Problemen met GPU (grafische processor) en het grafische stuurprogramma oplossen voor Photoshop

Los problemen op die worden veroorzaakt door een beschadigde, niet-ondersteunde of incompatibele GPU of incompatibel grafisch stuurprogramma

Voordat u begint

Werk uw Adobe Photoshop-applicatie bij als u dit nog niet hebt gedaan:

Zorg er ook voor dat u het volgende hebt gedaan voordat u verdergaat met het oplossen problemen met de GPU:

Controle van GPU-compatibiliteit

Met Photoshop 23.0 kunt u de compatibiliteitscontrole voor grafische processors uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw GPU compatibel is. Ga hiertoe naar Help > GPU-compatibiliteit en bekijk het dialoogvenster Rapport dat wordt geopend.

Controle van GPU-compatibiliteit

Controle van GPU-compatibiliteit

U kunt ook Photoshop starten en Help > Systeeminfo kiezen om informatie over de grafische processor weer te geven, zodat u het merk en model van uw grafische kaart kunt bepalen:

Photoshop-systeeminformatie

Controleren of de GPU problemen veroorzaakt in Photoshop

Weet u niet zeker of het probleem in Photoshop wordt veroorzaakt door uw grafische processor of grafische stuurprogramma? Door de GPU-versnelling uit te schakelen, kunt u de oorzaak van het probleem nauwkeuriger bepalen.

Ga hiertoe naar Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS) en schakel Grafische processor gebruiken uit. Start Photoshop opnieuw vervolgens. Zie Voorkeuren aanpassen in Photoshop voor meer informatie over voorkeuren in Photoshop.

Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de probleemoplossing door de stappen in Problemen met de GPU en het grafische stuurprogramma oplossen hieronder te volgen.

Problemen met de GPU en het grafische stuurprogramma oplossen

1. Werk uw grafische stuurprogramma bij.

U kunt veel problemen oplossen door uw grafische stuurprogramma's bij te werken, zoals crashes, onjuist gerenderde afbeeldingen en prestatieproblemen. Haal updates van het stuurprogramma rechtstreeks op bij de fabrikant van de videokaart:

macOS: grafische stuurprogramma's worden bijgewerkt via updates van het besturingssysteem.

Windows: als u Windows Update uitvoert, krijgt u niet altijd de nieuwste en beste stuurprogramma's. Ga liever rechtstreeks naar de website van de fabrikant van uw kaart om te controleren of er updates voor stuurprogramma's zijn:

Opmerking:
    • Zorg dat u het juiste stuurprogramma kiest. Notebookstuurprogramma's hebben soms een andere naam dan vergelijkbare desktopstuurprogramma's.
    • Fabrikanten van sommige videokaarten hebben andere software waarvoor het videostuurprogramma en updates vereist zijn. Lees de update-instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u de instructies niet begrijpt.
  2. Controleer de instelling van het cacheniveau.

Als u uw cacheniveau in de voorkeuren van Photoshop op 1 hebt ingesteld, kunt u prestatieproblemen ondervinden met de functies die gebruik maken van de grafische processor.

Zet het cacheniveau terug op de standaardinstelling (4):

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
    2. Stel Cacheniveaus in op 4.
    3. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Nadat u Photoshop opnieuw hebt gestart, herhaalt u de stappen die het probleem hebben veroorzaakt.

3. Uw voorkeuren opnieuw instellen.

Hiermee worden de standaardinstellingen van de grafische processor hersteld.

Zie Voorkeurenbestanden terugzetten naar de standaardinstellingen.

Nadat u uw voorkeuren hebt hersteld, start u Photoshop opnieuw op en herhaalt u de stappen die het probleem hebben veroorzaakt.

4. Wijzig uw geavanceerde instellingen voor Open CL.

a. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).

b. Klik op Geavanceerde instellingen in het venster Prestaties.

c. Schakel Open CL uit.

d. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Als u de Prestatievoorkeuren wijzigt om het probleem op te lossen, moet u Photoshop na elke wijziging opnieuw opstarten.

Zie de Veelgestelde vragen over de grafische processor (GPU)
    van Photoshop voor meer informatie over de instellingsvoorkeuren van de grafische processor en de manier waarop u ze optimaliseert voor uw workflow.

Open CL uitschakelen

Opmerking:

In de versie van augustus 2021 (v 22.5) is de selectie Geavanceerde tekenmodus verwijderd. In eerdere versies stelt u de Tekenmodus in op Standaard in stap c (hierboven).

5. Computers met meerdere grafische kaarten configureren.

Uiterst lichte laptops en basisdesktops maken vaak gebruik van een ingebouwde grafische kaart die minder stroom verbruikt om de batterijlevensduur te verlengen en geheugen deelt met de CPU.

Hoogwaardige computers hebben vaak een afzonderlijke, specifieke grafische kaart die gebruikmaakt van een eigen geheugen (VRAM), een hogere verwerkingskracht heeft en niet veel RAM inneemt.

Hoogwaardige laptops gebruiken vaak twee grafische kaarten, één ingebouwde voor wanneer u op de batterij werkt en een afzonderlijke grafische kaart voor wanneer de laptop is aangesloten op het elektriciteitsnet.

Als uw systeem meer dan झéén grafische kaart heeft, zorgt u er voor de beste ervaring voor dat de High Performance-grafische kaart aan Photoshop is toegewezen, en niet de Integrated Graphics- of Power Saving-videokaart. Het wijzigen van deze instellingen op laptops zal het batterijverbruik verhogen.

Beëindiging van 3D-functies in Photoshop

De 3D-functies van Photoshop worden in toekomstige updates verwijderd. Gebruikers die met 3D werken wordt aangeraden om de nieuwe Substance 3D-collectie van Adobe te verkennen, de volgende generatie 3D-tools van Adobe. Hier vindt u meer informatie over het beëindigen van de 3D-functies van Photoshop: Photoshop 3D | Algemene vragen over de 3D-functies die niet meer beschikbaar zijn.

Win

NVIDIA:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het NVIDIA-configuratiescherm.

b. Klik op Manage 3D settings (3D-instellingen beheren).

c. Klik op Programma-instellingen en voeg Photoshop.exe en sniffer.exe toe. Wijzig de grafische processor van uw voorkeur naar High-performance NVIDIA processor.

AMD:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het AMD Catalyst Control Center of Configure Switchable Graphics.

b. Klik op Browse (Bladeren) en kies High performance in plaats van Power Saving.

mac

Kies Systeemvoorkeuren > Energiestand en schakel Automatic Graphics Switching uit.

Automatic Graphics Switching.

6. Schakel de minder krachtige grafische kaart uit.

Als de bovenstaande stap de problemen niet oplost en u meer dan één grafische kaart gebruikt, kunt u een van de grafische kaarten uitschakelen. Controleer voordat u de ingebouwde grafische kaart uitschakelt of de video-uitgang van uw scherm is verbonden aan de toegewezen grafische kaart.

Om een grafische kaart uit te schakelen, gebruikt u Apparaatbeheer in Windows. Klik in Apparaatbeheermet de rechtermuisknop op de naam van de kaart en kies Uitschakelen.

Opmerking:
    • Houd er echter rekening mee dat het uitschakelen van de grafische kaart tot instabiliteit van het systeem kan leiden.
    • Lees de instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u de instructies niet begrijpt.
  7. Gebruik Photoshop niet op een virtuele machine (VM).

Photoshop gebruiken op virtuele computers is niet uitgebreid getest noch officieel ondersteund als gevolg van bekende problemen met functies die afhankelijk zijn van de grafische processor in virtuele omgevingen.

Als u de bovenstaande stappen voor probleemoplossing hebt gevolgd, kunt u het resultaat bevestigen door de optie Grafische processor gebruiken in te schakelen in het deelvenster Voorkeuren > Prestaties. Probeer daarna de stappen uit te voeren die het probleem veroorzaakten.

Aanvullende informatie

Veelvoorkomende problemen

Veroorzaakt door een defect, niet-ondersteund grafisch stuurprogramma of een incompatibele grafische processor (wordt ook wel een grafische kaart, videokaart of GPU genoemd):

• Crashes, prestatieproblemen of onjuist gerenderde vensters of objecten, knipperend/flikkerend canvas of problemen met artefacten in Photoshop.
  • Photoshop loopt vast of blijft hangen bij het opstarten.
  • Afbeeldingscanvas knippert of flikkert.
  • De menubalk van Photoshop ontbreekt.

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen.

Foutberichten over grafische hardware

Wanneer u Photoshop voor het eerst start, kunnen er foutberichten over hardware verschijnen:

Zie Grafische hardware niet officieel ondersteund voor 3D.
Zie Photoshop heeft een fout aangetroffen in het weergavestuurprogramma.

Uitgeschakelde functies

Sommige Photoshop-functies werken mogelijk niet voor u.

Zie Olieverf wordt gedimd weergegeven.

Problemen met Camera Raw

Adobe Camera Raw gebruikt de grafische processor anders dan Photoshop. Als u crashes, prestatieproblemen of onjuist gerenderde vensters of objecten, problemen met opnieuw tekenen of artefacten ondervindt wanneer u bestanden opent in Adobe Camera Raw.

Zie Veelgestelde vragen over de grafische processor (GPU) in Camera Raw.