Veelgestelde vragen over Lightroom Classic GPU

Hoe gebruikt Lightroom Classic de GPU?

Als het is geconfigureerd (Voorkeuren > Prestaties), kan Lightroom Classic een compatibele grafische processor (ook wel grafische kaart, videokaart of GPU genoemd) gebruiken om het weergeven en aanpassen van afbeeldingen in de module Ontwikkelen, weergave Raster, de weergave Loep en Filmstrip van de module Bibliotheek te versnellen. Functies zoals Onderwerp selecteren, Lucht selecteren en Details verbeteren worden ook versneld door de GPU. Een compatibele GPU gebruiken kan aanzienlijk hogere snelheden op schermen met hoge resolutie bieden, zoals 4K- en 5K-monitors.

Wat zijn de minimale systeemvereisten voor GPU-functies in Lightroom Classic?

Uw grafische processor moet voldoen aan de minimale systeemvereisten (zie hieronder) om door Lightroom Classic te worden gebruikt. We raden u aan een grafische kaart te kiezen die een GPU compute-benchmarkscore van 2000 of meer heeft.

Systeemvereisten voor het gebruik van GPU voor weergave

Windows

 • Windows 10 (64-bits) 1909 of hoger
 • GPU met ondersteuning voor DirectX 12. Zie deze Microsoft-documentatie om er achter te komen welke versie van DirectX op uw systeem aanwezig is.
 • Intel GPU's: Skylake GPU of hoger is vereist

macOS

 • macOS Catalina (versie 10.15) of nieuwer 
 • GPU met ondersteuning voor Metal. Raadpleeg deze Apple-documentatie om te zien of uw computer Metal ondersteunt.

Systeemvereisten voor het gebruik van GPU voor beeldverwerking

Zorg ervoor dat aan alle systeemvereisten voor het gebruik van de GPU voor weergave wordt voldaan.

 

Minimale

Aanbevolen

VRAM

2 GB GPU RAM

4 GB GPU RAM of meer voor schermen met 4k of meer

Systeemvereisten voor het gebruik van GPU voor Export

Zorg ervoor dat aan alle systeemvereisten voor beeldverwerking wordt voldaan.

 

Minimale

Aanbevolen

VRAM

2 GB GPU RAM

8 GB aan speciale GPU RAM of 16 GB aan gedeeld geheugen

Let op:
 • Lightroom Classic profiteert momenteel niet van meer dan een grafische processor. Het gebruik van twee videoadapters verbetert de prestaties van Photoshop niet. Als er problemen ontstaan vanwege conflicterende grafische stuurprogramma's, volgt u stap 5 en stap 6 in Oplossing 4: Problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen.
 • Alleen het 'hoofdscherm' van Lightroom Classic wordt versneld. Het secundaire venster wordt niet versneld door de GPU.
 • Grafische processors die onder virtuele machines worden uitgevoerd, zijn niet getest of ondersteund.
 • Wanneer u Lightroom Classic start, wordt de grafische kaart getest. Als de test mislukt, wordt de grafische kaart uitgeschakeld, zelfs als de kaart aan de minimumvereisten voldoet. Doorloop de stappen voor probleemoplossing om de fout op te lossen. Sommige grafische kaarten zullen mogelijk nooit compatibel zijn met Lightroom Classic voor grafische versnelling, ook al voldoen ze aan de minimumvereisten.

Zie Systeemvereisten | Lightroom Classic voor meer informatie.

Suggesties voor het kiezen van een grafische kaart

Voor de beste prestaties gebruikt u een afzonderlijke grafische kaart die een GPU compute-benchmarkscore van 2000 of meer heeft. 

Opmerking:
 • Een zeer hoge benchmarkscore betekent niet dat u ook in Lightroom Classic geweldige resultaten zult behalen. Prestaties zijn afhankelijk van meerdere factoren.
 • Geïntegreerde grafische kaarten presteren over het algemeen slechter. Deze zitten vaak in laptops omdat ze minder stroom verbruiken, om de batterijlevensduur te sparen en deze delen het geheugen met de CPU.
 • Zorg dat u het nieuwste stuurprogramma voor uw specifieke grafische kaart hebt geïnstalleerd. De namen van de laptop- en desktopversies van de grafische processor verschillen enigszins.

Hoe kan ik bepalen of Lightroom Classic de grafische kaart gebruikt?

Wanneer Lightroom Classic de GPU kan gebruiken, is het selectievakje GPU gebruiken in Voorkeuren ingeschakeld.

 • (macOS) Lightroom Classic > Voorkeuren > Prestaties
 • (Windows) Bewerken > Voorkeuren > Prestaties

In Voorkeuren worden de naam van de beschikbare GPU voor Lightroom Classic en het beschikbare videogeheugen weergegeven. Als er geen informatie wordt weergegeven, moet u mogelijk een nieuw stuurprogramma voor uw GPU installeren, of voldoet uw hardware of besturingssysteem niet aan de minimale systeemvereisten.

GPU-voorkeuren Lightroom Classic
GPU-gegevens in Lightroom Classic

Opmerking:

Als Lightroom Classic detecteert dat de GPU van het systeem is uitgeschakeld, verschijnt er een pop-up waarmee u met één klik GPU in kunt schakelen. De GPU-voorkeur schakelt dan over van Uit naar Automatisch.

GPU-versnelling in Lightroom Classic

In Lightroom Classic 8.4 (release van augustus 2019) geïntroduceerd

In Lightroom Classic wordt de huidige status van GPU-versnelling net onder de GPU-naam weergegeven. Uw systeem ondersteunt mogelijk beperkte of volledige versnelling. Als uw systeem automatisch beperkte versnelling ondersteunt, kunt u volledige versnelling inschakelen met de optie Aangepast.

Versnelling kan ook automatisch worden uitgeschakeld als uw systeem dit niet ondersteunt, of vanwege een fout. Als versnelling is uitgeschakeld en er een foutmelding verschijnt, kan dit komen doordat de GPU-hardware, de stuurprogrammaversie of het besturingssysteem niet voldoet aan de systeemvereisten.

U kunt een van de volgende opties selecteren in de vervolgkeuzelijst GPU gebruiken om de GPU-versnelling in of uit te schakelen.

Automatisch

Selecteer deze optie om automatisch het juiste niveau GPU-ondersteuning te bepalen op basis van de hardware- en besturingssysteemconfiguratie van uw systeem. Dit is de standaardoptie.

Aangepast

Selecteer deze optie om het niveau GPU-ondersteuning handmatig te selecteren.

 • GPU voor weergave gebruiken
 • GPU voor beeldverwerking gebruiken
 • GPU voor exporteren gebruiken

Uit

Kies deze optie om GPU-versnelling uit te schakelen.

GPU gebruiken
Opties voor GPU gebruiken in Lightroom Classic

Hoe kan ik het merk en model van mijn grafische kaart bepalen?

Start Lightroom Classic en selecteer Help > Systeeminfo om informatie over uw grafische processor weer te geven, zodat u het merk en model van uw grafische kaart kunt achterhalen.

Problemen met Lightroom GPU oplossen
GPU-info

Profiteert Lightroom Classic van meer dan een grafische processor of grafische kaart?

Lightroom Classic profiteert momenteel niet van meer dan een grafische processor. Het gebruik van twee grafische kaarten verbetert de prestatie van Lightroom Classic niet.

Meerdere grafische kaarten met conflicterende stuurprogramma's kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties in Lightroom Classic.

Verbind twee (of meer) monitors met één grafische kaart voor het beste resultaat.

Let op:

Als u meer dan een grafische kaart moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze van dezelfde fabrikant en hetzelfde model zijn. Als u dit niet doet, kan Lightroom Classic vastlopen of andere problemen vertonen. Als er problemen ontstaan vanwege conflicterende grafische stuurprogramma's, volgt u stap 5 en stap 6 in Oplossing 4: Problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online