Bakgrundsinformation

Apple erbjuder möjligheten att fånga HEIC-bilder och HEVC (H.265) -videor på några av de mobila enheter som kör iOS 11.

För mer information, se Apples dokumentation här: https://support.apple.com/sv-se/HT207022.

Stöd för HEIC -bildfiler

macOS

Stöd för HEIC-bildfiler har kommit i juni 2018-utgåvorna av Lightroom CC 1.4, Lightroom Classic CC 7.4 och Camera Raw 10.4 som körs på macOS High Sierra v10.13 eller senare.

Obs!

Se till att HEIC-stödet är aktiverat i Adobe Camera Raw:

I dialogrutan i Camera Raw-inställningar bör du kontrollera att fältet JPEG/HEIC är inställt på antingen Öppna JPEG- och HEIC-filer med inställningar automatiskt eller Öppna alla JPEG- och HEIC-filer som stöds automatiskt. För åtkomst till Camera Raw-inställningar kan du klicka på dialogknappen Öppna inställningar  i dialogrutan i Camera Raw.

Windows

Stöd för HEIC-bildfiler har kommit i augusti 2018-utgåvorna av Lightroom CC 1.5, Lightroom Classic CC 7.5 som körs på Windows 10.

iOS

Stöd för HEIC-bildfiler har tillhandahållits i juni 2018-utgåvan av Lightroom CC för mobil (iOS) 3.3 som körs på iOS 11.

Android

Stöd för HEIC-bildfiler har tillhandahållits i augusti 2018-utgåvan av Lightroom CC för mobil (Android) 3.6.

Stöd för HEVC-videofiler (H.265)

macOS

Stöd för HEVC-videofiler har kommit i oktober 2018-utgåvorna av Lightroom CC 2.0 och Lightroom Classic CC 8.0 som körs på macOS High Sierra v10.13 eller senare.

Windows

Lightroom CC, Lightroom Classic CC och Camera Raw stöder för närvarande inte HEVC-videofiler på Windows. Adobe arbetar med att ge stöd för det.

iOS

Stöd för HEVC-videoimport, uppspelning och synkronisering till molnlagret har tillhandahållits i april 2018-utgåvan av Lightroom CC för mobil (iOS) 3.2.1 som körs på iOS 11.

Android

Lightroom CC för mobil stöder för närvarande inte HEVC-videofiler på Android-plattformen. Adobe arbetar med att ge stöd för det.

Tillfällig lösning för att lägga till HEIC/HEVC-mediefiler på tidigare versioner av Lightroom-appar och OS-plattformar

Ändra kamerainställningarna till JPEG-/H.264-formatet

1. På enheten (iPhone eller iPad) som du använder för att fånga HEIC/HEVC-media kan du gå till Inställningar > Kamera.

2. Tryck på Format.

3. Tryck på Mest kompatibla Den här inställningen är endast tillgänglig på enheter som kan spela in media i HEIF- eller HEVC-format.

Alla nya foton och videoklipp använder nu JPEG- eller H.264-format. För att återgå till att använda rymdbesparande HEIF- och HEVC-format, välj Hög effektivitet.

För mer information, se Apples dokumentation här: https://support.apple.com/sv-se/HT207022.

Omvandla HEIC-/HEVC-media till JPEG/H.264 under överföring till en Mac eller PC

Du kan ändra inställningen på din iPhone/iPad Överför till Mac eller PC till Automatisk. Denna inställning omvandlar automatiskt HEIC-bilder och HEVC (H.265) -videor till kompatibla format (JPEG och H.264 MOV) när du överför mediefiler från din mobila enhet till en Mac eller PC.

1. På enheten (iPhone eller iPad) som du använder för att fånga HEIC / HEVC-media, gå till Inställningar > Foto.

2. Tryck på Överför till Mac eller PC.

(iOS) Ändra Överföring till Mac eller PC-inställningen till alternativet Automatisk.
    (iOS) Ändra Överföring till Mac eller PC-inställningen till alternativet Automatisk.
  3. Välj alternativet Automatisk.

Med det här alternativet konverteras dina foto- och videofiler till ett kompatibelt format. HEIC-bilder konverteras till JPEG, och HEVC-videor konverteras till H.264 MOV.

4. Anslut iPhone/iPad till din dator.

Obs!

Om enheten redan var ansluten till din dator, koppla loss den och kontrollera att alternativet Automatisk fortfarande är valt. Anslut sedan enheten igen.

5. Lägg till/importera bilder och videoklipp till Lightroom. För hjälpinstruktioner, se följande länk: