Problemen met GPU (grafische processor) en het grafische stuurprogramma oplossen voor Photoshop

Belangrijk

Belangrijk:

De 3D-functies van Photoshop worden in toekomstige updates verwijderd. Gebruikers die met 3D werken wordt aangeraden om de nieuwe Substance 3D-collectie van Adobe te verkennen, de volgende generatie 3D-tools van Adobe.

Hier vindt u meer informatie over het beëindigen van de 3D-functies van Photoshop: Photoshop 3D | Algemene vragen over de 3D-functies die niet meer beschikbaar zijn.

Los problemen op die worden veroorzaakt door een beschadigde, niet-ondersteunde of incompatibele GPU of incompatibel grafisch stuurprogramma

Controle van GPU-compatibiliteit

Met de Photoshop 23.0-versie kunt u de compatibiliteitscontrole voor grafische processors uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw GPU compatibel is:

Ga naar Help > GPU-compatibiliteit en bekijk het dialoogvenster Rapport dat wordt geopend.

Controle van GPU-compatibiliteit

Controle van GPU-compatibiliteit

Grafische processor uitschakelen om het probleem snel te vinden

U kunt snel bepalen of het probleem betrekking op uw grafische processor of grafisch stuurprogramma heeft door de GPU-versnelling uit te schakelen.

• Ga naar Voorkeuren > Prestaties voor Photoshop en hef de selectie van GPU gebruiken op. Start vervolgens Photoshop opnieuw op.
    Zie Voorkeuren aanpassen in Photoshop voor hulp bij het openen van de voorkeuren.

Als het probleem niet meer optreedt, blijft u problemen oplossen door de stappen in Problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen te volgen.

Problemen met de GPU en het grafisch stuurprogramma oplossen

1. Bevestig dat u de nieuwste versie van Photoshop gebruikt.

Opmerking:

Er kunnen GPU-problemen optreden bij het gebruik van Photoshop in macOS 10.15.7.

Upgrade macOS naar versie 11.3 (Big Sur) als tijdelijke oplossing. Als u de macOS-versie niet kunt bijwerken naar 11.3, volgt u de tijdelijke oplossing die wordt beschreven in Photoshop en Catalina.

2. Bevestig dat uw grafische kaart compatibel is met Photoshop.

Start Photoshop en kies Help > Systeeminfo om informatie over de grafische processor weer te geven zodat u het merk en model van uw grafische kaart kunt bepalen:

Photoshop-systeeminformatie

3. Werk uw grafische stuurprogramma bij.

U kunt veel problemen oplossen door uw grafische stuurprogramma's bij te werken, zoals crashes, onjuist gerenderde afbeeldingen en prestatieproblemen.

Haal updates van het stuurprogramma rechtstreeks bij de fabrikant van de videokaart op:

macOS

Grafische stuurprogramma's worden bijgewerkt via besturingssysteemupdates.

Windows

U krijgt niet altijd de nieuwste en beste stuurprogramma's door Windows Update uit te voeren. U moet rechtstreeks naar de website van de fabrikant van uw kaart gaan om te controleren of er stuurprogramma-updates zijn:

Start Photoshop na installatie van de updates opnieuw op. Schakel GPU gebruiken in door Voorkeuren > Prestatie > GPU gebruiken te selecteren en de stappen die het probleem hebben veroorzaakt opnieuw te herhalen.

Opmerking:
    • Zorg dat u het juiste stuurprogramma kiest. Notebookstuurprogramma's hebben soms een andere naam dan vergelijkbare desktopstuurprogramma's.
    • Fabrikanten van sommige videokaarten hebben andere software waarvoor het videostuurprogramma en updates vereist zijn. Lees de update-instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u de instructies niet begrijpt.
  4. Controleer de instelling van het cacheniveau.

Als u uw cacheniveau in de voorkeuren van Photoshop op 1 hebt ingesteld, kunt u prestatieproblemen ondervinden met de functies die gebruik maken van de grafische processor.

Zet het cacheniveau terug op de standaardinstelling (4):

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
    2. Stel Cacheniveaus in op 4.
    3. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Nadat u Photoshop opnieuw hebt gestart, herhaalt u de stappen die het probleem hebben veroorzaakt.

5. Uw voorkeuren opnieuw instellen.

Hiermee worden de standaardinstellingen van de grafische processor hersteld.

Zie Voorkeurenbestanden terugzetten naar de standaardinstellingen.

Nadat u uw voorkeuren hebt hersteld, start u Photoshop opnieuw op en herhaalt u de stappen die het probleem hebben veroorzaakt.

6. Wijzig uw geavanceerde instellingen voor Open CL.

a. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).

b. Klik op Geavanceerde instellingen in het venster Prestaties.

c. Schakel Open CL uit.

d. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.

Als u de Prestatievoorkeuren wijzigt om het probleem op te lossen, moet u Photoshop na elke wijziging opnieuw opstarten.

Zie de Veelgestelde vragen over de grafische processor (GPU)
    van Photoshop voor meer informatie over de instellingsvoorkeuren van de grafische processor en de manier waarop u ze optimaliseert voor uw workflow.

Open CL uitschakelen

Opmerking:

In de versie van augustus 2021 (v 22.5) is de selectie Geavanceerde tekenmodus verwijderd. In eerdere versies stelt u de Tekenmodus in op Standaard in stap c (hierboven).

7. Computers met meerdere grafische kaarten configureren.

Uiterst lichte laptops en basisdesktops maken vaak gebruik van een ingebouwde grafische kaart die minder stroom verbruikt om de batterijlevensduur te verlengen en geheugen deelt met de CPU.

Hoogwaardige computers hebben vaak een afzonderlijke, specifieke grafische kaart die gebruikmaakt van een eigen geheugen (VRAM), een hogere verwerkingskracht heeft en niet veel RAM inneemt.

Hoogwaardige laptops gebruiken vaak twee grafische kaarten, één ingebouwde voor wanneer u op de batterij werkt en een afzonderlijke grafische kaart voor wanneer de laptop is aangesloten op het elektriciteitsnet.

Als uw systeem meer dan झéén grafische kaart heeft, zorgt u er voor de beste ervaring voor dat de High Performance-grafische kaart aan Photoshop is toegewezen, en niet de Integrated Graphics- of Power Saving-videokaart. Het wijzigen van deze instellingen op laptops zal het batterijverbruik verhogen.

Windows:

NVIDIA:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het NVIDIA-configuratiescherm.

b. Klik op Manage 3D settings (3D-instellingen beheren).

c. Klik op Programma-instellingen en voeg Photoshop.exe en sniffer.exe toe. Wijzig de grafische processor van uw voorkeur naar High-performance NVIDIA processor.

AMD:

a. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige locatie op het bureaublad en kies het AMD Catalyst Control Center of Configure Switchable Graphics.

b. Klik op Browse (Bladeren) en kies High performance in plaats van Power Saving.

macOS:

• Kies Systeemvoorkeuren > Energiestand en schakel Automatic Graphics Switching uit.
    Automatic Graphics Switching.

8. Schakel de minder krachtige grafische kaart uit.

Als u met stap 7 de problemen niet oplost en u meer dan één grafische kaart gebruikt, kunt u één van de grafische kaarten uitschakelen. Controleer voordat u de ingebouwde grafische kaart uitschakelt of de video-uitgang van uw scherm is verbonden aan de toegewezen grafische kaart.

Opmerking:
    • Houd er echter rekening mee dat het uitschakelen van de grafische kaart tot instabiliteit van het systeem kan leiden.
    • Lees de instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u de instructies niet begrijpt.

Om een grafische kaart uit te schakelen, gebruikt u Apparaatbeheer in Windows. Klik in Apparaatbeheermet de rechtermuisknop op de naam van de kaart en kies Uitschakelen.

9. Gebruik Photoshop niet op een virtuele machine (VM).

Photoshop gebruiken op virtuele computers is niet uitgebreid getest noch officieel ondersteund als gevolg van bekende problemen met functies die afhankelijk zijn van de grafische processor in virtuele omgevingen.

10. Koop een compatibele grafische kaart of schakel de grafische processor uit.

Als geen van de bovenstaande probleemoplossingen soelaas biedt, resten er u nog slechts twee opties: een compatibele grafische kaart aanschaffen of de grafische kaart volledig uitschakelen. Volg voor die laatste optie de onderstaande stappen:

1. Start Photoshop op.
    2. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).
    3. Schakel GPU gebruiken uit.
    4. Sluit Photoshop en start het programma opnieuw op.
  11. Als uw GPU-voorkeur is uitgeschakeld en u deze niet kunt inschakelen, controleert u of uw monitor is verbonden met de GPU en niet met het moederbord.

Als u de bovenstaande probleemoplossingen hebt gevolgd, kunt u het resultaat bevestigen door de optie GPU gebruiken in te schakelen in het venster Voorkeuren > Prestaties.

Aanvullende informatie

Opmerking:

Weet u niet zeker of het probleem wordt veroorzaakt door uw grafische processor of grafisch stuurprogramma?

Zie De grafische processor uitschakelen om het probleem snel te vinden.

Photoshop

Veelvoorkomende problemen veroorzaakt door een defecte, niet-ondersteund grafisch stuurprogramma of een incompatibele grafische processor (wordt ook wel een grafische kaart, videokaart of GPU genoemd):

• Crashes, prestatieproblemen of onjuist gerenderde vensters of objecten, knipperend/flikkerend canvas of problemen met artefacten in Photoshop.
  • Photoshop loopt vast of blijft hangen bij het opstarten.
  • Afbeeldingscanvas knippert of flikkert.
  • De menubalk van Photoshop ontbreekt.

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen.

Foutberichten over grafische hardware wanneer u Photoshop opstart

Zie Grafische hardware niet officieel ondersteund voor 3D.
Zie Photoshop heeft een fout aangetroffen in het weergavestuurprogramma.

De functies zijn uitgeschakeld:

Zie Olieverf wordt gedimd weergegeven.

Camera Raw gebruikt de grafische processor anders dan Photoshop. Als u crashes, prestatieproblemen of onjuist gerenderde vensters of objecten, problemen met opnieuw tekenen of artefacten ondervindt wanneer u bestanden opent in Adobe Camera Raw:

Zie Veelgestelde vragen over de grafische processor (GPU) in Camera Raw.