Functieoverzicht | Lightroom Classic (versie van oktober 2022)

Meer informatie over de nieuwe functies en verbeteringen van de oktober 2022-versie van Lightroom Classic (versie 12.0).

Verwijder naadloos ongewenste vlekken met Verwijderen met behoud van inhoud

Vanaf de release van Lightroom Classic in oktober 2022 (versie 12.0) bereikt u de beste resultaten door ultieme beeldcontrole op uw foto's uit te oefenen. Met de nieuwe tool Verwijderen met behoud van inhoud in het deelvenster Retoucheren kunt u ongewenste vlekken en objecten in een foto verwijderen.

 1. Selecteer de foto die u wilt retoucheren. Selecteer in het deelvenster Retoucheren Verwijderen met behoud van inhoud.

 2. Bepaal de grootte en dekking van het penseel om een selectie te maken.

 3. Klik en sleep het penseel over gebieden die u wilt retoucheren met de tool Verwijderen met behoud van inhoud. Lightroom Classic analyseert en vult de selectie met de best passende inhoud uit andere delen van de foto.

  Als u het standaard geselecteerde voorbeeldgebied handmatig wilt wijzigen, doet u het volgende:

  macOS: houd Cmd ingedrukt + sleep een gebied op de afbeelding terwijl een punt is geselecteerd voor Verwijderen met behoud van inhoud.
  Windows: houd Ctrl ingedrukt + sleep een gebied op de afbeelding terwijl een punt is geselecteerd voor Verwijderen met behoud van inhoud.

 4. Als u alle bewerkingen wilt verwijderen die zijn gemaakt met de tools, selecteert u de knop Herstellen in het menu.

Zie Retoucheertools van Lightroom Classic voor meer informatie.

Personen, objecten en achtergrond automatisch selecteren

Geef bewerken een nieuwe dimensie met de maskeerfuncties Personen selecteren, Objecten selecteren en Achtergrond selecteren in het deelvenster Maskeren. Maak eenvoudig nauwkeurige aanpassingen aan personen, objecten en de achtergrond in een foto met behulp van het masker.

Personen selecteren

Maak lokale aanpassingen aan een of meer personen in een foto. Met het masker Personen selecteren kunt u specifieke delen van het lichaam bewerken, zoals huid, ogen, lippen, tanden en meer.

 1. Open de foto die u wilt bewerken in de module Ontwikkelen. Selecteer Maskeren > Personen.

  Deelvenster Maskeren

 2. Lightroom Classic detecteert automatisch alle personen op de foto. U kunt de persoon op de foto selecteren die u wilt aanpassen. 

 3. Selecteer het lichaamsdeel dat u wilt aanpassen.

  Deelvenster Maskeren

 4. Open het masker in het deelvenster Maskers en selecteer vervolgens Toevoegen om meer gebieden toe te voegen aan de selectie of selecteer Verwijderen om gebieden uit de selectie te verwijderen.

 5. Gebruik de schuifregelaars in het rechterdeelvenster om de selectie aan te passen. 

Objecten selecteren

Met Objecten selecteren kunt u nauwkeurige lokale aanpassingen maken aan een of meer objecten in een foto.

 1. Open in Lightroom Classic de foto die u wilt bewerken. Selecteer Maskeren > Objecten.

 2. Voer een van de volgende handelingen uit om een selectie te maken:

  • Penseelselectie: veeg grofweg over het object dat u wilt selecteren.
  • Rechthoekselectie: maak een kader om het object dat u wilt selecteren.

 3. Lightroom Classic analyseert het object op basis van uw selectie en maakt automatisch een masker. 

  Deelvenster Maskeren

 4. Open het masker in het deelvenster Maskers en selecteer vervolgens Toevoegen om meer gebieden toe te voegen aan de selectie of selecteer Verwijderen om gebieden uit de selectie te verwijderen.

 5. Gebruik de schuifregelaars in het rechterdeelvenster om uw selectie aan te passen. 

Achtergrond selecteren

Selecteer met één klik de achtergrond van uw foto en maak aanpassingen om alleen het geselecteerde deel te verbeteren. Gebruik het masker Achtergrond selecteren om automatisch de achtergrond te selecteren en complexe aanpassingen te maken met de bewerkingsknoppen. 

 1. Open in Lightroom Classic de foto die u wilt bewerken. Selecteer Maskeren > Achtergrond in het rechterdeelvenster.

 2. Lightroom Classic voert een analyse uit en selecteert automatisch de achtergrond voor u. U kunt de selectie weergeven als een overlay (rood is standaard) en er wordt een masker gemaakt in het deelvenster Maskers.

  Deelvenster Maskeren

 3. Als u tevreden bent met de selectie, gebruikt u de schuifregelaars aan de rechterkant om lokale aanpassingen uit te voeren.

Zie Maskeren voor meer informatie over maskeren in Lightroom Classic.

Ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen

Lees de volgende artikelen om net toegevoegde camera's en lenzen in de volledige lijst met ondersteunde profielen te zoeken:

Andere verbeteringen

 • Maak strakke aanpassingen aan uw foto's met Adaptief: Portretten in Lightroom Classic. Dankzij adaptieve voorinstellingen met AI kunt u uw foto's met slechts één klik te verbeteren.
 • Ervaar een snellere import van gegevens met draagbare apparaten op Windows-computers en een snellere weergave van miniaturen. 
 • Wissel eenvoudig tussen de linker- en rechterdeelvensters in Lightroom Classic. Als u wilt wisselen, selecteert u Voorkeuren > Interface > De groepen van het linker- en rechterdeelvenster wisselen. Als u klaar bent, start u de Lightroom Classic-app opnieuw op om de omgewisselde deelvensters te zien.
 • Lightroom Classic geeft standaard de bovenliggende map weer tijdens het importeren, zodat u foto's efficiënt kunt ordenen en openen. 
 • U kunt de instellingen van Automatisch vooruit nu uitschakelen tijdens het automatisch importeren. 

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?