Tässä asiakirjassa on vianmäärityksen perusohjeita, joiden avulla voit ratkaista useimmat Photoshopin käytössä kohdatut ongelmat. Kokeile kaikkia alla olevia vaiheita, ennen kuin lähetät viestin foorumille tai otat yhteyttä tukeen Photoshopiin liittyvissä ongelmissa.

Huomautus:

Jos ohjelma kaatuu, muista lähettää kaikki kaatumisilmoitukset. Jos lähetät Adobelle kaatumisilmoituksen tunnetusta ongelmasta ja liität mukaan sähköpostiosoitteesi, voimme lähettää sinulle sähköpostitse ratkaisun, jolla ongelma korjataan.

Hanki uusin Camera Raw -tuki

Useimmin kysytty tukikysymys on "Photoshop ei tunnista uuden kamerain raw-tiedostoja. Miten saan Photoshopin avaamaan raw-tiedostojani?"

Jos haluat ratkaisuja, Katso kohta Photoshop tai Lightroom ei tue kameraani.

Asenna sovelluspäivitykset

Voit korjata useita ongelmia vain varmistamalla, että Adobe-ohjelmisto on ajan tasalla. Katso kohta Photoshopin pitäminen ajan tasalla.

Asenna käyttöjärjestelmäpäivitykset

Voit korjata useita ongelmia vain varmistamalla, että käyttöjärjestelmä on ajan tasalla.

Adobe suorittelee, että teet levyosiossa, joka ei ole työkäytössä, omat testit, jotka varmistavat uuden käyttöjärjestelmän toimivan käytössä olevilla laitteilla ja ohjaimilla.

Creative Cloud ei näytä saatavilla olevia päivityksiä, tai sovellukset ovat kokeilutilassa

Etkö näe saatavilla olevia päivityksiä? Näyttävätkö sovelluksesi olevan kokeiluversioita? Katso kohta Saatavilla olevia päivityksiä ei ole lueteltu.

En voi aktivoida Photoshopia, tai sovellukset ovat kokeilutilassa

Jos et voi aktivoida Photoshopia tai jos sovellukset vaikuttavat olevan kokeilutilassa, palomuuri tai host-tiedosto saattaa estää ohjelmistoa keskustelemasta aktivointipalvelimen kanssa. Katso kohta Yhteysongelmien vianmääritys. Lokakuun 2018 Photoshop-version osalta, katso Käyttöoikeutta koskevat virheet | CC 2019

Asenna näytönohjaimen ohjainpäivitykset

Jos kohtaat kuvan esitysongelmia, hidasta suorituskykyä tai kaatumisia, syynä voi olla viallinen tai ei-yhteensopiva grafiikkaohjain. Katso kohta Grafiikkasuorittimen ja grafiikkaohjaimen vianmääritysvaiheet.

Huomautus:

TÄRKEÄÄ: Windows Update ei aina toimita uusimpia päivitettyjä ohjaimia. Siirry suoraan korttisi valmistajan sivustolle ja etsi ohjainpäivityksiä sieltä.

Suorita grafiikkasuorittimen vianmääritys

Joissakin tapauksissa uusimman ohjaimen käyttäminen ei korjaa kaikkia näytönohjaimiin ja ohjaimiin liittyviä ongelmia.

Nopein ja helpoin tapa määrittää, johtuuko ongelma näytönohjaimesta tai ohjaimesta, on poistaa Käytä grafiikkasuoritinta -asetus käytöstä. Katso kohta Selvitä ongelman aiheuttaja poistamalla grafiikkasuoritin käytöstä.

Lisätietoja tietyistä virheistä on osoitteessa:

Odottamattomat tulokset työkalua käytettäessä

Jos Photoshopin työkalu ei toimi oikein (jos esimerkiksi rajaustyökalu rajaa pienen harmaan neliön tai siveltimellä maalaaminen maalaa väärällä värillä tai ei tee mitään), kokeile palauttaa työkalun asetukset:

• Napsauta hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoita (Mac OS) Työkaluasetukset-palkin työkalun asetusten valitsinta ja palauta aktiivinen työkalu valitsemalla Palauta työkalu tai palauta kaikki työkalut tehdasasetuksiinsa valitsemalla Palauta kaikki työkalut.
Korjaa työkalujen tuottamat odottamattomat tulokset valitsemalla Palauta työkalu
Palauta työkalu -vaihtoehto Photoshop CC 18.0:ssa ja sitä vanhemmissa versioissa
Korjaa työkalujen tuottamat odottamattomat tulokset valitsemalla Palauta työkalu
Palauta työkalu Photoshop CC 19.0:ssa ja sitä uudemmissa versioissa

