Vind antwoorden op veelgestelde vragen over Photoshop en het gebruik van de grafische kaart (GPU).

Hoe gebruikt Photoshop de GPU?

Een compatibele grafische processor (ook wel een grafische kaart, videokaart of GPU genoemd) verbetert de gebruikerservaring met Photoshop en breidt het aantal functies uit dat u kunt gebruiken. Bovendien kunnen weergaveproblemen, prestatieproblemen, fouten of crashes optreden als de grafische processor van uw computer of het stuurprogramma niet compatibel is met Photoshop.

Functies die niet werken zonder een GPU

Als uw grafische processor niet wordt ondersteund of als het bijbehorende stuurprogramma niet werkt, werken de volgende Photoshop-functies niet:

• 3D
  • Olieverf
  • Render – Vlam, Kader en Structuur
  • Zoomen door slepen
  • Panoramisch overzicht
  • Tikken en pannen
  • Grootte van vloeiend penseel wijzigen

Functies die een GPU vereisten voor versnelling

• Tekengebieden
  • Camera Raw (meer informatie)
  • Afbeeldingsgrootte – Details behouden
  • Focus selecteren
  • Blur Gallery - Field Blur, Iris Blur, Tilt-Shift, Path Blur, Spin Blur (OpenCL versneld)
  • Slim verscherpen (Ruisreductie – OpenCL versneld)
  • Perspectief verdraaien
  • Selecteren en Maskers (versnelde OpenCL)

Opmerking:

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen voor hulp bij veelvoorkomende problemen of foutberichten met betrekking tot Photoshop en de grafische processor.

Welke grafische kaarten worden getest?

Geteste kaarten

Adobe heeft de laptop- en desktopversie van de volgende series grafische-processorkaarten getest:

• nVidia GeForce: series 400, 500, 600, 700
  • nVidia GeForce GTX 965M en 980M
  • nVidia Quadro: 2000, 4000 (Windows® en Mac OS), CX, 5000, 6000, K600, K2000, K4000, K5000 (Windows® en Mac OS), M4000, M5000, P2000, P4000, P5000
  • nVidia GRID K1, K2
  • AMD/ATI Radeon: series 5000, 6000, 7000, R7, R9; 7950 Mac OS
  • AMD/ATI FirePro: 3800, 4800, 5800, 7800, 8800, 9800, 3900, 4900, 5900, 7900, W8100, W9100, D300, D500, D700
  • AMD/ATI FireGL: W5000, W7000, W8000
  • Intel® HD Graphics: P530, P630, 5000
  • Intel® Iris Pro Graphics: P5200, P6300, P580

Opmerking:

Zorg ervoor dat u het nieuwste stuurprogramma voor uw specifieke grafische processor hebt geïnstalleerd. De namen van de laptop- en desktopversies van de grafische processor verschillen enigszins.

Staat uw kaart niet in de lijst?

De lijst met grafische processorkaarten wordt bijgewerkt zodra Adobe een recent gepubliceerde kaart heeft getest. Adobe kan echter niet alle kaarten tijdig testen. Als uw kaart niet in de bovenstaande lijst staat, maar voldoet aan de volgende vereisten, kunt u ervan uitgaan dat deze compatibel is met de meest recente versie van Photoshop CC:

• De kaart is uitgebracht in het jaar 2014 of later
  • De grafische processor van de kaart heeft de voor Photoshop vereiste minimumhoeveelheid VRAM (512 MB). De aanbevolen hoeveelheid VRAM is overigens 2 GB of meer.

Niet-ondersteunde kaartseries

De volgende kaartseries worden niet meer getest en worden officieel niet meer ondersteund door Photoshop:

• AMD/ATI, serie 100, 200, 3000 en 4000
  • nVidia GeForce, serie 7000, 8000, 9000, 100, 200 en 300
  • Oudere Intel® HD grafische kaarten (bijvoorbeeld serie 2000, 3000, 4000)

Bepaalde GL-functies zijn mogelijk beschikbaar voor deze kaarten, maar de nieuwe functies werken niet.

Wat zijn de minimumvereisten voor de grafische processor en het beeldscherm?

• Beeldscherm met een resolutie van 1024 x 768 (1280 x 800 aanbevolen), 16-bits kleuren en 512 MB VRAM (2 GB of meer VRAM wordt aanbevolen)
  • Als u OpenGL-versnelling wilt gebruiken, moet uw systeem OpenGL v2.0 en Shader Model 3.0 of later ondersteunen.
  • Als u OpenCL-versnelling wilt gebruiken, moet uw systeem OpenCL v1.1 of later

Opmerking:

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen voor hulp bij veelvoorkomende problemen of foutberichten met betrekking tot Photoshop en de grafische processor.

Hoe gebruik ik de prestatievoorkeuren voor de grafische processor in Photoshop?

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows®) of Photoshop > Voorkeuren > Prestaties (macOS).

2. Zorg dat in het deelvenster Prestaties, onder de sectie GPU-instellingen, GPU gebruiken is geselecteerd.

3. Klik op Geavanceerde instellingen en geef de volgende opties op:

Tekenmodus:

• Standaard: hiermee worden de kleinste hoeveelheid geheugen van de grafische kaart (VRAM) en gewone GPU-functies gebruikt
    • Normaal: hiermee wordt meer geheugen van de grafische kaart (VRAM) gebruikt en wordt kleurafstemming, tinttoewijzing en overvloeiing van ruitpatronen op basis van de grafische processor ingeschakeld
    • Geavanceerd: dezelfde voordelen als de modus Normaal, evenals nieuwere GPU-ontwikkelingen die verbeterde prestaties kunnen bieden

Grafische processor gebruiken om berekening te versnellen: inschakelen om de interactiviteit van voorbeelden voor Kromtrekken en Marionet verdraaien te verbeteren

OpenCL gebruiken: inschakelen om de nieuwe Blur Gallery-filters, Smart Sharpen, Select Focus Area of Image Size, te versnellen met 'Details behouden' geselecteerd (opmerking: OpenCL is alleen beschikbaar op nieuwere grafische kaarten die OpenCL v1.1 of later ondersteunen.)

Hulplijnen en paden voor anti-alias: hiermee kan de grafische processor de randen van getekende hulplijnen en paden vloeiend maken

30-bits scherm (alleen Windows®): hiermee kan Photoshop 30-bits gegevens rechtstreeks weergeven op het scherm met videokaarten die dit ondersteunen

Opmerking:

30-bits weergave functioneert niet goed met huidige stuurprogramma's. We werken eraan dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Opmerking:

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen voor hulp bij veelvoorkomende problemen of foutberichten met betrekking tot Photoshop en de grafische processor.

Profiteert Photoshop van meer dan een grafische processor of grafische kaart?

Photoshop profiteert momenteel niet van meer dan een grafische processor. Het gebruiken van twee grafische kaarten verbetert de prestatie van Photoshop niet.

Meerdere grafische kaarten met conflicterende stuurprogramma's kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties in Photoshop.

Verbind twee (of meer) monitors met één grafische kaart voor het beste resultaat.

Als u meer dan een grafische kaart moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze van dezelfde fabrikant en hetzelfde model zijn. Als u dit niet doet, kan Photoshop vastlopen of andere problemen vertonen.

Opmerking:

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen voor hulp bij veelvoorkomende problemen of foutberichten met betrekking tot Photoshop en de grafische processor.

Worden functies waarvoor de grafische processor is vereist, uitgevoerd onder een VM (Virtual Machine)?

Photoshop gebruiken op virtuele computers is uitgebreid getest noch officieel ondersteund als gevolg van bekende problemen met functies die afhankelijk zijn van de grafische processor in virtuele omgevingen.

Opmerking:

Zie Problemen met grafische processor (GPU) oplossen voor hulp bij veelvoorkomende problemen of foutberichten met betrekking tot Photoshop en de grafische processor.