Läs mer om smarta taggar och hur du använder dem i Elements Organizer.

Fotona i din katalog analyseras automatiskt och sedan genereras taggar för dem. De här taggarna kallas för smarta taggar. Till exempel generas följande smarta taggar för dina foton: Familj, Barn, Park, Strand, Leende, Hav, Blommor, Solnedgång, Trädgård och Fotboll.

Med smarta taggar kan du enkelt söka baserat på innehållet i dina foton.

Du kan använda smarta taggar till att filtrera i sökfönstret eller ange dem i sökfältet. Om du vill få åtkomst till sökfönstret eller -fältet klickar du på Sök i huvudfönstret.

Knappen Sök

Dina foton visas i panelen smarta taggar i sökfönstret, staplade baserat på innehåll.

Smarta taggar: Sökresultat

Om du vill söka efter en smart tagg anger du den i sökfönstret. Om du till exempel vill söka efter foton som innehåller stränder skriver du "Strand" i sökfältet.

Sökresultat för "strand"

Obs!

Använd Automatiskt urval om du snabbt vill välja de bästa fotografierna i en katalog. När du använder Automatiskt urval används smarta taggar och den analys av estetik, personer och annat som utförs i Elements Organizer.

Mer information om automatiskt urval finns i Använd Automatiskt urval för dina bästa foton.

Ta bort en smart tagg

Så här tar du bort en smart tagg från ett foto:

Högerklicka på en bild i vyn Mediefiler och välj Ta bort smart tagg. Välj sedan namnet på den smarta tagg du vill ta bort.

Följande foto innehåller till exempel flera smarta taggar (som "himmel", "resor", "luft" och "flygplan") som är relevanta för fotot. Men den smarta taggen "väckarklocka" är inte relevant för fotot och du kan ta bort den.

Ta bort en smart tagg

Ange inställningar för smarta taggar

1. Välj Redigera > Inställningar (Windows) eller Elements Organizer > Inställningar (OS X).

2. Välj Medieanalys.

3. Välj alternativ:

• Om du vill analysera dina mediefiler och använda smarta taggar automatiskt markerar du Analysera mediefiler för smarta taggar och Automatiskt urval.
    • Om du vill sluta använda smarta taggar avmarkerar du Analysera mediefiler för smarta taggar och Automatiskt urval. De smarta taggar du har använt tidigare visas i sökfönstret och du kan använda sökfältet till att söka efter dem.
    • Om du vill sluta visa smarta taggar och vill sluta analysera foton i katalogen markerar du Visa inte Smarta taggar eller Automatiskt urval. Om du markerar det här alternativet visas inte alternativet Smarta taggar i sökfönstret.