De Adobe Creative Cloud Cleaner tool is bedoeld voor ervaren computergebruikers en kan veel voorkomende problemen oplossen (zoals het verwijderen van oude Adobe-software, het opschonen van beschadigde installatiebestanden en het repareren van uw hostbestanden om een verbinding met Adobe-servers tot stand te brengen).

Wat is de Creative Cloud Cleaner Tool?

De Creative Cloud Cleaner tool is een hulpprogramma voor ervaren gebruikers om beschadigde installaties op te ruimen. De tool verwijdert of repareert probleembestanden en lost problemen met toestemmingen in registersleutels op.

Wanneer moet ik de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool gebruiken?

Gebruik de Creative Cloud Cleaner Tool met de nodige voorzorgsmaatregelen (zoals het maken van back-ups van relevante mappen) wanneer u dergelijke problemen hebt.

• Als u al hebt geprobeerd om de Creative Cloud-desktopapp te repareren of verwijderen, maar de Creative Cloud-app nog steeds niet kunt bijwerken of installeren.
  • U wilt oudere Adobe-software volledig verwijderen.
  • Uw Creative Cloud-app wordt niet gestart, hoewel u de app al hebt geprobeerd te verwijderen en opnieuw te installeren.
  • U kunt zich na meerdere pogingen niet aanmelden bij Adobe-apps, zelfs niet na het uitproberen van deze algemene oplossingen.
  • U kunt geen verbinding maken met Adobe-servers en hebt beperkte toegang tot Adobe-apps en -services, zelfs na het uitproberen van deze algemene oplossingen.

Belangrijke eerste stappen

Voer deze stappen uit voordat u de Creative Cloud Cleaner Tool gaat gebruiken, om mogelijk gegevensverlies te voorkomen. Zorg er altijd voor dat u de nodige back-ups van uw bestanden en mappen hebt gemaakt.

1. Voer de Log Collector Tool uit om een back-up van uw logbestanden te maken.

Waarom zou u de Log Collector Tool uitvoeren?

De logbestanden maken het gemakkelijker voor de Klantenservice van Adobe om u te helpen in het geval u een fout maakt met de Creative Cloud Cleaner Tool en besluit om contact met ons op te nemen

2. Controleer de synchronisatiestatus van uw Creative Cloud-bestanden in de Creative Cloud-desktopapp. Wacht tot al uw bestanden volledig zijn gesynchroniseerd.

Bestanden die niet zijn gesynchroniseerd met uw Creative Cloud-account gaan mogelijk verloren.

3. Sluit Adobe Desktop Service en Core Sync in Taakbeheer (Windows) of Activiteitenweergave (macOS).

4. Sla een kopie van het volgende op:

macOS

~/Library/Application Support/Adobe/CoreSync/

(Als bibliotheekcontent voor u verborgen is, raadpleegt u Kan geen gebruikersbibliotheekbestanden zien in macOS X 10.7 en later.)

Windows

C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\Adobe\CoreSync

Hebt u niet genoeg ruimte? Als u geen ruimte meer hebt, zoekt u de cloudnative-map op in het volgende pad en slaat u een kopie van deze map op.

macOS

~/Library/Application\ Support/Adobe/CoreSync/cloudnative/

Windows

C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Roaming\Adobe\CoreSync\cloudnative

5. Sluit geopende Adobe-apps af, inclusief de Creative Cloud-desktopapp zelf.

6. Sluit de resterende Adobe-achtergrondprocessen in Taakbeheer (Windows) of Activiteitenweergave (macOS).

• Creative Cloud
    • CCXProcess
    • CCLibrary
    • CoreSync helper
    • Adobe IPC Broker
    • armsvc
    • AGS Service
  7. Sla een kopie op van alle content die is opgeslagen in de productmappen van Adobe, inclusief plug-ins van derden en voorkeursbestanden.

Is er bijvoorbeeld een plug-in van een derde die u gebruikt voor Adobe XD, of een Photoshop-werkruimte die u hebt opgeslagen? Bewaar een kopie van de mappen waarin deze staan. Raadpleeg Voorinstellingen, acties en instellingen migreren voor details over het migreren van voorinstellingen, acties en instellingen in Photoshop.

8. Als u oudere Adobe-apps verwijdert, slaat u een kopie van uw oude installatiebestanden op.

Let op:

Adobe levert alleen downloads voor het installeren van de twee meest recente versies van uw Creative Cloud-apps. Als u toegang wilt houden tot oudere versies, verwijder deze dan niet zonder eerst te zorgen dat u een manier hebt om ze opnieuw te installeren, zoals schijven of eerder opgeslagen installatieprogramma's (downloads voor oudere versies worden niet langer door Adobe geleverd).

9. Zorg ervoor dat u alle nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen door aanbevolen back-ups te maken voordat u de tool uitvoert.

De Creative Cloud Cleaner Tool gebruiken

Kies uw besturingssysteem om toegang tot specifieke instructies te krijgen.

Creative Cloud Cleaner Tool voor Windows gebruiken

1. Download de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool.

Klik desgevraagd op Bestand opslaan om het bestand op uw apparaat te downloaden.

