Användarhandbok Avbryt

Förbättra bildkvaliteten enkelt i Lightroom

1. Användarhandbok för Adobe Lightroom
  2. Introduktion
    1. Nyheter i Lightroom
    2. Systemkrav för Lightroom
    3. Lightroom | Vanliga frågor
    4. Lightroom-självstudier
    5. Arbeta med Adobe Photoshop Lightroom för mobila enheter
    6. Ange inställningar
  3. Självstudiefunktioner i appen
    1. Utbildning och inspiration i appen
    2. Utbildning och inspiration i appen | Lightroom för mobila enheter (iOS)
    3. Utbildning och inspiration i appen | Lightroom för mobila enheter (Android)
  4. Lägga till, importera och ta foton
    1. Lägga till foton
    2. Ta foton med Lightroom för mobila enheter (iOS)
    3. Ta foton med Lightroom för mobila enheter (Android)
    4. Importera foton i Lightroom för mobila enheter (iOS)
    5. Importera foton och videor i Lightroom för mobila enheter (Android)
  5. Ordna foton
    1. Ordna foton
    2. Söka efter och ordna foton av personer i vyn Personer
    3. Sök efter och ordna foton i Lightroom för mobila enheter (iOS)
    4. Sök efter och ordna foton i Lightroom för mobila enheter (Android)
  6. Redigera foton
    1. Redigera foton
    2. Maskering i Lightroom
    3. Redigera foton i Lightroom för mobila enheter (iOS)
    4. Redigera foton i Lightroom för mobila enheter (Android)
    5. Sammanfoga foton för att skapa HDR-foton, panoramor och HDR-panoramor
    6. Förbättra bildkvaliteten enkelt i Lightroom
  7. Spara, dela och exportera
    1. Exportera eller dela dina foton
    2. Exportera och dela foton i Lightroom för mobila enheter (iOS)
    3. Spara, dela och exportera foton med Lightroom för mobila enheter (Android)
  8. Lightroom för mobila enheter, tevear och webben
    1. Kom igång med Lightroom för mobila enheter (iOS)
    2. Kom igång med Lightroom för mobila enheter (Android)
    3. Adobe Photoshop Lightroom på webben
    4. Konfigurera appen Lightroom for Apple TV
    5. Använd kortkommandon i Lightroom för mobila enheter (iOS och Android)
    6. Adobe Photoshop Lightroom för mobila enheter och Apple TV | Vanliga frågor
    7. Visa foton och videofilmer i Lightroom på en teve
    8. Så här lägger du till och synkroniserar förinställningar med en mobil enhet
  9. Migrera foton
    1. Migrera Apple Photos Library-bibliotek till Lightroom
    2. Migrera foton och videofilmer från Lightroom Classic till Lightroom
    3. Migrera foton från Photoshop Elements till Lightroom

Få skarpare detaljer och bättre färgåtergivning i foton med Raw-format. Öka snabbt bildupplösningen upp till 4 gånger i Raw- och icke-Raw-bilder som JPEG- och TIFF-filer.

Obs!

Från och med Lightroom för datorer 4.3 (juni 2021-versionen) byter Förbättra detaljer namn till Raw-information.

Nu kan du enkelt förbättra bildkvaliteten med hjälp av Raw-information och Super Resolution.

Raw-information, som tidigare kallades Förbättra detaljer ökar skärpan i detaljer och ger mer korrekt återgivning av kanter, förbättrar färgåtergivningen och minskar även artefakter. Den förbättrade bildens upplösning förblir densamma som i originalbilden. Den här funktionen är särskilt användbar för stora skärmar och utskrifter där små detaljer visas. Filtyper som stöds är raw mosaic-filer från kameror med Bayer-sensorer (till exempel Canon, Nikon, Sony och andra) och Fujifilm X-Trans-sensorer.

Super Resolution som introducerades i Lightroom för datorer 4.3 hjälper till att skapa en förbättrad bild med liknande resultat som Raw-information, men med dubbelt så hög linjär upplösning. Det innebär att den förbättrade bilden blir dubbelt så bred och dubbelt så hög som originalbilden och får fyra gånger så många pixlar. Den här funktionen har stöd för samma filtyper som Raw-information, plus ytterligare filtyper som JPEG och TIFF. Super Resolution är särskilt användbar för att öka upplösningen i en beskuren bild.

Systemkrav

Om du vill använda funktionerna i Raw-information och Super Resolution måste datorn uppfylla följande tekniska specifikationer:

Operativsystem

Grafikprocessor

Förbättra detaljer använder i hög grad den tillgängliga grafikprocessorn. Se kraven för grafikprocessoracceleration i Systemkrav för Lightroom .

Använda Raw-information

Gör så här för att använda Raw-information i ett foto:

1. Öppna en Bayer- eller X-Trans Raw-fil i luppvyn.

2. På menyraden väljer du Foto > Förbättra.

Du kan också Ctrl-klicka (Mac)/högerklicka (Windows) på bilden och välja Förbättra.

3. I dialogrutan Förbättra kontrollerar du att Raw-information är markerat. Klicka och håll kvar på förhandsgranskningen för att se hur bilden såg ut före förbättringen. Du kan också klicka och dra markören över förhandsgranskningen för att se andra områden i den förbättrade bilden.

4. Klicka på Förbättra om du vill skapa en förbättrad DNG-version av det valda fotot.

Obs!

Den förbättrade bilden sparas som en ny DNG-fil med filnamnsformatet Ursprungligt filnamn-Enhanced.dng och grupperas med den ursprungliga bilden.

Bildformat med stöd för Raw-information

Raw-information kan endast användas på Bayer och X-Trans mosaic raw-filer.

Filformat som saknar stöd för Raw-information

Raw-information kan inte användas på följande typer av källbilder:

• Icke-Raw-filer, t.ex. JPEG-, TIFF- och HEIC-filer
  • Linjära DNG-filer (inklusive HDR- och DNG-panoramabilder som tidigare skapats i Lightroom och Camera Raw)
  • Smarta DNG-förhandsvisningar och smarta förhandsvisningar
  • Svartvita Raw-filer (till exempel Leica M MONOCHROM)
  • Fyrfärgskameror
  • Foveon-sensorbilder
  • Fujifilm-kameror med SR, EXR eller 2x4-mosaiksensorer.
  • Canon S-Raw-/M-Raw-filer
  • Små Nikon-Raw-filer
  • Pentax PSR-filer (Pixel Shift Resolution)
  • Sony ARQ-filer
  • Videofiler

Använda Super Resolution

Gör så här för att använda Super Resolution:

1. Öppna ett foto med Raw-format, en JPEG eller TIFF i luppvyn.

2. På menyraden väljer du Foto > Förbättra.

Du kan också Ctrl-klicka (Mac)/högerklicka (Windows) på bilden och välja Förbättra.

3. I dialogrutan Förbättra markerar du Super Resolution. Klicka och håll kvar på förhandsgranskningen för att se hur bilden såg ut före förbättringen. Du kan också klicka och dra markören över förhandsgranskningen för att se andra områden i den förbättrade bilden.

Super Resolution används för att fördubbla bildens upplösning

4. Klicka på Förbättra om du vill skapa en förbättrad DNG-version av det valda fotot.

Obs!
    • Den förbättrade bilden sparas som en ny DNG-fil med filnamnsformatet Ursprungligt filnamn-Enhanced.dng och grupperas med den ursprungliga bilden.
    • Du kan bara förbättra en bild en gång, vilket innebär att du inte kan använda Super Resolution på en bild som redan har förbättrats.
    • Förhandsgranskning med Super Resolution visas med 2x linjär förstoring.
    • Vi rekommenderar att du använder en foto med bra kvalitet för att få ett resultat med högre kvalitet.

Förbättra flera bilder samtidigt

Du kan snabbt förbättra flera bilder samtidigt. Det gör du genom att markera bilderna och välja Foto > Förbättra. Det senast valda alternativet i Förbättra (Raw-information eller Super Resolution) används på de markerade bilderna.

Använda ett kortkommando

Om du snabbt vill visa dialogrutan Förbättra med den förbättrade förhandsgranskningen trycker du på:

• (Mac) Ctrl+Alt+E
  • (Windows) Ctrl+Alt+E