Problemen met de grafische processor (GPU) en het grafisch stuurprogramma oplossen | Lightroom

Overzicht

De onderstaande problemen worden mogelijk veroorzaakt door een defecte, niet-ondersteunde of incompatibele grafische processor (ook wel een grafische kaart, videokaart of GPU genaamd) of grafisch stuurprogramma. De oplossingen in deze sectie zijn van toepassing op de volgende problemen:

 • Lightroom loopt vast bij het starten, loopt vast of blokkeert vaak of vertraagt zonder reden.
 • Wanneer u basisschuifregelaars voor ontwikkelen verplaatst, flikkert de beeldhelderheid of treedt onverwachte kleurverschuiving op
 • Het bericht 'Grafische-processorversnelling is uitgeschakeld vanwege fouten' wordt weergegeven onder het selectievakje GPU gebruiken in de prestatievoorkeuren van Lightroom.
 • Voorvertoningen van afbeeldingen en miniaturen zien er in Windows gefragmenteerd of beschadigd uit

Oplossing 1: schakel de grafische processor uit om het probleem snel te vinden

U kunt snel bepalen of het probleem betrekking op uw grafische processor of grafisch stuurprogramma heeft door de volgende drie stappen te volgen:

 1. Start Lightroom.

 2. Ga naar een van de volgende locaties:

  • (macOS) Lightroom > Voorkeuren > Algemeen
  • (Windows) Bewerken > Voorkeuren > Algemeen
 3. Schakel GPU gebruiken uit.

 4. Sluit Lightroom en start het programma opnieuw op.

Als het probleem is opgelost, werd het waarschijnlijk veroorzaakt door uw grafische processor of grafisch stuurprogramma. Zie Oplossing 4: problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen voor meer informatie.

Als het probleem zich nog steeds voordoet, wordt het niet veroorzaakt door de grafische processor. Voor aanvullende oplossingen voor problemen, zie:

Oplossing 2: de grafische processor handmatig uitschakelen

Als u Lightroom niet kunt starten of Lightroom vastloopt voordat u het selectievakje GPU gebruiken kunt uitschakelen, kunt u deze voorkeur als volgt handmatig uitschakelen:

 1. Ga naar een van de volgende locaties:

  • (macOS) /Users/[gebruikersnaam]/Library/Preferences/com.adobe.lightroomCC.plist
  • (Windows) C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom CC\Preferences\Lightroom CC Preferences.agprefs
  Opmerking:

  (Windows) Soms zijn mappen die u zoekt, verborgen. Als u deze wilt weergeven, kiest u Start > Configuratiescherm > Weergave en Persoonlijke instellingen > Mapopties. Zorg dat Verborgen bestanden en mappen weergeven is geselecteerd in het deel Geavanceerd van het tabblad Weergave, en klik op OK.

  (macOS) Het bibliotheekbestand van de gebruiker is standaard verborgen op Mac OS X 10.7 en later. Voor tijdelijke toegang tot het bibliotheekbestand van de gebruiker drukt u op Option en kiest u Ga > Bibliotheek in de Finder.

 2. Open het bestand Lightroom CC Preferences.agprefs (Windows)/com.adobe.lightroomCC.plist (macOS) in een teksteditor.

 3. Vervang de regel useAutoBahn = true door useAutoBahn = false.

 4. Sla het bestand Lightroom CC Preferences.agprefs (Windows)/com.adobe.lightroomCC.plist (macOS) op en sluit het.

 5. Start Lightroom opnieuw.

Oplossing 3: Dwing Lightroom om Windows DirectX of macOS Metal te gebruiken

Als u te maken krijgt met crashes of schermvernieuwingsproblemen, probeer dan de volgende oplossing:

 1. Ga naar Help > Systeeminformatie en scrol naar de sectie GPU-info in het dialoogvenster Systeeminfo. Controleer of de GPU is ingesteld op OpenGL.

  OpenGL
  OpenGL

 2. Lightroom afsluiten.

 3. Zoek het bestand Camera Raw GPU Config.txt.

  • (macOS) /Users/[gebruikersnaam]/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/GPU/Adobe Lightroom/Camera Raw GPU Config.txt
  • (Windows) \Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\GPU\Adobe Lightroom\Camera Raw GPU Config.txt

  De bibliotheekmap van de gebruiker is standaard verborgen in macOS X 10.7 en latere versies. Volg de instructies hier.

 4. Verwijder handmatig het bestand Camera Raw GPU Config.txt.

 5. Start Lightroom opnieuw.

Oplossing 4: problemen met GPU en grafische stuurprogramma's oplossen

Mocht u een van de bovenstaande problemen ondervinden, probeer dan de volgende oplossingen in de opgegeven volgorde.

 1. Bevestig dat u de nieuwste versie van Lightroom gebruikt.

  Kies Help > Updates. Raadpleeg het artikel Creative Cloud-apps bijwerken voor meer informatie.

 2. Bevestig dat uw grafische kaart compatibel is met Lightroom. Als u het merk en model van uw grafische kaart wilt bepalen, gaat u naar de sectie Hoe kan ik het merk en model van mijn grafische kaart bepalen?

 3. Werk het stuurprogramma van uw grafische kaart bij.

  Als u een van de bovenstaande problemen ondervindt of Lightroom geen toegang heeft tot uw grafische processor terwijl uw grafische kaart aan de minimumvereisten voldoet, werk dan het grafische stuurprogramma bij.

  macOS:

  Grafische stuurprogramma's worden bijgewerkt via besturingssysteemupdates. Controleer of u de nieuwste Mac OS-updates hebt door Software-update in het menu of het tabblad Updates in de App Store-toepassing te selecteren.

  Windows:

  Download het meest recente stuurprogramma rechtstreeks van de website van de fabrikant van uw grafische kaart:

  Een schone installatie van het stuurprogramma van uw grafische kaart uitvoeren

  Wanneer u een upgrade van het stuurprogramma van de grafische kaart uitvoert, is het raadzaam alle eerdere versies van het stuurprogramma van uw computer te verwijderen voordat u het nieuwe stuurprogramma installeert. Dit wordt een schone installatie genoemd.

  Wanneer u het merk en model van de grafische kaart in uw computer hebt bepaald, volgt u de documentatie van de kaartfabrikant en de onderstaande hulpbronnen:

  Start Lightroom na installatie van de updates opnieuw op. Schakel de optie GPU gebruiken in Voorkeuren in en herhaal de stappen die het probleem veroorzaakten.

  Opmerking:
  • U krijgt niet altijd de nieuwste en beste stuurprogramma's door Windows Update uit te voeren. U moet rechtstreeks naar de website van de fabrikant van uw kaart gaan om te controleren of er stuurprogramma-updates zijn.
  • Zorg dat u het juiste stuurprogramma kiest. Notebookstuurprogramma's hebben soms een andere naam dan vergelijkbare desktopstuurprogramma's.
  • Fabrikanten van sommige videokaarten hebben andere software waarvoor het videostuurprogramma en updates vereist zijn. Lees de update-instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u de instructies niet begrijpt.
 4. Schakel de grafische versnellers van derden uit. De hulpprogramma's voor overklokken en haxies van externe GPU's worden niet ondersteund.

 5. Meerdere grafische kaarten met conflicterende stuurprogramma's kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties of ingeschakelde functies in Lightroom. Verbind twee (of meer) monitors met één grafische kaart voor het beste resultaat.

  (macOS)

  Schakel Automatische videokeuze uit op het tabblad Energiestand in de Systeemvoorkeuren.

  Raadpleeg de Apple-documentatie voor meer informatie: https://support.apple.com/nl-nl/HT202043

  (Windows)

  Als u meerdere grafische kaarten gebruikt, moet u de minst krachtige kaarten verwijderen of uitschakelen. Stel, u hebt twee verschillende kaarten die verschillende stuurprogramma's gebruiken: een NVIDIA-videokaart en een AMD-videokaart. In dit geval moet de High Performance-videokaart aan Lightroom zijn toegewezen, en niet de Integrated Graphics- of Power Saving-videokaart.

  NVIDIA:

  1. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het NVIDIA-configuratiescherm.
  2. Klik op Manage 3D settings (3D-instellingen beheren).
  3. Klik op Program Settings (Programma-instellingen) en voeg Lightroom.exe toe. Wijzig de gewenste grafische processor naar High-performance NVIDIA processor.

  AMD:

  1. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het AMD Catalyst Control Center (AMD Catalyst-beheercentrum) of Configure Switchable Graphics (Omschakelbare graphics configureren).
  2. Klik op Browse (Bladeren) en kies High performance (Hoge prestaties) in plaats van Power Saving (Energiebesparing).

  Raadpleeg de stuurprogrammadocumentatie van de fabrikant van de grafische kaart voor aanvullende instructies om een specifieke kaart in te stellen als primaire grafische kaart in Windows.

 6. (Windows) Als u met de vorige stap het probleem niet kunt oplossen, kunt u de grafische kaarten uitschakelen.

  Als u meer dan een grafische kaart gebruikt in Windows, is uw geavanceerde kaart misschien niet als primaire kaart ingesteld. Op Windows kunt u de minder geavanceerde kaart uitschakelen in Apparaatbeheer. Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op de naam van de kaart en kies Uitschakelen.

  Grafische kaart uitschakelen
  Een grafische kaart uitschakelen

 7. Gebruik Lightroom niet op een virtuele computer. 

  Lightroom gebruiken op virtuele computers is uitgebreid getest noch officieel ondersteund als gevolg van bekende problemen met functies die afhankelijk zijn van de grafische processor in virtuele omgevingen.

  Als u de bovenstaande probleemoplossingen hebt gevolgd, kunt u het resultaat bevestigen door de optie GPU gebruiken in te schakelen in het venster Voorkeuren.

 8. Als geen van de bovenstaande probleemoplossingen soelaas biedt, resten er u nog slechts twee opties: een compatibele grafische kaart aanschaffen of de grafische kaart volledig uitschakelen. Volg voor die laatste optie de onderstaande stappen:

  1. Start Lightroom.
  2. Ga naar een van de volgende locaties:
   • (macOS) Lightroom > Voorkeuren > Algemeen
   • (Windows) Bewerken > Voorkeuren > Algemeen
  3. Schakel GPU gebruiken uit.
  4. Sluit Lightroom en start het programma opnieuw op.

Problemen met Lightroom (Microsoft Store-versie) oplossen

Als Lightroom (Microsoft Store-versie) de GPU niet kan gebruiken, probeer dan het volgende:

 1. Sluit Lightroom af.

 2. Typ Grafische instellingen in het vak Zoekopdracht en druk dan op Enter.

 3. Kies Universele app uit het vervolgkeuzemenu Kies een app om voorkeuren in te stellen.

  Universele app
  Kies Universele app

 4. Kies Adobe Lightroom in het vervolgkeuzemenu: Selecteer een app, en klik op Toevoegen.

 5. Klik op Opties in het dialoogvenster dat nu verschijnt.

 6. Selecteer Hoge prestaties en klik op Opslaan.

  Hoge prestaties
  Selecteer Hoge prestaties

 7. Start Lightroom.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online