Förbättra bildkvaliteten enkelt i Lightroom

Få skarpare detaljer och bättre färgåtergivning i foton med Raw-format. Öka snabbt bildupplösningen upp till 4 gånger i Raw- och icke-Raw-bilder som JPEG- och TIFF-filer.

Ta bort brus reducerar brus samtidigt som detaljerna bevaras. Perfekt för bilder som tagits i svagt ljus eller med hög ISO-inställning. För närvarande kan Ta bort brus användas på Raw-filer som tagits med Bayer- eller X-Trans-sensorer.

Raw-information, som tidigare kallades Förbättra detaljer, ökar skärpan i detaljer och ger mer korrekt återgivning av kanter, förbättrar färgåtergivningen och minskar artefakter. Den förbättrade bildens upplösning förblir densamma som i originalbilden. Den här funktionen är särskilt användbar för stora skärmar och utskrifter där små detaljer syns. Filtyper som stöds är raw mosaic-filer från kameror med Bayer-sensorer (till exempel Canon, Nikon, Sony och andra) och Fujifilm X-Trans-sensorer.

Super Resolution hjälper till att skapa en förbättrad bild med liknande resultat som Raw-information men med dubbelt så hög linjär upplösning. Det innebär att den förbättrade bilden blir dubbelt så bred och dubbelt så hög som originalbilden och får fyra gånger så många pixlar. Den här funktionen har stöd för samma filtyper som Raw-information, plus ytterligare filtyper som JPEG och TIFF. Super Resolution är särskilt användbar för att öka upplösningen i en beskuren bild.

Systemkrav

Om du vill använda Ta bort brusRaw-information och Super Resolution måste datorn uppfylla följande tekniska specifikationer:

Operativsystem

Grafikprocessor

Förbättra detaljer använder i hög grad den tillgängliga grafikprocessorn. Se kraven för grafikprocessoracceleration i Systemkrav för Lightroom .

Obs!

Från och med maj-versionen av Lightroom (version 7.3) aktiveras Apple Neural Engine för Brusborttagning med AI på Mac, med Apple Silicon som använder macOS 14.0 eller senare.

Använd Ta bort brus

1. Välj Foto > Förbättra eller Ta bort brus i panelen Detalj.

2. Välj Ta bort brus för att förbättra bilden.

3. Använd reglaget för att justera mängden brusreducering. Förhandsgranska korrigeringen genom att klicka på Förhandsgranska.

Förbättra förhandsgranskningen när Ta bort brus har använts på ett RAW-foto med brus.
    Förbättra förhandsgranskningen när Ta bort brus har använts.

4. Du kan trycka och hålla ned i förhandsvisningsområdet om du vill visa de ändringar som har gjorts i bilden.

5. Välj Förbättra om du vill använda Ta bort brus. Resultatet sparas som en ny DNG-fil med tillägget "Enhance-NR.dng" i källfilens namn.

Använd Ta bort brus i grupp

Du kan enkelt använda Ta bort brus på flera foton samtidigt. Markera alla foton som du vill Förbättra på stödrastermenyn och välj sedan Kommando + Alt + E på macOS och Ctrl + Alt + E i Windows.

Använda Raw-information

Gör så här för att använda Raw-information i ett foto:

1. Öppna en Bayer- eller X-Trans Raw-fil i luppvyn.

2. På menyraden väljer du Foto > Förbättra.

Du kan också Ctrl-klicka (Mac)/högerklicka (Windows) på bilden och välja Förbättra.

3. I dialogrutan Förbättra kontrollerar du att Raw-information är markerat. Klicka och håll kvar på förhandsgranskningen för att se hur bilden såg ut före förbättringen. Du kan också klicka och dra markören över förhandsgranskningen för att se andra områden i den förbättrade bilden.

4. Klicka på Förbättra om du vill skapa en förbättrad DNG-version av det valda fotot.

Obs!

Den förbättrade bilden sparas som en ny DNG-fil med filnamnsformatet ”ursprungligt filnamn-Enhanced.dng” och grupperas med den ursprungliga bilden.

Bildformat med stöd för Raw-information

Raw-information kan endast användas på Bayer och X-Trans mosaic raw-filer.

Filformat som saknar stöd för Raw-information

Raw-information kan inte användas på följande typer av källbilder:

• Icke-Raw-filer, t.ex. JPEG-, TIFF- och HEIC-filer
  • Linjära DNG-filer (inklusive HDR- och DNG-panoramabilder som tidigare skapats i Lightroom och Camera Raw)
  • Smarta DNG-förhandsvisningar och smarta förhandsvisningar
  • Svartvita Raw-filer (till exempel Leica M MONOCHROM)
  • Fyrfärgskameror
  • Foveon-sensorbilder
  • Fujifilm-kameror med SR, EXR eller 2x4-mosaiksensorer.
  • Canon S-Raw-/M-Raw-filer
  • Små Nikon-Raw-filer
  • Pentax PSR-filer (Pixel Shift Resolution)
  • Sony ARQ-filer
  • Videofiler

Använda Super Resolution

Gör så här för att använda Super Resolution:

1. Öppna ett foto med Raw-format, en JPEG eller TIFF i luppvyn.

2. På menyraden väljer du Foto > Förbättra.

Du kan också Ctrl-klicka (Mac)/högerklicka (Windows) på bilden och välja Förbättra.

3. I dialogrutan Förbättra markerar du Super Resolution. Klicka och håll kvar på förhandsgranskningen för att se hur bilden såg ut före förbättringen. Du kan också klicka och dra markören över förhandsgranskningen för att se andra områden i den förbättrade bilden.

Super Resolution används för att fördubbla bildens upplösning

4. Klicka på Förbättra om du vill skapa en förbättrad DNG-version av det valda fotot.

Obs!
    • Den förbättrade bilden sparas som en ny DNG-fil med filnamnsformatet ”ursprungligt filnamn-Enhanced.dng” och grupperas med den ursprungliga bilden.
    • Du kan bara förbättra en bild en gång, vilket innebär att du inte kan använda Super Resolution på en bild som redan har förbättrats.
    • Förhandsgranskning med Super Resolution visas med 2x linjär förstoring.
    • Vi rekommenderar att du använder ett foto med bra kvalitet för att få ett resultat med högre kvalitet.

Förbättra flera bilder samtidigt

Du kan snabbt förbättra flera bilder samtidigt. Det gör du genom att markera bilderna och välja Foto > Förbättra. Det senast valda alternativet i Förbättra (Raw-information eller Super Resolution) används på de markerade bilderna.

Använda ett kortkommando

Om du snabbt vill visa dialogrutan Förbättra med den förbättrade förhandsgranskningen trycker du på:

• (Mac) Ctrl+Alt+E
  • (Windows) Ctrl+Alt+E

Adobe

Få hjälp snabbare och enklare

Ny användare?