Tiedostot voivat vahingoittua useista eri syistä:

• ohjelman kaatuminen tiedostoa tallennettaessa etenkin verkkoasemille tai ulkoisille asemille tallennettaessa, äkilliset sähkökatkokset
  • Vioittuneet johdot
  • Verkon siirto-ongelmat
  • Ohjelmistovirheet
  • Kiintolevyn ja RAM-muistin ongelmat

Tiedostojen vahingoittuminen on kuitenkin harvinaista. Jos yksi tai useampi tiedosto on vioittunut, määritä vioittumisen syy, jottei tiedoston palauttamisessa ilmenisi lisäongelmia.

Syyn määrittäminen

Ensimmäiseksi määritetään, ilmeneekö ongelma vain yhdessä tiedostossa vai useammissa, jotta vahinkoja voidaan rajoittaa.

Jos kyse on yhdestä tiedostosta, syynä saattaa olla tietokoneessa ilmennyt ongelma, jota et välttämättä ole huomannut tai pitänyt oleellisena.

Jos kyse on useista tiedostoista, selvitä niihin liittyvät yhteiset tekijät:

• Ovatko ongelmalliset tiedostot samassa paikassa (kansiossa, kiintolevyllä, verkossa tai siirrettävällä tallennusvälineellä)?
  • Luotiinko tiedostot tai muokattiinko niitä suunnilleen samaan aikaan?
  • Tapahtuiko tietokoneella muutoksia, kun tiedostoja muokattiin viimeksi?
  • Näkyykö kuvissa vaurioita sekä tulostettuina että näytöllä?

Jos huomaat, että sama laite liittyy kaikkiin tiedostoihin, testaa johdot, kokeile toista porttia, käytä jotakin muuta kiintolevyä tai käytä kiintolevyä verkkoaseman sijaan.

Jos tiedostot vahingoittuivat äskettäin ja niihin ei liity aikarajoituksia, kyseessä saattaa olla RAM-yksikön vika.

Jos olet lisännyt tietokoneelle ohjelmistoja niihin aikoihin, kun kuvat vahingoittuivat, ongelma saattaa liittyä sovellukseen tai päivitykseen. Tarkista ohjelmistopäivitykset, selvitä äskettäiset sovelluspäivitykset tai poista sovellus käytöstä. Virustorjunta-, varmuuskopiointi- ja fonttienhallintaohjelmat saattavat yrittää kirjoittaa tiedostoja ennen niiden tallentamista, jolloin ne aiheuttavat vahinkoa, vaikkakin tämä on harvinaista.

Jos kuvissa on vikaa vain näytöllä (vika ei näy tulosteessa), päivitä näytönohjain. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys näytönohjaimen valmistajaan.

Jos käytössä on Windows, tutustu Windowsin yleisiin vianmääritysohjeisiin, joista saat neuvoja tilapäistiedostojen poistoon ja käyttöjärjestelmän käynnistyskohteiden ja palvelujen poistamiseen käytöstä. Ohjeissa kerrotaan myös, kuinka muiden valmistajien Photoshop-liitännäiset voi poistaa käytöstä pitämällä vaihtonäppäintä painettuna heti, kun Photoshop on käynnistetty.

Jos käytössä on Mac OS, tutustu Mac OS:n yleisiin vianmääritysohjeisiin, joiden avulla voit korjata levyn käyttöoikeudet ja poistaa käynnistyskohteet käytöstä. Ohjeissa kerrotaan myös, kuinka muiden valmistajien Photoshop-liitännäiset voi poistaa käytöstä pitämällä vaihtonäppäintä painettuna heti, kun Photoshop on käynnistetty.

Tiedoston palauttaminen

Jos tiedosto on vahingoittunut, tiedoston palauttaminen saattaa joskus onnistua sen tasoista tai yhdistelmänä (yhdistelmä on yhdistetty tiedosto). Tiedoston ulkoasu säilyy, mutta tasoja ei voi säilyttää. Tiedosto on myös saattanut vahingoittua peruuttamattomasti. Jos varmuuskopioit tiedoston säännöllisesti, saat talteen vioittumista ennen tallennetun tiedostoversion.

Huomautus: Tiedostosta ei voi palauttaa yhdistelmäversiota, jos PSD- ja PSB-tiedoston yhteensopivuuden maksimointi on poistettu käytöstä Photoshopin oletusasetuksissa. Näin voit varmistaa, että tiedostot tallennetaan aina yhdistelmätiedostoina:

1. Valitse Photoshop > Oletusasetukset > Tiedoston käsittely (Mac OS) tai Muokkaa > Oletusasetukset > Tiedoston käsittely (Windows).
  2. Valitse Maksimoi PSD- ja PSB-yhteensopivuus -valikosta Aina.
  3. Sulje Oletusasetukset valitsemalla OK.

Yritä palauttaa tiedosto seuraavin tavoin:

• Valitse Tallenna nimellä ja yritä tallentaa tiedosto johonkin toiseen paikkaan. (Kokeile esimerkiksi tietokoneen kiintolevyä siirrettävän levyn tai verkkoaseman sijaan.)
  • Avaa kuvan varmuuskopioituja kopioita ja katso, tallennettiinko varmuuskopio ennen vaurioitumista.
  • Jos näet jonkin seuraavista virheilmoituksista, tiedostonimen tunniste ei välttämättä vastaa tiedostomuotoa.
    • Pyyntöä ei voitu suorittaa, koska kyseessä ei ole Photoshop-dokumentti.
    • Pyyntöä ei voitu suorittaa, koska löytyi tuntematon tai virheellinen JPEG-merkkityyppi.
    • Pyyntöä ei voitu suorittaa, koska tiedostomuoto-lisäohjelma ei pysty tulkitsemaan tiedostoa
    • Tämä ei ole kelvollinen PDF-dokumentti. Sitä ei voi avata.

Katso ratkaisu ohjeesta Virheellinen JPEG-merkki -virhe
.

• Jos haluat avata kuvan, joka sisältää vioittuneita tasotietoja ja yhdistelmäversion, paina vaihto+Optio (Mac OS) tai vaihto+Alt (Windows), kun tiedosto avautuu. Ratkaisua ei voi käyttää kaikissa tiedostoissa.
  • Asiakkaat ovat ehdottaneet seuraavia palautusohjelmia. Adobe ei tue näitä ohjelmia eikä ole testannut niitä. Toivomme kuitenkin, että ne auttavat tiedoston palauttamisessa.