Los problemen op die worden veroorzaakt door een beschadigde, niet-ondersteunde of incompatibele GPU of grafisch stuurprogramma.

Opmerking:

Weet u niet zeker of het probleem wordt veroorzaakt door uw grafische processor of grafisch stuurprogramma?

Zie De grafische processor uitschakelen om het probleem snel te vinden.

Overzicht van problemen

Photoshop

Veelvoorkomende problemen veroorzaakt door een defecte, niet-ondersteund grafisch stuurprogramma of een incompatibele grafische processor (wordt ook wel een grafische kaart, videokaart of GPU genoemd):

• Crashes, prestatieproblemen of onjuist gerenderde vensters of objecten, knipperend/flikkerend canvas of problemen met artefacten in Photoshop.
  • Photoshop loopt vast of blijft hangen bij het opstarten.
  • Afbeeldingscanvas knippert of flikkert.
  • De menubalk van Photoshop ontbreekt.

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen.

Foutberichten over grafische hardware wanneer u Photoshop opstart

Zie Grafische hardware niet officieel ondersteund voor 3D.
Zie Photoshop heeft een fout aangetroffen in het weergavestuurprogramma.

De functies zijn uitgeschakeld:

Zie Olieverf wordt gedimd weergegeven.

Camera Raw

Camera Raw gebruikt de grafische processor anders dan Photoshop. Als u crashes, prestatieproblemen of onjuist gerenderde vensters of objecten, problemen met opnieuw tekenen of artefacten ondervindt wanneer u bestanden opent in Adobe Camera Raw:

Zie Veelgestelde vragen over de grafische processor (GPU) in Camera Raw.

Grafische processor uitschakelen om het probleem snel te vinden

U kunt snel bepalen of het probleem betrekking op uw grafische processor of grafisch stuurprogramma heeft door de volgende stappen te volgen:

1. Start Photoshop.
  2. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
  3. Schakel GPU gebruiken uit.
  4. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Als het probleem is opgelost, werd het waarschijnlijk veroorzaakt door uw grafische processor of grafisch stuurprogramma.

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen.

Problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen

1. Bevestig dat u de nieuwste versie van Photoshop gebruikt.

2. Bevestig dat uw grafische kaart compatibel is met Photoshop.

Start Photoshop en kies Help > Systeeminfo om informatie over de grafische processor weer te geven zodat u het merk en model van uw grafische kaart kunt bepalen:

Photoshop-systeeminformatie
  3. Werk uw grafische stuurprogramma bij.

Geactualiseerde grafische stuurprogramma's kunnen veel problemen oplossen, zoals crashen, onjuist gerenderde afbeeldingen en prestatieproblemen. Haal updates van het stuurprogramma rechtstreeks bij de fabrikant van de videokaart op:

macOS

Grafische stuurprogramma's worden bijgewerkt via besturingssysteemupdates.

Windows

U krijgt niet altijd de nieuwste en beste stuurprogramma's door Windows Update uit te voeren. U moet rechtstreeks naar de website van de fabrikant van uw kaart gaan om te controleren of er stuurprogramma-updates zijn:

Opmerking:

• Zorg dat u het juiste stuurprogramma kiest. Notebookstuurprogramma's hebben soms een andere naam dan vergelijkbare desktopstuurprogramma's.
    • Fabrikanten van sommige videokaarten hebben andere software waarvoor het videostuurprogramma en updates vereist zijn. Lees de update-instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u de instructies niet begrijpt.

Start Photoshop na installatie van de updates opnieuw op. Schakel GPU gebruiken in door Voorkeuren > Prestatie > GPU gebruiken te selecteren en de stappen die het probleem hebben veroorzaakt opnieuw te herhalen.

4. Controleer de instelling van het cacheniveau.

Als u uw cacheniveau in de voorkeuren van Photoshop op 1 hebt ingesteld, kunt u prestatieproblemen ondervinden met de functies die gebruik maken van de grafische processor.

Zet het cacheniveau terug op de standaardinstelling (4):

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
    2. Stel Cacheniveaus in op 4.
    3. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Nadat u Photoshop opnieuw hebt gestart, herhaalt u de stappen die het probleem hebben veroorzaakt.

5. Uw voorkeuren opnieuw instellen.

Hiermee worden de standaardinstellingen van de grafische processor hersteld.

Zie Voorkeurenbestanden terugzetten naar de standaardinstellingen.

Nadat u uw voorkeuren hebt hersteld, start u Photoshop opnieuw op en herhaalt u de stappen die het probleem hebben veroorzaakt.

6. Wijzig uw Geavanceerde instellingen voor de Tekenmodus in Standaard.

Als u de Tekenmodus op Standaard instelt, wordt de kleinste hoeveelheid VRAM gebruikt en worden gewone GPU-functies ingeschakeld:

a. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).

b. Klik op Geavanceerde instellingen in het venster Prestaties.

c. Stel de Tekenmodus in op Standaard.

d. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Als deze oplossing het probleem oplost, stelt u de Tekenmodus in op Normaal. Start Photoshop opnieuw en kijk of het probleem opnieuw optreedt. Als het probleem zich weer voordoet, gaat u terug naar de modus Standaard.

Zie de Veelgestelde vragen over de grafische processor (GPU) van Photoshop voor meer informatie over de instellingsvoorkeuren van de grafische processor en de manier waarop u ze optimaliseert voor uw workflow.

Opmerking:

Als u de Prestatievoorkeuren wijzigt om het probleem op te lossen, moet u Photoshop na elke wijziging opnieuw starten.

7. Computers met meerdere grafische kaarten configureren.

Uiterst lichte laptops en basisdesktops maken vaak gebruik van een ingebouwde grafische kaart die minder stroom verbruikt om de batterijlevensduur te verlengen en geheugen deelt met de CPU.

Hoogwaardige computers hebben vaak een afzonderlijke, specifieke grafische kaart die gebruikmaakt van een eigen geheugen (VRAM), een hogere verwerkingskracht heeft en niet veel RAM inneemt.

Hoogwaardige laptops gebruiken vaak twee grafische kaarten, één ingebouwde voor wanneer u op de batterij werkt en een afzonderlijke grafische kaart voor wanneer de laptop is aangesloten op het elektriciteitsnet.

Opmerking:

Photoshop profiteert momenteel niet van meer dan één grafische processor tegelijk. Het gebruiken van twee grafische kaarten verbetert de prestatie van Photoshop niet. Meerdere grafische kaarten met conflicterende stuurprogramma's kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties in Photoshop.

Zie Veelgestelde vragen over de grafische processor van Photoshop.

Als uw systeem meer dan झéén grafische kaart heeft, zorgt u er voor de beste ervaring voor dat de High Performance-grafische kaart aan Photoshop is toegewezen, en niet de Integrated Graphics- of Power Saving-videokaart.

Opmerking:

Uw batterijlevensduur zal korter zijn als u deze instellingen wijzigt.

Windows:

NVIDIA:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het NVIDIA-configuratiescherm.

b. Klik op Manage 3D settings (3D-instellingen beheren).

c. Klik op Programma-instellingen en voeg Photoshop.exe en sniffer.exe toe. Wijzig de grafische processor van uw voorkeur naar High-performance NVIDIA processor.

Stel grafische processor in op High-performance NVIDIA-processor

AMD:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het AMD Catalyst Control Center of Configure Switchable Graphics.

b. Klik op Browse (Bladeren) en kies High performance in plaats van Power Saving.

Klik op Browse (Bladeren) en kies High performance

macOS:

• Kies Systeemvoorkeuren > Energy Saver en schakel Automatic Graphics Switching uit.
    Automatic Graphics Switching.
  8. Schakel de minder krachtige grafische kaart uit

(Niet aanbevolen) Als u met stap 7 de problemen niet oplost en u meer dan één grafische kaart gebruikt, kunt u één van de grafische kaarten uitschakelen. Houd er echter rekening mee dat dit tot instabiliteit van het systeem kan leiden.

Op Windows kunt u grafische kaarten uitschakelen in Apparaatbeheer. Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op de naam van de kaart en kies Uitschakelen.

Grafische kaart uitschakelen in Systeembeheer
  9. Gebruik Photoshop niet op een virtuele computer.

Photoshop gebruiken op virtuele computers is uitgebreid getest noch officieel ondersteund als gevolg van bekende problemen met functies die afhankelijk zijn van de grafische processor in virtuele omgevingen.

10. Koop een compatibele grafische kaart of schakel de grafische processor uit.

Als geen van de bovenstaande probleemoplossingen soelaas biedt, resten er u nog slechts twee opties: een compatibele grafische kaart aanschaffen of de grafische kaart volledig uitschakelen. Volg voor die laatste optie de onderstaande stappen:

1. Start Photoshop.
    2. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
    3. Schakel GPU gebruiken uit.
    4. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Als u de bovenstaande probleemoplossingen hebt gevolgd, kunt u het resultaat bevestigen door de optie GPU gebruiken in te schakelen in het venster Voorkeuren > Prestaties.