2. Klik met de rechtermuisknop op het gedownloade bestand en selecteer vervolgens Als administrator uitvoeren.

Adobe CC Cleaner Tool

Opmerking:

Als de optie Als administrator uitvoeren niet beschikbaar is wanneer u met de rechtermuisknop klikt, dubbelklikt u op AdobeCreativeCloudCleanerTool.exe om het bestand uit te voeren.

3. Volg de aanwijzingen op het scherm in deze volgorde:

a) Kies uw taal: typ e voor Engels of j voor Japans en druk op Enter.

b) Lees de licentieovereenkomst voor eindgebruikers van Adobe: typ j als u hiermee akkoord gaat of n als u niet akkoord gaat (in dat geval wordt het script gestopt). Druk op Enter.

c) Typ het nummer dat overeenkomt met de optie die u wilt selecteren en druk op Enter. Typ bijvoorbeeld 4 (CC Apps) als u een Creative Cloud-app wilt verwijderen.

d) Selecteer vervolgens de app die u wilt verwijderen door het nummer in te typen dat overeenkomt met de app-naam en druk op Enter.
    Als u problemen hebt met het synchroniseren van bestanden, moet u misschien CoreSync verwijderen. U doet dit door 1 of 4 te typen en vervolgens op Enter te drukken. Typ daarna het nummer in dat overeenkomt met CoreSync en druk op Enter

e) Bevestig dat u de vermelding wilt verwijderen: typ j en druk op Enter.

f) (Optioneel) Als u geen verbinding kunt maken met de Adobe-servers herhaalt u deze stappen om uw hostbestanden te repareren. Na het accepteren van de licentieovereenkomst voor eindgebruikers, typt u 12 om de optie voor het hostbestand te selecteren. Bevestig dat u het hostbestand wilt herstellen: typ j en druk vervolgens op Enter. De Cleaner Tool maakt een back-up van het hostbestand (hosts_bkup) in dezelfde map, dat u kunt terugzetten als er een probleem optreedt.

4. Wanneer u het bericht ziet dat de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool is uitgevoerd, drukt u op Enter en start u uw computer opnieuw op.

5. Mocht u apps niet kunnen verwijderen of fouten ontvangen, neem dan contact met ons op voor hulp.

6. Zodra u de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool hebt uitgevoerd, installeert u de Creative Cloud- of Creative Suite-app.

Creative Cloud Cleaner Tool voor macOS gebruiken

1. Download de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool.

2. Dubbelklik op het bestand AdobeCreativeCloudCleanerTool.dmg om de Adobe Creative Cloud Tool uit te voeren.

Adobe CC Cleaner Tool
  3. Dubbelklik op Adobe Creative Cloud Cleaner tool en volg de instructies op het scherm in deze volgorde:

a) Selecteer uw taal in het menu rechtsboven.

b) Lees de licentieovereenkomst voor eindgebruikers van Adobe: klik op Accepteren als u hiermee akkoord gaat of Afsluiten als u niet akkoord gaat (in dat geval wordt het script gestopt).

c) Selecteer een optie in het menu rechtsboven. Selecteer bijvoorbeeld CC Apps als u een Creative Cloud-app wilt verwijderen.

d) Selecteer in de tabel de app die u wilt verwijderen en klik vervolgens op Geselecteerde herstellen. (Klik op Alles opschonen om alle installatiebestanden voor de optie die u in stap c hebt gekozen, te verwijderen.)

Als u problemen hebt met het synchroniseren van bestanden, moet u misschien CoreSync opschonen. Wanneer u dit wilt doen, moet u er allereerst voor zorgen dat u Alles hebt geselecteerd in het pop-upmenu. Selecteer vervolgens CoreSync in de lijst en klik op Geselecteerde opschonen.

e) (Optioneel) Als u geen verbinding kunt maken met de Adobe-servers, selecteert u Hostbestand herstellen in de tabel om uw hostbestand te herstellen en klikt u vervolgens op Geselecteerde opschonen.De Cleaner Tool maakt een back-up van het hostbestand (hosts_bkup) in dezelfde map, dat u kunt terugzetten als er een probleem optreedt.

Opmerking:

De licentieovereenkomst voor eindgebruikers wordt, afhankelijk van de taalinstelling van de hoofdgebruikersaccount, weergegeven in het Engels of Japans.

4. Wanneer u het bericht ziet dat de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool is uitgevoerd, klikt u op Sluiten en start u uw computer opnieuw.

5. Mocht u apps niet kunnen verwijderen of fouten ontvangen, neem dan contact met ons op voor hulp.

6. Zodra u de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool hebt uitgevoerd, installeert u de Creative Cloud- of Creative Suite-app.

De Creative Cloud Cleaner Tool gebruiken voor zakelijke gebruikers (alleen voor bedrijfsbeheerders)

Voer de Adobe Creative Cloud Cleaner Tool in stille modus uit om alle producten weer te geven die de tool kan verwijderen. Hiermee kunt u alle Creative Cloud- of Creative Suite-apps die op de computer zijn geïnstalleerd of geselecteerde apps verwijderen door de regels in een XML-bestand dat de tool genereert, uit te schakelen. Zie Creative Cloud Cleaner Tool voor zakelijke gebruikers voor meer informatie.