Tekstobjecten die in Illustrator 10 en oudere versies zijn gemaakt, kunt u niet bewerken voordat u ze bijwerkt voor gebruik in nieuwere versies. Nadat u de tekst hebt bijgewerkt, hebt u toegang tot alle tekstfuncties in Illustrator CS5 en latere versies, zoals alinea- en tekenstijlen, optische tekenspatiëring en volledige ondersteuning voor OpenType®-lettertypen.

Tekst bijwerken die in Illustrator 10 is gemaakt

Tekstobjecten die in Illustrator 10 en oudere versies zijn gemaakt, kunt u niet bewerken voordat u ze bijwerkt voor gebruik in nieuwere versies. Nadat u de tekst hebt bijgewerkt, hebt u toegang tot alle tekstfuncties in Illustrator CS5 en latere versies, zoals alinea- en tekenstijlen, optische tekenspatiëring en volledige ondersteuning voor OpenType®-lettertypen.

Als u de tekst niet wilt bewerken, hoeft u de tekst niet bij te werken. Tekst die niet is bijgewerkt, wordt oudere tekst genoemd. U kunt oudere tekst weergeven, verplaatsen en afdrukken. U kunt deze tekst echter niet bewerken.Het omsluitende kader van oudere tekst bevat een x wanneer de tekst is geselecteerd.

Na het bijwerken van oudere tekst kan de tekst enigszins zijn verplaatst. U kunt de tekst gemakkelijk aanpassen of u kunt een kopie van de oorspronkelijke tekst gebruiken ter referentie. Standaard wordt het woord '[Omgezet]' aan de naam van het bestand toegevoegd, of u de tekst in het bestand bijwerkt of niet. Zo wordt een kopie van het document gemaakt zodat het oorspronkelijke bestand ongeschonden blijft. U kunt vervolgens kiezen of u het origineel later wilt bijwerken of, als u het al hebt bijgewerkt, terugkeren naar de originele versie.

Opmerking: Als u niet wilt dat Illustrator iets toevoegt aan de bestandsnaam, kiest u Bewerken > Voorkeuren > Algemeen (Windows) of Illustrator > Voorkeuren > Algemeen (Mac OS) en schakelt u de optie Toevoegen [omgezet] bij het openen van verouderde bestanden uit.

Alle oudere tekst in een document bijwerken

1. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Als u het document opent, klikt u op Bijwerken wanneer daarom wordt gevraagd.

• Nadat u het document hebt geopend kiest u Tekst > Oudere tekst > Alle oudere tekst bijwerken.

Geselecteerde oudere tekst bijwerken

1. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Als u de tekst wilt bijwerken zonder een kopie te maken, selecteert u het tekstobject en kiest u Tekst > Oudere tekst > Geselecteerde oudere tekst bijwerken. U kunt ook een teksttool selecteren en in de tekst klikken die u wilt bijwerken of u kunt met de tool Selecteren dubbelklikken op de tekst die u wilt bijwerken. Klik vervolgens op Bijwerken.

• Als u de oudere tekst in een laag onder de bijgewerkte tekst wilt behouden, selecteert u een teksttool en klikt u in de tekst die u wilt bijwerken. U kunt ook met de tool Selecteren dubbelklikken op de tekst die u wilt bijwerken. Klik vervolgens op Tekstlaag kopiëren. Zo kunt u de lay-out van de oudere tekst vergelijken met de bijgewerkte tekst.

Als u een kopie van oudere tekst maakt wanneer u de tekst bijwerkt, kunt u de volgende opdrachten gebruiken:

• Tekst > Oudere tekst > Kopieën tonen of Kopieën verbergen om de gekopieerde tekstobjecten te tonen of te verbergen.

• Tekst > Oudere tekst > Kopieën selecteren om de gekopieerde tekstobjecten te selecteren.

• Tekst > Oudere tekst > Kopieën verwijderen om de gekopieerde tekstobjecten te verwijderen.