Osoittimen näyttö- tai koko-ongelmien vianmääritys

• Hiusristikko: Jos näet hiusristikko-osoittimen (tarkan osoittimen) normaalin siveltimen tai muun työkalun sijasta, kokeile painaa Caps Lock -näppäin pois käytöstä.
  • Virheellinen siveltimen koko: Jos macOS-järjestelmässä maalattu tulos on pienempi kuin näytöllä näkyvän osoittimen koko, selvitä, onko Järjestelmäasetuksissa valittu tavallista suurempi osoittimen koko: Käyttöapu > Näyttö.
Tarkista osoittimen koko Macin Järjestelmäasetuksissa.
(macOS) Tarkista osoittimen koko kohdassa Järjestelmäasetukset > Käyttöapu > Näyttö.

Puuttuvat työkalut

Jos jokin työkalu tai useita työkaluja puuttuu työkalupalkista, kokeile palauttaa työkalupalkin mukautukset oletusarvoisiksi. Tämä tehdään valitsemalla Muokkaa > Työkalupalkki ja napsauttamalla sen jälkeen oikeanpuoleisen sarakkeen Palauta oletusarvot -painiketta.

Huomautus:

Jos olet valinnut muun työtilan kuin Essentials, kukin muu Photoshopin työtila näyttää työkalupalkissa erilaiset työkalut. Oletustyökalupalkin voi palauttaa näkyviin myös valitsemalla Ikkuna > Työtila > Essentials (oletusasetus) tai Ikkuna > Työtila > Palauta Essentials.

Voit käyttää myös Photoshopin kattavaa hakua työkalujen hakemiseen ja tunnistamiseen. Pikanäppäimellä Komento/Control + F pääset haun valintaikkunaan. Kirjoita etsimäsi työkalu ja valitse haluamasi tulos. Oletuksena Photoshop aktivoi työkalun ja korostaa sen käyttöliittymässä. Katso kohta Haku Photoshopissa.

Palauta asetukset

Photoshopin asetusten palauttaminen tehdasasetuksiin voi ratkaista useita ongelmia (esimerkiksi ohjelmavirheet, työkalujen tai käyttöliittymän outo toiminta jne.). Katso kohta Asetustiedostojen oletusarvojen palauttaminen

Suorita laajennusten vianmääritys

Useat ongelmat aiheutuvat ei-yhteensopivien aiempaa Photoshopin versiota varten luotujen laajennusten käyttämisestä tai laajennusten väärästä asentamisesta. Katso kohta Photoshop-laajennusten vianmääritys.

Kirjasinten vianmääritys

Useita ongelmia voi esiintyä, kun käytät kolmannen osapuolen kirjasimia, mukaan lukien kaatumiset tai jumiutumiset kirjoitustyökalua valittaessa tai Merkki-paneelia aktivoitaessa tai näyttöön tuotaessa. Huono kirjasin tai huonot kirjasimet voivat myös aiheuttaa yleisiä suorituskykyongelmia Photoshopia käynnistettäessä tai käytettäessä. Paranna vakautta ja tekstityökalun suorituskykyä varmistamalla ja poistamalla kirjasinten kaksoiskappaleet tai ongelmia aiheuttavat kirjasimet. Katso kohta Kirjasinten vianmääritys.

Käyttäjien käyttöoikeuksien vianmääritys

Jos mikään edellä olevista vianmääritysvaiheista ei korjaa ongelmaa, ongelma voi liittyä käyttöoikeuksiin. Korjaa käyttöoikeudet -komennon käyttäminen korjaa käyttöjärjestelmän käyttöoikeudet, mutta ei korjaa sovellusten, kuten Photoshopin, käyttöoikeuksia.

Luo pääkäyttäjätili, jotta voit tunnistaa käyttöoikeusongelmat. Ohjeita pääkäyttäjätilin luomisesta on seuraavissa kohdissa:

Mac OS:

Huomautus:

Muista vaihtaa Uusi käyttäjä -ponnahdusikkuna asetuksesta [Vakio] asetukseksi [Pääkäyttäjä] käyttäjää luotaessa.

Jos Mac OS -käyttöjärjestelmässä esiintyy vielä ongelmia, kokeile käyttöoikeuksien korjaamista levyllä. Tarkat tiedot ovat Katso kohta Levyn käyttöoikeuksien korjaaminen Levyapuohjelmalla.

Windows:

Kun olet luonut pääkäyttäjätilin, kirjaudu sisään uutena käyttäjänä, käynnistä Photoshop ja tarkista onko ongelma korjautunut.

Käynnistä vikasietotilassa

Joskus kolmannen osapuolen laajennukset ja muut apuohjelmat voivat häiritä Photoshopin toimintaa.

Jos käynnistät tietokoneen vikasietotilassa, kolmannen osapuolen laajennukset ja apuohjelmat eivät ole käytössä, mikä voi auttaa ratkaisemaan ongelman.

Mac OS:

• Käynnistäminen vikasietotilassa: Mac OS:n vikasietotila poistaa kaikki kolmannen osapuolen laajennukset ja käynnistyskohteet käytöstä ja suorittaa vain pakolliset ydinlaajennukset ja Applen asentamat käynnistyskohteet.

Windows:

32- tai 64-bittisessä tilassa toimivat ajurit

Jos Photoshop toimii normaalisti vikasietotilassa, se saattaa johtua ajurista (tulostimen tai laitteen) tai laajennuksesta (järjestelmälaajennuksesta tai lisäosasta).Ajureillasaattaa olla erilaisia ongelmia 64- tai 32-bittisessä tilassa. Käytä Photoshopia 32-bittisessä tilassa tai päin vastoin.

Windows:

32-bitin tukea ei enää tueta Photoshop CC 2019:ssä tai sitä uudemmissa.

Photoshop CC 2014:n ja CC 2018:n 32-bittiset versiot eivät oletusarvoisesti asennu Windowsin 64-bittisiin versioihin:

1. Lataa ja asenna Photoshop CC:n 32-bittinen versio.

2. Siirry asennuksen jälkeen kansioon Program Files (x86) > Adobe > Adobe Photoshop CC <2015 -2018>.

3. Kaksoisnapsauta Adobe Photoshop CC <2015-2018>.exe -tiedostoa.

Suorita Photoshop CS6 tai CC Windowsissa 32-bittisenä sovelluksena:

1. Sulje Photoshop.

2. Siirry kansioon Program Files (x86) > Adobe > Adobe Photoshop CS6.

3. Kaksoisnapsauta Adobe Photoshop CS6.exe -tiedostoa.

Voit suorittaa Photoshop CC <2014-2018> tai CS6 Windowsissa 64-bittisenä sovelluksena:

1. Sulje Photoshop.

2. Siirry kansioon Program Files > Adobe > Adobe Photoshop CC <2014-2018> tai Adobe Photoshop CS6.

3. Kaksoisnapsauta Adobe Photoshop CC <2014-2018>.exe- tai Adobe Photoshop CS6.exe -tiedostoa.

macOS:

Photoshop CS6 ja CC ovat käytettävissä macOS-käyttöjärjestelmässä vain 64-bittisinä sovelluksina.

Päivitysvirheiden vianmääritys

Usein päivitysvirhe aiheutuu siitä, että levyn puhdistustyökalu (kuten CleanMyMac tai MacKeeper) on poistanut Photoshopin tarvitseman tiedoston tai muokannut sitä. Pidä puhdistustyökalut ajan tasalla tai lopeta niiden käyttö. Jos sinulla on ongelmia Photoshopin tai Bridgen päivitysten asentamisessa, katso:

Jos sinulla on ongelmia Camera Raw -päivitysten asentamisessa, katsoCamera Raw -plug-inin asennusohjelma.

Kerää lokit ja järjestelmätiedot

Siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että Photoshop kaatuu, saat seuraavista lähteistä arvokasta tietoa vianmääritykseen:

Lisää vianmääritysohjeita

Jos Photoshopin käytössä ilmenee suorituskykyyn liittyviä ongelmia, katso:

Jos sinulla on ohjekysymys tai kysymys Photoshop-versioiden välisistä toimintomuutoksista, katso seuraavat kohdat:

Jos tarvitset lisää yleisiä vianmääritysvihjeitä, katso seuraavat kohdat:

Jos tarvitset apua sovelluksen asentamisessa tai lataamisessa tai Creative Cloud -jäsenyydessäsi, katso seuraavat kohdat: