Høyreklikk (Windows) eller Control-klikk (Mac OS) velgeren for tilbakestilling av verktøy på alternativlinjen Verktøy, og velg Tilbakestill verktøy for å tilbakestille det aktive verktøyet, eller velg Tilbakestill alle verktøy for å tilbakestille alle verktøy til standardinnstillingene.
Velg «Tilbakestill verktøy» for å løse uventede resultater når du bruker et verktøy
Tilbakestill verktøyalternativet i Photoshop CC 18.0 og tidligere
Velg «Tilbakestill verktøy» for å løse uventede resultater når du bruker et verktøy
Tilbakestill verktøyet i Photoshop CC 19.0 og nyere

Feilsøke problemer med markørvisning eller markørstørrelse

• Trådkors: Hvis du ser et trådkors (presis) i stedet for den vanlige penselspissen eller en annen verktøyform, kan du prøve å slå av Caps Lock-tasten.
  • Feil penselstørrelse: På macOS er det malte resultatet mindre enn penselstørrelsen (markøren) du ser på skjermen. Finn ut om en økt markørstørrelse er angitt i Systemvalg: Tilgjengelighet > Skjerminnstillinger.
Sjekk markørstørrelsen i Systemvalg på Mac.
(macOS) Kontroller markørstørrelse i Systemvalg > Tilgjengelighet > Skjerminnstillinger.

Manglende verktøy

Hvis ett eller flere verktøy mangler fra verktøylinjen, kan du prøve å tilbakestille tilpassingen av verktøylinjen til standard. For å gjøre dette velger du Rediger > Verktøylinje og klikk Gjenopprett standardinnstillinger i kolonnen til høyre.

Merk:

Hvis du har valgt et annet arbeidsområde enn Viktigste, vil hver av arbeidsområdene i Photoshop tilpasse verktøylinjen til et annet sett med verktøy. Hvis du velger Vindu > Arbeidsområde > Viktigste (standard) eller Vindu > Arbeidsområde > Tilbakestill Viktigste, kan dette også gjenopprette standard verktøylinje.

Du kan også bruke den omfattende søkeopplevelsen i Photoshop for å søke etter og identifisere verktøy. Bruk tastatursnarveien Command/Control + F for å få opp søkedialogboksen, skriv inn verktøyet du ser etter og velg ditt ønskede resultat. Som standard aktiverer Photoshop verktøyet og uthever det i grensesnittet. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Photoshop-søk.

Tilbakestille innstillinger

Du kan løse mange problemer med å tilbakestille Photoshops preferanser til fabrikkinnstillingene (herunder programfeil, rar verktøy-/grensesnittatferd osv.). Se Tilbakestille innstillingsfiler til standard.

Feilsøke plugin-moduler

Mange problemer skyldes bruk av inkompatible plugin-moduler opprettet for tidligere versjoner av Photoshop i en nyere versjon eller at plugin-modulene er installert på feil måte. Se Feilsøke plugin-moduler i Photoshop.

Feilsøke skrifter

Det kan oppstå mange problemer når du bruker skrifter fra tredjeparter, for eksempel kan systemet krasje eller henge seg opp når du bruker typeverktøyet, eller når du gjør tegnpanelet aktivt/synlig. En ugyldig skrift eller ugyldige skrifter kan også forårsake generelle ytelsesproblemer når du starter eller bruker Photoshop. Valider og fjern duplikate eller problemfylte skrifter for å bedre stabiliteten og ytelsen til tekstverktøyet. Se Feilsøke skrifter.

Feilsøke brukertillatelser

Hvis ingen av feilsøkingstrinnene over løser problemet, kan problemet være relatert til brukertillatelser. Du kan bruke kommandoen Reparer tillatelser til å reparere tillatelser for operativsystemet, men ikke for programmer, som for eksempel Photoshop.

Opprett en administratorbrukerkonto for å identifisere tillatelsesproblemer. For instruksjoner om hvordan du oppretter en administratorbrukerkonto, se følgende:

Mac OS:

Merk:

Du må endre popup-menyen Ny konto fra [Standard] til [Administrator] når du oppretter brukeren.

Hvis du fortsatt har problemer på Mac OS, kan du prøve å reparere tillatelsene på disken. For detaljer, se Reparer disktillatelser med Disk Utility.

Windows:

Når du har opprettet administratorbrukerkontoen, kan du logge deg på med den nye brukeren og kjøre Photoshop for å se om problemet er løst.

Start på nytt i sikkermodus

Av og til kan tillegg fra tredjeparter og andre verktøy virke inn på kjøringen av Photoshop.

Hvis du starter datamaskinen i sikkermodus, er tillegg fra tredjeparter og andre verktøy slått av, noe som kan bidra til å løse problemet.

Mac OS:

• Oppstart i sikkermodus: I sikkermodus i Mac OS deaktiveres alle tillegg og oppstartselementer fra tredjeparter, og bare nødvendige kjernetillegg og oppstartselementer installert fra Apple kjøres.

Windows:

Drivere som kjører i 32-biters eller 64-biters

Hvis Photoshop kjører normalt i Sikkermodus, kan det skyldes en driver (skriver/enhet) eller utvidelse (system eller plugin-modul).Driverekan ha unike problemer når de kjører på 64-biters eller 32-biters versjoner. Kjør Photoshop i 32-bitersmodus eller vice versa.

Windows:

32-biters versjoner støttes ikke lenger i Photoshop CC 2019.

32-biters versjonen av Photoshop CC 2014 – CC 2018 installeres ikke som standard på en 64-biters versjon av Windows:

1. Last ned og installer 32-biters versjonen av Photoshop CC.

2. Etter installasjonen navigerer du til Programfiler (x86) > Adobe > Adobe Photoshop CC <2015 -2018>-mappen.

3. Dobbeltklikk på filen Adobe Photoshop CC <2015-2018>.exe.

For å kjøre Photoshop CS6 eller CC i Windows som et 32-biters program:

1. Lukk Photoshop.

2. Naviger til Programfiler (x86) > Adobe > Adobe Photoshop CS6-mappen.

3. Dobbelklikk Adobe Photoshop CS6.exe-filen.

Slik kjører du Photoshop CC <2014-2018> eller CS6 i Windows som et 64-biters program:

1. Lukk Photoshop.

2. Naviger til Programfiler > Adobe > Adobe Photoshop CC <2014-2018> eller Adobe Photoshop CS6-mappen.

3. Dobbeltklikk på filen Adobe Photoshop CC <2014-2018>.exe eller Adobe Photoshop CC CS6.exe.

macOS:

Photoshop CS6 og CC er kun tilgjengelig som et 64-biters program på macOS.

Feilsøk oppdateringsfeil

Flere oppdateringsfeil forårsakes av manglende eller endrede filer som kreves av Photoshop, grunnet diskoppryddingsprogrammer som CleanMyMac eller MacKeeper. Hold oppryddingsverktøyene dine oppdaterte eller avvikle bruken av dem. Hvis du har problemer med å installere Photoshop- eller Bridge-oppdateringer, se:

Hvis du har problemer med å installere Camera Raw-oppdateringer, se Installasjonsprogram for programtillegget Camera Raw.

Samle inn logger og systeminformasjon

Hvis Photoshop eventuelt krasjer eller det oppstår en programfeil, inneholder følgende kilder viktig informasjon for å diagnostisere hva som gikk galt:

Mer feilsøking

Hvis du opplever ytelsesproblemer mens du bruker Photoshop, se:

Hvis du har et hvordan-spørsmål eller spørsmål om endringer i virkemåte mellom Photoshop-versjoner, kan du se følgende:

Hvis du trenger mer hjelp til generell feilsøking, kan du se følgende:

Hvis du trenger hjelp til installering/nedlasting av apper eller hjelp angående Creative Cloud-medlemskapet ditt, kan du se følgende: