Problemen met GPU (Graphics Processor) en het grafische stuurprogramma oplossen

Leer hoe u problemen kunt oplossen die worden veroorzaakt door een defect, niet-ondersteund of incompatibel GPU- of grafisch stuurprogramma.

GPU-problemen met Photoshop kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder:

• Photoshop geeft het GPU-compatibiliteitsscherm vlak na het opstarten weer
  • Prestatieproblemen, verkeerd gerenderde vensters of objecten, knipperende canvaselementen/flikkeringen, visuele artefacten in Photoshop
  • Photoshop loopt vast of loopt vast bij het opstarten
  • Knippert of flikkert het afbeeldingscanvas
  • Photoshop-menubalk ontbreekt
  • Langzaam tekenen op scherm bij in- of uitzoomen
  • Gedeeltelijk opnieuw tekenen, inclusief resterende afbeeldingen uit andere vensters
  • Bepaalde grafische elementen van de Photoshop-gereedschappen, zoals de uitsnijdhandgrepen of de transformatiebesturingselementen, verliezen de kleur of zien er anders uit dan normaal
  • Uw afbeelding is gevuld met een heldergroene kleur

Lees het volledige artikel voor meer informatie over het instellen van uw GPU voor hoge prestaties in Photoshop.

GPU-compatibiliteitscontrole

Met de Photoshop 23.0-versie of hoger kunt u de GPU-compatibiliteitscontrole uitvoeren om te controleren of uw GPU compatibel is. Daartoe, go Help > GPU-compatibiliteit en ziet u het dialoogvenster Rapport dat wordt geopend.

Een typisch GPU-compatibiliteitscontrolerapport als uw GPU compatibel is voor gebruik.
Een typisch GPU-compatibiliteitscontrolerapport als uw GPU compatibel is voor gebruik. Hier wordt het minimale VRAM-vereiste niet gehaald.

Een typisch GPU-compatibiliteitscontrolerapport wanneer uw GPU is uitgeschakeld voor gebruik.
Een typisch GPU-compatibiliteitscontrolerapport wanneer uw GPU is uitgeschakeld voor gebruik.

Let op:

We hebben een bekend probleem waarbij de dialoog kan melden dat "Uw GPU is incompatibel.' Als u Windows uitvoert op een Intel-systeem met de 'Microsoft OpenCL/OpenGL Compatibility Pack' is geïnstalleerd, kunt u het compatibiliteitspakket verwijderen en de computer opnieuw opstarten.

Niet-ondersteunde workflows

Sommige configuraties zijn mogelijk problematisch voor GPU-gebruik in Photoshop. Vermijd alle volgende problemen, die momenteel niet worden ondersteund:

• Verouderde hardware of software

Adobe biedt alleen ondersteuning voor Photoshop als uw Mac een van de laatste drie systeemupdates van Apple uitvoert. Zie de stappen 2 en 3 hieronder voor informatie over het oplossen van problemen voor instructies over het bijwerken naar de nieuwste versie van macOS en Photoshop en hoe verder te gaan als uw computer de ondersteuning voor huidige versies van het besturingssysteem verliest.

• Virtuele machines

Photoshop uitvoeren onder virtuele machines (VM's) worden niet uitgebreid getest en worden niet officieel ondersteund. Virtualisatieconfiguraties maken vaak gebruik van softwaregebaseerde GPU-stuurprogramma's die zijn geconfigureerd volgens de Photoshop-specificaties. Gebruik Photoshop niet op virtuele machines en maak geen verbinding met Photoshop die op andere hardware draait. In deze scenario's moet uw GPU op zijn minst worden uitgeschakeld.

• Problemen met 3D-rendering

3D-functies worden geleidelijk uit Photoshop verwijderd. Als er renderingproblemen optreden (bijvoorbeeld tekstextrusies of updates die niet op het scherm worden weergegeven) met bestanden die 3D-inhoud bevatten, wordt dat verwacht. Overweeg te evalueren Substance van de Adobe lijn met 3D-producten.

• Weergaven voor plug-in/ontkoppelen

Als u Photoshop uitvoert terwijl u de weergaveconfiguraties wijzigt (bijvoorbeeld door een externe monitor aan te sluiten zonder Photoshop af te sluiten), kunnen uw vensters op de verkeerde plaats op het scherm tekenen of met een effen groene kleur vullen. Als u een nieuw scherm op uw computer moet aansluiten, sluit u Photoshop af, sluit u het scherm aan en start u Photoshop.

Controleren of GPU Photoshop-problemen veroorzaakt

Weet u niet zeker of uw GPU of stuurprogramma de oorzaak zijn van het probleem dat u tegenkomt bij Photoshop? Als u de GPU-versnelling uitschakelt, kunt u de oorzaak van het probleem beter achterhalen.

1. Navigeer naar Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
  2. Uitschakelen GPU gebruiken
  3. Start Photoshop opnieuw.

Als het probleem aanhoudt, kunt u het oplossen van problemen voortzetten door het probleemoplossingen zoals hieronder beschreven:

GPU- en grafisch stuurprogramma oplossen

Windows

1. Uw grafische stuurprogramma bijwerken

Door het bijwerken van het grafische stuurprogramma kunnen veel problemen worden verholpen, zoals vastlopen, onjuist weergegeven afbeeldingen en prestatieproblemen. Download stuurprogramma-updates rechtstreeks van de fabrikant van de videokaart.

NVIDIA-stuurprogramma's | AMD-stuurprogramma's | Intel drivers

Opmerking:
    • Zorg ervoor dat u het juiste stuurprogramma kiest. Laptopstuurprogramma's hebben soms een andere naam dan vergelijkbare desktopstuurprogramma's.
    • Als u in Photoshop een flikkerende of stotterende reactie ervaart en u beschikt over een GPU die G-Sync ondersteunt, schakelt u G-Sync uit voor Photoshop met behulp van het NVIDIA-bedieningspaneel.
    • Sommige fabrikanten van videokaarten hebben andere software die naast het videostuurprogramma moet worden bijgewerkt. Lees de update-instructies zorgvuldig door en neem contact op met de fabrikant van de grafische adapter als u de instructies niet begrijpt.
  2. De instelling voor Cacheniveaus controleren

Als u uw cacheniveaus op 1 hebt ingesteld in de Photoshop-voorkeuren, kunt u prestatieproblemen ondervinden met functies die gebruikmaken van de GPU.

De Cacheniveaus op de standaardinstelling, die 4:

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties
    2. Instellen Cacheniveaus aan 4
    3. Photoshop afsluiten en opnieuw starten

Nadat u Photoshop opnieuw hebt gestart, voert u de stappen uit die het probleem hebben veroorzaakt.

3. Uw voorkeuren opnieuw instellen

Als u voorkeuren herstelt, wordt de standaardstatus van de GPU-instellingen hersteld.

Zie Standaardvoorkeursbestanden herstellen

Nadat u uw voorkeuren opnieuw hebt ingesteld, start u Photoshop en voert u de stappen opnieuw uit die het probleem hebben veroorzaakt.

4. Geavanceerde instellingen voor Open CL wijzigen

a. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties

b) in de Prestaties deelvenster, klik op Geavanceerde instellingen

c. Uitschakelen CL openen

d. Photoshop afsluiten en opnieuw starten voordat de wijziging van kracht wordt

Opmerking:

In de augustus 2021 (versie 22.5) is de selector Geavanceerde tekenmodus verwijderd. Voor eerdere versies stelt u Tekenmodus in stap c (hierboven) in op Standaard.

5. Instelling voor de oudere GPU-modus (vóór 2016) inschakelen

(Optioneel) Alleen voor Windows-gebruikers:

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Technology Previews
    2. Inschakelen Oudere GPU-modus (vóór 2016)
    3. Photoshop afsluiten en opnieuw starten voordat de wijziging van kracht wordt

Deze voorkeuren dwingen Photoshop terug te vallen naar een andere renderingengine. Hoewel dit wordt aanbevolen voor oudere GPU's, kunnen nieuwere GPU's stabieler worden als deze optie is geselecteerd.

6. Computers met meerdere grafische kaarten configureren

Ultralichte notebooks en low-end desktops gebruiken vaak een geïntegreerde grafische kaart die minder stroom gebruikt om de batterij te bewaren en geheugen deelt met uw CPU.

Hogere computers hebben vaak een aparte, speciale grafische kaart die zijn eigen geheugen (VRAM) gebruikt, die meer verwerkingscapaciteit heeft en geen RAM-geheugen verbruikt. Als uw GPU-voorkeur is uitgeschakeld en u kunt deze niet inschakelen, controleert u of uw monitor is aangesloten op de geavanceerde GPU en niet op de ingebouwde poort op uw computer. Ook, hHogere laptops gebruiken vaak twee grafische kaarten, een geïntegreerde kaart wanneer u de batterij gebruikt en een aparte grafische kaart wanneer u in een stopcontact bent aangesloten.

Als uw systeem over meer dan één grafische kaart beschikt, moet u ervoor zorgen dat aan Photoshop de krachtige grafische kaart is toegewezen in plaats van de geïntegreerde grafische kaart of de Power-Saving grafische kaart voor de beste ervaring. Als u deze instellingen op een laptop wijzigt, neemt het batterijgebruik toe. Zie Snelle tips over het instellen van GPU voor hoge prestaties in Photoshop.

nVidia

SLees in de onderstaande korte zelfstudie hoe u uw NVIDIA GPU kunt instellen voor hoge prestaties.

1. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies de optie NVIDIA-bedieningspaneel.
    2. Klikken 3D-instellingen beheren.
    3. Klikken Programmainstellingen en toevoegen Photoshop.exe en sniffer.exe. Wijzig de Gewenste GPU aan Krachtige NVIDIA-processor.

Opmerking: Nvidia biedt een keuze tussen Studioprogramma's en gamevloeistoerstuurprogramma's. U kunt beter Studio-stuurprogramma's gebruiken.

AMD

SLees in de onderstaande korte zelfstudie hoe u Intel- en AMD GPU's kunt instellen voor hoge prestaties.

1. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies de optie AMD Catalyst Control Center of Configureer schakelbare afbeeldingen.
    2. Klikken Bladeren en kiest u Hoge prestaties in plaats van Energiebesparing.

7. De minder krachtige grafische kaart uitschakelen

Als de bovenstaande stap geen problemen oplost bij het gebruik van meerdere grafische kaarten, kunt u overwegen een van de grafische kaarten uit te schakelen. Voordat u de ingebouwde grafische kaart uitschakelt, moet u ervoor zorgen dat de video-uitgang van uw monitor is aangesloten op de toegewezen grafische kaart.

Als u een grafische kaart wilt uitschakelen, gebruikt u de opdracht Apparaatbeheer op Windows. In het dialoogvenster Apparaatbeheerklikt u met de rechtermuisknop op de naam van de kaart en kiest u Uitschakelen.

Opmerking:
    • Wees voorzichtig en houd er rekening mee dat het uitschakelen van de grafische kaart kan leiden tot systeeminstabiliteit.
    • Lees de instructies zorgvuldig door en neem rechtstreeks contact op met de fabrikant van de grafische kaart als u de instructies niet begrijpt.

Nadat u de bovenstaande stappen voor het oplossen van problemen hebt uitgevoerd, kunt u de resultaten bevestigen door het GPU gebruiken in het dialoogvenster Voorkeuren > Prestaties en de stappen die het probleem hebben veroorzaakt opnieuw proberen.

macOS

1. Start de computer opnieuw op

Sommige problemen kunnen zich direct voordoen na het installeren of upgraden van de Adobe Creative Cloud-toepassing en/of Photoshop. Start de computer opnieuw op na een nieuwe update of installatie van de software van de Adobe en controleer of de symptomen zijn verdwenen.

2. MacOS bijwerken

Apple bevat GPU-stuurprogramma's in de systeemsoftware en voegt vaak foutcorrecties toe in updates. Als u een systeemupdate of beveiligingspatch in de wacht hebt, installeert u deze en start u de Mac opnieuw. Als u de nieuwste versie van macOS niet op uw computer kunt installeren, loopt de computerhardware achter op de huidige specificaties van het besturingssysteem en Photoshop als extensie. Het kan nodig zijn een oudere versie van Photoshop te gebruiken die samenvalt met de releasedatum van uw definitieve versie van het besturingssysteem. Zie voor meer informatie:

3. Photoshop bijwerken

Alle meest recente opgeloste problemen zijn opgenomen in de nieuwste versie van Photoshop en als uw computer voldoet aan alle huidige vereisten voor macOS en Photoshop, moet deze de meest stabiele computer zijn.

Photoshop bijwerken

Als uw computer de nieuwste versie van macOS niet meer kan installeren, kunt u, zoals hierboven is aangegeven, de laatst bekende versie van Photoshop installeren op het moment van het besturingssysteem, plus de nieuwste versie voor het geval u deze ook kunt gebruiken. Zie deze stappen om meerdere versies van Photoshop te installeren.

4. Creative Cloud

Als u vastloopt, vooral bij het openen van nieuwe bestanden, kan de toepassing Creative Cloud soms de bron zijn. Raadpleeg de volgende documenten voor hulp bij het installeren of oplossen van problemen met de bureaubladtoepassing van het Creative Cloud:

5. De GPU uitschakelen

Probeer de GPU uit te schakelen in de Photoshop-voorkeuren om te controleren of problemen verdwijnen als de GPU is uitgeschakeld. Ga naar Photoshop > Voorkeuren > Prestaties en uitschakelen GPU gebruikenen start vervolgens Photoshop opnieuw op.

• Als de problemen NIET worden opgelost na het uitschakelen van de GPU, is uw probleem generischer van aard. Proberen deze tips.
    • Als de GPU niet meer werkt, kunt u ervoor kiezen om zonder de GPU te werken of kunt u een aantal andere stappen hieronder uitproberen om de zaken recht te trekken.

Schakel de GPU gebruiken in het dialoogvenster Voorkeuren > Prestaties opnieuw opstarten, Photoshop starten en een aantal van de volgende suggesties proberen.

6. Camera Raw kwesties

Adobe Camera Raw gebruikt de GPU anders dan Photoshop. Als u vastloopt, prestatieproblemen ondervindt of verkeerd gerenderde vensters of objecten bekijkt, kunt u problemen of artefacten opnieuw tekenen, met name bij het openen van bestanden in Adobe Camera Raw. Ga dan naar Veelgestelde vragen over Camera Raw GPU (GPU) (veelgestelde vragen).

7. Automatisch wisselen van afbeeldingen uitschakelen

Als u een MacBook of MacBook Pro gebruikt, gaat u naar Systeemvoorkeuren > Energiebesparingen uitschakelen Automatische afbeeldingswisseling. Start Photoshop opnieuw op en kijk of de symptomen nog steeds optreden.

Automatische afbeeldingswisseling.

8. OpenCL uitschakelen

1. Kies Photoshop > Voorkeuren > Prestaties
    2. In het dialoogvenster Prestaties deelvenster, klik op Geavanceerde instellingen
    3. Schakel het selectievakje "OpenCL gebruiken"
    4. Photoshop opnieuw starten
    Open CL uitschakelen

9. De instelling voor Cacheniveaus controleren

Als u uw cacheniveaus op 1 hebt ingesteld in de Photoshop-voorkeuren, kunt u prestatieproblemen ondervinden met functies die gebruikmaken van de GPU.

De Cacheniveaus op de standaardinstelling, die 4:

1. Kies Photoshop > Voorkeuren > Prestaties
    2. Instellen Cacheniveaus aan 4
    3. Photoshop opnieuw starten

Nadat u Photoshop opnieuw hebt gestart, voert u de stappen uit die het probleem hebben veroorzaakt.

10. Photoshop-voorkeuren opnieuw instellen

Als u voorkeuren herstelt, wordt de standaardstatus van de GPU-instellingen hersteld.

Zie Standaardvoorkeursbestanden herstellen

Nadat u uw voorkeuren opnieuw hebt ingesteld, start u Photoshop en test u opnieuw op fouten. Soms kunnen voorkeurenbestanden beschadigd raken en kan een vernieuwen een groot aantal problemen oplossen.

Aanvullende informatie

Foutberichten voor grafische hardware

Wanneer u Photoshop voor het eerst start, kunnen er hardwarefoutberichten optreden:

Uitgeschakelde functies

Zie Functies die niet werken zonder GPU

Camera Raw kwesties

Adobe Camera Raw gebruikt een GPU anders dan Photoshop. Als u vastloopt, prestatieproblemen ondervindt of verkeerd gerenderde vensters of objecten bekijkt, kunt u problemen of artefacten opnieuw tekenen, vooral wanneer u bestanden opent in Adobe Camera Raw.

Zie Veelgestelde vragen over Camera Raw GPU (GPU)

Heb je een vraag of een idee?

Vraag het de community

Als u een vraag wilt stellen of een idee wilt delen, ga dan naar de Adobe Photoshop-community. We zouden graag van je horen!

Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?